23 března 2010

EUR/USD, USD/ZAR - Komentář Martina Kadlece - 23/03

EUR/USD
- Grecko je opat na scene a zostane tam aj v nasledujucich par dnoch. Riesenie zo strany EU je stale menej pravdepodobne (postoj Nemecka a jeho dlhodoby vyhlad na EUR). Do hry coraz viac vstupuje myslienka pomoci zo strany MMF (IMF).

- Preco vsak trhy vidia urcitu nesistotu spojenu s tymto riesenim? Poziadavka o pomoc MMF by znamenala, ze Eurozona sa nevie dohodnut na rieseni problemu (aj napriek tomu, ze to nie je legislativne mozne). Dalsi dovod je, ze pomoc zo strany MMF znamena akceptovat velmi prisne pravidla (co by v pripade EMU nemuseli byt az tak prisne) a pravdepodobnost statneho bankrotu je vyssia, kedze MMF uzkostlivo sleduje dodrziavanie podmienok pomoci a pomoc prerusi v pripade ich nedodrziavania.

- Z pohladu technickej analyzy sa EURUSD obchodovalo pod urovnou 1.3483 (61.8% Fibo retracement) pocas 5 z 23 obchodnych dni. Na potvrdenie dalsieho posunu dolu vsak musi ukoncit obchodovanie pod toutou urovnou. Toto potvrdenie by znamenalo pre EURUSD medvedov posun k urovni 1.3100 EURUSD.

- Dnesny vyhlad na EURUSD je mierne pozitivny. Doporucujeme nakupy po poklesoch k urovni 1.3500-15 s dalsim narastom ku 1.3625 EURUSD. Stop pod 1.3473.

USD/ZAR
- Sprava pre vsetkych fanusikov fotbalu. V poslednom obdobi sme boli svedkami posilnovania ZAR pred bliziacimi sa Majstrovstvami sveta v Juhoafrickej republike. Ocakavania navstevnosti a s tym spojene pozitivne prinosy pre ekonomiku sa nemusia naplnit, kedze zaujem je zatial mensi ako ocakavali organizatori pred dvoma rokmi.

- Spekulativni investori a v poslednom obdobi aj hedzove fondy vo velkom nakupovali ZAR, cim sa vyrazne posilnil. V pripade mensieho zaujmu zo strany navstevnikov a prirodzene po skonceni sampionatu mozeme ocakavat oslabenie ZAR voci vsetkym menam.

- Pri dalsom spekulovani v ZAR je namieste opatrnost.

Pripravil: Martin Kadlec, Senior Sales Trader Saxo Bank

0 komentářů: