10 srpna 2011

CHF, EUR, QE3, zlato a stříbro se Steenem Jacobsenem

Hlavní rizika:
  • EUR vs CHF se obchoduje na historicky nízkých úrovních, přičemž volatilita zůstává vysoká - zoufalé pohyby vyvolávají zoufalé reakce
  • zejména na zlatě a stříbře se dá během následujících 72 hodin očekávat zvýšení maržových záloh
  • Oznámení o QE3 -  FOMC naznačil, že je jen krůček od formálního oznámení. Skutečnost, že někteří z výboru nesouhlasí, ukazuje spíše na odhodlání Bernankeho tento krok prosadit i bez jejich podpory, spíše než jako předmět zamyšlení pro Bernankeho. 
  • Další země mohou zakázat spkeulace na pokles, tzv. short sell (Řecko a Korea už tak učinily).
EURCHF:
Včera se obchodoval za 1,0075. V roce 2008 to bylo 1,70!! To je zhodnocení franku zhruba o 40%. Vyvstává tak otázka: která země dokáže přežít takové zhodnocení? Odpověď: žádná!! Bezpodmínečným výsledkem budou zavřené továrny, deflace, recese. Samorřejmě Švýcarsko se se silným frankem potýkalo již dříve, nyní je ale rychlost posilování nebezpečná. Výnosy na měnových forwardech jsou negativní a na termínových kontraktech je úroková sazba záporná.

QE3 je tady...
EQ3 očekáváme od jara, nyní ale trh čeká pouze na formální oznámení, které se pravděpodobně uskuteční v srpnu na konferenci v Jackson Hole.

Vážně pochybujeme o tom, že v dlouhodobém horizontu toto řešení bude k užitku, ale jasný pokles ekonomické aktivity a zároveň růst obav na finančních trzích inklinuje k přijetí tohoto řešení. 

0 komentářů: