01 dubna 2011

Výsledky japonského průzkumu Tankan vypadají překvapivě optimisticky

01.04.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, http://www.saxobank.cz/


V první den nového měsíce zveřejnilo Japonsko výsledky svého průzkumu Tankan za 1. čtvrtletí. Prognózy vypadaly i navzdory zemětřesení překvapivě optimisticky, skutečné údaje se nakonec přiblížily odhadům, ovšem s tím rizikem, že většina odpovědí na anketní otázky byla odevzdána do 11. března, čímž se ponuřejší nálada odsouvá až na příští průzkum. Jediným zklamáním byly kapitálové výdaje, které ve srovnání s očekávanými +0,5 % vykázaly 0,4% pokles. USDJPY na to bezprostředně nijak nereagoval, ale během seance jsme se vytrvale škrábali nahoru.

Pokud jde o další data, čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se v březnu ve srovnání s únorem zlepšil, když vzrostl na 53,4, ale přesto nesplnil očekávání vyššího růstu na očekávaných 54,0. Index aktivity ekvivalentní HSBC vykázal podobné tendence, i když nikoli ve stejném rozsahu. Z předchozích 51,7 vzrostl oproti očekávaným 52,4 na 51,8.

Toky související s koncem měsíce v poslední březnový den naznačovaly mírné oslabení dolaru a americká měna tento týden poprvé zakončila den pod úrovní 76,0 v dolarovém indexu. EUR podpořila také spíše jestřábí vyjádření ze strany ECB, tentokrát z úst N. Wellinka a G. Quadena. Ti prohlásili, že centrální banka musí dát najevo, že pokud jde o inflaci, je ve střehu, protože podle makrodat vzrostly v březnu odhady indexu spotřebitelských cen v eurozóně z 2,4 % na 2,6 % r-r. Očekávání týkající se úrokových sazeb v tuto chvíli drží kurs a zdá se, že na situaci se zadlužením v zemích na periferii eurozóny, jako jsou Portugalsko, Irsko a Řecko, se prozatím pozapomnělo. Zátěžový test irských bank prokázal, že čtyři z nich potřebují dodatečný kapitál ve výši 24 mld. EUR. Tato částka se blíží vyšším odhadům.

Co se týče údajů z USA, týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti byly mírně horší, než se očekávalo (388 tis. oproti očekávaným 380 tis.), ovšem výrazná revize směrem nahoru u údajů z minulého týdne – z 382 tis. na 394 tis. – potvrdila, že se v podstatě jednalo o zprávu dosti negativní. Na druhé straně Chicagský index nákupních manažerů byl nad očekávání dobrý, i když nedosáhl úrovní z minulého měsíce. Je povzbudivé, že složka zaměstnanosti v rámci indexu vykázala prudký vzestup. Pokud jde o další údaje, únorové výsledky podnikových objednávek byly zklamáním (pokles o 0,1 % m/m oproti očekávanému růstu o 0,5 % a oproti nahoru revidovaným lednovým výsledkům).

S blížícím se otevřením evropské seance zažíváme v celém regionu přehlídku indexů nákupních manažerů. Na programu jsou také norská nezaměstnanost, švýcarské maloobchodní tržby a nezaměstnanost v eurozóně. Z USA přicházejí netrpělivě očekávané informace o změně počtu pracovních míst mimo zemědělství a mírách nezaměstnanosti. Dále je na programu index aktivity ve zpracovatelském sektoru/cenový index ISM. Pozornost věnujme prohlášení R. Fishera a W. Dudleyho z Federal Reserve.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

Odstartují indexy nákupních manažerů v eurozóně chuť k riziku?

1.04.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, http://www.saxobank.cz/

Evropské akciové trhy v pátek otevřou na nezměněné úrovni poté, co asijské obchodování proběhlo smíšeně; k tomu přispěla nižší chuť k riziku vzhledem ke sledované inflaci eurozóny, která dosáhla vyšších hodnot, než se očekávalo, a zvýšila tak pravděpodobnost zvyšování sazeb v roce 2011.

Futures na index FTSE 100 se momentálně před otevřením trhů obchodují o 0,1% výše. Investoři dnes budou mít k dispozici březnový index nákupních manažerů za zpracovatelský sektor z Německa (7:55 GMT), který se očekává na nezměněných 60,9 bodech stejně jako minulý měsíc. Později pak tytéž údaje za eurozónu (8:00 GMT) a VB (8:30 GMT), kde se březnová hodnota indexu nákupních manažerů za zpracovatelský sektor očekává na hodnotách 57,7 a 60,9 v uvedeném pořadí, což by nadále poukazovalo na růst eurozóny. Nakonec pak míra nezaměstnanosti v eurozóně za únor (9:00 GMT), která se očekává na úrovni 9,9 %, tedy opět beze změny oproti předchozímu měsíci, což signalizuje velmi mdlý pracovní trh.

Evropské úvěrové trhy budou i nadále pod tlakem vzhledem k Portugalsku, které se zarytě vzpírá svému osudu navzdory prudce rostoucím výnosům po celé délce výnosové křivky, které ilustrují naprostou ztrátu důvěry v portugalský dluh a dlouhodobou schopnost splácet. Prohlášení irských regulátorů, že čtyři irské banky budou potřebovat další kapitál ve výši 24 mld. EUR, tlak na evropských dluhopisových trzích rozhodně nezmírní.

Cena surové ropy Brent včera pokračovala v růstu z obav z pokračujícího omezení produkce kvůli libyjskému konfliktu, takže se nyní obchoduje okolo 117 USD za barel a nevykazuje žádné známky návratu pod hranici 100 USD.

Včerejší bezprecedentní krok Federální rezervní banky, která na základě soudního příkazu zveřejnila půjčky zahraničních bank za repo sazbu z doby krize, ukázal, že nejvíce si v nejkritičtějším týdnu půjčila belgická banka Dexia, ale od Fedu čerpala půjčku ve výši zhruba 5 mld. USD i jistá libyjská banka. Co by si evropské banky počaly, kdyby na pomoc nepřispěchal strýček Ben?

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

31 března 2011

V Asii konec měsíce v útlumu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, http://www.saxobank.cz/

I přesto, že je konec měsíce a konec japonského finančního roku, byla aktivita na asijských trzích poměrně utlumená. Při tokijské fixaci jsme zpočátku zaznamenali poptávku po USDJPY, ale momentum brzy vyprchalo a rychle jsme se vrátili zase pod 83,0. http://www.saxobank.cz/


Pokud jde o zveřejněná data, zřejmě se dostavily první dopady zemětřesení/tsunami na ekonomiku, když japonský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru spadl letos poprvé pod 50 bodů, z předchozích 52,9 až na 46,4. Australské maloobchodní tržby za únor překonaly očekávání meziměsíčním růstem o 0,5 % a zadluženost soukromého sektoru byla vyšší (což naznačuje, že australský spotřebitel je možná o něco sebevědomější, pokud jde o výdaje), počty schválených stavebních povolení však způsobily šok – propadly se o 7,4 % m-m a 21,8 % r-r. Trh však byl ochoten nad stavebními povoleními přimhouřit oči a AUDUSD vyšplhal na nové 29leté maximum, zastavil se znovu těsně pod 1,0350 a pak tento výpad odezněl.

Pokud jde o další údaje, výhled aktivity a podnikatelská důvěra na Novém Zélandu přinesly hodnotami 14,7 resp. -8,7 zklamání. NZD celý den oslaboval, ale většinu ztrát zaznamenal ještě před oznámením těchto údajů. Důvěra spotřebitelů ve Velké Británii se i nadále zmítá na nízkých úrovních, zatímco ceny domů Hometrack vykázaly nejrychlejší meziroční propad od října 2009, když klesly o 3,2 %.

Dominantní silou, která přes noc hýbala devizovými trhy, byly i nadále výhledy úrokových sazeb. EUR se spolu s USD podařilo dosáhnout menších zisků, zatímco JPY a CHF zůstaly pod pantoflem. L. Bini Smaghi z ECB naskočil do jestřábího vlaku, když se vyjádřil v tom smyslu, že sazby se budou nejprve zvyšovat postupně a že současná politika již neodpovídá situaci. GBP se zpočátku dostalo podpory díky průzkumu vykazovaných tržeb CBI, který skončil oproti očekávaným -2 a předchozím +6 na hodnotě +15, ale posilující dolar a nákupy EURGBP její zisky omezovaly.

Co se týče údajů z USA, index propuštěných zaměstnanců Challenger vykázal za první čtvrtletí nejnižší celkový počet propuštěných zaměstnanců za 15 let, kdežto změna počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle zprávy společnosti ADP přinesla mírné zklamání, když oproti očekávaným 208 tis. uvedla nárůst pouze o 201 tis. pracovních míst a údaje za předchozí měsíc revidovala o 9 tis. směrem dolů. Aukce sedmiletých pokladničních poukázek v hodnotě 29 mld. USD proběhla dobře – poměr poptávky k nabídce dosáhl 2,79 oproti minulým 2,86 a bylo dosaženo vyššího výnosu 2,895 % oproti 2,854 % minule. Wall Street uzavřel obchodování o něco výše, když se na poslední chvíli rozpoutala honba za koupí aktuálních ziskových titulů – DJIA vzrostl o 0,58 %, S&P přidal 0,67 % a Nasdaq +0,72 %.

Když se podíváme do Evropy, čekají nás německé maloobchodní tržby a nezaměstnanost, britské ceny domů v celé zemi a norské maloobchodní tržby. S blížícím se koncem měsíce očekávejte fixaci. Během severoamerické obchodní seance budou zveřejněny údaje o kanadském HDP za leden, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA (s celoročními revizemi, takže tyto údaje mohou mít větší dopad než normálně), chicagský index nákupních manažerů, podnikové objednávky a index NAPM – Milwaukee.

Data týkající se zaměstnanosti v USA vzbudila na akciových trzích optimismus

31.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, http://www.saxobank.cz/


Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek výše. Budou tak reagovat na včera zveřejněnou ADP změnu zaměstnanosti, která ukázala, že situace na americkém trhu práce se zlepšuje, a dále také na zveřejňované hospodářské výsledky čínských společností, které překonávají původní očekávání.

Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování o 0,1 % výše. Investoři dnes budou sledovat celou řadu ekonomických údajů, mezi něž budou patřit únorové německé maloobchodní tržby (6:00 GMT), u kterých se očekává meziroční nárůst o 1,5 %, březnové ceny domů ve Velké Británii (6:00 GMT), u nichž se přepokládá meziroční pokles o 0,6 %, což stále ještě ukazuje na jistý cenový tlak, pod kterým se britský trh s bydlením nachází. Později nás čeká německá změna počtu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti (7:55 GMT), u kterých se očekává pokles o 25 tis., resp. hodnota 7,2 %. Zveřejněn bude také březnový index spotřebitelských cen v eurozóně (9:00 GMT), který by v meziročním srovnání podle odhadů měl dosáhnout 2,4 %, což je stále nad inflačním cílem Evropské centrální banky.

Povšimněme si, že ceny ropy Brent se stále pohybují okolo 115 USD za barel, přičemž tříměsíční klouzavý průměr je cca 106 USD za barel. Stoupající ceny vstupů u energií a kovů staví firmy do nelehké pozice, a tak očekáváme, že se z toho v nadcházejícím prvním čtvrtletí výsledkové sezóny stane přední téma.

Co se týče firem, investiční společnost Berkshire Hathaway oznámila, že David Sokol, dosud nejloajálnější pravá ruka Warrena Buffetta a přímý dědic „berkshirského království“, rezignoval poté, co koupil akcie chemické společnosti Lubrizol méně než dva týdny před tím, co Lubrizol koupila společnost Berkshire Hathaway. Podle televizního kanálu Fox Business Network se David Sokol vyjádřil, že se nedomníval, že by měl Warren tak jako tak zájem Lubrizol koupit. Celou záležitost prošetří americká komise pro cenné papíry (SEC).

A nyní hospodářské výsledky. Společnost Rusal oznámila čistý zisk 2,87 mld. USD oproti analytiky odhadovaným 2,02 mld. USD, který vyhnaly do výšky vyšší ceny a prodejní objem hliníku.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

30 března 2011

Japonsko ve znamení vycházejícího slunce?

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve středu výše v důsledku nakupování během asijské seance, kterým investoři zareagovali na obnovení výroby japonských společností po událostech z 11. března. Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování o 0,5 % výše.

Dnes věnujte pozornost spotřebitelské důvěře v eurozóně (konečné údaje) a důvěře v průmyslu v eurozóně (9.00 GMT), jejichž očekávané hodnoty by měly být -10,6, resp. 6,0 – to dokládá, že důvěra domácností v Evropě je stále ještě vysoká.

V Portugalsku dále ztrácejí důvěru dvouleté dluhopisy, neboť investoři nevěří jejich úvěrové kvalitě; dluhopisy se nyní obchodují s rekordním výnosem ve výši 7,56 %. Otázkou je, jak dlouho se Portugalsko dokáže obejít bez nevyhnutelného záchranného balíčku.

V Japonsku firmy pomalu opět začínají obnovovat výrobu a únorová průmyslová výroba vzrostla ve srovnání s lednem o 0,4 %. Co se týče jednotlivých akciových titulů, díky zprávě, že hlavní továrna společnosti Hitachi v dubnu obnoví výrobu a od 3. dubna začne opět s dodávkami motorů a turbín, vzrostly akcie této společnosti o 7,2 %. To je na pozadí nevyřešené situace v jaderné elektrárně Fukušima rozhodně dobrá zpráva, ale veškeré závěry, zdali „země vycházejícího slunce“ začíná opět zářit, by byly v tuto chvíli předčasné. Máme za to, že investoři mají bezprostředně po krizi vždy tendenci reagovat poněkud přehnaně oběma směry, protože panuje velká nejistota ohledně konečného výsledku. Proto investorům stále ještě doporučujeme počkat, než se pustí do nákupu japonských akcií. Po zemětřesení v Kóbe šly akcie dolů po dobu několika měsíců, než se opět odrazily ode dna.

Co se týká fúzí a akvizic, společnost Valeant Pharmaceuticals přišla s nabídkou nepřátelského převzetí společnosti Cephalon v hodnotě 5,7 mld. USD formou hotovostního plnění čili 73 USD za akcii, což představuje 24% prémii k včerejší uzavírací ceně 58,75 USD. Tato nabídka následuje po fúzi společnosti Valeant se společností Biovail Corp. v roce 2010 a po nabídce předložené 1. února letošního roku společnosti PharmaSwiss, protože Valeant Pharmaceuticals usiluje o globální expanzi.

http://www.saxobank.cz/

Představitelé Fedu i nadále v jestřábím tónu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets


Hlavní událostí asijského obchodování byla vytrvalá rétorika R. Fishera z Fedu, který tvrdí, že bude hlasovat proti jakémukoli pokračování QE2 po červnu (což není až takové překvapení), ale nálada na trhu dolar okamžitě poté popíchla směrem nahoru.

Jinak jsou objemy opět neuspokojivé a obchodovaná pásma poměrně úzká.

NZD vykázal překvapivou odolnost i přes prudký pokles ve stavebních povoleních za únor (-9,7 % meziměsíčně oproti očekávanému -1,0 % a předchozímu revidovanému údaji +9,1 %), i když zemětřesení bezpochyby sehrálo významnou roli a obchodníci byli ochotní údaje přehlížet.

Data uveřejněná ve zbytku seance se soustředila na japonskou průmyslovou výrobu, jejíž výsledek předčil očekávání (všimněte si ale, že se jedná ještě o únorová data, z doby před zemětřesením a tsunami), zatímco volná místa v Austrálii přinesla smíšený výsledek – volná místa pro kvalifikované pozice podle údajů australského ministerstva pro zaměstnanost a pracovní záležitosti (DEWR) za březen vzrostla o 0.6 % meziměsíčně (první kladný údaj od loňského září), zatímco volná místa za únor se meziročně propadla o 1,7 %.

Noční seance byla pro dolar znovu smíšená. Nejprve na pozadí jestřábích komentářů J. Bullarda z Fedu posiloval, aby mu pak trochu přistřihla křídla nepříliš příznivá data z USA. Bullard, který je z historického pohledu výrazným zastáncem holubičí politiky, uvedl, že dává přednost předčasnému ukončení QE2 a předpokládá, že v „ne příliš vzdálené budoucnosti“ dojde ke zvýšení úrokových sazeb. V návaznosti na nedávné komentáře v obdobném duchu z úst jeho kolegů (a dnes i R. Fishera) to stačilo k tomu, aby americké sazby zaznamenaly na krátkém konci výnosové křivky nárůst. To vyhnalo USDJPY nad pointervenční maxima i nad 55denní pohyblivý průměr. EUR se drží, jelikož index spotřebitelských cen za březen splnil očekávání a trhy i nadále považují možnost zvýšení sazeb na zasedání ECB příští týden za vysoce pravděpodobnou. J. Stark a Y. Mersch z ECB dávají přednost normalizaci postoje k nízkým sazbám. Agentura S&P znovu snížila úvěrový rating Portugalska a Řecka, ale dopad tohoto kroku byl omezený.

Pokud jde o data zveřejněná v USA, ceny domů v USA měřené indexem S&P/CaseShiller poklesly méně, než se očekávalo (-0,22 % m-m oproti předpokládaným -0,44 %), zklamání však přinesla březnová důvěra spotřebitelů, když se z předchozích nahoru revidovaných 72,0 a oproti očekávaným 65,0 propadla až na 63,4 bodů. Aukce amerických 5letých dluhopisů v hodnotě 35 mld. USD byla přijata velmi příznivě, poměr poptávky k nabídce (bid/cover) se zvýšil z minulých 2,69 na 2,79 a výnos z minulých 2,19 % na 2,26 %. Dnes se koná aukce 7letých dluhopisů v hodnotě 29 mld. USD.

Během obchodování na evropských trzích nás čeká index služeb a vykázané tržby CBI ve Velké Británii, ukazatele důvěry v eurozóně a předstihové ukazatele ve Švýcarsku. Z USA můžeme očekávat údaje o počtech propuštěných zaměstnanců Challenger, zprávu o změně zaměstnanosti v soukromém sektoru ADP a z Kanady ceny průmyslových výrobků/surovin a index cen domů.

http://www.saxobank.cz/

29 března 2011

Akcie šlapou vodu, chybí katalyzátory

29.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Evropské akciové trhy otevřou na stejné úrovni, jelikož asijské obchodování skončilo smíšeným výsledkem díky zveřejněným lepším hospodářským výsledkům v Číně a Hong Kongu, které bojují proti liknavé náladě investorů způsobené vzrůstajícími obavami o růst Japonska.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,1 procenta níže. Dnes budou investoři sledovat francouzské spotřební výdaje za únor (06:45 GMT), podle očekávání by měly vzrůst o 0,5 procent meziměsíčně a 4,8 procent meziročně. Později budou zveřejněny konečné údaje o britském hrubém domácím produktu za 4. čtvrtletí 2010 (08:30 GMT). Celkově však dnes v eurozóně nebudou zveřejněna žádná ekonomická data, která by mohla akciemi opravdu zahýbat. Myslíme si, že akcie budou s největší pravděpodobností tento týden šlapat vodu, protože chybějí katalyzátory a investoři očekávají, že akcie vyžene výše příští výsledková sezóna a ekonomické údaje za březen.

Pokud jde o fúze a akvizice, vynořují se spekulace o tom, že nabídku na převzetí firmy Lawson Software v hodnotě 1,8 mld. USD předloženou společností Infor trumfne Oracle. Největší zájem má Oracle v této společnosti o divize zdravotních záznamů a řízení dodavatelského řetězce, které by v roce 2011 měly zaznamenat vysokou poptávku; nedávno přijatý americký zákon požaduje, aby nemocnice přešly na zdravotní záznamy v elektronické podobě. Akcie Lawson Software uzavřely včera na hodnotě 11,75 USD. Pro porovnání: výhradně finanční (all-cash) nabídka společnosti Infor činí 11,25 USD za akcii.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

Japonská nezaměstnanost poklesla na dvouleté minimum

29.03.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Měny v Asii ovšem zůstávají uvězněny v úzkých pásmech.

Komentáře k dění na trhu:

V průběhu asijského obchodování se měny ve srovnání s úrovněmi, na kterých uzavírala newyorská burza, posunuly mírně dolů, ovšem aktivita zůstávala v průběhu celé seance relativně utlumená. Ještě před zahájením obchodování se zástupce Fedu D. Lockhart připojil k dalším představitelům Fedu s prohlášením, že by mělo být umožněno, aby program na výkup dluhopisů doběhl do svého plánovaného konce v červnu letošního roku, protože oživení pravděpodobně není dostatečně silné na to, aby přežilo bez pomoci ve formě uvolněné monetární politiky. Pokud jde o zveřejněná data, vše se točilo okolo Japonska, které zaznamenalo pokles míry nezaměstnanosti na 2leté minimum ve výši 4,6 % (oproti očekávaným 4,9 %), ovšem v únoru vykázalo také meziroční pokles ve výdajích domácností o 0,2 %. Později byly zveřejněny také údaje o japonských maloobchodních tržbách, které o něco málo překonaly očekávání podobně jako ukazatel spotřebitelské důvěry malých podniků. Tato data však nestačila na to, aby měnovým trhům poskytla výraznější impuls, a tak jsme byli svědky obchodování ve velmi úzkých pásmech, jaké tu již dlouho nebylo.

Noční obchodování přineslo smíšené výsledky, přičemž EUR posílilo v reakci na jestřábí komentáře J. C. Tricheta z Evropské centrální banky a na druhém konci spektra GBP zase oslabila po víkendových komentářích A. Posena z Bank of England. Trichet prohlásil, že míry inflace jsou „trvale nad“ cílem ECB a možnost zvýšení úrokových sazeb při zasedání ECB plánovaného na příští měsíc stáhla EURUSD pod úroveň 1,41. Na druhou stranu se GBPUSD na pozadí zvěstí o údajných tocích GBPAUD (ať už v podobě pojistného plnění za škody způsobené povodněmi nebo, což je ještě více přitažené za vlasy, kvůli šeptandě, že nějaká britská banka koupí nějakou australskou banku) nepodařilo udržet na hladině 1,60, zatímco AUDUSD dokázal prolomit hranici 1,03. Tento pohyb však nebyl udržitelný a vybírání zisků v AUD další tvorbu zisků omezilo.

Co se týká údajů z USA, rozjednané prodeje domů dopadly v únoru lépe, než se čekalo, když oproti nulovému očekávání dosáhly 2,1% meziměsíčního nárůstu. Osobní spotřeba vzrostla oproti očekávaným 0,5 % o 0,7 % a revidovala 0,3% měsíční zisk. Nebyla však nouze ani o zklamání, když osobní příjmy nestouply obdobnou rychlostí a připsaly si k dobru meziměsíčně pouze 0,3 % a index výrobní aktivity dallaského Fedu také oslabil z posledně uváděných 17,5 na 11,5. Na Wall Streetu se obchodovaly velice malé objemy a obchodování se všeobecně postupně uzavíralo na nižší úrovni.

Když se obrátíme do Evropy, pozornost se přesouvá na německou důvěru spotřebitelů, švýcarskou spotřebu a březnové údaje o CPI z různých německých spolkových zemí. Velká Británie zveřejní konečná data ohledně HDP za čtvrté čtvrtletí (oproti předchozím odhadům se nečeká žádná změna) následovaná údaji o spotřebitelských úvěrech, běžném účtu platební bilance a peněžní zásobě. V průběhu americké obchodní seance nás čeká index cen domů CaseShiller/S&P a důvěra spotřebitelů. Věnujte pozornost vystoupením představitelů různých centrálních bank, mezi něž patří např. J. Bullard z Fedu, Y. Mersch z ECB a M. Weale z BoE.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

28 března 2011

Bude tento týden pro eurobýky hop nebo trop?

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets


Ve čtvrtek nás čeká konec měsíce, v pátek americké údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství – trhy by mohly mít velmi napilno!

Komentáře k dění na trhu:

Vstup do týdne, kterým uzavřeme měsíc (a japonský finanční rok) a v němž nás v pátek čekají údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA, proběhl v Asii relativně klidně. GBP se ocitla pod mírným tlakem poté, co A. Posen z BoE v rozhovoru pro deník Guardian prohlásil, že britská inflace do poloviny roku 2012 poklesne k úrovni 1,5 % (inflace přitom v únoru 2011 rostla a dosahovala roční míry 4,4 %), protože je přesvědčený, že úsporná opatření britské vlády zpomalí ekonomiku a sníží chuť spotřebitelů nakupovat. A. Posen také vyzval k rozšíření programu QE o dalších 50 mld. GBP.

Financial Times ve své zprávě uvedly, že Irsko se ve snaze o překonání své bankovní krize pokouší o dosažení dohody s ECB, která by mu měla poskytnout až 60 mld. EUR na střednědobé financování, které by mělo nahradit záchrannou likviditu poskytovanou irskou centrální bankou. ECB na oplátku požaduje, aby Irsko dostálo svému závazku rekapitalizovat své banky, přičemž se očekává, že zátěžové testy, které jsou plánovány na tento týden, ukážou, že bude zapotřebí dalších 15-25 mld. EUR.

Pokud jde o vývoj na německé politické scéně, v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko přišla podle předběžných volebních výsledků CDU kancléřky Merkelové o moc, což může oslabit autoritu kancléřky Merkelové a pravděpodobně to také omezí manévrovací prostor vlády, především pokud jde o širší celoevropské otázky a německou finanční pomoc zadluženým zemím eurozóny. Měnové trhy na tyto události reagovaly jen nevýrazně.

V Evropě je dnešní kalendář zveřejňovaných dat také téměř prázdný. Jedinými údaji, které budou oznámeny, jsou švédské maloobchodní tržby a obchodní bilance. V průběhu obchodování v Severní Americe budou v USA zveřejněny osobní příjmy/spotřeba, výdaje na osobní spotřebu za únor, rozjednané prodeje domů a index výrobní aktivity dallaského Fedu za březen.

V pátek nakonec převládla chuť k riziku, přičemž EUR po snížení dluhového ratingu Portugalska zpočátku oslabovalo, než nalezlo oporu. Nad očekávání dobré výsledky německého průzkumu IFO (i když horší než předchozí měsíc) mu poskytly další podporu. AUD se díky ziskům hnaným ochotou riskovat a růstem cen komodit přiblížil svým 28letým maximům, i když prolomení hranice 1,03 vůči dolaru bude z krátkodobého hlediska obtížným úkolem.

Pokud jde o obchodování v USA, na pozadí spíše jestřábí rétoriky z úst současných hlasujících členů FOMC Ch. Plossera a R. Fishera, kteří vyzývají k omezení nadměrné likvidity, a komentářů umírněnějších členů D. Lockharta a Ch. Evanse, podle nichž po červnu již žádné další kvantitativní uvolňování nebude zapotřebí, jelikož k oživení skutečně dochází, se dolarový index dostal znovu na úroveň 76. Pokud jde o makrodata, konečný výsledek důvěry spotřebitelů dle Unversity of Michigan byl o něco horší, než se předpokládalo (67,5 oproti očekávaným 68,0 a předchozím 68,2), ale údaje o HDP za 4. čtvrtletí byly po předběžné revizi na 2,8 % revidovány znovu směrem nahoru na mezikvartálních 3,2 % (v ročním vyjádření).

Jaderná krize mírní ochotu riskovat

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou o něco níže, jelikož asijští investoři po obnovení nejistoty kolem situace ve Fukušimě, která stále ještě není zcela pod kontrolou, poslali akcie dolů. Ránu dostaly také technologické tituly, protože Acer revidoval odhady svých tržeb směrem dolů.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,3 procenta níže. Vzhledem k tomu, že v eurozóně dnes nebudou zveřejněny žádné ekonomické údaje, sentiment investorů bude určovat vývoj na dluhových trzích v zemích na periferii eurozóny, zprávy o situaci ve Fukušimě a reakce technologických titulů po revizi odhadů tržeb společnosti Acer za první čtvrtletí směrem dolů.

Situace ve Fukušimě se během víkendu zhoršila, jelikož úrovně radioaktivity se zvýšily, což oddaluje naděje na rychlý konec krize v této jaderné elektrárně. Na tokijské burze cenných papírů klesly akcie společnosti Tokyo Electric Power Company přibližně o 15 procent na úrovně, které jsme neviděli od roku 1977.V Evropě očekáváme pokračující tlak na portugalské dvouleté dluhopisy s tím, jak se blíží okamžik, kdy bude země muset požádat o finanční injekci. V pátek se výnos dvouletých dluhopisů zlehka dotkl hranice sedmi procent, což se stalo poprvé od roku 1996.

V dnešním obchodování budou investoři rozhodně reagovat na oznámení společnosti Acer, druhého největšího výrobce počítačů na světě, konkrétně na její revizi tržeb směrem dolů, což je signálem, že spotřební elektronika se možná dostala pod tlak.

Události týkající se konkrétních společností:

• Společnost Sinopec oznámila čistý příjem za fiskální rok ve výši 71,8 mld. CNY v porovnání se 72,5 mld. CNY, které očekávali analytici – na tomto výsledku se projevil dopad nižších marží v její rafinérské divizi, které jsou regulovány státem, jenž brání společnostipřenést vyšší ceny ropy na zákazníky. V roce 2011 plánuje společnost expanzi do zámoří a snížení nákladů, aby mohla dosáhnout lepších zisků.

• Společnost Porsche SE začne 30. března prodávat nové akcie v hodnotě 5 miliard EUR, aby snížila svůj dluh vzniklý v důsledku nevydařeného pokusu o akvizici společnosti Volkswagen, což k dluhu na rozvaze přidalo zhruba 10 miliard EUR.