06 prosince 2011

6.12. Do pátečního summitu zbývají ještě tři dny nejistoty!

John Hardy, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Do pátečního summitu zbývají ještě tři dny nejistoty. Je zřejmé, že v tomto okamžiku visí největší otazník nad úlohou ECB v celé této situaci, přičemž včerejšek neposkytl žádný náznak řešení. Je-li v Evropě kladen takový důraz na úsporná opatření a rozpočtovou disciplínu, pak zůstává otázkou, jak prudký bude pokles evropských růstových ukazatelů.

Nicméně zlepšení výnosů státních dluhopisů zemí na periférii Evropy bylo v posledních několika dnech impozantní a prozatím to vypadá, že politici EU mohou nosit hlavu nahoru. A přesto, pokud chceme zjistit, jak rychle může důvěra ochladnout, stačí se ohlédnout na snahy z konce července, a tak musíme všichni zůstat nohama pevně na zemi.

Za povšimnutí stojí, že slabé euro na základě posledních zpráv S&P oproti CHF o mnoho neoslabilo. Že by tu bylo něco na spadnutí? Očekáváme možné zprávy o negativních úrokových sazbách nebo další obchodní prohlášení atd. V případě EURCHF by uzávěrka nad hranicí 1,2400 byla první známkou toho, že se něco děje. USDCHF je mezitím v tomto cyklu blízko svého maxima na úrovni 0,9330.

Věnujte pozornost německým podnikovým objednávkám za říjen, které mají být zveřejněny během dneška, protože tato data mají tendenci naznačovat vývoj hlavní průmyslové výroby v Německu. Tento údaj je sice poněkud staršího data, ale strmost poklesu poptávky v září byla pozoruhodná.

Dnes odpoledne věnujte pozornost rozhodnutí Bank of Canada o úrokových sazbách. Trh je ve svém pohledu na budoucí měnovou politiku neutrální, protože centrální banka drží základní sazbu už přes rok na 1,00 %. Překvapivé ekonomické údaje se minulý měsíc v Kanadě zhoršily a obecně se nyní obrátily negativním směrem.


Vývoj ekonomických ukazatelů

Velká Británie: BRC tržby ve srovnatelných obchodech poklesly v listopadu meziročně o 1,6 % oproti očekávaným -0,5 % a říjnovým -0,6 %
Austrálie: Běžný účet platební bilance za 3. čtvrtletí vykázal schodek ve výši -5 637 mil. oproti očekávaným -5 600 mil. a -6 660 ve 2. čtvrtletí
Austrálie: RBA dle očekávání snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 %
Norsko: Důvěra spotřebitelů dosáhla ve 4. čtvrtletí hodnoty 9,7 oproti 18,6 ve 3. čtvrtletí

Nadcházející události ekonomického kalendáře (všechny časy v GMT)

Eurozóna: HDP za 3. čtvrtletí (10:00)
Německo: Podnikové objednávky za říjen (11:00)
Kanada: Počet vydaných stavebních povolení za říjen (13:30)
Švédsko: Vystoupení S. Öberga z Riksbank (14:00)
Kanada: Bank of Canada - rozhodnutí o úrokových sazbách (14:00)
USA: Vystoupení D. Tarulla (Fed) před výborem amerického Senátu (15:00)
Kanada: Index nákupních manažerů Ivey za listopad (15:00)