04 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 04.06

Dobrý den,

Udělají to, nebo ne? To je otázka…

O čem to mluvím? V zásadě o americkém Fedu a o Maďarsku – dovolte, abych to trochu rozvedl.

Od závěru včerejšího odpoledního evropského obchodování jsme tu již měli vystoupení tří vysokých představitelů amerického Fedu, kteří vykládali o pravděpodobném zvýšení amerických úrokových sazeb v příštím roce. Prvním z těchto potentátů byl D. Lockhart, který vystoupil s jestřábím komentářem o tom, jak se americká ekonomika už vyhrabala z nejhoršího a jak klesá potřeba dále praktikovat uvolněnou politiku úvěrových sazeb. O konkrétním časovém horizontu se ani rámcově nezmínil, ovšem vyslal signál, že zvýšení sazeb bychom mohli očekávat někdy během příštího roku… Druhým v řadě byl T. Hoenig (což není žádným velkým překvapením, protože Hoenig byl na nedávných zasedáních Federálního výboru pro volný trh (FOMC) vždy jediným nesouhlasícím), který mluvil nejen o zvýšení úrokových sazeb, ke kterému by mělo dojít do konce tohoto roku, ale dokonce také uvedl, že sazby se budou zvyšovat v krocích větších než 25 bazických bodů… Konečně vystoupil také R.W. Fischer z Fedu, který podpořil dvě předchozí prohlášení a naznačil, že do léta příštího roku by se úroková sazba OCR mohla zvednout na přibližně 1 %...
Není mi úplně jasné, co tahle parta kouří, ale podle mých záznamů jsou nejméně o 18 měsíců mimo; asi je to ale jenom můj názor, který se opírá o to, co se děje ve skutečném, reálném světě, nikoli na planetě, na které žijí tihle tři…
Druhý napínavý nervák, který jsme mohli sledovat k závěru včerejšího evropského odpoledního obchodování, bylo rozhodnutí maďarské vlády trochu zpražit své občany a oznámit jim, že se možná nacházejí ve stejně zoufalé situaci jako Řekové... Neřekl někdo RUCE PRYČ OD RIZIKA!? Nemusím ani dodávat, že tyto zprávy způsobily zakopnutí EURUSD, který se během seance dostal na čerstvá minima. Nevím, jak je to doopravdy, ale mám pocit, že Maďarsko i přes celkem jednoznačná fundamentální data na stejné lodi jako Řecko přeci jen není…
Jinak v Japonsku během noci dosadila Demokratická strana Japonska (DPJ) na post ministerského předsedy dosavadního ministra financí Naoto Kana. Většina hráčů na trhu nadále zůstává sedět na plotě a vyčkává na další vývoj situace, protože tento člověk je z dřívějška znám jako zastánce holubičího přístupu k japonské měně, který by oslabení JPY jenom uvítal… Vzhledem k výše uvedenému bych se za současné situace vůbec nedivil, kdyby nový ministerský předseda ve své nástupní řeči zdůraznil, že je se stávajícím kurzem JPY spokojen. Jinak platí, že pokud bude nechuť k riziku v následujících týdnech přetrvávat, nevyhneme se asi tomu, že JPY překoná své počáteční (současné) oslabení dané obratem trendu z technických důvodů a bude nadále posilovat.
A samozřejmě dnes se zveřejňují údaje o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP)… HURÁ!!!!!
Co to v praxi znamená? V zásadě číselný odhad, který už trh do ceny započítal a který předpokládá nárůst počtu pracovních míst o asi 525 tisíc, je nesmyslný, protože asi 415/25 tisíc z tohoto čísla představují dočasná pracovní místa, která jsou nafouknuta v důsledku najímání dočasných pracovníků na sčítání lidu probíhající v USA. Reálně očekávám čistý nárůst přibližně o 70 tisíc, což je můj opatrný odhad.
Ať se již na tyto údaje díváte jakkoli, šance, že nakoupíte fámu a prodáte skutečnost, dnes bude velmi vysoká a bez ohledu na to, jak to bude, budeme na konci dnešního obchodování pravděpodobně svědky výprodeje EURUSD.
Další dnešní údaje o zaměstnanosti dnes přijdou z Kanady a měly by být velmi pozitivní, obzvláště vezmeme-li v úvahu data z minulého měsíce. Bude obtížné dostat se na úroveň čísel z minulého měsíce, ale dokud nepřijde signál o nepříznivém obratu trendu, měl by CAD ještě posilovat.

Pokud jde o vývoj u měnových párů pro dnešní den a příští týden, zde je můj názor na možný vývoj situace:

EURUSD: První dnešní resistence se nachází na úrovni 1,2230/50 a vzhledem k dnešnímu zveřejnění údajů o zaměstnanosti v nezemědělském sektoru by měla vydržet. Mnohem silnější a pravděpodobnější bude tlak směrem dolů, kde první překážka leží na úrovni 1,2150. Mluví se také o expiraci obrovské opce na úrovni 1,2200 dnes odpoledne, která by měla udržet pár přibližně na těchto úrovních. Přesto ale intuitivně očekávám, ještě před tím než budeme pokračovat na naší veselé cestě směrem dolů, alespoň jeden návrat na hranici 1,2350. Začátkem příštího týdne budu prodávat při nárůstu na úroveň 1,2470 (pokud se vůbec tak vysoko dostaneme) a očekávám, že bude testována, a s největší pravděpodobností prolomena, úroveň1,2000. Z Evropy nepřicházejí žádné nové ani dobré zprávy, tak proč se vzpírat tak očividnému trendu.

GBPUSD: Vzhledem k tomu, že tento týden se celý točil kolem vyklízení pozic a jištění se před rizikem v souvislosti s nyní odvolanou transakcí mezi společnostmi Prudential a AIG, byl o tento pár celkem zájem, ale přesto se nedokázal dostat nad úroveň 1,4800. Dnes i na začátku příštího týdne se přikláním k návratu na nižší úrovně v rámci pásma, ve kterém se pár v poslední době pohyboval, a nejprve očekávám prolomení úrovně 1,4580, což bude potvrzením dalšího bolestivého poklesu. Prodávám při růstu na 1,4750 a 1,4830, přičemž stop-lossy umísťuji nad těmito hladinami a budu očekávat stabilní návrat na úroveň poblíž 1,4300. Nezapomínejte, že až do 22. června, kdy se narodí nouzový rozpočet nové vlády, se bude trh pohybovat povětšinou horizontálně.

USDJPY: Přinejlepším boční pohyb, pokud odhlédneme od o něco lepší poptávky v uplynulých dnech. Vůči JPY stále zastávám býčí přístup a až tento korektivní technický pohyb páru skončí, čekal bych návrat na současná rozpětí, přičemž vzhledem k tomu, že úrovně 89,3 a 91,8 vymezují velmi těsné rozpětí, dávám přednost prodeji. Dnes bychom mohli ještě jednou zažít ‚squeeze‘ na úroveň 93,00/30, ale to by na straně růstu mělo být všechno.

AUDUSD: Pásmo 0,8530/50 se ukázalo být pro tento pár ve střednědobém výhledu stropem a na těchto úrovních začnu zase prodávat. Nechápejte mě špatně, myslím si, že tento kurz představuje pro tento pár odpovídající hodnotu, ale vzhledem k přirozenému stavu všeobecné averze vůči riziku na trzích a hrozícím problémům v Číně a ve zbytku tohoto regionu (Severní Korea by mohla znovu vstoupit do války s Jižní Koreou) to se vší pravděpodobností stáhne tohoto malého bojovníka dolů. Pro své čerstvě otevřené krátké pozice vidím zónu pro výběr zisků v pásmu 0,8330/0,8280.

EURGBP: U tohoto páru důrazně doporučuji držet se stranou, protože jinak si hrajete s ohněm, a to na obou stranách hřiště. Pokud máte nutkání se zde angažovat, pak je samozřejmostí počkat na přesvědčivé prolomení úrovně 0,8380, které by potvrdilo další možný vzestup s cílovou hladinou 0,8460. Pokud však dojde ke zhroucení podpůrné úrovně 0,8300, pak je přirozeným cílem 0,8180.

USDCAD: Jak již bylo uvedeno, sledujte pozdně odpolední data. Celkově upřednostňuji krátké pozice v USDCAD. Musím ale připomenout, že tak učiním, až se kurz dostane do pásma 1,0450/1,0530, abych do krátkých pozic nevstoupil příliš brzy. Otevření krátké pozice znamená, že očekávám prolomení hranice 1,0330/10, které otevře prostor pro hlubší pokles k úrovni 1,0130 a možná i níže. Kanadské hospodářství si vede opravdu slibně a z fundamentálního pohledu nemám problém s dlouhými pozicemi v CAD.

GBPCHF: Jak jsem se již zmiňoval v uplynulých dnech, tomuto páru dávám mnohem větší přednost před EURGBP, nejen jako náhradě za EURGBP, ale také jako mnohem méně volatilní alternativě. Zůstávám prodejcem, a to na úrovních 1,7000/70 se stoplossy nad 1,7220 a cílovými úrovněmi kolem 1,6650/80 na cestě k dalšímu poklesu až k 1,6480/6500.

CHFJPY: Nemám rád EURJPY a kdybych se ocitl v situaci, kdy bych potřeboval obchodovat, poohlížel bych se spíš po CHFJPY jako po mnohem spolehlivější náhradě. S ohledem na to se chystám prodávat v pásmu 80,90/81,30 se stop příkazy umístěnými nad 81,50 a přibližně v průběhu příštího týdne očekávám pohyb k 79,00 a 78,50.

AUDNZD: Vzhledem k nedávným pohybům a prohlášení novozélandského premiéra o preferenci dlouhých pozic u carry obchodů v AUDNZD z počátku týdne se zdá, že trh je u tohoto páru připraven na malý zvrat osudu. Nejsem o tom tak úplně přesvědčen, ale pokud bych byl nucen otevřít nějaký speciální obchod, pokusil bych se vstoupit do dlouhé pozice kolem 1,2200/2180, stop příkazy by měly být o trochu větší kolem úrovně 1,2080 a očekával bych návrat k 1,2430/50... Ale stále o tom nejsem úplně přesvědčen.

A konečně těm z vás, kteří hledí trochu dále do budoucnosti, doporučuji věnovat větší pozornost dolarovému indexu (DXY), který nyní kolem úrovně 87,50 formuje trojitý vrchol. I když nemám žádný důvod dolar prodávat, nemohu ignorovat technický obraz, který se vytváří a ukazuje na blížící se korekci… Mějte, přátelé, oči na stopkách, pokud k tomu dojde a až k tomu dojde, protože pak může nastat docela slušný zmatek, i kdyby jen na krátkou dobu.

A jako každý pátek i tentokrát vám doporučuji užívat si víkendu a vyhnout se dnes levným sázkám, obzvláště ve světle rizika událostí dnešního odpoledne.

S pozdravem

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 04.06

Komentář
• Index S&P 500 opět bojoval proti resistenci na 200 denním klouzavém průměru. Nyní uplynuly dva týdny od doby, kdy jsme prolomili podporu 200 denního klouzavého průměru a nepodařilo se nám od té doby dostat výše i během dne.
• Dnes je den Nonfarm payrolls a pravděpodobně uvidíme číslo kolem 500-600 tis. (předpovědi mediánu se pohnuly výše o 20 tisíc přes noc), ale doporučujeme vám se podívat pouze na soukromé payrolls. Rozdíl mezi včerejším odhadem ADP a dnešní předpovědí NFP není nenormální, když došlo k rychlým změnám u zaměstnanosti.
• Data kanadského pracovního trhu budou dnes také zveřejněna a očekáváme další silnou zprávu – i když vzdálenou neobvykle silné zprávě za duben před měsícem. Očekáváme další pokles v míře nezaměstnanosti.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Kanada 11:00 Změna zaměstn. /Míra nezaměst. (MAY) 25tis / 8.0% 15 tis. / 8.0% 108.7 tis. / 8.1%
USA 12:30 Nonfarm Payrolls / Soukromé NFP (MAY) 560tis. / 160tis. 536tis. / 180tis. 290tis. / 231tis.
USA 12:30 Míra nezaměstnanosti (MAY) 9.8% 9.8% 9.9%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Prodáváme při oživení k 1.2220 a cílujeme na 1.2165. Stop nad 1.2240.
USDJPY 0/+ Nakupujeme kolem 92.66 a cílujeme na 92.94. Stop pod 92.52.
EURJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech k 112.75 a cílujeme na 113.20. Stop pod 112.50.
GBPUSD 0/- Prodáváme při oživení k 1.4670 a cílujeme na 1.4600. Stop nad 1.4700.
AUDUSD 0/- Prodáváme při oživení k 0.8465 a cílujeme na 0.8420. Stop nad 0.8485.
USDCAD 0/- Prodáváme kolem 1.0420 a cílujeme na 1.0370. Stop nad 1.0440.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols nabízeny po většinu evropského obchodování a spot je nadále slabý. Nabídky začínají půjčovat
určitou podporu a měly by dnes být stabilní do dnešních US payrolls.
USDJPY Front end včera poklesl a to by mohlo pokračovat, dokud spot nepřestane sledovat trend
výše. Vyskytovali se nakupující upside strikes oblasti 93-94 pod 1 měsíc celý týden.
AUDUSD Vols se trochu uvolnily zpět, ale obchodovalo se jen málo a úrovně většinou byly
nezměněny. Žádné agresivní odprodeje gama i přes velmi úzká pásma před-nonfarm.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6041 a cílujeme na 6103. S/L pod 6012.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5190 a cílujeme na 5245. S/L pod 5163.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1095 a cílujeme na 1109. S/L pod 1090.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1202 a cílujeme na 1208. S/L pod 1197.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 17.83 a cílujeme na 18.00. S/L pod 17.75
Ropa (CLN0) 0/+ Nakupujeme při zlomu 74.67 a cílujeme na 75.86. S/L pod 73.95.

03 června 2010

Komentar Kena Vekslera - 03.06

Riziko JE V KURZU!

Nebo alespoň pro nejbližších pět minut. Nenechte se mýlit – já zastáncem přehnaných očekávání rozhodně nejsem. Obzvláště ve světle faktu, že prezident Obama včera v noci vystoupil a snažil se přesvědčovat ohledně zítřejších údajů o zaměstnanosti v nezemědělském sektoru – všem, kteří byli ochotni naslouchat, říkal, jak moc budou údaje pravděpodobně lepší… Vypadá to, že v posledních několika měsících je možné vypozorovat určité schéma, se kterým jsme se dříve nikdy nesetkávali. A sice, že vedoucí představitelé státu (v tomto případě úplně nejvyšší) otevřeně mluví s poměrně velkým předstihem o údajích, které budou zveřejněny… Tohle je proboha zaměstnanost v nezemědělském sektoru, nejvíce očekávané číslo v měsíčním kalendáři (nebo alespoň bylo, dokud se svět nezbláznil) a nikdy předtím nikdo nepropagoval pravděpodobný výsledek … tedy až dosud … Nelíbí se mi to a vůbec tomu nevěřím. Přeberte si to, jak chcete, ale krátkodobý výsledek je, že dnes dopoledne bude ochota riskovat o něco větší a na EURUSD i ratingu S&P se to projeví.

Přes noc přišla také některá velmi silná čísla z Austrálie v podobě prvního přebytku obchodní bilance za 13 měsíců, následkem čehož AUD o něco posílil a také se dočasně vrátila výše zmiňovaná ochota riskovat. V Japonsku je hlavním tématem dne i nadále zmatek, neboť politické prostředí prochází strategickými změnami a JPY bude v nejbližší budoucnosti pravděpodobně trochu medvědí, a tak budeme svědky snahy USDJPY testovat nové horní hranice kolem oblasti 92,50.

Dnes očekáváme zveřejnění údajů o týdenní zaměstnanosti ADP v USA, které budou předchůdcem zítřejších údajů o zaměstnanosti v nezemědělském sektoru, a dále také očekáváme údaje o maloobchodních tržbách v eurozóně…
Ani jedním se příliš zabývat nebudu…


U měnových párů dnes očekávám následující vývoj:

EURUSD: Vzhledem k výše zmiňované ochotě riskovat očekávám během dne krátký nárůst, ovšem vzhledem k tomu, že jsem slyšel o významných nabídkách, které jsou rozmístěny přibližně každých třicet bodů v pásmu mezi 1,2320/50/70, se domnívám, že tento pohyb nebude mít dlouhého trvání a spíše se během dne přikláním k cílování na úrovně 1,2230/10 a k následnému testování oblasti 1,2190/80.

GBPUSD: Tento měnový pár se stále veze na přehnaných očekáváních ohledně transakce pojišťovny Prudential, ale nakonec se ukazuje, že jde skutečně jenom o ta přehnaná očekávání. Stále se pohybujeme v širším pásmu 1,4200/1,4800, a i když jsme momentálně pro několik následujících dní poblíž horní hranice tohoto pásma, stále se přikláním k názoru, že dojde k návratu na nižší pozice poblíž 1,4350, takže po počátečním posunu cíluji na 1,4650 a následně na 1,4580. Pravděpodobný strop pohybu nahoru se nachází na úrovních 1,4770/1.4830.

AUDUSD: Tento měnový pár prodávám a cíluji na 0,8530/50, přičemž stop-loss příkazy je nutné umístit nad úrovní 0,8620. Cílové hladiny pro spořádaný návrat tohoto měnového páru dolů se nacházejí na hladinách 0,8400/0,8330/0,8280

USDCAD: Sledujte úroveň 1,0330, protože pokud v průběhu dne tuto hladinu prolomíme a uzavřeme pod ní, očekávám v následujících dnech silný a rychlý návrat do pásma 1,0180/40. Za současných úrovní bych asi do prodeje nešel, ovšem tento měnový pár nadále sledujte, protože se mohou vyskytnout příležitosti k otevírání nových strategických krátkých pozic.

GBPCHF: Tento měnový pár by měl oslabit, a to výrazně! Zóna mezi 1,7000 a 1,7080 nabízí výborné příležitosti k prodeji, přičemž stop-lossy je nutné umístit nad 1,7220. V případě otevírání strategických střednědobých krátkých pozic je nutné cílovat pod 1,6770, aby taková transakce nabízela dostatečný poměr mezi rizikem a výnosem. Podobně lze ovšem obchodovat i během dne v rámci stávajícího pásma a prodávat při překročení úrovně 1,7000 a vybírat zisky v zóně 1,6900/6870. Fungovalo to včera a mám pocit, že by to mohlo fungovat i dnes.

S pozdravem,

Ken Veksler

Ekonomicky komentar - 03.06

Komentář
• Kandidátem, který se pravděpodobně stane novým japonským premiérem po Hatoyamovi je současný ministr financí Kan, který je umírněný ohledně Yenu a chce, aby BOJ pracovala na inflaci k 1-2%.
• Dnes je mnoho makrodat, když hlavními budou dnes pravděpodobně ADP a Nově hlášení nezaměstnaní (Initial Jobless Claims) před zítřejšími Non Farm Payrolls (NFP) – první dva ukazatele sdělovaly v uplynulých měsících (alespoň) úplně jiný obraz o pracovním trhu v USA ve srovnání s NFP.
• Včera byl výkon akcií USA solidní i výkon akcií při obchodování přes noc. S&P 500 futures jsou nyní o 0.7% výše a dnes nakupujeme při poklesech, když index připravuje další útok na 200 denní klouzavý průměr.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
EU 09:00 Maloobchodní prodeje MoM (APR) 0.1% 0.1% 0.5%
USA 12:15 ADP změna zaměstnanosti (MAY) 70 tis. 32 tis.
USA 14:00 Tovární objednávky MoM (APR) 2.0% 1.8% 1.1%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1.2265-70 pro odraz na 1.2330, pak 1.24. Stop pod 1.2220.
USDJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na 92.0, nebo zlomu nad 92.35, pro test 92.95. stop pod 91.50/91.90 .
EURJPY 0/+ Zlom nad 113.10 naznačuje silnější posun na 114.0. Podpora 112.70.
GBPUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 1.4610-15 pro další test 1.4735. Stop pod 1.4550.
AUDUSD 0/+ Může nalézt krátkodobou res na 0.85, ale nakup. při poklesech při návratu na 0.8425 pro 0.8530. Stop below 0.8375.
USDCAD 0/- Res na úrovni 1.0420. Prodáváme při odrazu k 1.04 pro cíl 1.0250. Stop nad 1.0450.

FX-Opce Komentář
EURUSD Frontend vols poklesly a zbytek křivky drží stabilně. Zájem nakupovat
páteční opce, které pokrývají US payrolls.
USDJPY Většinou nakupující krátkodobých 9300-9400 strikes nahoru. Očekává se, že spot stoupne
ve stejnou dobu, kdy front end ATM by měly mírně poklesnout.
AUDUSD Vols se obchodovaly níže s obratem nahoru u akcií a spot je stabilně výše, téměř na 8500.
Nakupující gama začínají půjčovat podporu nákupem 1-2 týd. dolů.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6000 a cílujeme na 6064. S/L pod 5974.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5174 a cílujeme na 5230. S/L pod 5146.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1095 a cílujeme na 1106. S/L pod 1090.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1221 a cílujeme na 1225. Stop pod 1219.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 18.35 a cílujeme na 18.50. Stop pod 18.27.
Ropa (CLN0) 0/+ Nakupujeme při poklesech k 73.70 a cílujeme na 74.60. Stop pod 73.30.

FX Update 3.06 Honba za výhodným obchodem, příznivější americká data povzbuzují Wall Street a chuť k riziku

Včerejší obchodování na Wall Streetu bylo úspěšné a ve srovnání s předchozí seancí zaznamenaly akcie výrazný obrat směrem nahoru. Vzhledem k jejich nízkému aktuálnímu ocenění byla silná poptávka po energických titulech a také ceny ropy zaznamenaly obrat a nárůst o 2 USD. K posilování akcií přispěla další várka povzbudivých ekonomických údajů z USA – index propuštěných zaměstnanců Challenger zůstal na nízkých hodnotách, rozjednané prodeje domů v USA vzrostly oproti odhadům meziměsíčně o 6 % a meziročně o 24,6 %, (i když někteří poukazují na to, že na těchto údajích se stále ještě může projevovat snaha využít na posledních chvíli končících daňových pobídek) a domácí počet prodaných vozů byl lepší, než se původně očekávalo, i přes menší počet ekonomických pobídek.
Data přicházející z Evropy byla už o něco méně přesvědčivá – irská nezaměstnanost vyskočila z předchozích 13,1 % na 13,7 % a španělská spotřebitelská důvěra zaznamenala rekordní propad. EUR se ale i tak ve svém obchodování pohybovalo v nejužším pásu od dubna, a to i přes to, že hned na začátku obchodování jej podpořily zprávy, že několik důležitých centrálních bank prohlásilo, že budou i nadále investovat do nákupu EUR (i když Irán oznámil, že zvažuje, že své rezervy ve výši 45 mld. EUR diverzifikuje a přemění je částečně na USD a zlato). EUR ani ceny zlata na tyto zprávy nijak výrazně nereagovaly. Vzhledem k preventivnímu vyklízení krátkých pozicí v GBP vyvolanému neúspěšným pokusem pojišťovny Prudential o odkoupení asijské divize AIA americké pojišťovny AIG došla posilování GBP pára a následoval malý obrat. JPY pokračoval po včerejší rezignaci japonského premiéra ve svém oslabování, přičemž posilování USDJPY napomohly také pevnější americké úrokové sazby.
Asijská seance byla zpočátku ovlivněna děním v New Yorku, ale AUD zažil menší pokles na základě údajů indexů nákupních manažerů ze sektoru služeb. V dubnu jsme poprvé od listopadu viděli růst nad prahovou hodnotu 50 bodů, ale to se ukázalo jako neudržitelné, neboť v květnu došlo opět ke sklouznutí pod tuto hranici, z 52,3 na 47,5 bodů. To však byl jen krátkodobý vývoj, neboť údaje dubnové obchodní bilanci vykázaly výrazný obrat. Austrálie za tento měsíc oznámila nečekaný přebytek +138 mil. AUD, oproti očekávanému schodku -800 mil. AUD a předchozímu výsledku -2040 mil. AUD. Za prudkým zlepšením stojí export, který poskočil o 10,7 %, zatímco import i nadále stagnoval.
Adam Posen z Bank of England dnes brzy ráno přišel s obzvláště neradostnou vyhlídkou pro Japonsko a varoval, že úroveň veřejného dluhu země se blíží hranici, kdy nadále nebude neudržitelná. Ve svém komentáři, který byl na zahraničního centrálního bankéře neobvykle silný, Posen varoval, že pokud se nevyřeší zdraví bankovního sektoru, mohl by se zmatek kolem veřejných dluhů rozšířit z kontinentální Evropy do Japonska i do USA a UK. Trhy na tento komentář nijak bezprostředně nezareagovaly a místo toho nadále dávají přednost riziku.
Dnes se nám v Evropě mohou o zábavu postarat ceny domů z Velké Británie, změna v sektoru služeb na základě údajů indexů nákupních manažerů z Německa, eurozóny a Velké Británie spolu s maloobchodními tržbami eurozóny. Obchodování v USA začíná pátečními údaji o mzdách v nezemědělském sektoru, změnou zaměstnanosti ADP a týdenním počtem žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Na programu dne bude také zveřejnění údajů o produktivitě v nezemědělském sektoru, stejně jako podnikové objednávky a důležitá zpráva ISM o aktivitě mimo zpracovatelský sektor, kdy trh hledá lehké zlepšení oproti dubnové hodnotě, která znamenala téměř čtyřletý rekord.

02 června 2010

Komentar Kena Vekslera - 02.06

Dobré ráno,

konečně se přes noc něco dělo a většina z toho byla politické povahy. Pouze několik měsíců (zhruba devět) po zvolení do funkcí rezignovali na své posty japonský premiér a jeho náměstek. Po vnitrostranických volbách ve vládnoucí Demokratické straně Japonska, které se budou konat 4. června, se pravděpodobně do týdne dočkáme změny politického prostředí. Z celkového hlediska to mělo na měnu jen malý dopad, došlo k dočasnému mírnému růstu kurzu USDJPY, když JPY na pozadí této zprávy oslabil. Ale v tomto prostředí přetrvávající averze vůči riziku nezbude trhům na výběr vcelku nic jiného, než se během příštích 24 hodin vrátit zpět k poptávce po JPY.

Pokud jde o další události, tolik pomlouvaný a diskutovaný obchod mezi společnostmi Prudential a AIG byl zrušen a poptávce po GBPUSD se konečně dostalo důvěryhodnosti, jelikož všechny zajišťovací a prodejní pozice v GBP bude nyní třeba obrátit. Můj cíl ve vzestupném směru byl u GBPUSD přes noc dosažen na úrovni 1,4730/50 a odtud očekávám v nadcházejících dnech další posilování, ale až po malé korekci, která by mohla najít krátkodobou až střednědobou podporu v pásmu 1,4530/1,4480. Směrem vzhůru by mě nepřekvapilo dosažení hladiny 1,4850, a to v poměrně brzké době…

EURUSD stále trpí a během dne předpokládám pokles a další testování nabídek v oblasti 1,2200, po jejichž překonání by mohl kurz sklouznout až na 1,2170/50. Stropem pro vzestup by měla být oblast přibližně kolem 1,2280/2330, a to je slušná cílová úroveň, na které je možno prodávat, pokud k tomu bude příležitost.

Pár AUDUSD začíná definovat nové rozpětí, horní hranice se pohybuje v oblasti 0,8450/80. Při vzestupech opatrně prodávám, vzhledem k napůl ucházejícím ekonomickým údajům, které stále prosakují z Austrálie. Ale i přes trochu lepší data z dnešní noci nebyl tento malý bojovník schopný udržet a dotáhnout do konce nějaký skutečný růst. Další zajímavou událostí z tohoto konce světa bylo vystoupení novozélandského premiéra, který prohlásil, že AUD poskytuje mnohem lepší hodnotu pro carry obchody než NZD, což je jen způsob, jak oklikou říci, že rozdíly v úrokových sazbách zůstanou ve střednědobém výhledu příznivé pro AUD a mohly by dodat důvěryhodnosti tomu, že na svém dalším setkání bude RBNZ sedět s rukama v klíně. Zkrátka a dobře, ten člověk říká: spekulujte na zhodnocení AUDNZD… Zařídím se podle toho?… Ještě si nejsem tak úplně jistý…

Jedinou událostí, která dnes může trhem zahýbat, jsou údaje o rozjednaných prodejích domů v USA… Můžeme si zdřímnout…

Stále ještě se dnes snažím zorientovat se v těchto trzích, které na mě nic významného nepokřikují… Je to takové letní prázdninové dění, které právě začalo…

S pozdravem

Ken Veksler.

Ekonomicky komentar - 02.06

Komentář
• Japonský premiér Hatoyama byl ve své funkci pouze devět měsíců, dokud se nerozhodl odstoupit, když jeho podpora klesala kvůli skandálům při financování jeho kampaně a neúspěchu s přemístěním jednotek USA. Yen kvůli zprávě poklesl a akcie byly optimističtější.
• Dnes je velmi pomalý den ohledně makrodat, když jsou zajímavé pouze Probíhající prodeje nemovitostí v USA (APR). Probíhající prodeje pravděpodobně zaznamenají opět solidní růst, když kupující museli podepsat smlouvu do konce dubna, aby získali daňový úvěr pro kupující domů. Prodeje stávajících nemovitostí (Existing home sales) pravděpodobně v květnu a červnu posílí , když budou podepsané smlouvy dokončeny (probíhající prodeje nemovitostí).
• Prudential zrušila převzetí ve výši 35.5 mld. USD skupiny AIA AIG, když se společnosti nepodařilo vyjednat nižší cenu (asi o 5 mld. USD). GBP přijala tuto zprávu laskavě.
• Pokračujeme v prodeji akcií. Včerejší uzavření nebylo pěkné (-1.2% během 20 min.), když státní DS jsou nadále slabé. Včerejší italské 5leté poskočily o 38 bodů na 234 bodů.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
V.Británie 08:30 Schválení hypoték 49.5 tis. 48.9 tis.
V.Británie 08:30 PMI stavebnictví (MAY) 58.0 58.2
USA 14:00 Prodeje stávajících nemovitostí MoM (APR) 5.0% 5.3%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 Zlom pod 1.22 riskuje další test minim 1.21. Res na 1.2265 a 1.2330 dále.
USDJPY 0/+ Když se drží nad 91.30 vypadá na rozšíř. pohybu nahoru na 92.0. Pod rizika dalšího poklesu na 90.80.
EURJPY 0 Očekáváme, že podpora na 110.70-80 vydrží pro den v pásmu 110.80-112.30.
GBPUSD 0/+ Musí vydržet nad 1.4615, aby zachoval momentum nahoru. Res 1.4735, 1.48 dále.
AUDUSD 0/+ Očekáváme, že podpora na 0.8280-90 vydrží při odrazu zpět na 0.8380. Pod opět riziko 0.82.
USDCAD 0/+ Zlom nad1.0560 by mohl signalizovat silnější návrat zpět na 1.0610, jinak pásmo 1.0500-60.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols neposilovaly během předchozích obchod. dní v Evropě, když spot byl na minimech a obraty
rizika byla také placeny. Spot zůstává slabý a vols by měly být nadále dobře podporovány.
USDJPY Spot se pohnul nad 9170 v Asii, ale vols nadále dobře posilují. Existují stále nakupující strikes oblasti 9200
pro 1-2 týdny.
AUDUSD Vols se nadále obchodují výše, když se spot vrátil zpět pod 8300 a obraty rizika jsou placeny.
Vol se stále ukazuje na nižší spot v krátké době.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5900 a cílujeme na 5851. S/L nad 5933.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5090 a cílujeme na 5038. S/L nad 5112.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1081 a cílujeme na 1070. S/L nad 1086.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1220 a cílujeme na 1226. Stop pod 1217.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při poklesech k 18.37 a cílujeme na 18.46. Stop pod 18.33.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při oživení k 72.60 a cílujeme na 71.90. Stop nad 73.10.

FX Update 2/5: EUR dosáhlo přes noc nových minim cyklu, ale prudce se od nich odrazilo

Dění na trzích bylo přes noc rozkolísané a nervózní. EUR dosáhlo během obchodování v Evropě po spekulacích o snížení ratingu Francie ze strany agentury Fitch a v důsledku pochmurné zprávy ECB o finanční stabilitě nových minim cyklu. Jakmile se však EUR nového minima dotklo, okamžitě se od něho prudce odrazilo zpět k úrovni 1,2340, kde aktivovalo některé stop příkazy. Dařilo se GBP, a to zejména v důsledku zpráv o tom, že Prudential možná odstoupí od převzetí AIA (což bylo později se začátkem obchodování v Asii potvrzeno). BoC dle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů; doprovodné prohlášení však obsahovalo určité holubičí podtóny, a CAD tudíž nedokázal z tohoto zvýšení těžit.
Pokud jde o zveřejněné údaje, americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM byl lepší, než se očekávalo, ale o něco nižší než dubnové šestileté maximum, a povzbudivý je i růst indexu zaměstnanosti o 1,3 bodu na 59,8, což je druhý nejlepší výsledek od prosince 1983. Ostatní indexy nákupních manažerů po celém světě byly smíšené. Ve Švédsku byl velmi pevný na úrovni 66,0, v Německu skončil v souladu s očekáváními a ve Velké Británii ještě o něco lépe. Silným nárůstem o 2,7 % předčily prognózy také stavební výdaje v USA.
Asijská seance začala tak, jak se dalo předpokládat. Akciové trhy následovaly příkladu Wall Street a otevřely na nižších úrovních. Zprávy o chystaném odstoupení japonského premiéra J. Hatojamy a druhého nejvyššího představitele Demokratické strany Japonska I. Ozawy (volba nového vedení strany je plánována na pátek), však obrátily trhy naruby. Akciové trhy přijaly tuto zprávu pozitivně v naději, že střídání stráží urychlí finanční reformy a daňové změny, které zlepší výhled země, zatímco devizové trhy zaznamenaly oslabování JPY vůči všem ostatním měnám. Index Nikkei se dostal do kladných čísel a vytáhl s sebou další burzy, na kterých se pak postupně do oběda zvýšila ochota riskovat. Dokonce i americké akciové futures se obchodovaly v černých číslech.
Australské údaje o HDP za 1. čtvrtletí o něco předčily meziroční očekávání a mezikvartálně splnily očekávání (+2,7 %, resp. a +0,5 %). Obchodní bilance silně vzrostla mezičtvrtletně o 4,2 %, zatímco výdaje na konečnou spotřebu vrostly pouze o skromných 0,6 %. Nejvíce k pozitivnímu vývoji HDP přispěla tvorba hrubého fixního kapitálu (0,7 %) a výdaje na konečnou spotřebu domácností (0,3 %), zatímco největší negativní vliv měla soukromá tvorba hrubého fixního kapitálu (-0,6 %). Kurzem AUD tyto údaje téměř nepohnuly, ale nakonec se díky pohybům indexu Nikkei vyšplhal výše.
Pokud jde o další zprávy, britská pojišťovna Prudential potvrdila, že jedná se společností AIG o vypovězení smlouvy o koupi divize AIA. Trhy tento výsledek za posledních 24 hodin promítly do kurzu GBP a zakončují tak fázi silných prodejů GBP v květnu (na trhu se šušká, že by to mohlo být kolem 10 mld. GBP) a tato zpráva vyhoupla GBP zpět nad noční maximum 1,4715.
Podíváme-li se na to, co nás čeká, vidíme, že kalendář je v Evropě nabitější – na programu jsou švýcarské maloobchodní tržby, švédský běžný účet a z Velké Británie spotřebitelské úvěry, schválené hypoteční úvěry, peněžní zásoba M4 a index nákupních manažerů ve stavebnictví. USA mají dnešní kalendář relativně prázdný, jedinými údaji budou propuštění zaměstnanci Challenger a rozjednané prodeje domů.

01 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 01.06

Dobré ráno,

Vzhledem k tomu, že se včera ve Velké Británii ani ve Spojených státech neobchodovalo, proběhl včerejšek dle očekávání nudně a ani já jsem i přes to, že jsem měl volno, o moc nepřišel.
Přes noc k nám přicházely smíšené signály z mé domoviny (Austrálie) – data týkající se maloobchodních prodejů o něco překonala očekávání, ovšem RBA ponechala sazby beze změny a průvodní prohlášení naznačuje, že beze změny zůstanou také pro několik příštích zasedání. Asijské indexy přes noc poněkud oslabily, přičemž šanghajský index uzavíral s poklesem o 1 % (což pro tento index není příliš), ovšem vzhledem k absenci amerického obchodování se trhy většinou pohybovaly pouze horizontálně.

Jediným zajímavým údajem, jehož zveřejnění během dneška očekáváme, bude rozhodnutí BoC o úrokových sazbách, které většina účastníků trhu ocenila nárůstem o 25 bazických bodů. Pokud skutečné rozhodnutí BoC toto očekávání nenaplní, trh to přijme se zklamáním a v takovém případě můžeme očekávat agresivní výprodej CAD. Jinak na pořadu dne nic příliš vzrušujícího skutečně není.

Pokud jde hlavní měnové páry, zde je odhad dalšího vývoje dost obtížný, protože pro dnešek i v krátkodobém výhledu celkově očekávám posilování GBPUSD, které by mělo trvat až do zveřejnění rozpočtu ohlášeného na 22. června. Pro následující týden proto celkově cíluji na hladinu 1,4730. Uvědomuji si, že to jde proti mému celkově medvědímu postoji, ovšem působení ceny nepřehádáte a tento pohyb směrem vzhůru mohou v následujících týdnech oslabit pouze velmi nepříznivá data a konsolidace nedávných ztrát.Přes den očekávám, že se tento pár bude pohybovat kolem úrovně 1,4410 a stop-lossy (rozhodnete-li se pro dlouhé pozice) by se měly umístit na dolní mez 1,4375 a horní kolem 1,4530.

Zajímavý obchod bude představovat USDCAD a s ohledem na riziko výše uvedené události se domnívám, že se tento pár dostane na úroveň 1,0530, ale po oznámení bude pravděpodobně následovat výprodej a pokles na 1,0380/1,0430, samozřejmě za předpokladu, že dojde ke změně sazeb.

EURUSD momentálně už od rána klesá a já očekávám, že se dnes ráno dostane pod 1,2174 – stop-lossy jsou nastaveny někde kolem 1,02160/65 a některé nákupní příkazy kolem 1,2140. Celkově tento pár klesá a já bych doporučoval podívat se ještě jednou na můj článek „Jak chytit nůž v letu“, kde jsou vysvětleny úrovně pro optimální vstup…

USDJPY se pohybuje horizontálně, ale podle mě by tento pár měl klesat, jak jsem to popisoval minulý týden – dnes odpoledne by se měl vrátit do nedávného rozpětí. Během dne čekám prolomení supportu na úrovni 90,80 a pomalý a složitý návrat k hladině 90,30. Pánové, zde je králem riziková averze.

AUDUSD podle mého názoru odpovídá své tržní hodnotě, a tak na rozdíl od předchozích týdnů přestávám být medvěd. Ti z vás, kdo četl můj komentář v pátek před asi čtrnácti dny, mají určitě důvod se ušklíbnout, protože jsem doporučoval agresivně nakupovat kolem minim na úrovni 0,8080/0,8130 a ustavičně omezovat dlouhé pozice kolem aktuálních hladin.

Dnes doporučuji být opatrný, protože nemám pocit, že dnes ráno tomu trhu zcela rozumím, proto si raději také dávejte pozor.

S pozdravem,

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 01.06

Komentář
• Australská Stavební povolení (Building Approvals) a čínské PMI zklamaly při obchodování přes noc, když první ukazatel poklesl o 14.8% MoM, i když je stále výše o 21.3% YoY. Druhý ukazatel poklesl na 52.7 z 55.2 a není nyní daleko od přímé kontrakce (další čínský PMI také zklamal trh rekordním 53.9 vs. 54.5 oček. a 55.7 dříve).
• Australská n centrální banka držela měnový cíl (Cash Target) RBA na 4.50%, jak očekáváno, ale AUD poklesl po rozhodnutí.
• Očekáváme, že dnešní zpráva ISM ukáže, že výroba stoupala pomalejším, ale přitom stále solidním tempem v květnu (59.5). Regionální PMI ukazují na zpomalení u národního indexu, ale silná složka New Orders (Nové objednávky) v dubnu pravděpodobně zmírní pokles.
• Udržujeme si naše negativní stanovisko v horizontu 1-3 měsíce, a alespoň očekáváme další test minim 1040-44 z tohoto roku u S&P500.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Německo 07:55 Změna zaměstnanosti (MAY) -17K -68K
V.Británie 08:30 PMI výrobní (MAY) 57.9 58.0
USA 14:00 PMI výrobní / Placené ceny (MAY) 59.5 / - 59.0 / 72.0 60.4 / 78.0

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 1.2250 klíčová úroveň. Níže riziko hlubší korekce na 1.22. Res 1.2330.
USDJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na 90.75-80 pro odraz na dnešní maximum na 91.55. Stop pod 90.40.
EURJPY 0 Omezen na 112.25 úrovni původně. Pod 111.30 riskuje test 110.80.
GBPUSD 0/+ Oček., že podpora na 1.4435 zadrží ztráty před odrazem zpět na 1.4540. Níže opět riziko 1.4380.
AUDUSD 0/+ 0.8355 krátkodobé minimum pro odraz na 0.8470, možná 0.8550. Stop pod 0.8310.
USDCAD 0 Pravděpodobnost růstu na 1.05, ale v pásmu 1.0420-1.0500 před BOC.

FX-Opce Komentář
EURUSD Front end vols posilují, když je spot pod 1.23 a vypadá nabízen během většiny asijského
obchodování. Obraty rizika pravděpodobně zůstanou pevné, dokud se nedostaneme z minim.
USDJPY Vols lépe podp. když spot poklesl pod 91.00, kvůli obecné averzi k riziku při asijském obchodování .
Většina zájmů u makléřů byli nakupující upside strikes pod 1-měs.
AUDUSD Změna nálady. když vols stoupají a spot spadl na minimum 8355. 1týd. obchody
stouply o 20% ve srovnání se včerejšími 18.5%.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při zlomu 5910 a cílujeme na 5880. Stop nad 5923.
FTSE 0/- Prodáváme kolem 5200 a cílujeme na 5178. Stop nad 5212.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1089 a cílujeme na 1081. Stop nad 1093.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1213 a cílujeme na 1225. Stop pod 1208.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při zlomu 18.65 a cílujeme na 18.85. Stop pod 18.60.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při oživení k 75.50 a cílujeme na 73.50. Stop nad 76.

Začíná červen a sentiment je stále trochu prchavý

Noc na devizových trzích byla relativně stabilní, protože britský a americký trh byl uzavřen. Hlavní dění určovalo vyrovnávání pozic spojené s koncem měsíce. Na úzkem trhu však vzniká problém s likviditou a pohyby tak byly prudké – vůči americkému dolarů odepsalo euro 40 bodů a AUD 70 bodů, USDJPY se také propadl k 91,0.
Úředníci Bundesbank přes noc vyjádřili své obavy, že program odkupu dluhopisů se používá k nenápadné záchraně těch bank v zemích eurozóny, které drží řecký dluh. To možná signalizuje prohlubující se neshodu mezi ECB a konzervativní německou centrální bankou, podle jejíhož modelu byla ECB vytvořena. Mezitím byla včera zveřejněna zpráva ECB o finanční stabilitě, v níž se uvádí, že banky v eurozóně čelí „nebezpečné nákaze“ odepisování dodatečných ztrát až do konce roku 2011. Černě vyznívají i jiná místa této zprávy, kde ECB varuje, že prohlubující se schodky veřejných financí přináší riziko odčerpávání financí ze soukromého sektoru, zvyšují celkové náklady na úvěry a mají dopad na vyhlídky hospodářského růstu. Toto určilo náladu pro asijskou seanci a celkový apetit k riziku poklesl.
Co se týče skutečné aktivity, index Nikkei se brzy dostal pod tlak, když údajně „chybně zadané“ (fat finger) obchody způsobily propad futures o téměř 1 % hned ze začátku obchodování, a tak páry s JPY musely brzy čelit tlaku. Trhy si také vzaly k srdci poznámky Ch. Noyera z ECB, podle něhož by se centrální banky měly vyhnout prosazování politik povzbuzujících nadměrné riskování, neboť takový přístup by v případě obratu v cenovém vývoji aktiv mohl nakonec vést k vyšší insolventnosti a zvýšit tak v budoucnu možnost nutnosti přísnějšího dohledu.

Pokud jde o data, Austrálie udala tón PMI datům, která nás čekají v tomto měsíci, a po silných 59,8 bodech vykázaných v dubnu nyní hodnota indexu poklesla na 56,3 bodů. Index se sice již pátý měsíc pohybuje nad expanzivní hranicí 50 bodů, jeho nižší hodnota však naznačuje, že nedávné zvyšování sazeb, ke kterému přistoupila RBA, si vynucuje oslabení poptávky. Tón, který udala Austrálie, potvrdily také oficiální údaje o čínském PMI za tentýž měsíc, který od minulého měsíce poklesl z 55,7 na 53,9 bodů, což je hodnota nedosahující ani konsensuálně očekávaných 54,5 bodů. Pravděpodobnou příčinou tohoto poklesu je ochabující poptávka po nemovitostech. Další australská data vysílala smíšené signály – nejdůležitější maloobchodní prodeje překonaly prognózy (meziměsíční nárůst o 0,6 % oproti očekávaným 0,3 %), ovšem stavební povolení zklamala ostrým meziměsíčním propadem o 14,8 %. RBA nakonec v souladu s očekáváními ponechala sazby beze změny s odkazem na zřejmý vliv dřívějšího snížení sazeb na zpomalení domácí poptávky provázené externími faktory zvyšujícími riziko do budoucnosti.
Pokud jde o očekávaná data, začátek nového měsíce s sebou přináší obvyklou dávku indexů PMI/ISM. V Evropě očekáváme zveřejnění údajů o německých maloobchodních tržbách a dále také PMI data ze Švýcarska, eurozóny, VB a Německa. První obchodní seanci v tomto měsíci uzavřou data o míře nezaměstnanosti v eurozóně a v Německu. Jak už jsme zmínili výše, čeká nás zasedání BOC, které se bude zabývat přehodnocením stávajících sazeb, a z USA očekáváme data týkající se vývoje index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, cenového indexu ISM, stavebných výdajů a index výrobní aktivity dallaského Fedu.
Vítejte v červnu.

31 května 2010

FX Update30.05 - EUR v pátek spadlo ze svého vrcholu, ale během asijské seance našlo určitou půdu pod nohama

Vzhledem ke svátkům ve VB a v USA bude dnešní obchodování pravděpodobně poklidné (boční pohyb)
Pátek byl pro většinu obchodníků technickým koncem měsíce. V USA je dnes svátek a zdálo se, že ve srovnání s tím, co jsme zažívali v průběhu měsíce, míříme k optimističtějšímu závěru. EUR vystoupalo až těsně nad 1,2454, ale poté mu došel dech a rychle se propadlo, když akciové trhy nedokázaly využít solidního základu ze čtvrtka a agentura Fitch snížila Španělsku úvěrový rating ze stupně AAA na AA+ (i když prozatím zachovala stabilní výhled), což zesílilo tlak na oslabování měny.
Údaje zveřejněné v USA byly smíšené. Osobní příjmy splnily očekávání, ale výdaje poklesly k nule. Hodnota Chicagského indexu nákupních manažerů byla nižší, než se předpokládalo, ale index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan byl revidován směrem nahoru, i když v širším kontextu byl povětšinou ignorován. Ještě předtím ve Švýcarsku zveřejněné předstihové ukazatele dosáhly nejvyšší úrovně od září 2006, solidních 2,19, což snad oslabí důvody SNB k intervenci.
Vzhledem ke svátkům ve VB a v USA a vzhledem k tomu, že dnešek je posledním dnem měsíce, očekávali obchodníci na asijských trzích poklidné obchodování. A opravdu k největší aktivitě docházelo na počátku obchodování, když EUR a GBP oslabily – EUR pod přetrvávajícím vlivem pátečního obchodování a GBP v důsledku první rezignace v řadách tři týdny staré koalice kvůli skandálu s proplácením výdajů. Po dosažení počátečních minim však tlak na pokles opadl a měny se pomalu vracely na své otevírací úrovně.
Ve víkendovém článku otištěném v jednom německém časopise představitel ECB J. Stark uvedl, že s tím, jak banky začnou od července ECB splácet 442 mld. EUR, které si vypůjčily před rokem, začne ECB opouštět současnou fázi uvolněné monetární politiky. Konkrétní načasování této strategie bude podle Starka záviset na stavu ekonomického oživení a na tom, jak dobře se bude vyvíjet stav peněžní zásoby. Sunday Times také otiskly článek, ve kterém citují britský think tank CEBR, který vyzývá Řecko, aby vyhlásilo bankrot a vzdalo se eura, a zachránilo tak svoji ekonomiku. Dnešní britské Times také citují francouzského ministra pro státní rozpočet Francois Baroina, který uvedl, že snažit se udržet kreditní rating AAA by bylo pro Francii příliš „namáhavé“. Titulky rozhodně nevyznívají pro EUR příznivě, ale i přesto se podařilo euru na asijských trzích ještě o něco posílit.
Nejnovější data zveřejněná IMM ukazují, že během nedávných otřesů došlo k redukci dlouhých pozic v AUD a CAD, přičemž dlouhé pozice těchto měn ve vztahu k americkému dolaru poklesly na úrovně, kterých jsme byli svědky naposledy v únoru; ve vztahu k nadhodnocenému EUR však i přes nedávné krátké posílení vůči AUD i CAD nedošlo k silnější korekci.
V průběhu evropského obchodování můžeme být během dnešního dne u center, která budou ještě otevřena, svědky jistých reziduálních pohybů souvisejících s koncem měsíce, ovšem nic příliš dramatického neočekáváme. Pokud jde o dnes očekávaná data, v Evropě očekáváme zveřejnění údajů o švédské spotřebitelské důvěře, norských maloobchodních tržbách, peněžní zásobě M3 v eurozóně a odhady indexu spotřebitelských cen a indexu důvěry spotřebitelů. Jak už jsme uvedli, v USA je dnes svátek, ovšem v případě Kanady očekáváme zveřejnění údajů o HDP za březen a za první čtvrtletí tohoto roku a dále také zveřejnění cen průmyslových výrobků / indexu cen surovin.

Ekonomický komentář - 31.05

Komentář
• Agentura Fitch snížila AAA rating Španělska (na AA+). To by mohlo dnes nadále oslabovat evropské finanční instituce.
• Některé z našich ukazatelů dlouhodobého trendu se obracejí (medvědí) a ukazatele peněžních trhů stále naznačují rostoucí napětí kvůli krizi státních dluhopisů zemí PIIGS a mezibankovního trhu. Měníme náš krátkodobý výhled pro akcie na “prodáváme při oživení”.
• Začínají se šířit zprávy, jak rostou výnosy čínských majetkových dluhopisů. Nervozita investorů kvůli Číně roste. Komodity jsou kvůli tomu stále slabé, ale ropě a zlatu se daří dobře.
• Dnes sledujeme kanadská data.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
EU 08:00 M3 zásoba peněz YoY (APR) -0.3% -0.1%
EU 09:00 CPI bleskový odhad YoY (MAY) 1.7% 1.5%
Kanada 12:30 HDP MoM (MAR) 0.4% 0.5% 0.3%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 Počáteční res na 1.2350. Nad rizika 1.2450 před zpevněním. Podpora nyní 1.2250.
USDJPY 0/+ Potvrzený průlom nad 91.40 riskuje testování oblasti 91.85-00 area. Podpora nyní 91.0.
EURJPY 0 Počáteční res na 112.80, 113.60 vzadu. Pravděpodobně pásmo 111.85-112.80.
GBPUSD 0/+ Při průlomu nad 1.45 riziko silnějšího odrazu na 1.4550, možná 1.46. Podpora nyní 1.4415.
AUDUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech na 0.8450 pro silnější odraz na 0.8550. Stop pod 0.8390.
USDCAD 0 V pásmu 1.0440 – 1.0550.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols se obchodovaly většinou na straně, ale pokles u spotu při pozdním obchodování v NY poskytl
určitou podporu. Pokud se spot udrží nad 1.2250, očekávali bychom, že se vols budou obchod. níže
USDJPY Křivka se nepohnula moc níže, kromě nějakých prodejů gama u 2týd. a níže. Spot
nadále posiluje přes 9100 a výše, proto očekáváme, že se ATM vols a obraty rizika uvolní.
AUDUSD Vols se dostávají pod tlak toto ráno. Prodávající gama budou nadále potlačovat
front end, když je spot stabilně výše od otevření.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5975 a cílujeme na 5933. Stop nad 5992.
FTSE 0/- Prodáváme kolem 5200 a cílujeme na 5178. Stop nad 5212.
S&P500 0
NASDAQ100 0
DJIA 0

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1207 a cílujeme na 1218. Stop pod 1202.
Stříbro 0 Neutrální.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při oživení k 75 a cílujeme na 73. Stop nad 75.85.