10 srpna 2011

Fed slíbil levné peníze do poloviny roku 2013 – bude to stačit?

Všechny zraky (a naděje?) se upíraly k zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), zatímco globální akciové trhy čelily 10dennímu výprodeji. Před zveřejněním výsledku zasedání se devizové trhy stabilizovaly, přestože úlohu bezpečného přístavu i nadále hrál CHF, který vůči EUR i USD vyšplhal na rekordní maxima. Zde si můžete přečíst kompletní prohlášení FOMC, jehož podstata po značném zhoršení ekonomického výhledu tkví ve slibu zachovat do poloviny roku 2013 extrémně umírněný postoj včetně „přiměřeného“ používání doplňkových nástrojů. Vypadá to, že žádné QE3 se v tuto chvíli nekoná a za zmínku stojí i skutečnost, že proti tomuto novému postoji k měnové politice se postavili tři členové FOMC, konkrétně Plosser, Fisher a Kocherlakota. Znamená to, že cesta pro případné QE3 může být do budoucna trnitá. Tento příslib levných peněz posloužil Wall Street jako odrazový můstek – index DJIA si připsal 3,98 %, S&P +4,74 % a Nasdaq +5,29 %. Na to, abychom poznali, zda se jedná o falešný odraz, nebo začátek udržitelnějšího růstu, si budeme muset počkat. Výnosy z amerických vládních dluhopisů poklesly na rekordní minima a dostaly USD pod tlak – dolarový index se vrátil na minima z nedávné doby.

Po druhé noci nepokojů a rabování ve velkých městech ve Velké Británii a obavách způsobených snížením odhadu ekonomického růstu v dnešní zprávě o inflaci britské centrální banky zůstala pod tlakem i britská libra. Kanadský dolar částečně získal zpět ztracené pozice po té, co ceny ropy zřejmě našly bezprostřední oporu pod úrovní 80 USD za barel.

Asijská seance byla relativně poklidná – USD se držel na včerejších minimech a ostatní měny se obchodovaly v pásmu. Je pravda, že asijské akcie kopírují vývoj na Wall Street, není ale zřejmé, zda se jedná o krátkodobý, pouze chvilkový trend.

Zveřejňované údaje stále zůstávají na vedlejší koleji, i když jsme zaznamenali, že singapurský HDP za 2. čtvrtletí byl revidován mírně nahoru (-6,5 % mezičtvrletně oproti předchozím -7,8 %, i když ve zprávě ze dne oslav státního svátku Singapuru vyplynulo zpomalení růstu v roce 2011 z 5-7 % na 5-6 %. Údaje o obchodní bilanci Číny byly v podstatě lepší, než se čekalo. Export vzrostl o 20,4 % meziročně, což je lepší výsledek než očekávaných 17,0 %; také dovoz překonal očekávání a dostal se na +22,9 % meziročně. V důsledku toho obchodní přebytek vzrostl ze 22,27 mld. USD na 31,48 mld. USD. Jak jsme již uvedli, tato data byla nad očekávání dobrá, zejména s ohledem na slabší index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru na začátku měsíce. Ovšem na to, jak trhy momentálně vypadají, byla reakce vcelku umírněná.

Během asijské seance byl nejvíce volatilní sektor komodit. Zlato se dostalo na rekordní úroveň mezi 1766 a 1740 USD za trojskou unci, trh totiž reagoval na zprávy o pobídce Německa, aby Španělsko a Itálie použily na úhradu svých dluhů zlaté rezervy.

Evropskou seanci zahájí index spotřebitelských cen z Německa a Norska. Co se týče centrálních bank, čeká nás čtvrtletní zpráva o inflaci od Bank of England a rozhodnutí Norges Bank o úrokových sazbách (průzkumy naznačují zvýšení o 25 bazických bodů na 2,5 %; mohly být ovšem provedeny ještě před začátkem momentálního dramatického vývoje na trzích). Americká seance přinese pouze výsledky průzkumu zaměstnanosti JOLTS, informace o velkoobchodních zásobách a pozornost upřenou na Wall Street, abychom zjistili, zda byl včerejší vzestup skutečně jenom dílem náhody.

0 komentářů: