21 srpna 2009

21/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Aj včerajšie obchodovanie ukončila ropa so ziskom. Pomohli tomu lepšie ako očakávané ekonomické údaje z USA. Takisto AIG vyhlásila, že sa jej podarí splatiť vladnu pomoc skôr ako bolo plánované, čo posunulo akcie a ropu na vyššie úrovne.

- Počas dnešného dňa by náladu mali ovplyvňovať údaje o predajoch existujúcich domov v USA a komentár šéfa FEDu Bernankeho.

- Na dnešný deň máme mierne pozitívny výhľad. Odporúčame nákup po poklesoch smerom ku 71 USD/barel s cieľom na 73. Stop pod 70.


Aký očakávate vývoj u zlata?

- Zlato by malo mat dnes neutrálnu pozíciu. Vidíme konsolidáciu okolo súčasných úrovní.


Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Počas včerajšieho obchodovania sme videli konsolidáciu na terajších úrovniach. To by sa malo preniesť aj do dnešného dňa.

- Vývoj dnes by mohol by výraznejšie ovplyvniť nárast S&P500 na úroveň 1018 alebo uzavretie nad 1014, čo by podporil akciové trhy v dalsej býčej nálade.

- Dnešný vývoj EUR/USD vnímame mierne negatívne. Obchodovanie vidíme pod úrovňou 1.4200 – 1.4205 s cieľom na 1.4180. Dnešné obchodovanie by malo zostať vrámci tejto úrovne. Rezistenčná úroveň sa nachádza stále na 1.4265 - 1.4280.


EUR/CZK
- Vyskytli sa komentáre, že je načase, aby sa začalo uvažovať o možnom sprísnení menovej politiky ČNB, hlavne po niektorých pozitívnejších dátach z posledného obdobia. To ale jeden z členov Bankovej rady ČNB vyvrátil.

- Obchodovanie s CZK sprevádza nízka likvidita. Na druhej strane, ak vývoj na akciových trhoch bude pozitívny, CZK by mohla byť úspešnejšia aj ako jej regionálni súperi a mohla by sa zhodnocovať rýchlejšie (ako PLN alebo HUF).

20 srpna 2009

20/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Včera sme boli svedkami veľkej zmeny postoja k riziku. Po minulotýždňovom poklese akciových trhov, rizikové aktíva výrazne zhodnotili a komodity ako ja vysoko-výnosové obligácie patrili medzi lídrov.

- Počas dnešného dňa by náladu mali ovplyvňovať údaje o maloobchodných tržbách v GB, o nových nezamestnaných a tzv. leading indicators z USA.

- Na dnešný deň máme mierne pozitívny výhľad. Odporúčame nákup po prelomení hranice 73 USD/barel s cieľom na 74.50. Stop pod 72.20.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Na zlato sme dnes mierne pozitívne naladení. Odporúčame nákup po prelomení hranice 946 s cieľom na 953 USD/uncu. Stop pod 940.


Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- EUR zhodnotilo počas včerajšieho obchodovania vdaka býčej nálade na akciových trhoch. Americké akciové trhy rástli aj napriek výraznému prepadu počas ázijského obchodovania.

- Vývoj by mohol by výraznejšie ovplyvnený iba v prípade iných ako očakávaných údajov z USA.

- Dnešný vývoj EUR/USD vnímame mierne negatívne. Dalšiu rezistenčnú úroveň vidíme na 1.4265 – 1.4280. Odporúčame predaje pred dosiahnutím týchto úrovní smerom ku 1.4185, alebo nákup po prelomení tejto hranice smerom ku 1.4325.

EUR/CZK
- Počas dnešného dňa neočakávame výraznejšie pohyby EURCZK. Včerajší prepad na ázijských trhoch pomohol poklesu CZK, ale naopak bol kompenzovaný rastom US akciových trhoch.

- Takisto ani nebudú zverejňované žiadne makroekonomické údaje, ktoré by mohli potvrdiť alebo vyvrtit ozivenie ceskej ekonomiky.

- Tón obchodovania bude aj naďalej udávať vývoj na akciových trhoch a postoj investorov k riziku.

19 srpna 2009

19/08 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Radim Dohnal, Saxo Bank

Cena ropy klesla pod 67 dolarů za barel. Co je důvodem tohoto poklesu a co můžeme očekávat během dne?
Na dnešek jsme obecně negativně naladěni –roste index volatility Vix a poměrně silně klesly akcie v Shangai-obě jsou signály možného silnější averze k riziku. Právě publikovaná data PPI v Německu /klesl nejvíce za posledních 60 let/ nedavají pozitivní náladu. Pro dnešek čekáme pokles cen ropy až na 67,70 usd/barel.

Jaký čekáte vývoj na trhu se zlatem?
Velmi podobně jako na trhu ropou. Pokud trh neprožívá obrovskou volatilitu jako v říjnu a listopadu, pak ropa a zlato jdou ruku v ruce. Proto i na zlatu jsme negativně naladěni, s cílem 932 USD/unce.

Co dnes můžeme čekat na eurodolarovém trhu?
Očekávání poklesu cen akcií a komodit nás vede k přesvědčení o poklesu EURUSD, tedy posílení USD a oslabení EUR. Na dnešek očekáváme přibližování k úrovni 1,4050.

18 srpna 2009

18/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?

- Aj včera sme boli svedkami poklesu akciových a komoditných trhov. Akciám nepomohli ani lepšie údaje o výrobnej aktivite z USA.

- Počas dnešného obchodovania odporúčame sledovať údaje o inflácii z krajín EÚ, údaje o podnikateľskej nálade v GE ako aj vývoj cien priemyselnej produkcie v USA.

- Na dnešný deň máme mierne negatívny výhľad. Odporúčame predaje po nárastoch smerom ku 68.50 USD/barel s cieľom na 66. Stop nad 70.

Aký očakávate vývoj u zlata?

- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom k 942 s cieľom na 932 USD/uncu. Stop nad 946.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?

- V nasledujúcich pár dňoch by mohli byt devízové trhy ovplyvnené hladom správcov akciových fondov po zaujimavých príležitostiach po nedávnej korekcii, ktorá im poskytuje výbornú príležitosť na doplnenie si portfólii.

- Ostatné zverejnené údaje by nemali mať významnejší vplyv na obchodovanie s EURUSD.

- Dnešný vývoj EUR/USD vnímame mierne negatívne. Rezistenčnú úroveň vidíme na 1.4140 – 1.4150, ktorá by mohla byť hornou úrovňou pre testovanie 1.4050 – 1.400. Zmenu stratégie odporúčame nad 1.4220.

EUR/CZK
- Včerajšie obchodovanie s CZK bolo ovplyvnené negatívnou náladou na akciových trhoch, ktorá pretrváva od piatkovej korekcie.

- Celkovo sú investori opatrní pri investovaní v regióne CEE a preto v najbližších dňoch by sme preto nemali vidieť zmenu trendu v obchodovaní s EURCZK ani s ďalšími regionálnymi menami.

17 srpna 2009

17/8 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

Ako sa podľa vás bude dnes vyvíjať cena ropy?
- Nižšie ako očakávané údaje o spotrebiteľskej dôvere v USA pomohli posunúť akciové trhy ako aj ceny ropy dolu.

- Spotrebiteľská dôvera výrazne poklesla hlavne kvôli obavám zo straty práce a otázkam okolo rastu miezd v USA.

- Na dnešný deň máme mierne negatívny výhľad. Odporúčame predaje po nárastoch smerom ku 68 USD/barel s cieľom na 66 Stop nad 69.

Aký očakávate vývoj u zlata?
- Na zlato sme dnes mierne negatívne naladení. Odporúčame predaje po prelomení úrovne 942 s cieľom na 933USD/uncu. Stop nad 946.

Čo dnes môžeme očakávať na eurodolárovom trhu?
- Na trhoch by mala aj dnes panovať averzia k riziku, ktorú potvrdí dalšie posilňovanie JPY a US obligácií.

- Dnešný vývoj na EURUSD trhu bude taktiež ovplyvňovať korekcia na akciových trhoch, preto odporúčame sledovať úroveň 992 pre S&P500.

- Dnešný vývoj EUR/USD vnímame mierne negatívne. Vidíme posunutie EUR cez hranicu 1,4140 s cieľom na 1.4100, následne na 1.4050. Odporúčame obchodovať smerom k poklesu.

EUR/CZK
- CZK bude pod vplyvom vývoja na akciových trhoch a averzie k riziku.

- Na druhej strane by CZK mohli pomôcť lepšie ako očakávané výsledky rastu HDP za druhý štvrťrok. Tie by mohli znamenať, že ekonomika sa začína stabilizovať a dalšie znižovanie úrokových sadzieb zo strany ČNB už nebude nasledovať.

- V najbližších dňoch by sme preto nemali vidieť výrazný tlak na rast EURCZK.