28 května 2010

Jak chytit nůž v letu

Dobrý den,

chytlavý titulek, že?

Věrně ale vystihuje situaci, ve které se trh nachází už asi třetí týden.
Všichni se snažili pohyby na trhu úspěšně zobchodovat, ale vždycky je to rozsekalo – buď proto, že cílují na špatné úrovně a mají příliš těsné stop-lossy, nebo neúspěšné sázejí na odraz trendu či na korekci. Hlavní problém spočívá v tom, že směr, kterým se trh pohybuje, a jeho celkový trend jsou většině obchodníků zřejmé; co je ale na současné situaci obtížné, je, jak úspěšně zobchodovat pohyb, který se tváří, jako by již doběhl.

První důležitou věcí je utvořit si správný náhled na fundamentální vývoj a ještě důležitější je zvolit si pro obchodování v souladu s tímto náhledem měnový pár, který je implicitně méně náchylný k volatilitě. V přiloženém příkladu odkazuji na měnový pár CHFJPY, který s oblibou používám jako prostředníka, který v mých obchodech zastupuje mnohem volatilnější EURJPY. Ti z vás, kteří sledujete mé ranní komentáře, víte, jaký je můj názor na JPY, a vzhledem k současné nechuti trhu k riziku nemůžete zpochybňovat fakt, že JPY bude i nadále posilovat. Ze zcela stejných zřejmých důvodů bude oproti tomu EUR (resp. v tomto případě jeho zástupce CHF) dále relativně oslabovat. Jak jsem vždycky tvrdil, věc, která je nakonec ze všeho nejdůležitější, je relativní hodnota, a kdo si na ni ve správný okamžik počká, ten se bude smát naposled.

Trend na přiloženém grafu je zřejmý, ale vzhledem k jeho prudkosti je těžké odhadnout, v kterém okamžiku poté, co se hlavní trend projeví, vstoupit do obchodování. Horní dvě diagonální linie ukazují, jak vypadal původní trend. Vše vypadalo v pořádku, dokud nedošlo k poměrně drastickému propadu. Když se rozpomenete na minulé komentáře, prodával jsem při prudkém nárůstu nad úroveň 88,00. To je vše pěkné a nejlepší obchodník na světě je stejně jako generál až po bitvě, ale pro mě je teď mnohem důležitější odpověď na otázku, co dál. Mám tu jen sedět a lamentovat na tím, že jsem se do pohybu trhu netrefil, nebo se mám rozkrájet při pokusech chytit nůž v letu?

Jednoduchá odpověď je: ani jedno, ani druhé... Pokud ale budete postupovat správně. Není důvod, proč se tohoto obchodu nezúčastnit, ale jen za předpokladu, že to provedete správným způsobem. Pokud se shodneme na tom, že růžová zóna představuje oblast, kde došlo k prvotnímu pohybu, pak můžeme také tvrdit, že další tři zakroužkované oblasti představují příležitost k dalšímu vstupu. Červeně zakroužkovaná oblast nám označuje další příležitost ke vstupu do krátkých pozic, za předpokladu, že nedojde ke změně fundamentálního rozložení a také vše ostatní zůstane beze změny. Z toho se nám nyní stává sekundární trend a druhá diagonální linie shora se chová jako rezistence. Pokud jste začali prodávat v zóně této rezistence, pak je třeba umístit stop-lossové příkazy nad tuto klesající linii. Pokud vás stop příkaz donutil vystoupit (a bylo třeba velmi těsného stop-lossu), neznamená to, že jste se mýlili (tento trend je z širšího pohledu stále ve hře), ale jednoduše došlo k poněkud prudšímu návratu a teď se můžete pustit do otevírání nových krátkých pozic o jednu zónu výše, když se nám trend jednoznačně definoval. Těchto několik dodatečných linií ve hře vám také pomůže snadněji najít úrovně, na kterých můžete vybírat své zisky.

Zelená zóna je poněkud matoucí a k obchodování obtížná (tam se vše vyjeví až ex post), ale poslouží k potvrzení a posílení obrázku, který se nám rýsuje. Naopak fialová zóna je obdobou červené, protože i tady byste měli zadat těsné stop příkazy bezprostředně nad druhou horizontální linií a znovu prodávat. Pokud se netrefíte do trendu nebo vás stoploss donutí vystoupit, pak nezbývá než čekat na návrat do zelené zóny, sesbírat novou munici a znovu do prodeje.

Přiložená tabulka vývoje GBPUSD je obdobou situace popsané výše.

Ponaučení z toho všeho je, že na těchto trzích se opravdu obchoduje obtížně a většinou je daleko lepší čekat někde v ústraní, než se nechat roznést na kopytech prudkých a nepředvídatelných pohybů. Ale na druhou stranu není nemožné se do toho pustit, pokud se na trhy podíváte objektivně a z širší perspektivy. Hlavní je držet se svých úrovní a hlavně je zvolit ze správných důvodů.

Hodně štěstí tam v terénu a zdravím,

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 28.05

Komentář
• Včerejší zpráva o HDP USA byla dost překvapivá, když byl HDP revidován dolů na 3.0% z 3.2% a spotřeba byla revidována mírně dolů na 3.5% z 3.6%. Obchodní deficit a slabší spotřeba, i přes nahoru revidované maloobchodní prodeje, stačily k tomu, aby poslaly HDP o 0.2%-bodu níže. Akcie však na nižší údaje o růstu nereagovaly, i když jsou nyní oceněny na to, že +3% HDP růst bude pokračovat.
• Včerejší fibo úroveň nebyla problém pro index S&P 500 a nyní opět uzavíráme na 200 denním klouzavém průměru. Sledujeme kombinaci, kdy index uzavře nad 200 denním klouzavém průměrem, a také tam v úterý otevře (pondělí je Memorial Day).
• Pokud dnes neuvidíme nějaká překvapující makrodata, domníváme se, že dnes bude hnací silou nálada – zejména ve světle žádných událostí včera.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Švýcarsko 09:30 KOF švýcarský hlavní ukazatel (MAY) 2.02 1.99
USA 12:30 Osobní příjmy /výdaje MoM (APR) 0.3% / 0.3% 0.4% / 0.3% 0.3% / 0.6%
USA 13:55 U. of Michigan důvěra (MAY F) 73.3 73.3

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Nakupujeme při zlomu 1.2334 a cílujeme na 1.2381. S/L pod 1.2316.
USDJPY 0/+ Nakupujeme kolem 91 a cílujeme na 91.35. Stop pod 90.82.
EURJPY 0 Nakupujeme při zlomu 112.66 a cílujeme na 113.22. S/L pod 112.48.
GBPUSD 0/+ Nakupujeme při poklesech 1.4540 a cílujeme na 1.4600. Stop pod 1.4520.
AUDUSD 0/- Prodáváme při oživení k 0.8545 a cílujeme na 0.8500. Stop nad 0.8562.
USDCAD 0/ Nakupujeme při poklesech 1.0474 a cílujeme na 1.5000. Stop pod 1.0463.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols jsou mírně výše a trh opět posiluje pro EUR puts. Jméno v USA nakupovalo
páteční 1.20s. Při asijském obchodování se také vyskytli nakupující 1m 1.19 EUR puts.
USDJPY Vols se uvolnily, když spot drží nad 90. Vega a také gama dolů posilují. Nějaké
9050-9100 strikes přes noc byly obchodovány na trhu.
AUDUSD Vols jsou nadále velmi citlivé na spot. Obraty rizika drží pevně, a pokud
se neprolomíme nad 8350, je nepravděpodobné, že se gama uvolní o mnoho dále.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při zlomu 5972 a cílujeme na 6010. S/L pod 5955.
FTSE 0/+ Nakupujeme při zlomu 5225 a cílujeme na 5265. S/L pod 5210.
S&P500 0/+ Nakupujeme při zlomu 1104 a cílujeme na 1114. S/L pod 1100.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/ Obchodování v pásmu. Nakup./Prodáváme při zlomu 1217/1210. Cíl: 1224/1202. S/L: 1215/1212
Stříbro 0/ Obchodování v pásmu. Nakup./Prodáváme při zlomu 18.55/18.43, Cíl: 18.66/18.29. S/L: 18.50/18.47
Ropa (CLN0) 0/+ Nakupujeme při zlomu 74.95 a cílujeme na 75.40. S/L pod 74.70.

27 května 2010

Ken Veksler - How to catch a falling knife

Catchy title isn’t it?

But truthfully that’s what this market has been like for the last 3 weeks or so.
Everyone has been trying to get in on these moves and been chopped up severely, either because they’re in at bad levels with too tighter stops or are looking to play rebounds and retracements without any success. The main problem is that the move and overall trend is obvious to most out there but getting in and making the most of what seems like a move that has already run its course is the hard part.

The first key is to have the correct fundamental view, and even more importantly look to express that view using a currency pair that has implicitly less volatility. In the attached example I draw reference to the CHFJPY, which I prefer to use as a proxy for the far more volatile EURJPY. Those that have been reading my morning updates know how I feel about the JPY and given the risk averse nature of the market at the moment, you can’t argue with the fact that the JPY will continue to strengthen. While conversely for the very same obvious reasons the EUR (or in this case as a proxy the CHF) will comparatively weaken. As I’ve always said it’s about relative value at the end of the day and those that can wait for their moment to express it will always be smiling.

In the attached chart the trend is obvious, but because of its severity, it’s hard to determine where to enter after the initial breakout of what looks like the main trend. The top 2 diagonal lines show what was the original trend and everything was fine until we rather dramatically broke lower. In fact if you cast your mind back I was selling on those spikes above 88.00. All good and well and the world’s best trader is Harry Hindsight after all but going forward the question becomes what do I do now? Do I just sit there and regret having missed the move or do I chop myself up trying to catch a falling knife?

The simple answer is neither… If you do it properly. There is no reason not be involved in this trade but only if you do it correctly. If we agree that the Pink zone was where the initial main move was then we can equally argue that the other 3 areas circled are opportunities to get involved once again. The zone circled in Red presents us with the next opportunity to get short once again, given that the fundamental picture hasn’t changed and everything else remains constant. This now becomes a secondary trend and the second from top diagonal line begins to act as resistance. If you started selling into that resistance zone then stops need to be placed above that sloping line. If stopped out (and the stop needed to be tight), this isn’t because you were wrong (the trend on a broader basis is still in play) but simply because we had a slightly more violent retracement and you can start scaling into fresh shorts in the next zone above with the trend being now clearly defined. With these extra lines in play it also becomes easier to identify profit taking levels.

The Green zone is slightly misleading and difficult to trade (becoming only evident after the fact) but it does serve to prove and reinforce the point at hand. While the Purple zone is the same as the Red zone in that you put in a tight stop just above the second horizontal line and sell once more. If wrong on the trade or stopped out then it becomes a case of waiting for reversion into the Green zone to once again reload and sell again.

The Cable chart attached presents a similar picture to the one described above.

The point to garner from all of this is that yes it is difficult to trade these markets and more often than not it’s better to sit it out on the sidelines rather than getting chopped up on violent and erratic moves. But, it is also not impossible to be involved if you look at the market objectively and remain focused on the bigger picture. The key is stick to your levels and make sure that you’ve chosen them for the right reasons.

Good luck out there and best regards,

Ken Veksler.

Komentář Kena Vekslera - 27.05

Dobrý den,

uplynulá noc, to byly jen komentáře, komentáře a další komentáře…

K možná nejzajímavějšímu pohybu ze všech párů došlo v závěru evropského obchodování u AUDUSD, jehož kurz po úvahách o zrušení daně ministra financí K. Henryho pro těžařské společnosti v Austrálii vyletěl vzhůru jako raketa… nesmysl, ale hned poté vyšlo najevo, že tento vzestup byl jednoznačně korekční, a jakmile peněžní tok ustal, dostali jsme se během 15 minut přibližně o 120 bodů níže. Takže kam odsud? I když odmítám uvěřit fámě, je těžké prát se s pohybem cen, který mi dnes ráno naznačuje, že se opravdu uzavírají krátké pozice a kurz roste, a to při nízké nabídce a stop úrovních údajně umístěných v pásmu 0,8370 až 0,8390 a dalších ještě významnějších nad 0,8425/30. U tohoto páru zůstávám během dne zastáncem prodeje, ale zpočátku očekávám uzavírání krátkých pozic a vymazání stop úrovní před vstupem do čerstvých intradenních krátkých pozic. Cílovou úrovní pro tento den ve směru dolů je 0,8280.

Pokud jde o výše uvedené komentáře, byla jich spousta… Začaly v Číně úvahami o možné revizi čínských rezerv v podobě dluhopisů evropských vlád, které však byly rychle vyvráceny, což samo o sobě způsobilo u kurzu EUR jo-jo efekt, a tak jsme byli svědky dosažení minim kolem 1,2150 a pak znovu rychlého návratu vzhůru, takže dnes ráno probíhalo obchodování na zajímavé pivotní úrovni 1,2340. Tu se včera nepodařilo prolomit, a proto kurz během lokální seance klesal, ale dnes dopoledne a přes den očekávám jeho mírné posílení a vsadil bych na dosažení maxim nad 1,2300, po aktivaci zjevných stoplossů nad 1,2345/50 možná až v pásmu 1,2380/90, odkud by podle mého názoru mohl následovat další pokles.

Další zaznamenáníhodné komentáře se týkaly již zmiňované daně ministra financí Henryho, ale z objektivního makro hlediska je snad ani nelze brát vážně: koho zajímá, co na to řekne těžební průmysl... Australané se dočkají prvního přebytkového rozpočtu za více než 5 let a vzhledem k federálním volbám, které se pravděpodobně budou konat ke konci roku, by se vláda musela úplně pominout, kdyby pustila tohle zlaté vejce...

Na radarech dnes máme pár GBPUSD, jelikož poptávka po něm je o něco lepší než v několika posledních seancích. Do oběda by mohl ještě stoupat a očekávám nabídky někde kolem 1,4530/40, které by nás mohly zavést do pásma stop příkazů těsně nad touto úrovní, po jejichž aktivaci by měl vyskočit až na 1,4570. Tato úroveň ale zřejmě zůstane pro další vzestup stropem. Právě tam předpokládám otevírání denních krátkých spekulativních pozic zacílených na pohyb k úrovni 1,4450 (po prolomení hladiny 1,4480) a možná ještě níže k 1,4410.

USDJPY se nadále obchoduje v úzkém pásmu, ale i po něm je dnes větší poptávka a očekávám prodej na 90,50/60 se stoplossy nad 90,85 v očekávání následného opětovného setrvalého propadu k 89,80 a níže. A nebo můžete jen tak sedět a dloubat se v nose....

A nakonec USDCAD, pokles je u konce a jedině prolomení úrovně 1,0550 aktivuje stoplossy a další mírný pokles zhruba k úrovni 1,0480.

Ze zveřejňovaných údajů nás doopravdy zajímá snad jen HDP a osobní spotřeba v USA, ale jinak předpokládám, že trh bude tyto zprávy většinou ignorovat... A opravdový pohyb se dá očekávat jen, pokud se S&P odrazí od úrovně 1085/95.

FX Update 27.05 - EUR klesalo pod tíhou negativních zpráv

Noční příliv pro EUR negativních zpráv poslal jednotnou měnu zpět na minima testovaná na počátku tohoto týdne. Byly mezi nimi informace naznačující, že španělská banka BBVA se na americkém trhu snaží neúspěšně refinancovat dluhopisy v hodnotě 1 mld. USD, a zprávy o nepříznivém vývoji aukce německých bundů, která by ztroskotala, pokud by do ní nevstoupila Bundesbank a neskoupila část nabídky. K tomu se přidal článek ve FT, podle něhož Japonsko nebude mít v budoucnu zájem o evropské dluhopisy. FT také upozorňují, že čínský státní úřad pro správu devizových rezerv (SAFE) reviduje své investiční směrnice a mohl by snížit svou angažovanost v Evropě. Tato informace byla následně popřena (ale připomínáme, že SAFE své směrnice reviduje pravidelně) a prezident China Investment Corp. to komentoval tak, že se o této možnosti uvažovalo: „Chvíli jsme diskutovali o tom, zda v případě Evropy snížit doporučení na ,underweight‘, ale náš závěr je, že tak pravděpodobně neučiníme.“ Ve zprávě Bundesbank, která je optimistická, pokud jde o vyhlídky oživení v Německu, se uvádí, že pád EUR ještě plně neobnovil konkurenceschopnost vývozců v eurozóně.
Euro tedy přes noc pokleslo o 1,5 %, a trhy opět suverénně ovládl americký dolar, kterému ještě nahrávala příznivá data ukazující na zřejmý růst americké ekonomiky. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem o 2,9 %, a překonaly tak obecně očekávané 1,3 %. Tento růst lze však z větší části přičíst objednávkám civilních letounů. Pokud od volatilního přepravního sektoru odhlédneme, růst opět sklouzl do záporných čísel na hodnotu -1,0 %, což je nejvýraznější meziměsíční pokles od loňského března. Prodeje nových jednorodinných domů ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 14,8 %, což je nejvyšší nárůst od května 2008, růst však uměle podpořila poslední možnost využít vládních daňových úlev.
Velkou otázkou, před kterou tedy stály asijské trhy, bylo, zda se mají s koncem měsíce snažit stlačit euro ještě níže. Trh se o to pokusil hned na začátku obchodování, ovšem podařilo se mu dosáhnout propadu o pouhých 25 bodů, protože následně došlo k nucenému uzavírání krátkých pozic a k odrazu nad hranici 1,22. Tisková agentura Xinhua kromě toho zveřejnila zprávy, podle nichž investiční fond CIC bude pokračovat ve svých investicích v Evropě, což vedlo k dalšímu posílení eura.
Pokud jde o dnes očekávaná data, čeká nás zveřejnění údajů o německém CPI v jednotlivých spolkových zemích spolu s průzkumem IFO, údaje o švýcarské zaměstnanosti a zveřejnění švédského indexu cen průmyslových výrobců. Z Velké Británie očekáváme zveřejnění průzkumu CBI Distributive Trade a později v průběhu dne budou zveřejněna revidovaná data týkající se amerického HDP za 1. čtvrtletí společně s týdenními počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Ekonomický komentář - 27.05

Komentář
• Nálada riskovat se vrátila zpět při obchodování přes noc po odprodeji v USA, ale S&P 500 zřejmě má problémy dostat se přes Fib76 resistenci kolem 1089 s Fib62 podporou na 1009. Dnes prodáváme při zlomech.
• Naše ukazatele úvěru jsou nadále slabé; CDS index stoupl o další bod na 63 a 3m USD Libor nadále roste. Dále je procento korporátních dluhopisů v potížích nejvyšší od roku 2009.
• USA dnes poskytuje pouze část opravdu zajímavých makrodat, když bude zveřejněn odhad 1Q HDP. Očekáváme, že výdaje spotřebitelů a investice do bydlení dosáhnout naší 3.5% předpovědi a očekáváme, že rizika budou růst.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Švýcarsko 07:30 PPI MoM (APR) -0.3% -1.5%
USA 12:30 HDP QoQ (1Q S) 3.5% 3.4% 3.2%
USA 12:30 PCE QoQ (1Q S) 3.8% 3.8% 3.6%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ EUR odraz by se mohl dostat na 1.2265, možná 1.2350, před poklesem. 1.2135-50 silná obl. podpory pt area.
USDJPY 0/- Prodáváme při oživeních na 90.35 pro návrat zpět na 89.80-90 úroveň.
EURJPY 0/+ Zlom nad 110.30-45 má silnější odraz na 111.45. Podpora 109.50.
GBPUSD 0/+ 1.4365 pravděp. poskytne určitou podporu. Zlom nad 1.4440 naznačuje, že cílujeme nad 1.45.
AUDUSD 0/+ 0.8190-00 úroveň silné podpory. Zlom nad 0.8330 by cíloval 0.84. Pod rizika testu 0.8125.
USDCAD 0/- Očekáváme, že se res 1.0740 posune k 1.0550. Nad riskuje opět 1.0850.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols posilovaly v NY, když se přiblížil minimům 1.2155. Asijské obchodování zažilo oživení zpět na
úroveň těsně pod 1.23, ale front end vols dosud neviděly žádnou naléhavost odprodeje.
USDJPY Křivka se uvolnila, když averze k riziku začíná vyprchávat, prodávající potlačí vols níže.
Protože však je nálada riskovat nestálá, USDJPY skew by měl vydržet.
AUDUSD Vols oslabily, když spot oživil přes 8300. Likvidita se zlepšuje a pravděpodobně se gama dostanou pod will
další tlak, když oživení získá momentum.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při zlomu 5716 a cílujeme na 5654. S/L nad 5733.
FTSE 0/- Prodáváme při zlomu 5021 a cílujeme 4957. S/L nad 5050.
S&P500 0/- Prodáváme při zlomu 1064 a cílujeme 1055. S/L nad 1067.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1218 a cílujeme na 1228. S/L pod 1215.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při zlomu 18.31 a cílujeme na 18.60. S/L pod 18.22
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při oživení k 72.72 a cílujeme na 71.60. S/L nad 73.30.

26 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 26.05

Dobré ráno,

‚Squeeze‘ u akcií i EURUSD, který nastal včera v noci, měl málo opravdových důvodů. Ale ať už ty důvody byly jakékoli, a za minutu se k nim dostanu, stačily k tomu, aby jeden z našich obchodníků svým chováním s nadšením předvedl celkovou náladu na trhu: „No ne, jen se podívejte, akcie rostou, EURUSD roste, tamto a tamto roste… NE, neroste…“ Ale tento druh sentimentu je přesným odrazem toho, jak trh vnímá realitu už 14 dní, ve skutečnosti se však jedná o vybírání zisků a uzavírání krátkých pozic za účelem otevírání nových.

A teď k tomu, co tento pohyb vyvolalo… Ano, jak jste již pochopili, mohou za to pohrůžky Fedu a našeho Bena na konferenci BOJ… Nic konkrétního z toho nebylo, jen to vypadá, že se Fed chystá udržovat sazby nízko ještě dlouho… Mám pocit, že už jsem to kdesi slyšel… Asi tak 20krát… Bernanke také řekl, že nedávno znovuotevřené swapové linky v USD nebudou k dispozici věčně a že se jedná pouze o dočasné opatření. Pro mě je to celkem jedno, tento trh se řídí šeptandou a dezinterpretacemi.

V průběhu dnešního dne bude uveřejněno jen málo skutečných makroekonomických dat, vlastně to budou jen údaje z USA o zboží dlouhodobé spotřeby a o nové bytové výstavbě.
Pokud jde o některé hlavní měnové páry, můj názor (i když nudný) zůstává z velké části stejný jako u komentářů z minulého týdne, což je převážně dáno tím, že obchodovací rozpětí zůstávají relativně zdrženlivá.

Pojďme se ale podívat na dnešní vývoj následujících párů:

GBPUSD: Mám nutkavé podezření, že tento pár by se mohl dostat hned po ránu o něco výše. Myslím si, že úroveň 1,4470 bude prolomena nebo alespoň testována. A to směrem dolů a zdá se, že k tomu již došlo – prolomení 1,4410 otevírá 1,4315.

EURUSD: 1,2340 dnes zůstává počáteční klíčovou úrovní pro jakýkoli další vzestup, ale já jako vždy dávám přednost pohybu dolů na úroveň 1,2230.

USDJPY: Rozpětí je mezi horní hodnotou 90,50/60 a 89,70 směrem dolů.

FX Update 26.05 - Velký návrat rizika v americké seanci – tentokrát doopravdy?

Zdá se, že americká seance uzavřela celkem pozitivně, přestože konečné uzavírací hodnoty -0,23 % pro DJIA, +0,04 % pro S&P a -0,12 % pro Nasdaq zakryly tu skutečnost, že od začátku tyto indexy odepsaly téměř 3 %. Uzavírání krátkých pozic v druhé polovině obchodování spustily velmi dobré výsledky spotřebitelské důvěry v USA za květen, která posílila o 5,6 bodů na úroveň 63,3, která představuje 25měsíční maximum a poněkud kladnější komentáře ohledně možného snížení ratingů bank ze strany S&P, zatímco agentura Moody’s také potvrdila úvěrový rating americké vlády na stupni AAA. Navíc ty spekulace, které urychlily prudký pokles ochoty riskovat a s ní spojených rizikových měn, se nepotvrdily – konkrétně se mělo jednat o nouzové snížení sazeb ECB a uvedení ozbrojených sil Severní Koreje do bojové pohotovosti.

Před tímto vývojem zasáhla Evropu riziková averze z Asie a euro se znovu přiblížilo květnovému minimu kvůli výše zmíněným spekulacím. V tom okamžiku zůstaly nejlepší údaje o průmyslových objednávkách v eurozóně za posledních 10 let bez povšimnutí, ale libra si přeci jen polepšila díky revizi HDP za 2. čtvrtletí směrem lehce nahoru. V druhé polovině seance v USA začaly měnové páry s jenem nacházet půdu pod nohama a výrazný obrat u akcií vytlačil EURJPY a AUDJPY řádově o 300 bodů výš. Byl to tedy klíčový obrat, nebo opět jen zdání klame? Technicky vzato byl návrat věrohodnější a vyslal silnější býčí signál než v pátek, zatímco pohyby související s blížícím se koncem měsíce by mohly mít potenciál naznačit, že jsme viděli dočasné dno posledních poklesů rizikových měn.

Ostrý zvrat v ochotě riskovat jak se zdá způsobil, že většina objednávkových knih je prázdných, a vypadá to, že Asie zpočátku váhala, kterým směrem se vydat. Šéf Fedu, Ben Bernanke, se zúčastnil konference Bank of Japan a některé výroky se dopoledne dostaly do médií – nejdůležitější z nich se týkal nedávných swapových dohod centrální banky u amerického dolaru, o kterých se vyjádřil, že není žádoucí je poskytovat jako stálý servis pro finanční trhy. To stačilo, aby se EURUSD překlopil zpět přes úroveň 1,23, ale aktivované stopy stáhly pár dolů na 1,2271. Jinde šly ostatní měny ruku v ruce, ale obecně bez paniky, a do oběda se vrátily.

Dnešní kalendář je o něco nabitější: spotřebitelská důvěra v Německu a obchodní bilance ve Švédsku, dále úvěry na bydlení BBA ve Velké Británii. Zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů, spolu s kanadským indexem cen domů obchodování doplňují.

Ekonomický komentář - 26.05

Komentář
• Důvěra spotřebitelů v USA poskočila v květnu na 63.3 z 57.7 v dubnu, ale nepřekvapivě je stále komponentem očekávání, který působí jako hnací síla. Komponent současná situace je stále velmi slabý a stoupl pouze o 0.5 bodu ze stavu před rokem.
• Prodeje nových nemovitostí (New Home Sales) a Objednávky trvanlivého zboží (Durable Goods Orders) jsou dnes hlavní makrodata a očekává se jejich růst. Očekáváme, že prodeje nových nemovitostí v následujících měsících poklesnou kvůli uplynutí daňového úvěru pro kupující nemovitostí.
• Itálie schválila škrty v rozpočtu o 24 mld. EUR, aby snížila deficity. A zatímco to je jistě pozitivní z dlouhodobého hlediska, jde o další hřebík do rakve růstu eurozóny z krátkodobého hlediska.
• Technické akcie v USA a obchodování přes noc způsobují, že dnes budeme býčí ohledně rizika.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Švýcarsko 07:30 Obchodní bilance (APR) 7.0B 7.2B
USA 12:30 Objednávky trvanl. zboží / bez dopravy MoM (APR) 2.0% / 0.2% 1.3% / 0.5% -1.2% / 3.7%
USA 14:00 Prodeje nových nemovit. MoM (APR) 5.0% 3.4% 26.9%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Očekáváme podporu v oblasti 1.2250-60 pro odraz přes 1.23 na 1.24. Stop pod 1.2215.
USDJPY 0/+ Poklesy pod 90.0 omezeny na 89.80-90 před odrazem na 90.60. Nad cíluje 91.10.
EURJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na nízké 110 pro posun k 113.0. Stop pod 109.70.
GBPUSD 0/+ Zlom nad 1.4415 by cíloval zpočátku 1.45. Podpora oček. v oblasti 1.4340-50.
AUDUSD 0/+ Krátkodobá základna kolem 0.8190-00. Cíl nahoru 0.83. Níže riskuje 0.8125.
USDCAD 0/- Odmítnutí 1.0850 naznačuje hlubší korekci na zpočátku 1.0650, pravděpodobnost 1.0550.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols jsou mírně výše a trh opět posiluje pro EUR puts. Jméno z USA nakupovalo
páteční 1.20. Při asijském obchodování se vyskytli nakupující 1m 1.19 EUR puts.
USDJPY Vols se uvolnily, když spot drží na 90. Vega a také gama dolů posilují.
Nějaké 9050-9100 strikes přes noc obchodovány na trhu.
AUDUSD Vols nadále extrémně citlivé na spot. Obraty rizika drží pevně, a pokud nedojde k průlomu
nad 8350, gama se asi moc dále neuvolní.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při zlomu 5738 a cílujeme na 5785. S/L pod 5720.
FTSE 0/+ Nakupujeme při zlomu 4997 a cílujeme na 5051. S/L pod 4970.
S&P500 0/+ Nakupujeme při zlomu 1081 a cílujeme na 1095. S/L pod 1074.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Zlom nad 1,205 naznačuje, že se odraz může rozšířit na 1,217. Pod 1,197 zpožďuje oživení.
Stříbro 0/+ Zlom nad 18.0 se rozšíří na úroveň 18.40. Podpora na úrovni 17.80.
Ropa (CLN0) 0/+ Příští podpora na 69.23. Pravděpodobnost odrazu na 70.50 nakonec. Počáteční res na 69.75.

25 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 25.05

Dobré ráno,

Problémy přetrvávají a zdá se, že situace bude ještě horší…
Klidně si říkejte, že jsem pesimista, ale o podobném vývoji píši již několik týdnů a za tuto dobu se v zásadě nic nezměnilo a pokud k nějakým změnám došlo, byly jenom k horšímu a potvrdily, že situace skutečně není růžová.
Přes noc (po včerejších zprávách ze Španělska) jsme tu měli dalších 5 španělských bank, které byly sloučeny z důvodů špatného hospodaření a z obav ze systémového rizika… Zní vám to povědomě? Mělo by, protože se vlastně jedná o znárodnění, i když pod jiným jménem, a nedochází k němu z pozitivních důvodů… Sloučené španělské banky jsou na špatné cestě a může se jednat jenom o špičku ledovce. Jak si jistě dovedete představit, chuť k riziku je nulová a akcie pokračují ve svém propadu… Problémy se podepsaly i na amerických indexech a ani asijským indexům se nedařilo o moc lépe. Pokud je o nové zprávy, přes noc se kromě španělského debaklu moc nedělo.

Špatné zprávy ze Španělska však přesto stačily k tomu, aby opět došlo k oslabování EURUSD a komoditních měnových párů. Z měnových párů zemí G10 se nejhůře vedlo AUD a CAD a prakticky veškeré obchody byly ve znamení výprodeje měnových párů s jenem. Za tohoto scénáře mohu jenom opakovat své doporučení otevírat dlouhé JPY a USD pozice a je jenom otázkou kdy a jak toto doporučení realizujete, tj. jaký měnový pár si vyberete!

V současné době se obávám pouze DXY (dolarového indexu) a masivního obratu, ke kterému by u něj mohlo dojít (za současných okolností se však moje obava může ukázat jako neopodstatněná). Řekněme si to ale na rovinu – který obchodník se zdravým rozumem by v současné době prodával USD? Jen se nabízí otázka, kdepak jsou ti spekulanti, kteří ještě před pár měsíci volali po změně světové rezervní měny za euro nebo dokonce juan… nahrávají vlastním pozicím…

Dnes žádné hladiny záměrně neuvádím a stále se pevně držím toho, co jsem napsal ve svém pátečním komentáři. Tento trh není dobrý a věřte mi, že likvidita je pravděpodobně na nejhorší úrovni od pádu Lehman Brothers, 11. září atd.… Velcí hráči se na tom nechtějí podílet, a tak nevytvářejí ceny a neúčastní se, což ještě více zhoršuje nárazovost pohybů… Berte to tak, že když i profesionálové, kteří jsou placeni (mohl bych i dodat, že jsou placeni hezky) od toho, aby obchodovali a podstupovali riziko, odmítají vystrčit hlavu ven, není důvod, proč by si kdokoli jiný mohl myslet, že on to přece zvládne.

Přes den je zde určité riziko, které mohou způsobit zveřejněná data, ale upřímně řečeno si toho trhy sotva všimnou… Sledujte toto – průmyslové objednávky eurozóny, spotřebitelskou důvěru v USA a čísla z trhu s bydlením.

Později během dne nabídnu nějaké grafy a úvahy, které doufejme vysvětlí, jak tomuto vývoji rozumím já, jak a na základě čeho si stanovuji hladiny. Svatý Grál to není, ale snad to pomůže někoho uklidnit. A ještě poslední věc – nenechat se zatáhnout do trhu je často výhodnější a těžší než slepě se do něj vrhnout…

Mějte se hezky a nezapomeňte na helmu,

Ken Veksler.

Ekonomický komentář - 25.05

Komentář
• Akcie vymazaly zisky z pátku a S&P 500 se choval diametrálně odlišně oproti pátku, když index ztratil téměř 1% během posledních 15 minut obchodování. Nálada se posunula z nakupujeme při poklesech na prodáváme při oživení.
• Včerejší zprávy však také konspirovaly, aby to učinily těžší pro býky. Čtyři španělské spořitelny s kombinovanými aktivy 167 mld. USD plánují fůzi. Tyto spořitelny rostly rychle při konjunktuře, ale nadbytečná kapacita dnes začíná být zřejmá. Kromě toho španělská centrální banka převzala nad bankou správu, když zamítla fůzi. V Asii severokorejský vůdce Kim Jong Il nařídil armádě připravit se na boj, což je další rána pro náladu riskovat.
• Dosud se akciím v USA nepodařilo uskutečnit vážnější návrat, aby testovaly 200 denní klouzavý průměr u S&P 500, zatímco Nasdaq bojuje, aby zůstal nad svým 200 denním klouzavým průměrem (future je nyní pod). Když nálada k riskování vyprchává, prodáváme při oživení.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
V.Británie 08:30 HDP YoY (1Q) -0.2% -0.2% -0.3%
USA 13:00 CaseShiller 20-měst HPI YoY (MAR) 2.1% 2.5% 0.6%
USA 14:00 Důvěra spotřebitelů (MAY) 58.5 57.9

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Prodáv.při oživení. Res na 1.2355 pro další pokles na 1.2150 opět. Nad riziko prodlouž. oživ.na 1.24.
USDJPY 0/- Zlom pod 89.80 naznačuje, že se zpočátku dostaneme na 89.50. Obecně stále pásmo 89.50-90.50.
80
EURJPY 0/- Očekáváme návrat na nedávná minima na 109.50. Res nyní 111.25.
GBPUSD 0/- Zlom pod 1.4315by byl riziko poklesu na 1.4235-45. Res nyní na 1.4380.
AUDUSD 0/- Podpora na 0.8185. Zlom pod cíluje na 0.8075. Res nyní 0.8225.
USDCAD 0/+ Očekáváme zlom nad res na 1.0750 s další res na 1.0870. Podpora se pohybuje nahoru na 1.0660.

FX-Opce Komentář
EURUSD I přes včerejší slabost u spotu, vols se uvolnily a 1m mají prodávající. Spot rozšiřuje
ztráty v Asii a měli bychom vidět lepší podporu v Evropě.
USDJPY Gama toto ráno posilují. Spot pod 9000 a vidíme poptávku po strikes strany dolů.
Vega mají určitý mírný prodejní zájem podporující celou křivku.
AUDUSD Spot se drží pod 8200 a trh začíná být nervózní, vyplácí vols a obraty rizika.
Nestálá povaha trhu v poslední době. 1týd. ovlivnění příštím rozhodnutím RBA o sazbě.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 5766 a cílujeme na 5702. S/L nad 5786.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5034 a cílujeme na 4997. S/L nad 5052.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1066 a cílujeme na 1055. S/L nad 1073.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při zlomu 1196 a cílujeme na 1201. S/L pod 1194.
Stříbro 0/+ Nakupujeme při zlomu 17.80 a cílujeme na 17.93. S/L pod 17.75.
Ropa (CLN0) 0/- Prodáváme při zlomu 68.80 a cílujeme na 67.93. S/L nad 69.20.

FX Update - Euru rychle dochází dech, novou přítěží je Španělsko

Euro si přes noc nepolepšilo a po víkendové záchraně španělské banky se rozmohla vlna oznámení o fúzích menších spořitelen „Cajas”. Tlak na euro dále ještě vystupňovala zpráva MMF označující oživení španělské ekonomiky za extrémně slabé a nejisté a pracovní trh Španělska za „nefunkční“. EUR reagovalo návratem pod klíčovou hladinu podpory 1,2440 a zanedlouho jsme se dostali zpět na úroveň minulého čtvrtka. Kvůli svátku v některých evropských centrech chyběla likvidita, ale přesto byl směr potvrzen.

Co se týče včera zveřejněných dat, prodeje existujících domů v USA předčily očekávání s meziměsíčním růstem ve výši 7,7 %, ovšem analytici vysvětlují tento výsledek tím, že se v dubnu daly naposledy využít federální daňové úlevy. Index Chicago Fed Activity se ve srovnání s předchozím měsícem také zlepšil a dosahuje hodnoty 0,29, přičemž naposledy byl upraven směrem nahoru na 0,13. Ve Velké Británii Adam Bosen vyjádřil pochybnosti o oživení britské ekonomiky a varoval, že nelze vyloučit možnost deflace, jelikož všechna čtvrtletní opatření s velkou pravděpodobností inflaci nezvýší. Dává přednost variantě o 1 % přestřelit inflaci než riskovat deflaci.

Zprávy o tom, že Severní Korea uvedla do pohotovosti své vojenské jednotky, zvýšily obavy z otevřené vojenské konfrontace na Korejském poloostrově nebo v jeho blízkosti a tato nejistota ohledně budoucího geopolitického vývoje ještě více snížila chuť k riziku. Jihokorejské akcie stáhly v tomto regionu burzovní indexy dolů a podobným směrem se vydaly i rizikové měny, i když pomalejším, ale vytrvalým tempem.

Strategický ekonomický dialog mezi USA a Čínou nenabídl finančním trhům stále nic, o co by se mohly opřít; obě strany se totiž více než na případnou devalvaci juanu zaměřují na evropskou krizi státních dluhů. Na okolo 11:00 h GMT je v Pekingu ohlášena tisková konference amerického ministra financí T. Geithnera.

Pokud jde o data, na začátku evropského obchodování očekáváme zveřejnění údajů o švýcarské spotřebě a švédské nezaměstnanosti, po kterém budou následovat výsledky druhého čtení návrhu britského rozpočtu , údaje o půjčkách na bydlení BBA a zveřejnění britského indexu služeb. Posledním očekávaným údajem budou data o nových průmyslových objednávkách v eurozóně. Během amerického obchodování očekáváme zveřejnění indexu cen domů S&P/Case Shiller, údajů o spotřebitelské důvěře, indexu nákupních cen domů a indexu výrobní aktivity richmondského Fedu.

24 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 24.5.2010

Dobré ráno,

omlouvám se za zpoždění, ale sedím tu v kanceláři ve sváteční pondělí, které tu v Evropě máme, a úporně se snažím říci vám něco, co jste ode mne v průběhu minulého týdne ještě neslyšeli.

Ano, víme, že likvidita je nízká a rázovitá, a to, že ve většině evropských zemí je dnes svátek, situaci ještě zhoršuje.

Víme, že všechno je jaksi abnormální. Víme také, jaký postoj zaujímám k hlavním párům, protože jsem vám to sdělil už minulý týden v pátek a od té doby se toho stalo málo na to, abych tento výhled měnil.

Přes víkend došlo k tomu, že španělská centrální banka poskytla pomoc místní soukromé bance a zlé jazyky znenadání tvrdí, že o podobnou pomoc bude v nadcházejících měsících žádat pěkně dlouhá fronta dalších španělských bank… No to mě podrž… ale zjevně to přidalo na síle tlaku na EURUSD, ale vzhledem k dnešním podmínkám to nezpůsobilo žádný další významný pokles, přinejhorším to jen jednoduše utlumilo jakékoli další vzestupné momentum.

Údaje dnes nebudou zveřejněny prakticky žádné, což jen přispěje k utlumené náladě na trhu.

Prokažte si laskavost a prodlužte si víkend.

S pozdravem,

Ken Veksler

Komentář - 24.5.2010

Christian Blaabjerg, hlavní stratég, Saxo Bank

• Akcie USA minulý pátek na konci obchodování silně oživily (1.5% během posledních 20 minut obchodování) a Asie odpověděla tím, že akcie také stouply. Očekáváme lehký den a nakupujeme při zlomech u oživení.

• Dnes je klidný den ohledně dat a výsledků, i když jsou prodeje stávajících nemovitostí potenciálním spouštěčem. Daňový úvěr pro nakupující domů nyní uplynul, to však nebude mít na dnešní zprávu vliv. Zprávy po konci června a po konci dubna o Prodejích stávajících nemovitostí (Existing Home Sales) a Prodejích nových nemovitostí (New Home Sales) v uvedeném pořad ukážou, jak moc poptávky bylo způsobeno daňovým úvěrem.

• Německo připravilo devítibodový plán, který, pokud bude schválen v EU, umožní potrestat příliš zadlužené země tím, že budou odebrána jejich hlasovací práva.


FX Denní stav Komentář
EURUSD 0 1.2440 nyní vypadá důlež.pro stranu dolů. Zlom pod naznač. 1.24 nebo 1.2350. Jinak 1.2450-1.2540
USDJPY 0 Obchodování v pásmu 89.75-90.25.
80
EURJPY 0 Pásmo 112.0 -113.50.
GBPUSD 0/- Prodáváme při každém odrazu na 1.45 pro pokles na 1.4425, možná 1.4385. Stop nad 1.4540.
AUDUSD 0 Obchodování v pásmu 0.8225 – 0.8350.
USDCAD 0 Pravděpodobně podpora na 1.0585, ale odraz je zadržen na 1.0650. Očekáváme vývoje.

EUR v Asii po víkendovém záchranném balíčku pro španělskou banku pokleslo

(24. 5. 2010)
Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

EUR po víkendové zprávě, že španělská centrální banka převzala provozní kontrolu nad bankou Cajasur, jednou ze 44 regionálních úvěrových společností, které představují přibližně 50 % bankovního trhu ve Španělsku, oslabilo.

Na akciových trzích byla situace poněkud odlišná. Šanghajský kompozitní index se po zprávě uveřejněné v deníku China Times o tom, že se jeden vládní úředník vyjádřil v tom smyslu, že nová majetková daň, o které se v nedávné době diskutovalo, nebude v příštích 3 letech zavedena, prudce vzrostl. Tuto zprávu zmíněný úředník následně popřel, když prohlásil, že jeho vyjádření bylo špatně interpretováno, ale Šanghajský index zůstal optimistický a v poledne se držel nad +3 %, a poskytl tak oporu zbytku regionu.

Úvodní komentáře z Americko-čínského strategického ekonomického dialogu vyznívají velmi platonicky a finanční trhy se rozhodně neměly čeho chytit. Čínský prezident Hu prohlásil, že Spojené státy a Čína by měly více koordinovat svou makroekonomickou politiku, ale dodal, že k citlivým otázkám je třeba přistupovat opatrně.

Hu přislíbil, že Čína bude i nadále „postupně“ směřovat k reformě měnového systému a vynaloží velké úsilí na posílení domácí poptávky. Nic nového pod sluncem, že?
Kalendář zveřejňovaných údajů má tento týden pomalejší rozjezd – z Evropy zatím nepřichází nic, ale později budou zveřejněny údaje o aktivitě chicagského Fedu a prodejích existujících domů.

Co se týče programu na celý tento týden, zítra budou zveřejněny údaje o spotřebitelské důvěře v USA, ve středu objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů a v pátek Chicagský index nákupních manažerů a nakonec index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan. V Evropě bude makroekonomický týden klidný – plánuje se pouze zveřejnění dat o nových průmyslových objednávkách v EU, zajímavý však také může být index spotřebitelských cen a údaje o spotřebitelské důvěře v Německu.