04 března 2011

Trichetova vyjádření podpořila euro; veškeré zraky se upínají k údajům o zaměstnanosti mimo zemědělství

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank


Dnes je pátek s údaji o zaměstnanosti mimo zemědělství a náš člověk Jean-Claude Trichet nám včera vyslepičil jedno tajemství. Letošní rok by mohl vyhlásit jestřábí rokem, jelikož své prohlášení zahájil slovy „v zájmu udržení stability cen a zabránění jejich růstu budeme uplatňovat maximální ostražitost“ a EURUSD jen pod vlivem tohoto vyjádření skokově posílil přibližně o 100 bodů. Domnělá bariéra na úrovni 1,3950 zpočátku tento pohyb zastavila, ale jen na velmi krátkou dobu, jelikož brzy byla prolomena a kurz dosáhl maxima na hladině 1,3976. Dnes ráno otevřel pár jen 20 bodů pod ním a stále vypadá poměrně pevně. Díváme se na nový trendový carry obchod pro rok 2011? Vzhledem k tomu, že Evropská centrální banka prakticky přislíbila, že sazby zvedne spíš dříve než později, a že veškerá rétorika v USA vyznívá pro zachování nižších sazeb po delší dobu, bude z toho EURUSD v krátkodobém horizontu nepochybně těžit.

DXY se pokusil o útok na velmi významnou podporu na úrovni 76,25/30 a zatím se od ní trochu odrazil, ale jeho budoucnost je poněkud nejasná...

Během dne bude samozřejmě zveřejněn počet pracovních míst mimo zemědělství, který musí nutně vypadat zdánlivě pozitivní vzhledem k velmi špatnému údaji z minulého měsíce, což může poskytnout USD určitou podporu, která ovšem nevydrží dlouho.

Zajímavé to bude v případě GBPUSD, kde mám celkový pocit, že se posilování blíží ke konci... A to proto, že mezi VB a eurozónou existuje jeden rozdíl: ve Velké Británii pozorujeme doposud jen lehký náznak jestřábí rétoriky, kdežto Evropa vypadá připravena zmáčknout úrokovou spoušť. Tento rozdíl bude hlavním faktorem oslabování libry v krátkodobém horizontu a EURGBP by mohl v důsledku toho posílit.

USDJPY se obchoduje v nejlepším případě bočním směrem a aktuálně patrně konsoliduje nedávné relativně silné oslabení. Po včerejším prolomení 82,30 se novým cílem směrem nahoru stává 82,80. Mezitím vás nabádám k tomu, abyste nezapomněli, že v březnu končí japonský fiskální rok a JPY čeká repatriace....

Celkové ladění trhu se zatím podle mého názoru nemění a většina spekulantů bude čekat na dnešní odpoledne, kdy budou zveřejněna data, a tak je na západní frontě klid, alespoň do 14:30, kdy se na cca půl hodiny rozpoutá peklo.

http://www.saxobank.cz/

Počty pracovních míst mimo zemědělství v USA připraví půdu pro další vývoj

Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Díky globálnímu optimismu, který po středeční nad očekávání dobré americké změně zaměstnanosti ADP načas znovu získal na síle, zahájí evropské akcie v pátek obchodování na vyšší úrovni. Tento údaj posílil i očekávání před pátečními počty pracovních míst mimo zemědělství.

Poté, co si Asie přes noc připsala zisky, jsou futures indexu FTSE 100 nyní před zahájením obchodování na hodnotě vyšší o 0,4 %. Očekává se, že nejzajímavější evropský ekonomický údaj, britský index cen domů Halifax, který má být zveřejněn v 8:00 GMT, vykáže v meziročním srovnání čtvrtletní pokles o 2,5 %. Čísla, která přicházejí z britského trhu s nemovitostmi, nejsou stále ještě nijak povzbuzující a útěchu nám nepřinese ani dnes zveřejněný údaj. Co se týče situace v Evropě, vyzval včera guvernér ECB Jean-Claude Trichet k obezřetnosti, když se vyjádřil, že ECB v boji s rostoucí inflací možná příští měsíc zvýší úrokové sazby. Na základě této poznámky ihned posílilo euro oproti většině ostatních měn. Velký otazník visí nad tím, zda se ECB skutečně k tomuto kroku odhodlá a bude riskovat umrtvení již beztak pomalého evropského ekonomického růstu a zhoršení situace na periferii Evropy.

Index S&P 500 včera vzrostl o 1,7 % poté, co stabilnější ceny ropy a nad očekávání dobré údaje z amerického trhu práce roznítily optimismus a vyvolaly očekávání ohledně dnešních počtů pracovních míst mimo zemědělství. Počty pracovních míst mimo zemědělství v USA rozebereme podrobně později během seance v rámci komentáře Equity Update.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

Prezident ECB J.-C. Trichet uspokojil eurobýky

Komentáře k dění na trhu:


J.-C. Trichet ve čtvrtek při tiskové konferenci po zasedání ECB uspokojil všechny eurobýky, když je téměř ujistil o tom, že zvýšení sazeb na dubnovém zasedání je hotovou věcí, jelikož inflační rizika se zvýšila a vyžadují si ze strany ECB „maximální ostražitost“.

Trichet však upozornil, že tuto zprávu „rozhodně nelze“ brát jako krok v cyklu zvyšování sazeb, čímž naznačil, že duben bude jednorázovou záležitostí a pak nastane pauza k přehodnocení situace. EUR vylétlo na čerstvá maxima roku 2011 těsně pod hladinou 1,40, jelikož trhy již do jeho ceny započítaly 70% pravděpodobnost zvýšení sazeb. Ostatní měny zůstaly do značné míry ve stínu EUR, přičemž GBP se přes noc v důsledku horších údajů o cenách domů a neuspokojivé hodnoty indexu nákupních manažerů ve službách nevedlo moc dobře.

Všechny tyto zprávy podporující posilování EUR částečně kompenzovala americká makrodata. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti spadl na 368 tis., což je nejméně od července 2008, zatímco index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM vzrostl z 59,4 na 59,7. Index spokojenosti spotřebitelů agentury Bloomberg (dříve spotřebitelská důvěra ABC) si poprvé od dubna 2008 udržel hodnotu nad -40, oproti poslednímu údaji -39,2 nyní zaznamenal -39,3. Wall Street posílil, když ceny ropy klesly o 0,5 %: index DJIA si připsal 1,59 %, S&P 1,72 % a Nasdaq 1,84 %.

Prázdný kalendář dat v Asii a zpráva o zaměstnanosti z USA očekávaná dnes odpoledne zajistily, že asijská seance byla pomalá. Před odpoledním zveřejněním zprávy jsme byli svědky mírného uzavírání pozic a asijské burzy posilovaly v tandemu s včerejším silným růstem Wall Streetu.

Evropské obchodování je také klidné, jediná zveřejněná makrodata představují britské ceny domů Halifax a švédská produkce ve službách. Představitelé ECB budou v přesile: Noyer, Weber, Draghi, Bini Smaghi, Gonzalez-Paramo a Orphanides, ti všichni dnes vystoupí a bez pochyby nevybočí z jestřábí rétoriky ECB. Kromě americké zprávy o zaměstnanosti nás čeká kanadský index nákupních manažerů Ivey a podnikové objednávky z USA, vystoupí/vypovídat budou Janet L. Yellenová a James W. Nelson z Fedu.

Přeji hezký víkend.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

03 března 2011

Forexový blog Kena Vekslera: připravte se na JCT a NFP

Ken Veksler, Senior Manager, Trading Advisory, Saxo Bank


Vítejte zpátky na trhu, který se podle všeho nezměnil. Akciím stále opatrně vládnou býci, kteří se potýkají s rostoucí nejistotou, ale copak je to něco neobvyklého? DXY zatím stále klesá a dokončuje formaci pravého ramene.

Už máte dost toho, jak se opakuji? Nic s tím nenadělám, protože momentálně se to naplňuje.

Vzhledem k tomu, že jsem byl několik dní pryč, jsem nucen okamžitě nabídnout hladiny, ale asi nemusím říkat, že se můj celkový pohled stěží změnil a u EURUSD stále čekám na 1,4000. Dnes odpoledne poté, co ECB oznámí své rozhodnutí o sazbách (beze změny), promluví JCT a tón jeho rétoriky určí, kterým směrem se EURUSD o dalších přibližně 80 bodů vydá. Po poměrně holubičím tónu z minulého měsíce se trh v otázce zvyšování sazeb ze strany ECB v dohledné budoucnosti stále přiklání k býkům a jakékoli potvrzení tohoto předpokladu pošle tento pár výše, smete stop příkazy a kurz bude útočit na domnělou bariéru na úrovni 1,3950.

Jinak by to, přátelé, vzhledem k dnešnímu rozhodnutí ECB a zítřejším údajům o zaměstnanosti mimo zemědělství mohlo být pár zajímavých dnů. Mějte oči na stopkách a prsty v pohotovosti.

http://www.saxobank.cz/

Údaje o zaměstnanosti v USA vzbuzují mezi investory optimismus

Peter Garnry, Equity Strategist


Evropské akciové trhy otevřou na stejných nebo mírně vyšších úrovních, neboť včerejší údaje o zaměstnanosti v USA ukazují na zlepšující se situaci na trhu práce. Předpokládáme, že akcie se před páteční změnou počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru budou obchodovat v úzkých pásmech, pokud ovšem nedojde k významným změnám u HDP nebo maloobchodních tržeb v eurozóně.

Futures indexu FTSE 100 se před otevřením akciových trhů pohybují na nezměněných úrovních. Pokud jde o ekonomické údaje, trh se dnes bude soustřeďovat na hrubý domácí produkt a maloobchodní tržby v eurozóně (obojí v 10:00 GMT). Očekává se, že HDP eurozóny se oproti předchozímu období v mezičtvrtletním vyjádření nezmění a maloobchodní tržby by měly vykázat meziměsíční nárůst o 0,3 %. Vzhledem k tomu, že ceny ropy Brent jsou také mírně pod 115 USD za barel, mohly by akcie během dnešní seance najít určitou oporu, a to i navzdory přetrvávajícímu napětí na Blízkém východě.

Včera vzrostl index S&P 500 o 0,2 %, když změna zaměstnanosti ADP v únoru dosáhla vyšší úrovně (217 tis.), než se čekalo, a zdravě se zlepšila oproti lednovým revidovaným 189 tis. před pátečními údaji o zaměstnanosti mimo zemědělství. Trh s futures zpočátku na tyto údaje reagoval umírněně, ale po otevření trhu se údaj týkající se změny zaměstnanosti ADP stal motorem růstu amerických akciových indexů. Zpráva ADP obsahovala jeden zajímavý zásadní signál: malé a střední podniky v únoru masivně nabíraly zaměstnance, což je pro americkou ekonomiku dobrá zpráva. Béžová kniha Fedu také potvrdila zlepšující se situaci na americkém trhu práce, ale zároveň dodala, že firmy uvádějí, že dokáží lépe přenášet rostoucí náklady na vstupy na spotřebitele, což by podle Fedu mohlo v nadcházejícím období signalizovat inflační tlaky.
http://www.saxobank.cz/

Asie obchoduje v úzkém pásmu i přes sérii slabých dat

03.03.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

Čtvrteční asijská seance se nesla v duchu stabilních obchodů, které zůstávaly v úzkém pásmu, přičemž všechny zraky zůstávaly upřeny k chystanému zasedání ECB. Bylo tomu tak i přes slabé údaje o počtu stavebních povolení v Austrálii a nepřesvědčivý čínský PMI index mimo zpracovatelský sektor.Oba zveřejněné makroekonomické údaje týkající se ekonomik v asijském regionu vypadaly na první pohled příšerně. Počet australských stavebních povolení se v lednu propadl o 15,9 % meziměsíčně a o 24,8 % meziročně, i když na tyto výsledky určitě měly svůj nepříznivý vliv záplavy. Pro čínský index PMI ve službách, který se v únoru dramaticky propadl na 44,1 bodu z 56,4 bodu vykázaných v předešlém měsíci, ovšem žádná taková omluva neexistuje. Zda se na tomto zhoršení podepsalo načasování oslav lunárního nového roku, během nichž byla většina služeb mimo provoz, se ukáže až příští měsíc, ovšem tyto výsledky by mohly také naznačovat, že čínskou ekonomiku čeká zpomalení.

Když už se zabýváme Čínou – zástupce guvernéra čínské centrální banky (PBoC) Yi Gang se zmínil, že jüan by se potenciálně mohl stát světovou rezervní měnou, protože splňuje požadavky globálních investorů na bezpečnost, výnosy, hloubku a likviditu. Asi ani nemusíme zmiňovat, že dodal, že Čína by v takovém případě musela zlepšit globální status jüanu zrychlením tempa internacionalizace svých kapitálových trhů.

Kromě čtvrtečního rozhodování ECB dnes budou v Evropě zveřejněny údaje o německých maloobchodních tržbách, série dat týkajících se indexu nákupních manažerů v rámci celého regionu, HDP eurozóny za 4. čtvrtletí a lednová data týkající se maloobchodních tržeb v eurozóně. V USA nás čeká týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM.

Co se týče nočních zpráv, guvernér Fedu Ben Bernanke ve svém druhém prohlášení v tomto týdnu v podstatě opakoval totéž co včera, a to že je nutné pokračovat v nerestriktivní politice, která má pomoci nasměrovat ekonomiku k udržitelnějšímu růstu. Otázky a odpovědi, které následovaly, žádné překvapení nepřinesly a pomalé klesání USD pokračovalo. Dolarový index je nyní na nejnižší úrovni od 8. listopadu loňského roku. Napětí v Libyi a na Blízkém východě nepolevuje a ceny ropy i nadále rostly – obchodování uzavřelo na úrovni nad 102 USD/barel. EUR se vyšplhalo na nové letošní maximum poté, co PPI ukázal nárůst ropné inflace v eurozóně. Dnes očekáváme zasedání ECB. Silný index nákupních manažerů ve stavebnictví ve Velké Británii zajistil GBPUSD posun na nejlepší úroveň od ledna 2010. Ve světě klesajícího dolaru se USDCHF propadl na nová historická minima.

Pokud jde o americká makrodata, soukromá zpráva ADP o zaměstnanosti výrazně překonala očekávání – v únoru stoupl počet pracovních míst o 217 tis., zatímco béžová kniha Fedu hovoří o určitém momentu oživení ve zpracovatelském sektoru napříč regiony s rizikem růstu inflace, přestože firmy jsou spíše ochotné přesunout zvýšení cen na spotřebitele. Růst mezd a zaměstnanosti je zatím v nedohlednu. Týdenní údaje o hypotékách jsou i nadále nepřesvědčivé. Nehledě na růst cen ropy uzavřela Wall Street lehce v plusu – DJIA si připsal 0,07 %, S&P 0,16 % a Nasdaq 0,39 %.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

01 března 2011

USDJPY se během obchodování na asijských trzích odrazil vzhůru

1.3.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

USDJPY se během asijské seance odrazil vzhůru a kolem oběda prolomil hranici 82,0. Důvodem pro to byly komentáře guvernéra BoJ M. Širakawy (v pátečním rozhovoru pro WSJ), v nichž uvedl, že současná historicky nejvyšší úroveň JPY nepředstavuje pro domácí ekonomiku další rizikový faktor.

Pokud jde o makrodata, indexy nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru byly v Asii poněkud smíšené. V Austrálii se zvýšil ze 46,7 v lednu na 51,1 bodů, což je úroveň zaznamenaná naposledy loni v září. Výkonnost Číny nebyla nijak úchvatná, když index nákupních manažerů klesl z 52,9 na 52,2 (třetí horší výsledek v řadě), ale i tak skončil mírně nad odhady, zatímco index aktivity ve zpracovatelském sektoru HSBC vykázal prudké zhoršení z 54,5 na 51,7 bodů. Míra nezaměstnanosti v Japonsku zůstává na 4,9 %.

Ze strany RBA se žádné překvapení nekonalo – základní úroková sazba (cash target) zůstala nezměněná na úrovni 4,75 % a málo se mění i její výhled, ať už domácí či zahraniční. Centrální banka uvedla, že světová ekonomika pokračuje v expanzi, což v uplynulých měsících vedlo k růstu cen komodit. Očekává se však, že ceny potravin v dalším průběhu roku znovu klesnou. Silný AUD přispěl k omezení růstu cen veřejných služeb, přičemž domácnosti pokračují v oddlužování a zvyšují úspory.

Na začátku evropské seance nás čeká festival indexů nákupních manažerů, a to ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, EU a Velké Británie, dále pak švýcarské HDP, údaje o švédském HDP za 4. čtvrtletí, zadluženost spotřebitelů a peněžní zásoba ve Velké Británii a nezaměstnanost v eurozóně. Severoamerická seance odstartuje jednáním Bank of Canada o úrokových sazbách (což může být po včerejších příznivých údajích o HDP zajímavé), v USA pak budou zveřejněny údaje z dílny ISM a stavební výdaje a čeká nás první z vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho v Senátu.

V pondělí byl na pořadu dne prodej USD, jelikož toky související s koncem měsíce stlačily dolarový index na nejnižší úroveň od počátku listopadu. Velice dobře si vedla GBP, i když neoficiální zprávy z britských maloobchodů nebyly nijak impozantní. EUR zamířilo ke klíčové rezistenci na úrovni maxim roku 2011, ale nepodařilo se mu prorazit výš. CAD těžil z nad očekávání dobrého výsledku HDP za prosinec (nárůst o 0,5 % m-m oproti očekávaným 0,3 %), díky čemuž došlo ve 4. čtvrtletí v ročním vyjádření k nárůstu o 3,3 %. Zápis ze zasedání švédské centrální banky Riksbank se nesl zcela v jestřábím duchu – guvernér Ingves prohlásil, že „že repo sazba bude s velkou pravděpodobností zvýšena na každém jednání výboru pro měnovou politiku, které se bude letos konat“. Kurz USDSEK tak oslabil na nejnižší úroveň od srpna 2008.

Co se týče amerických makrodat, příjmy obyvatel vzrostly v lednu o 1,0 %, ale výdaje za tímto růstem zaostávaly (zvýšení o pouhých 0,2 %), možná v souvislosti se špatným počasím. Chicagský index PMI stoupl na přesvědčivých 71,2 oproti lednové hodnotě 68,8, a zajistil tak další rekord, zatímco NAPM-Milwaukee se také výrazně zlepšil. Rozjednané prodeje domů v USA se tohoto momentu nechytily a zaznamenaly meziměsíční pokles o 2,8 %, který představuje výrazný propad oproti údaji z předchozího měsíce. Index výrobní aktivity dallaského Fedu zůstal na solidních 17,5 bodech, a vrací se tak k maximu z loňského dubna. Wall Street reagovala s opatrným optimismem při nízkém objemu obchodování.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz./

Americký optimismus ovládl i evropskou seanci

Peter Garnry, Equity Analyst


Po včerejší americké seanci, která únor uzavřela s rostoucí chutí k riziku, jejíž příčinou byly americké osobní příjmy, které vzrostly výrazněji, než se očekávalo, otevřou dnes evropské akciové trhy výše. K dnešní chuti k riziku také přispěje nižší volatilita cen ropy.

Futures na index FTSE 100 se před začátkem obchodování pohybují o 0,3 % výše. V průběhu seance nás čeká řada důležitých ekonomických dat, jejichž zveřejnění během dnešního obchodování ovlivní chuť k riziku. Německá míra nezaměstnanosti (8:55 GMT) za únor by podle očekávání měla dosáhnout 7,4 %, přičemž v minulém měsíci toto číslo bylo stejné. Ve stejném čase bude zveřejněn také index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v Německu (08:55 GMT) a eurozóně (09:00 GMT), jehož očekávané hodnoty jsou 62,6, resp. 59,0 bodů. Později v průběhu obchodování sledujte index spotřebitelských cen a míru nezaměstnanosti v eurozóně, u nichž jsou očekávané hodnoty 2,4 %, resp. 10,0 %.

Včera poněkud zklamaly osobní výdaje v USA, když za leden vykázaly pouze 0,2% nárůst oproti očekávaným 0,4 %. Investoři na akciových trzích, kteří si v poslední době udržují býčí náladu, se raději rozhodli zaměřit pozornost na osobní příjmy v USA, které dosáhly 1,0 % v porovnání s analytiky odhadovanými 0,4 %. V rámci této seance se tento údaj pro americké investory stal hlavním předmětem zájmu coby známka zlepšující se ekonomické situace a vyšších spotřebitelských výdajů v nadcházejícím období.

Dnes společnost Vivendi zveřejnila upravený čistý zisk za fiskální rok 2010 ve výši 2,72 mld. EUR ve srovnání s analytiky odhadovanými 2,70 mld. EUR. Zisky jí vyhnala nahoru poptávka po hrách „Call of Duty“ a „World of Warcraft“. Management společnosti se nechal slyšet, že investice v Brazílii se vyplácejí, a dále má v plánu převzít plnou kontrolu nad divizí placené televize Canal Plus skoupením menšinových podílů. Co se týká fúzí a akvizic, společnost Centro oznámila prodej svých nákupních středisek v USA za cca 9,4 mld. USD americké soukromé investiční společnosti Blackstone Group. Také realitní společnost Ventas se nedávno zaměřila na komerční nemovitosti. Tyto obchody naznačují, že investoři získávají důvěru v americký trh s komerčními nemovitostmi.

http://www.saxobank.cz/

28 února 2011

FX Update: Rizikový sentiment je v Asii mírně pozitivní

Během asijské seance jsme u měn zaznamenali zpočátku pokles, jelikož akciové trhy otevřely v červených číslech. Nálada se však ještě před obědem obrátila, když se šanghajský index dostal do černých čísel, čemuž pravděpodobně napomohly víkendové komentáře Warrena Buffeta.


Pokud jde o geopolitický vývoj o víkendu, po vlně pouličních protestů na svou funkci rezignoval tuniský premiér, v Libyi pokračuje evakuace zahraničních pracovníků, zatímco libyjský vůdce M. Kaddáfí odmítl nové sankce OSN a slíbil, že protestující porazí. Warren Buffet ve svém poselství akcionářům uvedl, že nejlepší dny USA jsou pravděpodobně před námi a že Američané by měli ignorovat hlasy těch, co vše odmítají a sýčkují (nás?).

Pokud jde o makrodata, neobjevilo se nic zajímavého, i když průmyslová výroba v Japonsku zaostala za očekáváním – +2,4 % m-m oproti očekávaným 4,0 %. Upozorňujeme, že ani lednové údaje o obchodní bilanci nesplnily očekávání, což potvrzuje, že měsíc leden je z hlediska růstu pomalý. Budeme muset počkat na příští měsíc a pak teprve uvidíme, zda se jedná jen o dočasnou novoroční kocovinu.

Obrátíme-li se do budoucnosti, pak nás dnes v Evropě čekají ceny dovozů v Německu, index cen výrobců, maloobchodní tržby a obchodní bilance ve Švédsku a také index spotřebitelských cen v eurozóně. V Severní Americe uzavřou tento obchodní měsíc údaje o kanadském HDP za prosinec a v USA pak osobní příjmy/spotřeba, chicagský index nákupních manažerů, rozjednané prodeje domů, index výrobní aktivity dallaského Fedu a vystoupení W. Dudleye a E. Rosengrena z Fedu. Začíná nám nový měsíc a tento týden je plný událostí a dat – ISM/index nákupních manažerů, zasedání RBA, vystoupení Bena Bernankeho a zpráva o zaměstnanosti v USA, abychom uvedli alespoň některé.

V pátek si dolar trochu odpočinul od týdenního výprodeje a pod tlak se pro změnu dostaly ostatní měny. GBP oslabila, protože HDP za čtvrté čtvrtletí bylo revidováno směrem dolů (mezičtvrtletně -0,6 % oproti -0,5 % a meziročně +1,5 % oproti +1,7 %) a také v důsledku převisu na základě předchozích bezútěšných údajů týkajících se důvěry spotřebitelů. EUR se s ohledem na probíhající volby v Irsku neobchodovalo o moc lépe. (Výsledek zveřejněný o víkendu splnil očekávání: vládní strana ve volbách neuspěla. Trhy se nyní v nejbližší budoucnosti zaměří na opětovné vyjednávání o záchranném programu finanční pomoci s EU/MMF.)

Zajišťovací toky na konci měsíce pravděpodobně ukazují na velkou poptávku po USD během pondělí. Ceny ropy si zachovaly stabilní úroveň, jelikož trhy uklidnilo prohlášení Saúdské Arábie, že bude schopna vyplnit mezery v dodávkách ropy způsobené nepokoji v Libyi. CAD následně předčil USD a USDCAD dosáhl tříletého minima pod úrovní 0,98.

Pokud jde o data z USA, pak byly zveřejněné údaje smíšené: HDP za čtvrté čtvrtletí bylo také revidováno směrem dolů na +2,8 % mezikvartálně (v ročním vyjádření) a osobní spotřeba byla revidována dolů, zatímco index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan vzrostl z posledně uvedené úrovně 75,1 na tříleté maximum ve výši 77,5 a předčil odhady uvádějící 75,5. Wall Street zabránil dalšímu úpadku poté, co ceny ropy zlevnily, a poprvé za poslední čtyři dny si připsal zisk, přesto však týdenní obchodování zakončil níže. Index DJIA přidal 0,51 %, S&P 1,06 % a Nasdaq +1,58 %.

Přeji vám skvělý a úspěšný týden.

Equity Kickoff: Ropa o něco níž, akcie o něco výš

http://www.saxobank.cz/
Kaddáfí ztrácí kontrolu nad Libyí, cena ropy začíná mírně klesat a evropské akciové trhy otevřou na vyšších úrovních. Trhu dnes budou udávat směr hospodářské výsledky HSBC (08:15 hod. GMT) a index spotřebitelských cen eurozóny (10:00 hod. GMT).


Zprávy o tom, že Kaddáfí postupně ztrácí kontrolu nad Libyí zcela jistě pomohou evropským akciovým trhům, protože zajistí další mírný pokles cen ropy. Nicméně jak jsme již na tomto blogu psali, tento scénář založený na cenách ropách bude podle nás aktuální ještě měsíc nebo dva a ceny se mohou snadno vrátit k původnímu vývoji. V každém případě se momentální nálada na trhu patrně odvíjí od cen ropy, které zcela závisí na vnímání bezpečnosti dodávek této suroviny.

Britská megabanka HSBC zveřejní dnes ráno v 8:15 hod. GMT své hospodářské výsledky a tento údaj si zaslouží vaši pozornost. Značná část zisku této banky pochází z Asie a na rozdíl od mnoha jiných bank nemusela HSBC během krize odepisovat pohledávky kvůli platební neschopnosti dlužníků. Očekává se, že EPS za celý rok 2010 skončí oproti 0,408 GBP v roce 2009 na 0,783 GBP – což představuje téměř dvojnásobné zvýšení. V této souvislosti stojí za zmínku tržby, které dle očekávání poklesnou ze 78,631 mld. GBP v roce 2009 na 68,612 mld. GBP za rok 2010, z čehož je jasně zřejmé působivé zvýšení marží. Pokud se tak skutečně stane, bude to mít pozitivní dopad na akcie evropských bank – soustřeďme se tedy na další velké banky jako Barclays, Deutsche Bank a BNP Paribas.

K diskusi o inflaci, která nyní na trzích probíhá, dnes přispěje zveřejnění indexu spotřebitelských cen v eurozóně v 10:00 hod. GMT. Celková inflace na meziroční bázi zůstane dle očekávání beze změn, zatímco na meziměsíční bázi by se měla zvýšit z -0,6 % na 0,6 %. Právě to samozřejmě vyvolalo očekávání, že Evropská centrální banka v průběhu letošního roku zvýší úrokové sazby. Nezapomínejme ovšem, že zvýšení úrokových sazeb je synonymem pro odstavení jihoevropských zemí, nebude-li natrvalo vyřešena problematika růstu jejich zadlužení.