28 března 2011

Bude tento týden pro eurobýky hop nebo trop?

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets


Ve čtvrtek nás čeká konec měsíce, v pátek americké údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství – trhy by mohly mít velmi napilno!

Komentáře k dění na trhu:

Vstup do týdne, kterým uzavřeme měsíc (a japonský finanční rok) a v němž nás v pátek čekají údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA, proběhl v Asii relativně klidně. GBP se ocitla pod mírným tlakem poté, co A. Posen z BoE v rozhovoru pro deník Guardian prohlásil, že britská inflace do poloviny roku 2012 poklesne k úrovni 1,5 % (inflace přitom v únoru 2011 rostla a dosahovala roční míry 4,4 %), protože je přesvědčený, že úsporná opatření britské vlády zpomalí ekonomiku a sníží chuť spotřebitelů nakupovat. A. Posen také vyzval k rozšíření programu QE o dalších 50 mld. GBP.

Financial Times ve své zprávě uvedly, že Irsko se ve snaze o překonání své bankovní krize pokouší o dosažení dohody s ECB, která by mu měla poskytnout až 60 mld. EUR na střednědobé financování, které by mělo nahradit záchrannou likviditu poskytovanou irskou centrální bankou. ECB na oplátku požaduje, aby Irsko dostálo svému závazku rekapitalizovat své banky, přičemž se očekává, že zátěžové testy, které jsou plánovány na tento týden, ukážou, že bude zapotřebí dalších 15-25 mld. EUR.

Pokud jde o vývoj na německé politické scéně, v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko přišla podle předběžných volebních výsledků CDU kancléřky Merkelové o moc, což může oslabit autoritu kancléřky Merkelové a pravděpodobně to také omezí manévrovací prostor vlády, především pokud jde o širší celoevropské otázky a německou finanční pomoc zadluženým zemím eurozóny. Měnové trhy na tyto události reagovaly jen nevýrazně.

V Evropě je dnešní kalendář zveřejňovaných dat také téměř prázdný. Jedinými údaji, které budou oznámeny, jsou švédské maloobchodní tržby a obchodní bilance. V průběhu obchodování v Severní Americe budou v USA zveřejněny osobní příjmy/spotřeba, výdaje na osobní spotřebu za únor, rozjednané prodeje domů a index výrobní aktivity dallaského Fedu za březen.

V pátek nakonec převládla chuť k riziku, přičemž EUR po snížení dluhového ratingu Portugalska zpočátku oslabovalo, než nalezlo oporu. Nad očekávání dobré výsledky německého průzkumu IFO (i když horší než předchozí měsíc) mu poskytly další podporu. AUD se díky ziskům hnaným ochotou riskovat a růstem cen komodit přiblížil svým 28letým maximům, i když prolomení hranice 1,03 vůči dolaru bude z krátkodobého hlediska obtížným úkolem.

Pokud jde o obchodování v USA, na pozadí spíše jestřábí rétoriky z úst současných hlasujících členů FOMC Ch. Plossera a R. Fishera, kteří vyzývají k omezení nadměrné likvidity, a komentářů umírněnějších členů D. Lockharta a Ch. Evanse, podle nichž po červnu již žádné další kvantitativní uvolňování nebude zapotřebí, jelikož k oživení skutečně dochází, se dolarový index dostal znovu na úroveň 76. Pokud jde o makrodata, konečný výsledek důvěry spotřebitelů dle Unversity of Michigan byl o něco horší, než se předpokládalo (67,5 oproti očekávaným 68,0 a předchozím 68,2), ale údaje o HDP za 4. čtvrtletí byly po předběžné revizi na 2,8 % revidovány znovu směrem nahoru na mezikvartálních 3,2 % (v ročním vyjádření).

0 komentářů: