24 března 2010

FX Update - 24/03

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

Švédsko: Zpracovatelský průmysl / důvěra spotřebitelů (08:15)
Německo: Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru / ve službách (08:30)
Německo: Průzkum IFO (09:00)
EU: Index nákupních manažerů ve službách / ve zpracovatelském sektoru / kompozitní (09:00)
Norsko: Nezaměstnanost (09:00)
EU: Nové průmyslové objednávky (10:00)
USA: Index žádostí o hypotéku (MBA) (11:00)
VB: Oznámení rozpočtu (12:30)
USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (12:30)
Norsko: Norges bank – oznámení úrokových sazeb (13:00)
EU: Vystoupení M. Ordoneze (ECB) (13:00)
USA: Prodeje nových domů (14:00)
USA: Vystoupení T. Hoeniga (Fed) (14:45)
EU: Vystoupení J. Starka (ECB) (15:00)

Komentáře k dění na trhu:

Trhy se včera povětšinou pohybovaly v úzkém pásmu navzdory pozitivním impulzům z akciových trhů v Evropě a v USA. Hlavní hybnou silou dne se ukázal být CHF a EURCHF dosáhl nových minim pod 1.43 navzdory tomu, že P. Hildebrand nadále omílá již notoricky známou politiku SNB spočívající v boji proti přílišnému posilování CHF. EUR se krátce vzepjalo k růstu, když německý tisk oznámil, že se Francie a Německo dohodly na roli IMF v řešení situace v Řecku (povšimněme si ale protichůdné zprávy agentury Reuters, podle níž Merkelová prohlásila, že na summitu nebylo dosaženo žádné dohody ohledně finanční pomoci Řecku). Posilování však nemělo dlouhého trvání, jelikož trhy se zaměřily spíše na dlouhodobější důsledky, které to bude mít pro EU jako celek a pro celou eurozónu, a na nejistotu, která tuto zprávu doprovází. Index spotřebitelských cen VB byl poněkud slabší, než se očekávalo, což zabránilo GBP v dalším růstu.



Pokud jde o data týkající se vývoje v USA, prodeje již existujících domů o něco málo předčily očekávání, když ve srovnání s předchozím měsícem poklesly o 0,6 % namísto očekávaného poklesu o 1,1 % a ve srovnání s výrazným propadem o 7,2 % ještě o měsíc dříve. Vzhledem k velkému počtu dalších faktorů včetně sezónních vlivů počasí a pokračujících daňových pobídek je však interpretace těchto dat obtížná. V oblasti maloobchodních tržeb došlo k mírnému nárůstu indexu Redbook a index maloobchodních tržeb ICSC-Goldman Sachs vzrostl o 0,1 %. Obě zmíněné zprávy nabízejí před velikonočním víkendem opatrně optimistický výhled.

Další data jsou zveřejňována také v Evropě včetně údajů o důvěře švédských výrobců a spotřebitelů, PMI dat z Německa a EU, průzkumů německého institutu IFO, údajů o průmyslových zakázkách v EU a nesmíme zapomenout ani na údaje o britském rozpočtu (po zveřejnění sledujte případné komentáře ratingových agentur). Norská centrální banka oznámí své nejnovější rozhodnutí týkající se úrokových sazeb a vzhledem k tomu, že očekávání trhu ohledně případného navýšení úrokových sazeb jsou rozdělena půl na půl, bude průvodní prohlášení, které bude spolu s tímto rozhodnutím zveřejněno, ostře sledováno a mohlo by způsobit jistou volatilitu.

V USA lze očekávat nárůst objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a prodejů nových domů, což podporují i prohlášení B. Smaghiho, M. Ordoneze a J. Starka z ECB a očekávané prohlášení T. Hoeniga z FEDu.

0 komentářů: