25 března 2010

FX Update - 25/03

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

• USA: Vystoupení S. Pianalto (Fed) (13:10)
• USA: B. Bernanke o východisku z krize (14:00)

Hlavním tématem včerejšího obchodování bylo posilování USD spolu s několika méně významnými pohyby ostatních měn. Propad EUR, který začal prolomením klíčové podpůrné úrovně 1,34400 na konci asijské seance, se ještě zrychlil, když agentura Fitch oznámila snížení úvěrového ratingu Portugalska na AA – s negativním výhledem.

K oslabování EUR došlo současně s poměrně neúspěšnou aukcí 5letých dluhopisů. O dluhopisy v celkové výši 42 mld. USD byl nejnižší zájem od loňského července. V důsledku toho vzrostly výnosy u 10letých dluhopisů a dosáhly své nejvyšší úrovně za poslední dva měsíce a 2leté se přiblížily k 1,0 %, a pomohly tak USD indexu k novým 10měsíčním maximům. Komentáře japonského ministra financí N. Kan v Newswire o tom, že optimismus ohledně japonské ekonomiky není na místě, byl poslední jiskrou, která roznítila oheň pod USDJPY, a tento měnový pár snadno prolomil 200denní pohyblivý průměr a vyšplhal se na dvouapůlměsíční maximum.

Přes všechny spekulace ohledně zveřejnění britského rozpočtu byla tato událost poměrně nezajímavá. GBP bezprostředně po nástupu USD oslabila, jelikož prognózy růstu ve VB byly sníženy, ale trhy s obligacemi dostaly tvrdý úder po oznámení, že DMO se ve fiskálním roce 2010/11 chystá prodat dluhopisy v hodnotě 185,4 mld. GBP. Plány na snížení rozpočtového deficitu o polovinu do roku 2014 jsou silně závislé na optimistických předpovědích hospodářského růstu. Nicméně GBP zůstala přes noc jednou z mála měn, které se vůči vzkříšenému dolaru držely poměrně obstojně.

Bez ohledu na dnešní zahájení summitu EU se pozornost v Evropě zaměřuje na zveřejnění švédského indexu cen výrobců a údaje o půjčkách domácností. Zveřejněny budou také údaje o peněžní zásobě v eurozóně, nezaměstnanosti v Norsku a maloobchodních tržbách ve VB. Pro americké obchodování jsou v kalendáři pouze týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Upozorňujeme na poslední americkou aukci tohoto týdne. Jedná se o 7leté dluhopisy ve výši 32 mld. USD, které mohou dnes v noci přilákat větší pozornost než obvykle vzhledem ke včerejším špatným výsledkům a opětovnému zaměření na americké výnosy.

0 komentářů: