04 března 2011

Počty pracovních míst mimo zemědělství v USA připraví půdu pro další vývoj

Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz


Díky globálnímu optimismu, který po středeční nad očekávání dobré americké změně zaměstnanosti ADP načas znovu získal na síle, zahájí evropské akcie v pátek obchodování na vyšší úrovni. Tento údaj posílil i očekávání před pátečními počty pracovních míst mimo zemědělství.

Poté, co si Asie přes noc připsala zisky, jsou futures indexu FTSE 100 nyní před zahájením obchodování na hodnotě vyšší o 0,4 %. Očekává se, že nejzajímavější evropský ekonomický údaj, britský index cen domů Halifax, který má být zveřejněn v 8:00 GMT, vykáže v meziročním srovnání čtvrtletní pokles o 2,5 %. Čísla, která přicházejí z britského trhu s nemovitostmi, nejsou stále ještě nijak povzbuzující a útěchu nám nepřinese ani dnes zveřejněný údaj. Co se týče situace v Evropě, vyzval včera guvernér ECB Jean-Claude Trichet k obezřetnosti, když se vyjádřil, že ECB v boji s rostoucí inflací možná příští měsíc zvýší úrokové sazby. Na základě této poznámky ihned posílilo euro oproti většině ostatních měn. Velký otazník visí nad tím, zda se ECB skutečně k tomuto kroku odhodlá a bude riskovat umrtvení již beztak pomalého evropského ekonomického růstu a zhoršení situace na periferii Evropy.

Index S&P 500 včera vzrostl o 1,7 % poté, co stabilnější ceny ropy a nad očekávání dobré údaje z amerického trhu práce roznítily optimismus a vyvolaly očekávání ohledně dnešních počtů pracovních míst mimo zemědělství. Počty pracovních míst mimo zemědělství v USA rozebereme podrobně později během seance v rámci komentáře Equity Update.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: