11 srpna 2011

FX blog: Tak nesmyslné dění pokračuje a známky uklidnění jsou zatím v nedohlednu.

Ken Veksler
Včera večer se zlato, díky nervózním trhům, vyšplhalo na nová maxima 1814 dolarů a velmi brzy přišla korekce o 20 dolarů zpět. Příčinou bylo zvýšení marží pro zlaté futures ze strany CME o cca 20%. Tento krok bývá zpravidla vyvolán spekulativní bublinou, tentokrát bude ale efekt tohoto kroku velmi malý, možná přinutí odejít z trhu pár drobných spekulantů. Poptávka po zlatě zůstává pochopitelně veliká. Evropské indexy se propadly vinou dalšího systémového šoku, za kterým tentokrát stály zvěsti o možném snížení ratingu Francie a údajných problémech Soc. Gen. Samozřejmě nepotvrzené, ale co víc je v tomto prostředí třeba.

Dnes ráno se na trhu opět objevují řeči, že BoJ zasahuje proti silnému jenu, a’t už zasáhla či nikoliv, trh na to reagoval pohybem o 50 bodů. Japonští exportéři mají prázdniny a téměř neexistující zajištění nechali nad úrovní 77 jenů. Trh bude odhodlání BoJ testovat, je to jen otázka času.

Stejně tak nervozní spekulace ohledně SNB (Švýcarské centrální banky), které se nakonec nepotvrdily, ovlivňují cenu depozit držených v CHF v místních bankách. Snaží se mít nejen dostatek prostředků, ale ještě je zvyšují, protože zásoby se nebezpečně tenčí. Datine z SNB si zřejmě přes noc přečetl nějakou učebnici, která pojednává návratu zpět k průměru a o tom, že co roste, musí také klesnout … Užívejte snění pane řediteli, ještě to bude chvilku trvat. Také se vynořují řeči o navázání CHF na EUR. Myslel jsem, že LSD vyšlo z módy kolem roku 1979.

Co se týká indexu SP500, vypadá to, jako když vám vypadne tenisák z ruky, chvíli skáče, než se uklidní. Jinak myslím, že máme před sebou ještě pokles, čekejte nejlépe na 1065/70. Pak zadejte trailng stoploss, je možný růst k úrovním 1185/90, ale nebuďte chamtivý. A Evropské indexy? Zapomeňte!

Co se týče měnových párů, kupujte AUDNZD při poklesu (a že poklesne) na 1,2350, se stoplossem o 70 bodů níže, na úrovni 1.2350/2550 se dá očekávat konsolidace.
Na EURUSD zapoměnte.
AUDUSD bude pokračovat v mírném poklesu, dá se čekat mírná podpora na 1,0150/70. Kupovat bych nedoporučil, i když ...
GBPUSD zaťal sekyru mezi 1,6130  1,6070 a dnes preferuji kupovat.

Jinak výhled na USD zůstává pro nejbližší budoucnost býčí, jen pro případ, že byste si nebyli jistí...

Z dat nás dnes čeká jako obvykle počet žádostí v USA, obchodní bilance jak v USA, tak v Kanadě. A australská, téměř opomenutá, nezaměstnanost byla dnes v noci slabší, než se čekalo.

Nasaďte přilby a sledujte mě na Twittru.

S pozdravem Ken Veksler

FX UPDATE: Chabá data týkající se australské zaměstnanosti přinesla zklamání; asijské burzy se potápějí

Andrew Robinson
Dnešní asijská seance proběhla ve znamení australské zprávy o zaměstnanosti za červenec, která přinesla velmi chabé údaje. Očekávání trhu, podle nichž mělo dojít k vytvoření 10 tisíc nových pracovních míst, se nesplnila, a namísto toho došlo ke ztrátě 100 pracovních míst (a červnové údaje byly revidovány o 5 200 pracovních míst směrem dolů), přičemž zaniklo celých 22 200 pracovních míst na plný úvazek a vzniklo 22 100 pracovních míst na částečný úvazek. Míra nezaměstnanosti poprvé za devět měsíců vzrostla a oproti červnovým 4,9 % se dostala na 5,1 %, přičemž míra účasti na trhu práce zůstala beze změny na 65,6 %. Trhy automaticky reagovaly oslabením AUD (téměř o sto bodů) a australské akcie ztratily téměř 2 %. Tomuto trendu však zakrátko došel dech a v obou případech následovala výrazná a rychlá korekce, takže AUD zase sto bodů získal a akcie se dostaly do pozitivní zóny, načež změnily směr nanovo!
Jinak zlato horečně pokračovalo ve svém růstu až těsně pod úroveň 1 815, kdy se ke slovu dostalo vybírání zisků, takže cena se vrátila zpět pod 1 800. Pokud jde o další události, Korejská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny na 3,25 %. Jednalo se o jednomyslné rozhodnutí, které bylo trhy všeobecně očekáváno, a představitelé banky se ve svém následném prohlášení soustředili více na rizika poklesu a nejistý výhled. Jüan byl dnes ráno fixován k dolaru na novém post-revalvačním maximu 6,3991, tj. o nějakých 190 bodů níž než při předchozím uzavření – že by se Čína začala snažit o další revalvaci?
Noční obchodování se neslo v duchu pokračující volatility a změny sentimentu. Přesně jeden den poté, co Fed oznámil zachování nízkých sazeb až do poloviny roku 2013, umazala Wall Street všechen zisk z období po zveřejnění této zprávy a devizové trhy začaly projevovat averzi k riziku. Dohady o tom, že Francie přijde o svůj rating AAA, poslaly EUR směrem dolů (agentury Moody’s i S&P později tyto dohady potvrdily); úročení španělských a italských vládních dluhopisů zůstává na zvýšených hodnotách. Agentura Fitch snížila rating Kypru o dva stupně.
Švýcarskému franku, ačkoli zůstává bezpečným přístavem, se nedařilo nejlépe, neboť Švýcarská národní banka rozšířila svá opatření na boj proti jeho zpevňování. Britská libra zůstala ve stínu zprávy Bank of England o inflaci, která se nesla v holubičím duchu (ačkoli to se většinou čekalo). Měny komoditního bloku se snažily čerpat energii z rekordního růstu cen ropy a zlata.
Co se týče Evropy, můžeme očekávat velkoobchodní ceny z Německa, index spotřebitelských cen a míru nezaměstnanosti ze Švédska. Severoamerická seance se zaměří na kanadský index cen nových domů a obchodní bilanci. V USA zveřejní údaje o týdenním počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a červnovou obchodní bilanci.

10 srpna 2011

FX blog Kena Vekslera: Ať fundamentální obchodníci dodrží časový horizont!

Ben přišel, viděl, promluvil a odešel!
Včera večer jsem po oznámení FOMC napsal stručný komentář a protože mi vše během první hodiny dávalo smysl, šel jsem domů. Tam jsem zjistil, že vše je už úplně jinak. Poprvé jsem tak ochoten připustit vliv počítačů nebo algoritmického obchodování na trh.
Čím více se blížil závěr trhu, tím rychleji se trh blížil předchozímu suportu a nyní rezistenci na úrovni 1184 bodů na indexu S&P. Pro ty, kteří se orientují podle Fibonacciho úrovní, je to úroveň 38,2% návratu od pondělního poklesu. Ráno se futures v klidu obchodovaly kolem těchto úrovní.
Tuto rally jsem troufale označil jako falešnou a i když riskuji, že budu vypadat jako hlupák, za tímto názorem si stojím. Nepřivolávám konec světa, ale myslím si, že v následujících dnech se trh otočí zpět dolů.
Co se týká rozhodnutí FOMC, přečtěte si celou zprávu a vytvořte si vlastní názor. Za zmínku ale stojí že FED jasně sdělil, jak bude vypadat jeho politika v následujících dvou letech, tedy že “období nízkých sazeb” bude trvat až do poloviny roku 2013.
Nejdůležitější je, že pokud si utvoříte názor na globální/makroekonomikou situaci a na základě toho volíte své pozice na trhu, ujistěte se, že vaše obchody jsou v souladu s vaším časovým horizontem, jinak vám trh dá za vyučenou…
Jinak Švýcarská centrální banka to vzdala, zatím však na trhu nevidíme BOJ, zatím.
Můj pohled na stříbro je nadále medvědí, ale radil bych využít raději opce než spot. Jinak nemám na trh nyní jasný názor a ani mi to nevadí. Vezmu si k srdci svou vlastní radu a den budu trávit koukáním na grafy a přípravou na to, co přijde.
Jak vždy na Twittru (@KenVeksler) …

CHF, EUR, QE3, zlato a stříbro se Steenem Jacobsenem

Hlavní rizika:
  • EUR vs CHF se obchoduje na historicky nízkých úrovních, přičemž volatilita zůstává vysoká - zoufalé pohyby vyvolávají zoufalé reakce
  • zejména na zlatě a stříbře se dá během následujících 72 hodin očekávat zvýšení maržových záloh
  • Oznámení o QE3 -  FOMC naznačil, že je jen krůček od formálního oznámení. Skutečnost, že někteří z výboru nesouhlasí, ukazuje spíše na odhodlání Bernankeho tento krok prosadit i bez jejich podpory, spíše než jako předmět zamyšlení pro Bernankeho. 
  • Další země mohou zakázat spkeulace na pokles, tzv. short sell (Řecko a Korea už tak učinily).
EURCHF:
Včera se obchodoval za 1,0075. V roce 2008 to bylo 1,70!! To je zhodnocení franku zhruba o 40%. Vyvstává tak otázka: která země dokáže přežít takové zhodnocení? Odpověď: žádná!! Bezpodmínečným výsledkem budou zavřené továrny, deflace, recese. Samorřejmě Švýcarsko se se silným frankem potýkalo již dříve, nyní je ale rychlost posilování nebezpečná. Výnosy na měnových forwardech jsou negativní a na termínových kontraktech je úroková sazba záporná.

QE3 je tady...
EQ3 očekáváme od jara, nyní ale trh čeká pouze na formální oznámení, které se pravděpodobně uskuteční v srpnu na konferenci v Jackson Hole.

Vážně pochybujeme o tom, že v dlouhodobém horizontu toto řešení bude k užitku, ale jasný pokles ekonomické aktivity a zároveň růst obav na finančních trzích inklinuje k přijetí tohoto řešení. 

Fed slíbil levné peníze do poloviny roku 2013 – bude to stačit?

Všechny zraky (a naděje?) se upíraly k zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), zatímco globální akciové trhy čelily 10dennímu výprodeji. Před zveřejněním výsledku zasedání se devizové trhy stabilizovaly, přestože úlohu bezpečného přístavu i nadále hrál CHF, který vůči EUR i USD vyšplhal na rekordní maxima. Zde si můžete přečíst kompletní prohlášení FOMC, jehož podstata po značném zhoršení ekonomického výhledu tkví ve slibu zachovat do poloviny roku 2013 extrémně umírněný postoj včetně „přiměřeného“ používání doplňkových nástrojů. Vypadá to, že žádné QE3 se v tuto chvíli nekoná a za zmínku stojí i skutečnost, že proti tomuto novému postoji k měnové politice se postavili tři členové FOMC, konkrétně Plosser, Fisher a Kocherlakota. Znamená to, že cesta pro případné QE3 může být do budoucna trnitá. Tento příslib levných peněz posloužil Wall Street jako odrazový můstek – index DJIA si připsal 3,98 %, S&P +4,74 % a Nasdaq +5,29 %. Na to, abychom poznali, zda se jedná o falešný odraz, nebo začátek udržitelnějšího růstu, si budeme muset počkat. Výnosy z amerických vládních dluhopisů poklesly na rekordní minima a dostaly USD pod tlak – dolarový index se vrátil na minima z nedávné doby.

Po druhé noci nepokojů a rabování ve velkých městech ve Velké Británii a obavách způsobených snížením odhadu ekonomického růstu v dnešní zprávě o inflaci britské centrální banky zůstala pod tlakem i britská libra. Kanadský dolar částečně získal zpět ztracené pozice po té, co ceny ropy zřejmě našly bezprostřední oporu pod úrovní 80 USD za barel.

Asijská seance byla relativně poklidná – USD se držel na včerejších minimech a ostatní měny se obchodovaly v pásmu. Je pravda, že asijské akcie kopírují vývoj na Wall Street, není ale zřejmé, zda se jedná o krátkodobý, pouze chvilkový trend.

Zveřejňované údaje stále zůstávají na vedlejší koleji, i když jsme zaznamenali, že singapurský HDP za 2. čtvrtletí byl revidován mírně nahoru (-6,5 % mezičtvrletně oproti předchozím -7,8 %, i když ve zprávě ze dne oslav státního svátku Singapuru vyplynulo zpomalení růstu v roce 2011 z 5-7 % na 5-6 %. Údaje o obchodní bilanci Číny byly v podstatě lepší, než se čekalo. Export vzrostl o 20,4 % meziročně, což je lepší výsledek než očekávaných 17,0 %; také dovoz překonal očekávání a dostal se na +22,9 % meziročně. V důsledku toho obchodní přebytek vzrostl ze 22,27 mld. USD na 31,48 mld. USD. Jak jsme již uvedli, tato data byla nad očekávání dobrá, zejména s ohledem na slabší index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru na začátku měsíce. Ovšem na to, jak trhy momentálně vypadají, byla reakce vcelku umírněná.

Během asijské seance byl nejvíce volatilní sektor komodit. Zlato se dostalo na rekordní úroveň mezi 1766 a 1740 USD za trojskou unci, trh totiž reagoval na zprávy o pobídce Německa, aby Španělsko a Itálie použily na úhradu svých dluhů zlaté rezervy.

Evropskou seanci zahájí index spotřebitelských cen z Německa a Norska. Co se týče centrálních bank, čeká nás čtvrtletní zpráva o inflaci od Bank of England a rozhodnutí Norges Bank o úrokových sazbách (průzkumy naznačují zvýšení o 25 bazických bodů na 2,5 %; mohly být ovšem provedeny ještě před začátkem momentálního dramatického vývoje na trzích). Americká seance přinese pouze výsledky průzkumu zaměstnanosti JOLTS, informace o velkoobchodních zásobách a pozornost upřenou na Wall Street, abychom zjistili, zda byl včerejší vzestup skutečně jenom dílem náhody.

09 srpna 2011

FX blog Kena Vekslera

Byla to těžká noc, telefon od klientů nepřestal zvonit, panika a strach byly všudypřítomné, takže tento koment bude po 4 hodinách spánku trochu chaotický...

Už jsem o tom psal před pár dny, nyní je to tak. Spekulanti si připomínají rok 2008 a včerejší noc jim to potvrdila. Cenové úrovně jsou mimo jakýkoliv normál, Obama odmítá přijmout snížený americký rating a jen dál víří vody. Níže uvádím několik výroků pánů Tricheta a Obamy.

Trichet, ECB - “ Zjistili jsme, že naše rozhodnutí o úrokových sazbách se do euro oblasti nepřeneslo správně. Proto jsme se rozhodli přistoupit k těmto nestandardním opatřením, které mají pomoci obnovit účinnost monetární politiky. “ Také ECB bance doporučil, aby nákupy dluhopisů byly “bez pochyby významné”.

Prezident Obama - “Bez ohledu na to, co říká nějaká agentura, jsme vždy byli a budeme zemí s ratingem AAA.”

3 roky žije popíráním a bojem, aby získal zdánlivou kontrolu. Pozdě chlapče, příliš pozdě. Americký akciový trh si prošel včera krvavou lázní, kdy ztratil více jak 6%, následovaly ho také páry a aktiva s vysokou betou.
AUDUSD má za sebou bouřlivou noc, obchodoval se pod paritou, aby se ráno vrátil zpět o více než 300 bodů. EURUSD a GBPUSD se příliš nezměnily. Zlato si připisovalo nový rekord každých 5 minut. JPY stejně jako CHF posílil a samozřejmě se k tomu přidaly řeči o intervencích a další nesmysly.

Dnes každý sází při jednání Výboru pro finanční trh na zmínky o QE3, které může vysvětlovat medvědí rally na amerických akciích nebo růst evropských akciových indexů po otevření. Neupínejte se na to příliš, i když naděje umírá poslední.  Já tomu nevěřím a na tomto trhu tuhle hru nehraji. Dnešní rétorika bude nepochybně zahrnovat prodloužení doby pro mimořádná opatření, ale z posledního kola kvantitativního uvolňování jsme se mohli něco naučit. Minimálně to, že neúčinnost této politiky by našemu milému Benovi měla být zřejmá na první pohled.

Pro spekulanty zdůrazním stříbro, které se chovalo jako chudší brácha zlata. Zatímco ale zlato nezadržitelně roste, stříbro se trápí a z mého pohledu hrozí korekce, vidím to na 8-10% směrem dolů. Můj návrh, kupte put!

Sledujte mě na Twittru, kam dám přes den svoje úvahy.

S pozdravem Ken Veksler

08 srpna 2011

FX Update: USD v reakci na snížení dluhového ratingu USA agenturou S&P otevřel níže, nalezl ovšem podporu

Andrew Robinson

Víkendové snahy zemí G7, které se snažily připravit na reakci trhů na snížení ratingu amerického dluhu agenturou S&P, měly, jak se zdá, svůj účinek, protože asijské trhy otevřely relativně bez velkých emocí a USD sice zahajoval s propadem vůči všem ostatním měnám, ovšem tento propad nebyl nijak dramatický a USD index ztrácel oproti páteční uzávěrce maximálně pouhých 0,7 %.

Nechuť k riziku se podepsala hlavně na asijských akciích, a index Nikkei tak do oběda oslabil o 1,3 %, přičemž v celodenním srovnání ztratil 2,18 %, index Hang Seng poklesl o více než 4,0 % a šanghajský kompozitní index v jednu chvíli ztrácel téměř 5 %. Agentura S&P oznámila, že snížení uvěrového ratingu USA nebude mít žádný bezprostřední dopad na rating zemí asijsko-pacifického regionu, i když nepříznivý dopad tohoto kroku na rozvinuté finanční trhy by mohl změnit situaci zemí, jejichž externí pozice je slabší (potřebují financování z externích zdrojů), a které by se tak případně mohly dostat pod tlak.

Během tohoto volatilního a nejistého vstupu do nového týdne byla ekonomická data samozřejmě odsunuta na vedlejší kolej a trhy datový kalendář prakticky zející prázdnotou zcela ignorovaly. Za zmínku stojí australské pracovní inzeráty ANZ, které v červenci zaznamenaly výrazný meziměsíční propad o 0,7 %, který následoval po červnovém 3,8% nárůstu, což naznačuje, že čtvrteční zpráva o výši nezaměstnanosti bude uvítána se slabším sentimentem.

Po zbytek dne bude z hlediska zveřejňovaných údajů klid (ovšem v jiných ohledech ne!), přičemž evropská obchodní seance zahájí švýcarskou mírou nezaměstnanosti, norským růstem úvěrů a spotřebitelskou důvěrou Sentix v eurozóně. Během americké seance se sice žádná zveřejňovaná data nečekají, na naléhavosti však nabývá zítřejší zasedání FOMC – bude B. Bernanke nucen začít hovořit o další vlně stimulačních opatření?

Zrekapitulujeme-li výsledek víkendových úvah vrcholných představitelů zemí G7, pak oznámili, že se zavazují udělat „vše, co bude nutné“ pro to, aby zajistili likviditu a fungování finančních trhů včetně koordinovaných akcí, pokud to bude zapotřebí. ECB uvedla, že bude „aktivně realizovat“ svůj program na odkup dluhopisů, čímž naznačila, že pravděpodobně odkoupí španělské a italské dluhopisy, aby zabránila rozšíření nákazy na další finanční trhy. Trhy se přesto soustředily spíše na skutečnost, že text jejího prohlášení žádný výslovný odkaz právě na tuto činnost neobsahuje, což srazilo EUR z jeho předchozích maxim.

Mezitím japonský ministr financí J. Noda v reakci na dotaz, zda představitelé zemí G7 při telekonferenci hovořili o samostatné nebo společné intervenci, odpověděl jen nezávazně a dodal, že důvěra v americký dolar se neotřásla a oni budou měnové trhy nadále sledovat. Výkonná ředitelka MMF Ch. Lagardeová koordinovaný přístup ocenila se slovy, že přispěje k zachování důvěry a podpoří globální růst.