23 března 2010

FX Update: Opět vzrůstají obavy o euro.

John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Bank

Hlavní ekonomická data

• Austrálie, únor. Prodej nových automobilů vzrostl o 17,1 % meziročně, oproti 15,5 % v lednu.
• USA, únor. Chicago Fed. National Activity Index klesl na -0,64 oproti -0,04 v lednu.

Blížící se hlavní události v ekonomickém kalendáři

• Eurozóna březen – spotřebitelská důvěra (1500)
• UK – projev guvernéra Bank of England p. Kinga (1530)
• USA – projev p. Lockharta z amerického Fedu (1945)
• USA – další projev p. Lockharta z amerického Fedu (2300)
• Japonsko – zápis z únorového jednání o měnové politice (2350)
• Japonsko – údaje o únorovém prodeji v supermarketech (0500)


Rozviřují se očekávání dolarových sazeb

V pátek jsme upozornili na prudkou změnu v krátkodobějších očekáváních vývoje sazeb a zde na toto chceme navázat klíčovou úrovní, kterou sledujeme na krátkém konci výnosové křivky USA, konkrétně v dvouletém výnosu, který se v pátek dostal na 1,00 %, což je důležitá oblast resistance a nejvyšší úroveň od krátkého vzestupu nad tuto úroveň v průběhu prvního týdne tohoto roku. Toto je velmi zajímavé, vezmeme-li v úvahu nedávné jednání FOMC a její prohlášení, že se měnová politika „zatím měnit nebude“, které neposkytovalo žádný náznak jestřábího charakteru. Tento týden prožije intenzivní aukční program Ministerstva financí USA, včetně 118 mld. USD ve dvou-, pěti- a sedmiletých dlužních úpisech v úterý, středu a čtvrtek, v tomto pořadí. Pokud jde o vývoj na předním konci německé výnosové křivky, zužující se spread (nyní v podstatě nulový spread na 2leté dluhopisy) přidal určitou fundamentální podporu pro poslední pokles kurzu EURUSD směrem k dolnímu konci současného rozpětí.

Stále máme velmi jasný vztah mezi statusem eura a statusem dluhových spreadů států PIGS (zde je průměrný spread výnosů z 10letých dluhopisů Portugalska, Itálie, Řecka a Španělska v poměru k Německu). Další překážkou v této otázce je čtvrtek.

Kurz USD/JPY v transu

Nerozhodnost páru USDJPY nyní těsně před koncem finančních roků v Japonsku představuje zajímavou podívanou. Dnes večer budeme mít k dispozici zápis z jednání Bank of Japan, který by mohl být zajímavý vzhledem k neobvyklým náznakům jasné rozdílnosti v názorech centrálních bankéřů na to, zda se banka měla posunout dopředu se svým nedávným zdvojnásobením programem půjček zaměřeným na nalití větší likvidity do bankovního systému. Opětovný pokles USDJPY nebude snadný, pokud se dvouletý výnos USA bude pohybovat přesvědčivě nad hodnotou 1,00 %, popřípadě pokud dlouhodobé výnosy zamíří nahoru. Jedním z důvodů, proč kurz USDJPY je poslední dobou v úzkém rozpětí, je naprostá absence určování trendů u dlouhodobých výnosů amerických dluhopisů. Pokud ale desetiletý výnos USA klesne zpět pod hodnotu 3,50 %, pak je pravděpodobnější, že tento pár zůstane v nižší části ročního rozpětí.

Výhled

Ve středu zájmu bude na začátku týdne přijetí návrhu zákona o zdravotnictví americkým Kongresem o tomto víkendu. Odhady nákladů na tento návrh zákona vyvolávají zřejmé obavy ohledně rizika, i když dluhopisy nijak výrazně na tlak, který by tyto potenciální výdaje znamenaly pro státní schodek/dluh, nereagovaly. Reakce na tento návrh zákona vyjadřující se averzí k riziku v dnešním obchodování ještě více posílila USD a JPY po nehezkém uzavření (při ohlédnutí zpět, možná částečně vyvolaném obavami o výsledku hlasování o návrhu zákona o zdravotnictví tento víkend). Zbývající pohyby tento týden se budou týkat rozhodování, zda by riziko mohlo opět naskočit směrem ke zotavení, nebo zda jsme zde viděli klíčový obrat (obzvláště pokud se zaměříme na index Dow Jones Industrial Average).
Zítřek bude podle očekávání potenciálně zajímavým dnem, čeká nás aukce dvouletých dlužních úpisů, prohlášení P. Hildebranda ze švýcarské centrální banky (SNB), a ohlášená data o inflaci CPI/RPI ve Spojeném království.

0 komentářů: