26 března 2010

FX Update - 26/03

Andrew Robinson, Senior FX Trader, Saxo Bank

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• EU: Summit (pokračování)
• EU: Vystoupení B. Smaghiho (ECB) (07:30)
• Švédsko: Obchodní bilance (08:30)
• Norsko: Nezaměstnanost (09:00)
• VB: Podnikové investice - celkové (09:30)
• Švýcarsko: Ekonomická prognóza institutu KOF (březen) (10:30)
• EU: Vystoupení V. Constancia (ECB) (11:15)
• USA: Revidované údaje o HDP za 4. čtvrtletí (12:30)
• USA: Index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan (13:55)
• USA: Vystoupení K. Warshe (Fed) (15:30)


Trhům nějakou chvíli trvalo, než se rozhodly, zda bude současný vzestup dolaru pokračovat, ale býci nakonec zvítězili. Po počátečním krátkém poklesu se dolar opět vrátil k růstu a euro uzavřelo obchodování na novém minimu poté, co šéf ECB J.C. Trichet prohlásil, že má námitky vůči účasti MMF na jakémkoli plánu na poskytnutí finanční pomoci Řecku. Britská libra se pokusila svézt na zprávách o údajně silných maloobchodních tržbách, ovšem vzhledem k podezřelé povaze uvedených datových řad byl tento pokus trhy brzy odmítnut a dostali jsme se pod asijská minima.
Opět jsme byli svědky vlažné poptávky po 7letých amerických dluhopisech, kdy poměr nabídka/pokrytí (bid/cover) dosahoval slabých 2,61 (Odmítla se Čína tento týden aukce zúčastnit v reakci na externí tlaky na zhodnocení jüanu?) a v důsledku tohoto vývoje se výnosy z amerických dluhopisů zvedly, takže kurs USDJPY opět vystoupil o něco výše k hodnotě 95,0.
Podíváme-li se na zveřejněná data, uveřejnění počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA vykázalo slibný pokles, i když zde došlo k opravdu velkým revizím směrem nahoru týkajícím se počtu pokračujících žádostí, které obraz situace poněkud zmátly. Počty pokračujících žádostí z minulého týdne byly upraveny na 4 702 tis., což je nejvyšší úroveň v tomto roce – oproti původnímu dohadu ve výši 4 579 tis. Počet pokračujících žádostí z tohoto týdne ve výši 4 648 tis. byl také mnohem vyšší než očekávaných 4 562 tis.
Ve svém přesunutém projevu šéf Fedu, B.Bernanke, zopakoval, že ekonomika i nadále vyžaduje podporu akomodativní monetární politiky, a posílil tím výrok o „prodlouženém období“ z posledního prohlášení FOMC a také skutečnost, že rozšiřující se rozpětí mezi diskontní sazbou a sazbou Funds Rate Fedu by nemělo „být vykládáno jako náznak jakékoli změny ve výhledu pro monetární politiku“.

Na stejnou notu vyznělo i prohlášení další členky Fedu, S. Pianaltové, že kodrcavý proces oživení americké ekonomiky a tlumená inflace si vyžadují slib centrální banky, že udrží referenční úrokové sazby na nízké úrovni po prodloužené období, neboť „i přes počáteční náznaky oživení ekonomika stále čelí velkým tlakům omezujícím tempo růstu, které můžeme očekávat v několika nadcházejících letech“.
S blížícím se víkendem zahájí evropskou obchodní seanci údaje o obchodní bilanci Švédska a nezaměstnanosti v Norsku, očekává se také zveřejnění prognózy podnikových investic ve Velké Británii a ekonomické prognózy švýcarského institutu KOF. Obchodní seance v USA budou ve znamení revidovaných údajů o HDP za 4. čtvrtletí (neočekává se žádná změna při 5,9 % mezičtvrtletně) a finálních údajů o spotřebitelské důvěře Univerzity Michigan.

EUR/USD - Komentář Martina Kadlece - 26/03

EUR/USD
- Vcerajsia dohoda medzi Nemeckom a Francuzsko a ostatnymi krajinami Eurozony neznamena okamzitu a priamo financnu pomoc, ale krajiny sa dohodli na plane pomoci s pravom veta ktorejkolvek krajiny Eurozony.

- Eurozona pokryje v 2/3 pripadne financnej pomoci, MMF 1/3 a prispeje s know-how. V ramci Eurozony a EU dojde k prepracovaniu existujucich a vypracovaniu novych rozpoctovych pravidiel pre krajiny Eurozony, ich dodrziavania a vynucovania sankcii. Je pravdepodobne, ze dojde aj ku zmene zmluv o Europskych spolocenstvach a je mozne, ze v sa v nich objavi aj klauzula o moznosti vylucenia krajiny z Eurozony. Tato podmienka nebola z politickych dovodov zahrnuta pri zavadzani eura. Celkovo cely plan bude mozne implementovat az po zhodnoteni situacie a odsuhlaseni vsetkymi krajinami Eurozony ako najkrajnejsiu moznost.

- Prezident ECB Jean-Claude Trichet vyhlasil, ze angazovanie MMF je „Velmi, velmi zle.“ Zaroven vsak ECB „zjemni“ pravidla na pouzivanie narodnych dlhopisov ako zabezpeku v ECB. Tento krok znamena popretie jeho vyjadreni z januara a podkopava doveryhodnost ECB.

- Trhy neprijali dohodu pozitivne kedze trvalo velmi dlho sa k nej dopracovat a MMF bude mat menej vyznamnu ulohu (v pripade nesplnania urcitych podmienok, bude pomoct zo strany MMF ukoncena a vsetko zostane na pleciach Eurozony). Nepredpokladame, ze by sa EUR malo vyraznejsie posunut vyssie.

- Na druhej strane sa objavuju aj nazory, ze cely proces „konsolidacie“, zmeny rozpoctovych politik a znizovania dlhov v ramci Eurozony a EU bude mat v strednodobom horizonte velmi pozitivny efekt na EUR hlavne v porovnani s obrovskymi dlhmi USA a necinnostou/nezaujmom US vlady ich znizovat.

- Sef FEDu Ben Bernake potvrdil vo vcerajsom vystupeni politiku dlhodobo nizkych urokovych sadzieb. Politika FEDu smeruje k normalizacii monetarnej politiky. Ak by sa to FEDu nepodarilo dostatocne rychlo, je mozne ze dojde k zvysovaniu sadzieb omnoho rychlejsie na zaklade hrozby inflacie v USA. To bude pozitivne pre USD.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne negativny. Rezistencia sa nachadza na 1.3350, pripadne 1.3420. Rezistencia by mala odolat pred dalsim posunom nizsie s cielom pri 1.31 EURUSD. Stop nad 1.3445.

Pripravil: Martin Kadlec, Senior Sales Trader Saxo Bank

Ekonomický komentář 26/3

Komentář
• Nová dohoda mezi Německem a zbytkem EU: kombinovaná pomoc MMF a EU pro Řecko by byla povolena, pokud dojde k jednomyslnému rozhodnutí zemí eurozóny.
• Treasuries dále klesají po dohodě a akcie jsou zasaženy (silně) při pozdním obchodování v USA, ale úrokové spready stále upřednostňují pozice přející riziku. Nelíbí se nám však silné odmítnutí nových maxim u S&P500 včera s denní uzavírající níže a pohlcující téměř dvoudenní obchodní pásma. Proto se domníváme, že 1180.69 bylo maximum u S&P500 pro nyní. Neočekáváme, že bude dosaženo příští týden.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Oček. Dříve Komentář
USA 12:30 HDP QoQ anualizovaný (4Q, třetí odhad) 5.9% 5.9% 5.9%
USA 12:30 PCE QoQ anualizovaný (4Q, třetí odhad) 1.7% 1.7% 1.7%
USA 13:55 U. of Michigan důvěra (MAR, final) 73.0 72.5

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Res na 1.3350, možná 1.3420, by měla udržet odraz pro další pohyb níže. 1.31 cíl, stop 1.3445.
USDJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na 92.40 pro test 93.40. Stop pod 91.85.
EURJPY 0/+ Nakupujeme při poklesech na 123.20 pro další pokus na 124.0. Stop pod 122.80
GBPUSD 0/- Prodáváme při odrazu na 1.4920 pro další test 1.48. Stop nad 1.4975.
AUDUSD 0/- Je na zbytku pásma 0.9115-20. Oček. Návrat zpět na 0.9050, možná 0.9030. Stop nad 0.9163.

FX-Opce Komentář
EURUSD Front end vols se trochu uvolnily , když back end křivky je pouze mírně níže. Trh
měl obecně prodávající 1týd.-2týd. strikes s málo zájmy o nákup EUR calls.
USDJPY Křivka se mírně uvolnila, ale krátkodobé upside strikes jsou stále poptávány. Když je front end na
těchto úrovních , jakékoli mírné zpevnění provděpodob. přivede rychle prodávající.
AUDUSD Vols se obchodovaly níže v Asii, když spot se pohyboval stabilně z minim. Prodejní tlak bude
pravděp- pokračovat, pokud se spotu nepodaří dostat se z nových čerstvých minim.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme kolem 6083 a cílujeme na 6117. S/L pod 6070.
FTSE 0/+ Nakupujeme kolem 5688 a cílujeme na 5712. S/L pod 5675.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1179 a cílujeme na 1170. S/L nad 1181.
NASDAQ100
DJIA

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1096 a cílujeme na 1110. Stop pod 1090.
Stříbro 0 Neutrální.
Zlato 0/+ Nakupujeme při poklesech k 80.50 a cílujeme na 81.80. Stop pod 80.00.

25 března 2010

FX Update - 25/03

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

• USA: Vystoupení S. Pianalto (Fed) (13:10)
• USA: B. Bernanke o východisku z krize (14:00)

Hlavním tématem včerejšího obchodování bylo posilování USD spolu s několika méně významnými pohyby ostatních měn. Propad EUR, který začal prolomením klíčové podpůrné úrovně 1,34400 na konci asijské seance, se ještě zrychlil, když agentura Fitch oznámila snížení úvěrového ratingu Portugalska na AA – s negativním výhledem.

K oslabování EUR došlo současně s poměrně neúspěšnou aukcí 5letých dluhopisů. O dluhopisy v celkové výši 42 mld. USD byl nejnižší zájem od loňského července. V důsledku toho vzrostly výnosy u 10letých dluhopisů a dosáhly své nejvyšší úrovně za poslední dva měsíce a 2leté se přiblížily k 1,0 %, a pomohly tak USD indexu k novým 10měsíčním maximům. Komentáře japonského ministra financí N. Kan v Newswire o tom, že optimismus ohledně japonské ekonomiky není na místě, byl poslední jiskrou, která roznítila oheň pod USDJPY, a tento měnový pár snadno prolomil 200denní pohyblivý průměr a vyšplhal se na dvouapůlměsíční maximum.

Přes všechny spekulace ohledně zveřejnění britského rozpočtu byla tato událost poměrně nezajímavá. GBP bezprostředně po nástupu USD oslabila, jelikož prognózy růstu ve VB byly sníženy, ale trhy s obligacemi dostaly tvrdý úder po oznámení, že DMO se ve fiskálním roce 2010/11 chystá prodat dluhopisy v hodnotě 185,4 mld. GBP. Plány na snížení rozpočtového deficitu o polovinu do roku 2014 jsou silně závislé na optimistických předpovědích hospodářského růstu. Nicméně GBP zůstala přes noc jednou z mála měn, které se vůči vzkříšenému dolaru držely poměrně obstojně.

Bez ohledu na dnešní zahájení summitu EU se pozornost v Evropě zaměřuje na zveřejnění švédského indexu cen výrobců a údaje o půjčkách domácností. Zveřejněny budou také údaje o peněžní zásobě v eurozóně, nezaměstnanosti v Norsku a maloobchodních tržbách ve VB. Pro americké obchodování jsou v kalendáři pouze týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Upozorňujeme na poslední americkou aukci tohoto týdne. Jedná se o 7leté dluhopisy ve výši 32 mld. USD, které mohou dnes v noci přilákat větší pozornost než obvykle vzhledem ke včerejším špatným výsledkům a opětovnému zaměření na americké výnosy.

Ekonomický komentář 25/3

Komentář
• EUR dál klesá, když se nyní investoři také obávají ve vyšší míře fiskálních problémů v Portugalsku (CDS na 137 bodech, nárůst o 20 pips během týdne). Asijské a komoditní akcie jsou níže a úvěrové spready a korporátní CDS začínají být nervózní.
• Včera byla velmi slabá aukce 5letých US treasury s nejhorším poměrem nabídka-pokrytí (bid-to-cover) od září a velkým tail (rozdíl mezi výnosem před a po aukci). Výnosy u US 10-letých stouply o 16 bodů během dne. Masivní pohyb, který může naznačovat, že investoři vidí rozšířená rizika u státních dluhopisů (sovereign).
• Dnes máme stanovisko “prodáváme při oživeních”, protože trh vypadá těžce a overbought.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo Konsensus Dříve
EU 09:00 Zásoba peněz M3 YoY (FEB) -0.1% 0.1%
V.Británie 09:30 Maloobchodní prodeje bez paliva aut MoM (FEB) 0.2% 0.6% -1.2%
USA 12:30 Nově hláš. / stávající nezaměst. 450tis./4,562tis. 457tis/ 4,579tis

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Očekáváme další pokles. Res v pásmu 1.3350-70 pro test 1.3240, možná 1.31.
USDJPY 0/+ Podpora se pohybuje výše na úroveň 91.80-90. Když drží, může se oživení rozšířit na 92.70.
EURJPY 0 Konfliktní vstupy. Pravděpodobně se obchoduje v pásmu 122.20-123.20.
GBPUSD 0 1.4860 cíl splněn. Když se drží nad, pravděpodobnost odrazu na 1.4930-40, jinak přitahuje test 1.48.
AUDUSD 0 Momentum slábne pod 0.91. Pravděpodobnost, že zůstane v pásmu 0.9050-0.9150.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols nadále posilují, když se spot nyní prolomil pod 1.33 a obraty rizika také následují
výše ve prospěch EUR puts. Při absenci korekce se vols budou pravděpodobně obchodovat pevně.
USDJPY Několik zájmů nakupovat nahoru a dnes ráno a mají vol charakteru atm. Zadní konec křivky také
nalézá podporu, a dokud nespadneme zpět do pásma, vols by měly dnes posilovat.
AUDUSD Vols předního konce posilují, když se spot snaží znovu testovat minima. Obraty rizika budou pokrač.
v pevném obchodování a trh se stále pokouší nakupovat nízké strikes nebo dále rozvíjet nízké strikes .further out.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/- Prodáváme při oživení k 6039 a cílujeme na 6005. S/L nad 6045.
FTSE 0/- Prodáváme při oživení k 5690 a cílujeme na 5663. S/L nad 5700.
S&P500 0/- Prodáváme při oživení k 1170 a cílujeme na 1166. S/L nad 1172.
NASDAQ100 0/-
DJIA 0/-

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/- Prodáváme při oživení k 1095 a cílujeme na 1086. Stop nad 1099.
Stříbro 0/- Prodáváme při oživení k 16.75 a cílujeme na 16.52. Stop nad 16.85.
Ropa 0/- Prodáváme při zlomu 80.20 a cílujeme na 79.00. Stop nad 80.55.

24 března 2010

FX Update - 24/03

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

Švédsko: Zpracovatelský průmysl / důvěra spotřebitelů (08:15)
Německo: Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru / ve službách (08:30)
Německo: Průzkum IFO (09:00)
EU: Index nákupních manažerů ve službách / ve zpracovatelském sektoru / kompozitní (09:00)
Norsko: Nezaměstnanost (09:00)
EU: Nové průmyslové objednávky (10:00)
USA: Index žádostí o hypotéku (MBA) (11:00)
VB: Oznámení rozpočtu (12:30)
USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (12:30)
Norsko: Norges bank – oznámení úrokových sazeb (13:00)
EU: Vystoupení M. Ordoneze (ECB) (13:00)
USA: Prodeje nových domů (14:00)
USA: Vystoupení T. Hoeniga (Fed) (14:45)
EU: Vystoupení J. Starka (ECB) (15:00)

Komentáře k dění na trhu:

Trhy se včera povětšinou pohybovaly v úzkém pásmu navzdory pozitivním impulzům z akciových trhů v Evropě a v USA. Hlavní hybnou silou dne se ukázal být CHF a EURCHF dosáhl nových minim pod 1.43 navzdory tomu, že P. Hildebrand nadále omílá již notoricky známou politiku SNB spočívající v boji proti přílišnému posilování CHF. EUR se krátce vzepjalo k růstu, když německý tisk oznámil, že se Francie a Německo dohodly na roli IMF v řešení situace v Řecku (povšimněme si ale protichůdné zprávy agentury Reuters, podle níž Merkelová prohlásila, že na summitu nebylo dosaženo žádné dohody ohledně finanční pomoci Řecku). Posilování však nemělo dlouhého trvání, jelikož trhy se zaměřily spíše na dlouhodobější důsledky, které to bude mít pro EU jako celek a pro celou eurozónu, a na nejistotu, která tuto zprávu doprovází. Index spotřebitelských cen VB byl poněkud slabší, než se očekávalo, což zabránilo GBP v dalším růstu.



Pokud jde o data týkající se vývoje v USA, prodeje již existujících domů o něco málo předčily očekávání, když ve srovnání s předchozím měsícem poklesly o 0,6 % namísto očekávaného poklesu o 1,1 % a ve srovnání s výrazným propadem o 7,2 % ještě o měsíc dříve. Vzhledem k velkému počtu dalších faktorů včetně sezónních vlivů počasí a pokračujících daňových pobídek je však interpretace těchto dat obtížná. V oblasti maloobchodních tržeb došlo k mírnému nárůstu indexu Redbook a index maloobchodních tržeb ICSC-Goldman Sachs vzrostl o 0,1 %. Obě zmíněné zprávy nabízejí před velikonočním víkendem opatrně optimistický výhled.

Další data jsou zveřejňována také v Evropě včetně údajů o důvěře švédských výrobců a spotřebitelů, PMI dat z Německa a EU, průzkumů německého institutu IFO, údajů o průmyslových zakázkách v EU a nesmíme zapomenout ani na údaje o britském rozpočtu (po zveřejnění sledujte případné komentáře ratingových agentur). Norská centrální banka oznámí své nejnovější rozhodnutí týkající se úrokových sazeb a vzhledem k tomu, že očekávání trhu ohledně případného navýšení úrokových sazeb jsou rozdělena půl na půl, bude průvodní prohlášení, které bude spolu s tímto rozhodnutím zveřejněno, ostře sledováno a mohlo by způsobit jistou volatilitu.

V USA lze očekávat nárůst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a prodejů nových domů, což podporují i prohlášení B. Smaghiho, M. Ordoneze a J. Starka z ECB a očekávané prohlášení T. Hoeniga z FEDu.

EUR/USD - Komentář Martina Kadlece - 24/03

EUR/USD
- Vcera sa Nemecko a Francuzsko dohohli na aktivnej pomoci MMF (IMF) Grecku, cize na zachrannom balicku zo strany MMF. Co to znamena?

- Tato cast je zo vcerajsieho komentara: „Preco vsak trhy vidia urcitu nesistotu spojenu s tymto riesenim? Poziadavka o pomoc MMF by znamenala, ze Eurozona sa nevie dohodnut na rieseni problemu (aj napriek tomu, ze to nie je legislativne mozne). Dalsi dovod je, ze pomoc zo strany MMF znamena akceptovat velmi prisne pravidla (co by v pripade EMU nemuseli byt az tak prisne) a pravdepodobnost statneho bankrotu je vyssia, kedze MMF uzkostlivo sleduje dodrziavanie podmienok pomoci a pomoc prerusi v pripade ich nedodrziavania.“

- Momentalne trhy vidia spolupracu s MMF ako slabost EMU, z dlhodobeho hladiska je to spravne riesenie.

- Na druhej strane by vsak EUR mohlo profitovat z lepsich makroekonomickych udajov prichadzajucim z GE a Eurozony (PMI a IFO).

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne negativny. Prelomenie urovne 1.3440 predstavuje dalsi posun nizsie. Dalsi ciel je 1.3370 EURUSD. Rezistencia sa nachadza na 1.3475-85.

Ekonomický komentář 24/3

Komentář
• Dnes očekáváme určitý výběr zisku, ale nálada je stále býčí, proto jsme nadále nakupující u akcií (při poklesech).
• Vedoucí představitelé Německa a Francie včera prohlásili, že se MMF musí zapojit, aby poskytl záchranný balík pro Řecko.
• Prodeje nových nemovitostí (New Home Sales) (14:00) budou dnes také zveřejněny s konsensem očekávajícím 1.9% (-11.2% dříve), zatímco my očekáváme 1.3%. Zahájení staveb nemovitostí (Housing starts) v únoru pokleslo celostátně téměř o 6% - významněji v regionech nepostižených únorovými blizardy.
• Sledujeme německá čísla IFO v 09:00 s očekávaným konsensem 95.8, 91.0, a 100.9 pro Podnikatelské klima (Business Climate), Současné hodnocení (Current Assessment) a Očekávání (Expectations), (PMI Eurozóny bude také zveřejněn v 09:00).

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo Konsensus Dříve
Německo 08:30 PMI ve výrobě / službách (MAR) 56.8 / 52.2 57.2 / 51.9
Německo 09:00 IFO – podnikatelské klima (MAR) 95.8 95.2
USA 12:30 Objed. trvanl.zboží /bez dopravy MoM (FEB) 1.1% / 1.0% 0.6% / 0.6% 2.6% / -1.0%

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/- Průlom pod 1.3440 naznačuje více poklesu. Další cíl 1.3370. Res nyní 1.3475-85.
USDJPY 0 Nepravděpodobné, že se prolomí z pásma 90.20-80.
EURJPY 0 Očekáváme obchodování v pásmu 121.20-122.20.
GBPUSD 0/- Na podpoře trendu nad 1.4955. Průlom pod cíluje na 1.4925, pak 1.4860, jinak pásmo 1.4950-1.5020.
AUDUSD 0 Může najít podporu v pásmu 0.9140-50, ale stále se drží v pásmu 0.9140-0.9190.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols nadále dobře podporovány, když spot testuje úrovně 1.3400 v Asii. Sledujeme bariéru 1.34
a již vidíme zájem nakupovat krátkodobé 1.33 strikes dolů.
USDJPY Když se spot vrací zpět nad 9050, měli bychom vidět nabídky pro strikes strany nahoru,
ale většina zájmů pod 2týdny se stále koncentruje kolem 9000-9060.
AUDUSD Vols zahájily obchodování níže s obvyklými prodávajícími gama, ale s pokračujícím tlakem na
spot začínáme vidět mírný nárůst vols k TK cut.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při poklesech k 6029 a cílujeme na 6050. S/L pod 6021.
FTSE 0/+ Nakupujeme při poklesech k 5692 a cílujeme na 5710. S/L pod 5682.
S&P500 0/+ Nakupujeme při poklesech k 1168 a cílujeme na 1173. S/L pod 1166.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Nakupujeme kolem 1096.60 a cílujeme na 1101. S/L pod 1094.
Stříbro 0/+ Nakupujeme 16.80 a cílujeme na 16.94. S/L pod 16.73.
Ropa 0/+ Nakupujeme 80.92 a cílujeme na 81.51. S/L pod 80.72

23 března 2010

EUR/USD, USD/ZAR - Komentář Martina Kadlece - 23/03

EUR/USD
- Grecko je opat na scene a zostane tam aj v nasledujucich par dnoch. Riesenie zo strany EU je stale menej pravdepodobne (postoj Nemecka a jeho dlhodoby vyhlad na EUR). Do hry coraz viac vstupuje myslienka pomoci zo strany MMF (IMF).

- Preco vsak trhy vidia urcitu nesistotu spojenu s tymto riesenim? Poziadavka o pomoc MMF by znamenala, ze Eurozona sa nevie dohodnut na rieseni problemu (aj napriek tomu, ze to nie je legislativne mozne). Dalsi dovod je, ze pomoc zo strany MMF znamena akceptovat velmi prisne pravidla (co by v pripade EMU nemuseli byt az tak prisne) a pravdepodobnost statneho bankrotu je vyssia, kedze MMF uzkostlivo sleduje dodrziavanie podmienok pomoci a pomoc prerusi v pripade ich nedodrziavania.

- Z pohladu technickej analyzy sa EURUSD obchodovalo pod urovnou 1.3483 (61.8% Fibo retracement) pocas 5 z 23 obchodnych dni. Na potvrdenie dalsieho posunu dolu vsak musi ukoncit obchodovanie pod toutou urovnou. Toto potvrdenie by znamenalo pre EURUSD medvedov posun k urovni 1.3100 EURUSD.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne pozitivny. Doporucujeme nakupy po poklesoch k urovni 1.3500-15 s dalsim narastom ku 1.3625 EURUSD. Stop pod 1.3473.

USD/ZAR
- Sprava pre vsetkych fanusikov fotbalu. V poslednom obdobi sme boli svedkami posilnovania ZAR pred bliziacimi sa Majstrovstvami sveta v Juhoafrickej republike. Ocakavania navstevnosti a s tym spojene pozitivne prinosy pre ekonomiku sa nemusia naplnit, kedze zaujem je zatial mensi ako ocakavali organizatori pred dvoma rokmi.

- Spekulativni investori a v poslednom obdobi aj hedzove fondy vo velkom nakupovali ZAR, cim sa vyrazne posilnil. V pripade mensieho zaujmu zo strany navstevnikov a prirodzene po skonceni sampionatu mozeme ocakavat oslabenie ZAR voci vsetkym menam.

- Pri dalsom spekulovani v ZAR je namieste opatrnost.

Pripravil: Martin Kadlec, Senior Sales Trader Saxo Bank

FX Update: Opět vzrůstají obavy o euro.

John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Bank

Hlavní ekonomická data

• Austrálie, únor. Prodej nových automobilů vzrostl o 17,1 % meziročně, oproti 15,5 % v lednu.
• USA, únor. Chicago Fed. National Activity Index klesl na -0,64 oproti -0,04 v lednu.

Blížící se hlavní události v ekonomickém kalendáři

• Eurozóna březen – spotřebitelská důvěra (1500)
• UK – projev guvernéra Bank of England p. Kinga (1530)
• USA – projev p. Lockharta z amerického Fedu (1945)
• USA – další projev p. Lockharta z amerického Fedu (2300)
• Japonsko – zápis z únorového jednání o měnové politice (2350)
• Japonsko – údaje o únorovém prodeji v supermarketech (0500)


Rozviřují se očekávání dolarových sazeb

V pátek jsme upozornili na prudkou změnu v krátkodobějších očekáváních vývoje sazeb a zde na toto chceme navázat klíčovou úrovní, kterou sledujeme na krátkém konci výnosové křivky USA, konkrétně v dvouletém výnosu, který se v pátek dostal na 1,00 %, což je důležitá oblast resistance a nejvyšší úroveň od krátkého vzestupu nad tuto úroveň v průběhu prvního týdne tohoto roku. Toto je velmi zajímavé, vezmeme-li v úvahu nedávné jednání FOMC a její prohlášení, že se měnová politika „zatím měnit nebude“, které neposkytovalo žádný náznak jestřábího charakteru. Tento týden prožije intenzivní aukční program Ministerstva financí USA, včetně 118 mld. USD ve dvou-, pěti- a sedmiletých dlužních úpisech v úterý, středu a čtvrtek, v tomto pořadí. Pokud jde o vývoj na předním konci německé výnosové křivky, zužující se spread (nyní v podstatě nulový spread na 2leté dluhopisy) přidal určitou fundamentální podporu pro poslední pokles kurzu EURUSD směrem k dolnímu konci současného rozpětí.

Stále máme velmi jasný vztah mezi statusem eura a statusem dluhových spreadů států PIGS (zde je průměrný spread výnosů z 10letých dluhopisů Portugalska, Itálie, Řecka a Španělska v poměru k Německu). Další překážkou v této otázce je čtvrtek.

Kurz USD/JPY v transu

Nerozhodnost páru USDJPY nyní těsně před koncem finančních roků v Japonsku představuje zajímavou podívanou. Dnes večer budeme mít k dispozici zápis z jednání Bank of Japan, který by mohl být zajímavý vzhledem k neobvyklým náznakům jasné rozdílnosti v názorech centrálních bankéřů na to, zda se banka měla posunout dopředu se svým nedávným zdvojnásobením programem půjček zaměřeným na nalití větší likvidity do bankovního systému. Opětovný pokles USDJPY nebude snadný, pokud se dvouletý výnos USA bude pohybovat přesvědčivě nad hodnotou 1,00 %, popřípadě pokud dlouhodobé výnosy zamíří nahoru. Jedním z důvodů, proč kurz USDJPY je poslední dobou v úzkém rozpětí, je naprostá absence určování trendů u dlouhodobých výnosů amerických dluhopisů. Pokud ale desetiletý výnos USA klesne zpět pod hodnotu 3,50 %, pak je pravděpodobnější, že tento pár zůstane v nižší části ročního rozpětí.

Výhled

Ve středu zájmu bude na začátku týdne přijetí návrhu zákona o zdravotnictví americkým Kongresem o tomto víkendu. Odhady nákladů na tento návrh zákona vyvolávají zřejmé obavy ohledně rizika, i když dluhopisy nijak výrazně na tlak, který by tyto potenciální výdaje znamenaly pro státní schodek/dluh, nereagovaly. Reakce na tento návrh zákona vyjadřující se averzí k riziku v dnešním obchodování ještě více posílila USD a JPY po nehezkém uzavření (při ohlédnutí zpět, možná částečně vyvolaném obavami o výsledku hlasování o návrhu zákona o zdravotnictví tento víkend). Zbývající pohyby tento týden se budou týkat rozhodování, zda by riziko mohlo opět naskočit směrem ke zotavení, nebo zda jsme zde viděli klíčový obrat (obzvláště pokud se zaměříme na index Dow Jones Industrial Average).
Zítřek bude podle očekávání potenciálně zajímavým dnem, čeká nás aukce dvouletých dlužních úpisů, prohlášení P. Hildebranda ze švýcarské centrální banky (SNB), a ohlášená data o inflaci CPI/RPI ve Spojeném království.

22 března 2010

EUR/USD - Komentář Martina Kadlce - 22/03

EUR/USD
- Situacia okolo Grecka ma opat vyraznejsi vplyv na trhy pred stvrtkovym sumitom EU. EU aj Francuzsko tlacia na Nemecko aby suhlasilo s planom tzv. kordinovanych bilateralnych uverov.

- Treba si uvedomit, ze akakolvek pomoc Grecku zvnutra EU bude mat dlhodobe negativne nasledky pre EUR a podkope doveryhodnost meny. Akekolvek pomoc by znamenala len kratkodobe upokojenie situacie, ale by nic neriesila.

- Jedine rozumne riesenie, legislativne mozne a moralne obhajitelne je akekolvek odmietnutie pomoci zo strany EU, zaciatok komunikacie s MMF (IMF) a uplna zmena a sprisnenie rozpoctovych pravidiel a sankcii v Eurozone.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne negativny. Na to aby sa EURUSD posunulo nizsie, je potrebne aby vyraznejsie prelomilo hranicu 1.3500 EURUSD. Doporucujeme predaje po narastoch ku 1.3550. Stop nad 1.3595.

Ekonomický komentář 22/3

Komentář
Sněmovna v USA včera schválila Obamův zákon o zdravotní reformě a USD posílil. EURUSD se zastavil téměř na 1.35 – klíčová úroveň. Treasuries USA mírně poklesly, ale nejde o nic významného. Zákon byl oceněn.
Asijské akcie poklesly kvůli obavám, že bude zpřísněna monetární politika k boji s inflací. Indie zvyšuje sazby poprvé za 2 roky.
Dnes není moc dat, ale domníváme se, že neveselá nálada se může rozšířit do evropského obchodování, ale to by se mělo použít jako příležitost k nákupům.

Ohlašování makrodat
Země Čas (GMT) Jméno Saxo. Konsensus Dříve
Švýcarsko 10:00 SNB zveřejní čtvrtletní bulletin
USA 12:30 Chicago Fed. Nat Activity Index
Chicago Fed Nat Activity Index
0.02
EU 15:00 E-Z důvěra spotřebitelů (Mar A) -17 -17

FX Denní stav Komentář
EURUSD 0/+ Potřebuje jasný průlom 1.35 pro další pokles. Prodáváme při oživeních na 1.3550, stop nad 1.3595.
USDJPY 0/+ Bojuje o prolomení pásma 90.20-90.60. Čekáme na vývoj.
EURJPY 0/+ Očekáváme zpevnění 121.80-122.60.
GBPUSD 0/+ Může být dočasné minimum u 1.4930. Riziko odrazu na 1.5034-45, prodáváme při oživeních.
AUDUSD 0/+ Prodáváme při oživeních na 0.9165-75 pro test 0.9100. Stop nad 0.9205.

FX-Opce Komentář
EURUSD Vols byly v pátek placeny a spot se nyní znovu dostává na 1.35 v Asii, pravděpodobně budou vols kračovat,
dobře podporovány v Evropě, zejména přední část křivky.
USDJPY Jenové vols dnes nejsou důležité, když je v Tokiu svátek. Několik zájmů přes noc na trhu, strikes
kolem 90.15-90.30 tam budou držet spot pravděpodobně stabilní.
AUDUSD Spot se drží v pásmu, ale aktuálně je dnes několik kupujících u makléřů, když se front end vols
obchodují na velmi atraktivních nízkých úrovních.

Akcie Denní stav Komentář
DAX 0/+ Nakupujeme při zlomu 6005 a cílujeme na 6025. S/L pod 5965.
FTSE 0/+ Nakupujeme při zlomu 5658 a cílujeme na 5675. S/L pod 5646.
S&P500 0/+ Nakupujeme při zlomu 1157 a cílujeme na 1163. S/L pod 1154.
NASDAQ100 0/+
DJIA 0/+

Komodity Denní stav Komentář
Zlato 0/+ Prodáváme při oživení k 1115 a cílujeme na 1102. S/L nad 1120.
Stříbro 0/+ Prodáváme při zlomu 16.90 a cílujeme na 16.70. S/L nad 17.02.
Ropa 0/+ Prodáváme při zlomu 80.10 a cílujeme na 78.40. S/L nad 80.50.