01 dubna 2011

Odstartují indexy nákupních manažerů v eurozóně chuť k riziku?

1.04.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, http://www.saxobank.cz/

Evropské akciové trhy v pátek otevřou na nezměněné úrovni poté, co asijské obchodování proběhlo smíšeně; k tomu přispěla nižší chuť k riziku vzhledem ke sledované inflaci eurozóny, která dosáhla vyšších hodnot, než se očekávalo, a zvýšila tak pravděpodobnost zvyšování sazeb v roce 2011.

Futures na index FTSE 100 se momentálně před otevřením trhů obchodují o 0,1% výše. Investoři dnes budou mít k dispozici březnový index nákupních manažerů za zpracovatelský sektor z Německa (7:55 GMT), který se očekává na nezměněných 60,9 bodech stejně jako minulý měsíc. Později pak tytéž údaje za eurozónu (8:00 GMT) a VB (8:30 GMT), kde se březnová hodnota indexu nákupních manažerů za zpracovatelský sektor očekává na hodnotách 57,7 a 60,9 v uvedeném pořadí, což by nadále poukazovalo na růst eurozóny. Nakonec pak míra nezaměstnanosti v eurozóně za únor (9:00 GMT), která se očekává na úrovni 9,9 %, tedy opět beze změny oproti předchozímu měsíci, což signalizuje velmi mdlý pracovní trh.

Evropské úvěrové trhy budou i nadále pod tlakem vzhledem k Portugalsku, které se zarytě vzpírá svému osudu navzdory prudce rostoucím výnosům po celé délce výnosové křivky, které ilustrují naprostou ztrátu důvěry v portugalský dluh a dlouhodobou schopnost splácet. Prohlášení irských regulátorů, že čtyři irské banky budou potřebovat další kapitál ve výši 24 mld. EUR, tlak na evropských dluhopisových trzích rozhodně nezmírní.

Cena surové ropy Brent včera pokračovala v růstu z obav z pokračujícího omezení produkce kvůli libyjskému konfliktu, takže se nyní obchoduje okolo 117 USD za barel a nevykazuje žádné známky návratu pod hranici 100 USD.

Včerejší bezprecedentní krok Federální rezervní banky, která na základě soudního příkazu zveřejnila půjčky zahraničních bank za repo sazbu z doby krize, ukázal, že nejvíce si v nejkritičtějším týdnu půjčila belgická banka Dexia, ale od Fedu čerpala půjčku ve výši zhruba 5 mld. USD i jistá libyjská banka. Co by si evropské banky počaly, kdyby na pomoc nepřispěchal strýček Ben?

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: