25 května 2010

FX Update - Euru rychle dochází dech, novou přítěží je Španělsko

Euro si přes noc nepolepšilo a po víkendové záchraně španělské banky se rozmohla vlna oznámení o fúzích menších spořitelen „Cajas”. Tlak na euro dále ještě vystupňovala zpráva MMF označující oživení španělské ekonomiky za extrémně slabé a nejisté a pracovní trh Španělska za „nefunkční“. EUR reagovalo návratem pod klíčovou hladinu podpory 1,2440 a zanedlouho jsme se dostali zpět na úroveň minulého čtvrtka. Kvůli svátku v některých evropských centrech chyběla likvidita, ale přesto byl směr potvrzen.

Co se týče včera zveřejněných dat, prodeje existujících domů v USA předčily očekávání s meziměsíčním růstem ve výši 7,7 %, ovšem analytici vysvětlují tento výsledek tím, že se v dubnu daly naposledy využít federální daňové úlevy. Index Chicago Fed Activity se ve srovnání s předchozím měsícem také zlepšil a dosahuje hodnoty 0,29, přičemž naposledy byl upraven směrem nahoru na 0,13. Ve Velké Británii Adam Bosen vyjádřil pochybnosti o oživení britské ekonomiky a varoval, že nelze vyloučit možnost deflace, jelikož všechna čtvrtletní opatření s velkou pravděpodobností inflaci nezvýší. Dává přednost variantě o 1 % přestřelit inflaci než riskovat deflaci.

Zprávy o tom, že Severní Korea uvedla do pohotovosti své vojenské jednotky, zvýšily obavy z otevřené vojenské konfrontace na Korejském poloostrově nebo v jeho blízkosti a tato nejistota ohledně budoucího geopolitického vývoje ještě více snížila chuť k riziku. Jihokorejské akcie stáhly v tomto regionu burzovní indexy dolů a podobným směrem se vydaly i rizikové měny, i když pomalejším, ale vytrvalým tempem.

Strategický ekonomický dialog mezi USA a Čínou nenabídl finančním trhům stále nic, o co by se mohly opřít; obě strany se totiž více než na případnou devalvaci juanu zaměřují na evropskou krizi státních dluhů. Na okolo 11:00 h GMT je v Pekingu ohlášena tisková konference amerického ministra financí T. Geithnera.

Pokud jde o data, na začátku evropského obchodování očekáváme zveřejnění údajů o švýcarské spotřebě a švédské nezaměstnanosti, po kterém budou následovat výsledky druhého čtení návrhu britského rozpočtu , údaje o půjčkách na bydlení BBA a zveřejnění britského indexu služeb. Posledním očekávaným údajem budou data o nových průmyslových objednávkách v eurozóně. Během amerického obchodování očekáváme zveřejnění indexu cen domů S&P/Case Shiller, údajů o spotřebitelské důvěře, indexu nákupních cen domů a indexu výrobní aktivity richmondského Fedu.

0 komentářů: