17 září 2010

FX Update - Geithner přitvrzuje a pozornost se zase upírá k CNY

Velkým hybatelem byl přes noc švýcarský frank, když SNB nezměnila svůj verdikt o sazbách, ale její doprovodné prohlášení bylo napsáno v extrémně holubičím duchu se zmínkou o tom, že je zřetelné „výrazné zpomalení“ růstu a je pravděpodobné prudké zbrzdění růstu indexu spotřebitelských cen. Ve výsledku byla očekávání zvýšení sazeb odložena až někdy do roku 2011 a CHF začal prudce oslabovat. Na kurzu GBP se podepsaly špatné údaje o maloobchodních tržbách (meziměsíční pokles o 0,5 % oproti očekávanému růstu 0,3 %), o to více pak vůči euru, které reagovalo pozitivně na úspěšnou aukci španělských dluhopisů a zlepšení obchodní bilance eurozóny.

Co se týče USA, počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl nižší, než se čekalo (450 tis. oproti očekávaným 459 tis. a revidované hodnotě 453 tis. z minulého týdne), zatímco index cen výrobců sice zamířil trochu výš, ale v zásadě odpovídá očekáváním. Index filadelfského Fedu měl zase slabou hodnotu -0,7 oproti očekávaným +0,5, ale alespoň se zlepšil ve srovnání s tragickými -7,7 z minulého měsíce, nicméně -8,1 je velmi slabý výsledek pro složku nových objednávek. Údaje TIC naznačují stále solidní zájem o americké pokladniční poukázky, kde čistý příliv činil 61,2 mld. USD. Všimněme si, že poprvé od ledna 2009 byl zaznamenán kladný příliv soukromého kapitálu do tzv. agency securities (tj. dluhopisů vydaných společnostmi krytými americkou vládou), zatímco oficiální toky se zaměřily především do pokladničních poukázek. Toky z Číny byly tento měsíc zase slabé.

Politikaření dosáhlo v USA nových výšek, když kongresmani Shumer a Shelby vyzvali ministra financí Geithnera k tomu, aby zaujal ostřejší postoj vůči devizové politice Číny, konkrétně, aby označil Čínu za měnového manipulátora. Geithner nezašel tak daleko, avšak přislíbil na dalším summitu G20 (v listopadu v Soulu) „svolat jednotky“, aby se na Čínu vyvinul tlak k obchodním a měnovým reformám. S blížícími se americkými volbami můžeme očekávat, že se tato debata vyostří.

Ze strany Bank of Japan nedošlo k žádné zjevné známce druhého kola intervence, USDJPY si tudíž podržel zisky nad 85,0 a totéž platilo i pro dnešní asijskou obchodní seanci. Média nicméně přes noc přinesla zprávu, že Japonsko může posílit svůj intervenční fond, aby podpořilo dlouhodobější prodej JPY.

Po neutrálním uzavření trhů na Wall Street začal dnes sentiment v Asii pozitivně. V průběhu rána však čínská centrální banka zveřejnila zprávu o finanční stabilitě Číny za rok 2010 a varovala, že ztrátové úvěry čínských bank by mohly růst s tím, jak strukturální reformy v zemi nabírají na rychlosti. Centrální banka také znovu potvrdila postojovou adekvátně uvolněnou měnovou politiku a oznámila, že zapojí různé fiskální a měnové nástroje k řízení inflačních očekávání. Tím se čínské akcie dočasně dostaly do červených čísel a v krátkodobém horizontu připravily riziko o trochu lesku.

Kalendář událostí byl v Asii poloprázdný, ale věci se dávají trochu do pohybu, jak se blížíme do Evropy. Zde nás čekají německé ceny výrobců, běžný účet platební bilance v eurozóně a celková stavební výroba spolu s plejádou řečníků z ECB, zatímco severoamerická seance přinese index spotřebitelských cen v USA a michiganský index důvěry.

FedEx je ve svém výhledu opatrný, ale akcie rostou

Témata
 U indexu S&P500 sledujme cenovou akci kolem úrovně 1130. Ta nám totiž ukáže, jak velký (pokud vůbec nějaký) vzestup můžeme u akcií ještě očekávat.

Co se děje?
Na pozadí lepších než očekávaných výsledků společnosti Oracle a revize výsledků společnosti FedEx směrem nahoru otevřou evropské trhy dnes ráno s největší pravděpodobností přibližně o 0,8 % výše. Býčí sentiment je zpátky, i když se v současné době pohybujeme na tenkém ledě, jelikož u indexu S&P500 se blížíme úrovni 1130. Sledujme cenovou akci kolem této úrovně. Ta nám totiž ukáže, zda bude mít trh dost síly na její prolomení. Dalším krokem vzhůru by byla hladina 1150, ale tyto úrovně ocenění upřímně řečeno chápeme jen stěží. Nejsou podloženy fundamentálními faktory, ale trh může hnát výše samozřejmě pouhý sentiment.


Situace na trhu
Potenciál zahýbat trhem mají dnes pouze dva ekonomické údaje: index spotřebitelských cen a index spotřebitelské důvěry University of Michigan v USA. Ve srovnání s předchozími šesti měsíci roku, kdy byl růst cen plochý (ve skutečnosti o 0,1 % nižší), stouply spotřebitelské ceny v červenci překvapivě prudce (meziměsíčně o 0,3 %). Kromě toho se očekává, že index spotřebitelské důvěry University of Michigan díky zlepšení makroekonomických ukazatelů za poslední tři týdny (od zveřejnění závěrečné srpnové zprávy) mírně vzroste.
Maloobchodní tržby ve Velké Británii byly pro trh zklamáním, protože namísto očekávaného nárůstu o 0,2 % poklesly o 0,4 %. Revize zprávy z minulého měsíce byla také negativní a tržby na maloobchodní úrovni ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stouply o pouhých 1,9 %. Malooobchodní tržby jdou ruku v ruce s ostatními čísly, která potvrzují, že britská ekonomika zpomaluje ještě před zavedením úsporných opatření.

Ceny amerických výrobců se zvýšily o další 0,4 %, i když největší podíl na tom mají energie a potraviny. Ceny výrobců rostou meziročně více než spotřebitelské ceny, což naznačuje, že maloobchodní marže se v důsledku nízkých cen a rabatů zapříčiněných střídmostí ze strany spotřebitelů snižují.
Nové údaje týkající se počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti zůstaly na úrovni 450 tis., a potvrdily tedy současnou sestupnou tendenci. Tuto skutečnost brzy zastínila další zpráva filadelfského Fedu. Index výrobní aktivity oblasti Filadelfie již podruhé za sebou zaznamenal pokles. I přesto, že pokles o 0,7 vypadá celkem nevinně, byly interní ukazatele mnohem slabší. Nové průmyslové objednávky zaznamenaly opětovný pokles (-8,1), poklesly také zásoby a průměrný pracovní týden. Co se týče ekonomiky, regionální a národní indexy PMI (indexy nákupních manažerů) nadále vydávají protichůdné signály, z nichž jeden to bude muset nakonec vzdát.


Akcie: Pohled zblízka
Nadále se domníváme, že růst indexu S&P500 kolem hodnoty 1130 pomalu ustane. Nejsou k dispozici žádné fundamentální ukazatele, které by měly tento pohyb vzhůru ospravedlnit, spíše se obáváme, že po odmítnutí těchto úrovní by mohlo dojít k poměrně prudkému propadu. Z krátkodobého intradenního hlediska máme za to, že akcie půjdou nahoru, zejména v důsledku včerejší velmi silné intradenní seance v USA. Hlavní hnací silou byly lepší než očekávané výsledky společnosti Oracle, ovšem revize výsledků za druhé čtvrtletí znamenala jen mírné zvýšení, a to ze 45 c na 45 c - 47 c. Je to v souladu s prohlášením, že Oracle je na tom o něco lépe obchodně, i když ne o mnoho. FedEx mírně zklamal, neboť oproti očekávaným 1,21 USD ohlásil EPS na úrovni 1,20 USD. Hlavním ponaučením z FedExu, které motivovalo určité krátkodobé vzestupy, byla skutečnost, že tato společnost zaznamenává oživení mezinárodní poptávky, ovšem v USA kvůli oslabení poptávky uzavírá své provozovny. Takže se bez dalšího vracíme k tvrzení, které zde v poslední době již zaznělo: Chabé tržby jsou maskovány nízkým využitím kapacit a dalším snižováním nákladů a právě to drží očekávání ohledně EPS při životě na stávajících úrovních.

14 září 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Kan zůstává, USDJPY dosahuje nových minim

Stejně tak jako převážná část včerejší evropské seance byla i uplynulá noc povětšinou klidná, přičemž riziko si udrželo poměrně slušnou poptávku. Americké indexy uzavřely v kladné zóně. Podařilo se jim udržet hlavu nad hladinou a index S&P se vyšplhal až k úrovni 1135/45. V noci zveřejněná data byla silná – také pro měny jako AUD, kde byla oznámena lepší čísla týkající se podnikatelské důvěry. Ve Velké Británii byly údaje o cenách domů RICS mnohem slabší, což se pochopitelně odrazilo v kurzu GBPUSD (poněkud zvláštní uprostřed výprodeje USD u jiných párů).

Další z netrpělivě očekávaných zpráv, která měla potenciál zahýbat trhem, byly brzy ráno evropského času výsledky parlamentních voleb v Japonsku. Ráno jsme se dozvěděli, že vysoce favorizovaný N. Kan si udržel vedení, a JPY v důsledku toho dramaticky posílil, přitom u USDJPY aktivoval spoustu stop příkazů směrem dolů a zaznamenal čerstvá 15letá minima (83,09), ale zatím ještě stále nijak vážně neohrozil údajné bariéry nacházející se na úrovni 83,00. Podle mého názoru je to však jen otázka času, protože současná cenová akce je u tohoto konkrétního páru spíše klesající – zjevně jí v noci nepomohl ani opětovný obrat ve výnosech.

Přestože EURUSD dnes ráno i nadále vypadá zdravě, opravdová zkouška přijde, když (pokud vůbec) se dostaneme dostatečně blízko hladiny 1,3030, která prozatím vymezuje horní hranici pásma, v němž se momentálně pohybujeme. V průběhu dne podpoří poptávku po tomto páru údaje o indexu ZEW, které budou zveřejněny dnes ráno, avšak s ohledem na poslední výsledky (které pravděpodobně budou slabé) bych osobně v okamžiku zveřejnění očekával výprodej. Sledujte DXY, který se v tuto chvíli ustálil na úrovni přechodné podpory a bude ještě pravděpodobně lehce klesat, než zase začne konsolidace a korekce směrem nahoru.

Dnešní hladiny hlavních měnových párů se podobají včerejším, jedinou výjimkou je GBPUSD, který (alespoň podle mého názoru) nyní potvrdil své krátkodobé pásmo. Je zde stále riziko oslabování při překonání kritické zóny 1,5330/1,5280, které by signalizovalo opravdový pohyb.

Pokud jde o USDJPY a EURJPY, stejně jako už nějakou dobu se přikláním k medvědům… Přinejmenším u USDJPY. Na druhou stranu, EURJPY stále má potenciál překonat včerejší maxima 107,80/90.

Z ostatních dat bude mimo jiné zveřejněn index spotřebitelských cen ve VB a maloobchodní tržby v USA.

Nezapomeňte na helmu.

Ekonomický komentář - Budou akcie v S&P 500 znovu testovat 1130?

Témata
 Sentiment by se tento týden mohl potenciálně znovu změnit, jelikož bude zveřejněna spousta důležitých dat. Dnes se soustředíme na průzkum ZEW a maloobchodní tržby v USA.
 Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a stal se odrazovým můstkem pro vzestup akcií finančního sektoru.

Co se děje?
Společnost Best Buy dnes oznámí své hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí a mohla by tak udat tón akciovým trhům před zveřejněním amerických maloobchodních tržeb. V prvním fiskálním čtvrtletí vykázala společnost Best Buy ve srovnání s 1. čtvrtletím 2010 i navzdory vyšším tržbám nižší zisky.
Pokud maloobchodní tržby v USA překonají meziměsíční konsensuální očekávání ve výši 0,3 %, poskytnou býkům další příležitost k růstu. Týdenní maloobchodní zprávy byly smíšené. Maloobchodníci tvrdí, že návrat do škol byl letos poměrně pomalý.

Situace na trhu
Dnes bude zveřejněn německý průzkum ZEW a my zaměříme naši pozornost na složku ekonomického sentimentu, která naznačuje, že HDP v Německu brzy zamíří dolů. Komponent stávající situace je přinejlepším souběžným ukazatelem.

Maloobchodní tržby a průmyslová výroba v USA (zítra) jsou klíčovými riziky pro stávající krátkodobý růstový sentiment. Průmyslová výroba před měsícem překvapila svým prudkým vzestupem a byla jedním z prvních indikátorů, který zklidnil trh a oživil přístup, který by se dal stručně vyjádřit slovy: „nejsme na tom tak špatně“. Očekává se, že maloobchodní tržby v srpnu vzrostou v souladu s konsensem meziměsíčně o 0,3 %. Prodej automobilů v srpnu poklesl o téměř 1 %, což bude mít vliv na celkové prodeje.
Podnikové zásoby v USA budou zajímavé s ohledem na HDP. Překvapivé sdělení týkající se velkoobchodních zásob z minulého pátku (1,3 % m-m oproti oček. 0,4 %) by dnes mohlo být následováno silným celkovým nárůstem zásob, ačkoli konsenzus se již přiklání k 0,7 % m-m. Takové číslo dále posílí scénář pro HDP ve třetím čtvrtletí nad 1,5 % mezičtvrtletně v ročním vyjádření.

Akcie: Pohled zblízka
Co se týče akcií, na pozadí zveřejnění pravidel Basel III jsme se včera dočkali očekávaného vzestupu. Stále míříme k horní hranici pásma a jakmile se přiblížíme k hornímu limitu 1130, budeme bedlivě sledovat chování cen. Nic nenasvědčuje energickému pohybu nad tuto úroveň, neboť hlavní prvek nejistoty – konkrétně celkový ekonomický výhled – zůstává stále nejasný.

13 září 2010

Ekomomický komentář - Nová pravidla Basel III podpořila riziko

Témata
 Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a stal se odrazovým můstkem pro vzestup akcií finančního sektoru.

Co se děje?
Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a oproti očekávání je daleko mírnější. Kapitálový ukazatel tier1 kapitálu požaduje po bankách 7 % kmenového kapitálu a k tomu polštář ve výši 2,5 %. Tomuto požadavku musí banky vyhovět nejpozději do roku 2019. Během této doby budou muset navíc průběžně splňovat určité dílčí mezníky, bez jejichž splnění nebudou moci vyplácet dividendy, nicméně nebudou nuceny navyšovat hotovost. Tento krok by měl být dnes ráno a možná ještě zítra odrazovým můstkem pro růst akcií především finančního sektoru.

pondělí – hlavní události

GMT Událost Saxo Bank Konsensus Předchozí
08:00 Švédsko: Míra nezaměstnanosti AMV (SRPEN) 4,8% 4,8%
15:00 USA: Federal Reserve nakupuje dluhopisy
18:00 USA: Státní rozpočet (SRPEN, mld.) -95,0 USD -103,6 USD


Situace na trhu
Tento zajímavý týden bude mít z hlediska ekonomických ukazatelů jen pomalý rozjezd. Zpráva státního rozpočtu USA za červenec a švédská čísla o nezaměstnanosti prostě nejsou žádné vzrušující čtení. Ale to nehraje roli, protože v titulcích beztak převáží Basel III.
Velkoobchodní zásoby, které představují neprodané zboží na mezistupni mezi výrobci a maloobchodníky, narostly v červenci meziměsíčně o celých 1,3 % oproti očekávaným 0,4 %. Velkoobchodní zásoby jsou součástí veškerých zásob, které vstupují do výpočtu HDP, což znamená, že páteční zpráva představovala pro ekonomickou aktivitu měřenou HDP ve třetím čtvrtletí malou podpůrnou injekci. Po dvou slabších měsících, kdy velkoobchodní tržby poklesly v květnu i v červnu o 0,5 %, došlo i u nich k nárůstu (0,6 %).
Robustní data z Číny a poměrně umírněná pravidla Basel III podpořily růst chuti riskovat. Průmyslová výroba překonala konsensuálně očekávaných 13 %, když meziroční růst v srpnu vykázal 13,9 %. Podobně se v srpnu zvýšila i míra inflace, na 3,5 %. Víkendové spekulace opravdu naznačovaly, že by Čína mohla zvýšit svou referenční sazbu, aby zchladila ekonomiku. To se ale nestalo, což dokazuje, že čínští politici stále upřednostňují růst.
Kanadská zaměstnanost se v srpnu po překvapivém červencovém poklesu o 9 300 pracovních míst znovu odrazila vzhůru. Trh práce zase jednou předčil očekávání, když zaznamenal růst počtu pracovních míst o 35 800 (konsensus: 30 000), i když nezaměstnanost mírně vzrostla z 8,0 % na 8,1 %. To však bylo způsobeno vyšší mírou účasti na trhu práce (ze 67,3 na 67,4). Negativní stránkou zprávy je skutečnost, že většina pracovních míst byla vytvořena ve školství.


Akcie: Pohled zblízka
Očekáváme, že evropské trhy otevřou dnes ráno o 1 % výše. To je jednoznačně dáno méně přísnými pravidly, kterými se bude řídit kapitálová struktura bank, než jaká předpokládal obávaný Basel III. Zbývá jen zodpovědět otázku, zda je to možno brát jako ukazatel skutečného stavu současných bankovních rozvah. Pokud ano, pak to nevypadá až tak růžově, také vzhledem k tomu, že banky budou mít na úpravu celých 8 let hájení. V případě Basel III si Evropané zvolili podobnou cestu jako Japonci. Namísto velkého třesku bude restrukturalizace rozvah probíhat v postupných krocích, což zajistí dostatek času na řádnou konsolidaci a získání dalšího kapitálu.
Z technického hlediska jsme stále uvězněni v úzkém pásmu a míříme k jeho horní hranici.

Vývoj ekonomických ukazatelů Saxo Bank Konsensus Aktuální úroveň Předchozí úroveň Revidovaná úroveň
Švédsko: Průmyslová výroba (m-m) (ČERVENEC) 0,7 % 1,1 %
Norsko: Index spotřebitelských cen (m-m) (SRPEN) -0,2 % -0,5 %
Norsko: Index spotřebitelských cen očištěný (m-m) (SRPEN) -0,1 % -0,6 %
Velká Británie: Index výrobních cen – vstup (m-m) (SRPEN) 0,1 % 0,1 %
Kanada: Změna zaměstnanosti (SRPEN, v tis.) 30,0 -9,3
Kanada: Míra nezaměstnanosti (SRPEN) 8,0 % 8,0 %
USA: Velkoobchodní zásoby (m-m) (ČERVENEC) 0,4 % 0,1 %