12 listopadu 2009

12/11 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, podrž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY
- Akciove trhy pokracovali v raste aj pocas vcerajsieho obchodovania a S&P500 sa posunul k 13-mesacnym maximam.

- Trhy boli podporene narastom priemyselnej produkcie v Cine a rastom objednavok na strojove zariadenia v Japonsku.

- Spolocnosti Bank of America a Home Depot vyrazne pomohli narastu DJ Industrial Average k najlepsim vysledkom od oktobra 2008.

- Akciove trhy vidime ako zrele na korekciu po dvojtyzdnovych narastoch a predpokladame pokles zaujmu o rizikovejsie aktiva.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne negativny. Doporucujeme predaje po zhodnoteni smerom ku 1096 s cielom pri 1087. Stop nad 1101.

ROPA -
Pozitivne spravy z Ciny a Japonska napomohli narastu cien komodit. Dnes ocakavame mierny pokles zaujmu o rizikovejsie aktiva.

- Dnes mame na ropu mierne negativny vyhlad. Odporucame predaje po zhodnoteni ku 80 smerom ku 78.00 USD/barel. Stop nad 80.65.


ZLATO
- Dnesny vyhlad na zlato je mierne negativny. Odporucame predaje po prelomeni hranice 1115 s cielom pri 1110 USD/uncu. Stop nad 1120.

STRIEBRO-
Striebro je stale v pozicii zhodnotit lepsie ako zlato.

- Dnesny vyhlad na striebro je miernenegativny. Odporucame predaje po prelomeni hranice 17.60 s cielom pri 17.50 USD/uncu. Stop nad 17.70.

EUR/USD -
Dnes neocakavame zverejnenie dolezitych dat, ktore by mohli vyrazne ovplyvnit obchodovanie s EURUSD.

- EURUSD sa pocas vcerajsieho obchodovania posunulo nad hranicu 1.50, ale narast na vyssie pozicie uz nebol mozny. Na tejto urovni je vidiet vela kratkych pozicii spekulantov, ktore limituju dalsi vyrazny narast EURUSD.

- Na EURUSD mame mierne negativny vyhlad. Narast nad uroven 1.5020 nebude lahky s maximalnym posun ku 1.5060. Ak by k tomu doslo, tak vidime navrat na uroven 1.4960.

EUR/CZK
Terajsie velmi nizke urovne EURCZK urcite nie velmi dobre vnimaju predstavitelia CNB. Je mozne ocakavat verbalnu intervenciu zo strany predstavitelov CNB pripominajucich velmi tesne rozhodnutie z minuleho tyzdna ohladne ponechania nezmenych urokovych sazdieb.

- Napriek zvysenemu zaujmu investorov o rizikovejsie aktiva sa CZK nedari zhodnocovat az tak ako jej regionalnym superom.

Rezistencia je na 26.10 a podporna uroven na 25.37 EURCZK.

www.saxobank.cz

11 listopadu 2009

11/11 Ekonomický komentár

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Po pondelnajsich vyraznych narastoch ukoncili US akciove trhy zmiesane. Predaje domov v USA zaznamenali 11% narast (2-rocne max.) vdaka zvysenemu zaujmu zo strany prvokupcov domov, ktory boli podporeny 8000 USD danovym zvyhodnenim.

- American Express potvrdili, ze celosvetova spotreba a nakupy cez kreditne karty rastli 3%, co bolo pravdepodobne podporene nedavnym rastom akciovych trhov.

- Dnesne obchodovanie by sa malo niest v pokojnom tone, kedze nebudu zverejnene ziadne vyznamne data a v USA je Veterans‘ Day. Obchodovanie bude ovplyvnene hlavne sledovanim technickych urovni.

- Zaujem o rizikovejsie aktiva stale pretrvava. S&P 500 rezistencia je na 1101 a je mozne, ze bude prelomena a budeme tento tyzden testovat uroven 1121.

- Vyhlad na dnesny den pre S&P500 je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po prelomeni 1095 s cielom pri 1100. Stop loss pod 1092.

ROPA -
Dnes mame mierne negativny vyhlad. Odporucame predaje po zhodnoteni ku 80 smerom ku 78.00 USD/barel. Stop nad 80.65.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 1100 a s posunom na 1110 USD/uncu. Stop pod 1095.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 17.00 s cielom na 17.30 USD/uncu. Stop pod 16.90.

EUR/USD -
Dnesne obchodovanie nebude ovplyvnene ziadnymi vyznamnymi zverejnenymi udajmi.

- Par vcerajsich komentarov zo strany predstavitelov FED-u: FED sleduje carry trades a ich vplyv na znehodnotenie USD; sucasne nizke urokove sadzby zodpovedaju podpore ekonomickeho rastu; US su vcelku v dobrom stave – FED sa bude pozerat na udrzatelny rast pri nacasovanie zvysovania urokovych sadzieb; komercne nehnutelnosti budu sposobovat problemy pri ekonomickom oziveni v USA.

- Na EURUSD mame mierne pozitivny vyhlad. Podporna uroven 1.4950 bude opat rozhodujuca vzhladom na testovanie urovni 1.5020 a nasledne 1.5060. Najskor sa vsak pozerame smerom dolu na uroven 1.4920-25.

EUR/CZK
- Spekulanti posunuli EURCZK na velmi nizke urovne, po minulotyzdnovom ponechani urokovych sadzieb na nezmenej urovni. Celkovo sa CZK sa zda byt na velmi nizko.

- Pre mnohych investorov moze byt uroven okolo 25.50 zaujimava pre otvorenie novych dlhych pozicii.

- Rezistencia je na 26.25/30 a podporna uroven na 25.48 EURCZK.

www.saxobank.cz

10 listopadu 2009

10/11 Ekonomický komentár - Kúp, predaj, drž

Pripravil Martin Kadlec, Saxo Bank

AKCIOVE TRHY-
Pocas vcerajsej seansy aj napriek zlym piatkovym datam o nezamestnanosti US akcie pokracovali v raste a USD poklesol po tom co skupina krajin G20 suhlasila s ponechanim stimulacneho balicka. Tento komentar bol dobra sprava pre akciove trhy, ale je to zla sprava pre inflaciu.

- To nasledne vyvolalo narast na akciovych a komoditnych trhoch a posunulo zlato nad hranicu 1100 USD/uncu.

- Spolocnosti General Electric, Caterpillar a Intel pomohli DJ Industrial Average dosiahnut 13-mesacne maximum.

ROPA -
Vcerajsie obchodovanie bolo ovplyvnene tropickou burkou Ida a poklesom hodnoty USD co pozitivne ovplyvnilo ceny ropy.

- Dnes mame mierne negativny vyhlad. Ocakavame konsolidaciu v ramci urovne 79.00-80.00 USD/barel.

ZLATO-
Dnesny vyhlad na zlato je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku podpornej urovni 1095 s moznostou znovu otestovania 1110 USD/uncu. Stop pod 1088.

STRIEBRO-
Dnesny vyhlad na striebro je mierne pozitivny. Odporucame nakupy po poklesoch smerom ku 17.20 s naslednym rastom cez 17.45 ku 17.60 USD/uncu. Stop pod 17.08.

EUR/USD -
EURUSD prelomil hranicu 1.50 pocas vcerajsieho obchodovanie, ale nezda sa, ze by mal dostatocne momentum sa posuvat vyssie. Je to dane kratkymi poziciami spekulantov na trhu.

- Zverejnenie indexu podnikatelskej dovery ZEW v GE, ktory by mal potvrdit dalsie zlepsenie v podnikatelskeho prostredia v Eurozone by nemalo predstavovat momentum pre dalsie zhodnotenie EUR.

- Na EURUSD mame mierne pozitivny vyhlad. Zatial co podporna uroven 1.4950 by mala byt udrzana ocakavame testovanie nedavneho maxima 1.5060. Ale najskor vidime riziko posunu na 1.4915 uroven.

GBP/USD-
Libre nepomohli ani vcerajsie lepsie cisla zo sektora nehnutelnosti, kedze agentura Fitch oznamila, ze Velka Britania moze stratit AAA rating ako prva spomedzi vyspelych krajin. Naopak pre Nemecko je to najmenej pravdepodobne.

- Pretrvavajuci deficit zahranicneho obchodu je dalsim z faktorov hrajucim proti libre.

- Vyhlad na GBPUSD je negativny. Odporucame predaje po zhodnoteni k urovni 1.6670-90 s naslednym posunom pod 1.66 s cielom na 1.6530 GBPUSD.

EUR/CZK-
CZK profituje z pozitivnej nalady na akciovych trhoch a slabnuceho USD.

- Celkovo sa CZK sa zda byt na velmi nizkych urovniach, co mohla byt moznost sa pozerat opacnym smerom.

- Rezistencia je na 26.25/30 a podporna uroven na 25.50 EURCZK.

www.saxobank.cz

09 listopadu 2009

9/11 Ekonomický komentář

Připravil Luboš Spousta, Saxo Bank

Zlato se v ranních hodinách dostalo na další rekordní hodnoty. Co na něj působí a kam až můžeme očekávat, že se dnes cena zlata posune?

Podporou pro další posilování zlata jsou především negativní makroekonomické zprávy zejména nezaměstnanost v US ohlášená v pátek, která negativně překvapila a překonala 10%-ní hranici. Předpokládáme, že tento vliv bude pokračovat i dnes a zlato by se mohlo dostat až na hranici 1110 dolarů.

Co můžeme dnes čekat na ceně ropy?
I na vývoj ropy jsme dnes spíš pozitivní, naše stanovisko pro všechna riziková aktiva včetně ropy je nakupovat při poklesech, proto bychom se mohli dostat až na úroveň 80 dolarů za barel.

EURCZK
Koruna dnes posiluje až na aktuálních 25,58 EURCZK. V pátek byl oznámen rekordní přebytek obchodní bilance. Tento týden má koruna VELKÝ TÝDEN – dnes nezaměstnanost a CPI, ve středu běžný účet, maloobchodní tržby a HDP v pátek!

www.saxobank.cz