31 března 2011

V Asii konec měsíce v útlumu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, http://www.saxobank.cz/

I přesto, že je konec měsíce a konec japonského finančního roku, byla aktivita na asijských trzích poměrně utlumená. Při tokijské fixaci jsme zpočátku zaznamenali poptávku po USDJPY, ale momentum brzy vyprchalo a rychle jsme se vrátili zase pod 83,0. http://www.saxobank.cz/


Pokud jde o zveřejněná data, zřejmě se dostavily první dopady zemětřesení/tsunami na ekonomiku, když japonský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru spadl letos poprvé pod 50 bodů, z předchozích 52,9 až na 46,4. Australské maloobchodní tržby za únor překonaly očekávání meziměsíčním růstem o 0,5 % a zadluženost soukromého sektoru byla vyšší (což naznačuje, že australský spotřebitel je možná o něco sebevědomější, pokud jde o výdaje), počty schválených stavebních povolení však způsobily šok – propadly se o 7,4 % m-m a 21,8 % r-r. Trh však byl ochoten nad stavebními povoleními přimhouřit oči a AUDUSD vyšplhal na nové 29leté maximum, zastavil se znovu těsně pod 1,0350 a pak tento výpad odezněl.

Pokud jde o další údaje, výhled aktivity a podnikatelská důvěra na Novém Zélandu přinesly hodnotami 14,7 resp. -8,7 zklamání. NZD celý den oslaboval, ale většinu ztrát zaznamenal ještě před oznámením těchto údajů. Důvěra spotřebitelů ve Velké Británii se i nadále zmítá na nízkých úrovních, zatímco ceny domů Hometrack vykázaly nejrychlejší meziroční propad od října 2009, když klesly o 3,2 %.

Dominantní silou, která přes noc hýbala devizovými trhy, byly i nadále výhledy úrokových sazeb. EUR se spolu s USD podařilo dosáhnout menších zisků, zatímco JPY a CHF zůstaly pod pantoflem. L. Bini Smaghi z ECB naskočil do jestřábího vlaku, když se vyjádřil v tom smyslu, že sazby se budou nejprve zvyšovat postupně a že současná politika již neodpovídá situaci. GBP se zpočátku dostalo podpory díky průzkumu vykazovaných tržeb CBI, který skončil oproti očekávaným -2 a předchozím +6 na hodnotě +15, ale posilující dolar a nákupy EURGBP její zisky omezovaly.

Co se týče údajů z USA, index propuštěných zaměstnanců Challenger vykázal za první čtvrtletí nejnižší celkový počet propuštěných zaměstnanců za 15 let, kdežto změna počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle zprávy společnosti ADP přinesla mírné zklamání, když oproti očekávaným 208 tis. uvedla nárůst pouze o 201 tis. pracovních míst a údaje za předchozí měsíc revidovala o 9 tis. směrem dolů. Aukce sedmiletých pokladničních poukázek v hodnotě 29 mld. USD proběhla dobře – poměr poptávky k nabídce dosáhl 2,79 oproti minulým 2,86 a bylo dosaženo vyššího výnosu 2,895 % oproti 2,854 % minule. Wall Street uzavřel obchodování o něco výše, když se na poslední chvíli rozpoutala honba za koupí aktuálních ziskových titulů – DJIA vzrostl o 0,58 %, S&P přidal 0,67 % a Nasdaq +0,72 %.

Když se podíváme do Evropy, čekají nás německé maloobchodní tržby a nezaměstnanost, britské ceny domů v celé zemi a norské maloobchodní tržby. S blížícím se koncem měsíce očekávejte fixaci. Během severoamerické obchodní seance budou zveřejněny údaje o kanadském HDP za leden, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA (s celoročními revizemi, takže tyto údaje mohou mít větší dopad než normálně), chicagský index nákupních manažerů, podnikové objednávky a index NAPM – Milwaukee.

0 komentářů: