14 září 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Kan zůstává, USDJPY dosahuje nových minim

Stejně tak jako převážná část včerejší evropské seance byla i uplynulá noc povětšinou klidná, přičemž riziko si udrželo poměrně slušnou poptávku. Americké indexy uzavřely v kladné zóně. Podařilo se jim udržet hlavu nad hladinou a index S&P se vyšplhal až k úrovni 1135/45. V noci zveřejněná data byla silná – také pro měny jako AUD, kde byla oznámena lepší čísla týkající se podnikatelské důvěry. Ve Velké Británii byly údaje o cenách domů RICS mnohem slabší, což se pochopitelně odrazilo v kurzu GBPUSD (poněkud zvláštní uprostřed výprodeje USD u jiných párů).

Další z netrpělivě očekávaných zpráv, která měla potenciál zahýbat trhem, byly brzy ráno evropského času výsledky parlamentních voleb v Japonsku. Ráno jsme se dozvěděli, že vysoce favorizovaný N. Kan si udržel vedení, a JPY v důsledku toho dramaticky posílil, přitom u USDJPY aktivoval spoustu stop příkazů směrem dolů a zaznamenal čerstvá 15letá minima (83,09), ale zatím ještě stále nijak vážně neohrozil údajné bariéry nacházející se na úrovni 83,00. Podle mého názoru je to však jen otázka času, protože současná cenová akce je u tohoto konkrétního páru spíše klesající – zjevně jí v noci nepomohl ani opětovný obrat ve výnosech.

Přestože EURUSD dnes ráno i nadále vypadá zdravě, opravdová zkouška přijde, když (pokud vůbec) se dostaneme dostatečně blízko hladiny 1,3030, která prozatím vymezuje horní hranici pásma, v němž se momentálně pohybujeme. V průběhu dne podpoří poptávku po tomto páru údaje o indexu ZEW, které budou zveřejněny dnes ráno, avšak s ohledem na poslední výsledky (které pravděpodobně budou slabé) bych osobně v okamžiku zveřejnění očekával výprodej. Sledujte DXY, který se v tuto chvíli ustálil na úrovni přechodné podpory a bude ještě pravděpodobně lehce klesat, než zase začne konsolidace a korekce směrem nahoru.

Dnešní hladiny hlavních měnových párů se podobají včerejším, jedinou výjimkou je GBPUSD, který (alespoň podle mého názoru) nyní potvrdil své krátkodobé pásmo. Je zde stále riziko oslabování při překonání kritické zóny 1,5330/1,5280, které by signalizovalo opravdový pohyb.

Pokud jde o USDJPY a EURJPY, stejně jako už nějakou dobu se přikláním k medvědům… Přinejmenším u USDJPY. Na druhou stranu, EURJPY stále má potenciál překonat včerejší maxima 107,80/90.

Z ostatních dat bude mimo jiné zveřejněn index spotřebitelských cen ve VB a maloobchodní tržby v USA.

Nezapomeňte na helmu.

0 komentářů: