30 března 2011

Japonsko ve znamení vycházejícího slunce?

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve středu výše v důsledku nakupování během asijské seance, kterým investoři zareagovali na obnovení výroby japonských společností po událostech z 11. března. Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování o 0,5 % výše.

Dnes věnujte pozornost spotřebitelské důvěře v eurozóně (konečné údaje) a důvěře v průmyslu v eurozóně (9.00 GMT), jejichž očekávané hodnoty by měly být -10,6, resp. 6,0 – to dokládá, že důvěra domácností v Evropě je stále ještě vysoká.

V Portugalsku dále ztrácejí důvěru dvouleté dluhopisy, neboť investoři nevěří jejich úvěrové kvalitě; dluhopisy se nyní obchodují s rekordním výnosem ve výši 7,56 %. Otázkou je, jak dlouho se Portugalsko dokáže obejít bez nevyhnutelného záchranného balíčku.

V Japonsku firmy pomalu opět začínají obnovovat výrobu a únorová průmyslová výroba vzrostla ve srovnání s lednem o 0,4 %. Co se týče jednotlivých akciových titulů, díky zprávě, že hlavní továrna společnosti Hitachi v dubnu obnoví výrobu a od 3. dubna začne opět s dodávkami motorů a turbín, vzrostly akcie této společnosti o 7,2 %. To je na pozadí nevyřešené situace v jaderné elektrárně Fukušima rozhodně dobrá zpráva, ale veškeré závěry, zdali „země vycházejícího slunce“ začíná opět zářit, by byly v tuto chvíli předčasné. Máme za to, že investoři mají bezprostředně po krizi vždy tendenci reagovat poněkud přehnaně oběma směry, protože panuje velká nejistota ohledně konečného výsledku. Proto investorům stále ještě doporučujeme počkat, než se pustí do nákupu japonských akcií. Po zemětřesení v Kóbe šly akcie dolů po dobu několika měsíců, než se opět odrazily ode dna.

Co se týká fúzí a akvizic, společnost Valeant Pharmaceuticals přišla s nabídkou nepřátelského převzetí společnosti Cephalon v hodnotě 5,7 mld. USD formou hotovostního plnění čili 73 USD za akcii, což představuje 24% prémii k včerejší uzavírací ceně 58,75 USD. Tato nabídka následuje po fúzi společnosti Valeant se společností Biovail Corp. v roce 2010 a po nabídce předložené 1. února letošního roku společnosti PharmaSwiss, protože Valeant Pharmaceuticals usiluje o globální expanzi.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: