24 května 2010

EUR v Asii po víkendovém záchranném balíčku pro španělskou banku pokleslo

(24. 5. 2010)
Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

EUR po víkendové zprávě, že španělská centrální banka převzala provozní kontrolu nad bankou Cajasur, jednou ze 44 regionálních úvěrových společností, které představují přibližně 50 % bankovního trhu ve Španělsku, oslabilo.

Na akciových trzích byla situace poněkud odlišná. Šanghajský kompozitní index se po zprávě uveřejněné v deníku China Times o tom, že se jeden vládní úředník vyjádřil v tom smyslu, že nová majetková daň, o které se v nedávné době diskutovalo, nebude v příštích 3 letech zavedena, prudce vzrostl. Tuto zprávu zmíněný úředník následně popřel, když prohlásil, že jeho vyjádření bylo špatně interpretováno, ale Šanghajský index zůstal optimistický a v poledne se držel nad +3 %, a poskytl tak oporu zbytku regionu.

Úvodní komentáře z Americko-čínského strategického ekonomického dialogu vyznívají velmi platonicky a finanční trhy se rozhodně neměly čeho chytit. Čínský prezident Hu prohlásil, že Spojené státy a Čína by měly více koordinovat svou makroekonomickou politiku, ale dodal, že k citlivým otázkám je třeba přistupovat opatrně.

Hu přislíbil, že Čína bude i nadále „postupně“ směřovat k reformě měnového systému a vynaloží velké úsilí na posílení domácí poptávky. Nic nového pod sluncem, že?
Kalendář zveřejňovaných údajů má tento týden pomalejší rozjezd – z Evropy zatím nepřichází nic, ale později budou zveřejněny údaje o aktivitě chicagského Fedu a prodejích existujících domů.

Co se týče programu na celý tento týden, zítra budou zveřejněny údaje o spotřebitelské důvěře v USA, ve středu objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů a v pátek Chicagský index nákupních manažerů a nakonec index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan. V Evropě bude makroekonomický týden klidný – plánuje se pouze zveřejnění dat o nových průmyslových objednávkách v EU, zajímavý však také může být index spotřebitelských cen a údaje o spotřebitelské důvěře v Německu.

0 komentářů: