07 ledna 2011

FX Update: Očekává toho trh od dnešního počtu pracovních míst mimo zemědělství až příliš?

Andrew Robinson, FX Analyst, www.saxobank.cz
Částečné uzavírání dlouhých dolarových pozic při vzestupu během asijského obchodování
Komentáře k dění na trhu:
Máme za sebou další den, kdy na sebe EUR upoutalo pozornost díky prolomení 200denního pohyblivého průměru vůči dolaru, které vedlo k jeho poklesu na nejnižší úrovně od počátku prosince. Impulzem k tomuto propadu bylo zvýšení spreadů u CDS v eurozóně po zveřejnění konzultačního materiálu EU o finančním systému, mírný pokles důvěry v EU (i když stále poblíž maxim cyklu) a přetrvávající neschopnost Belgie vytvořit novou vládu. K oslabení došlo i přes „ochotu“ Číny nakoupit španělské dluhopisy v hodnotě 6 mld. EUR a robustní růst německých podnikových objednávek (+5,2 % m-m, 20,6 % r-r) v listopadu.
Pokud jde o ostatní země, GBP znovu utrpěla v důsledku slabé hodnoty indexu nákupních manažerů, tentokrát to byl index služeb, který spadl z předchozích 53,0 na 49,7 bodu, i když trhy byly ochotny akceptovat, že na to mohl mít určitý vliv nejchladnější prosinec, jaký Británie za posledních 25 let zažila. Rovněž Kanada zaznamenala určité zklamání v souvislosti s indexem nákupních manažerů, když prosincová hodnota dle průzkumu Ivey poklesla z předchozích 57,5 a oproti očekávaným 54,0 na 50,0 bodů, i když USDCAD nedokázal mezi spoustou nabídek prolomit úroveň parity. Pokud jde o data zveřejněná v USA, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl víceméně v souladu s očekáváními, když vzrostl z 391 tis. v minulém týdnu na 409 tis. Wall Street zaznamenala poněkud neslaný nemastný den, když růst indexů zabrzdily americké maloobchody, které v prosinci nesplnily očekávání ohledně porovnatelných tržeb.
Asijské obchodování se pohybovalo v poněkud širším pásmu než včera, ačkoliv kalendář událostí zel opět téměř prázdnotou. EUR našlo podporu na úrovni minima z konce listopadu, a jak se zdá, očekávané stoplossy pod hladinou 1,2970 unikly prvnímu pokusu. Obecně jsme u většiny párů pozorovali mírný tlak směrem vzhůru, když investoři před zveřejněním dnešní zprávy o zaměstnanosti uzavírali dlouhé dolarové pozice.
Evropská obchodní seance přinese více dat, na něž se můžeme těšit, a to švýcarskou míru nezaměstnanosti, německou obchodní bilanci, maloobchodní tržby a průmyslovou výrobu, norské maloobchodní tržby a průmyslovou výrobu a konečné údaje o HDP za třetí čtvrtletí z eurozóny. Kromě amerických údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství a míře nezaměstnanosti bude v rámci severoamerického obchodování zveřejněna také míra nezaměstnanosti v Kanadě.
Očekávání trhu ohledně čísla, které má být dnes zveřejněno, pomalu narůstalo a v tomto týdnu se zvýšilo po překvapivé zprávě společnosti ADP. Trh má za to, že číslo blížící se 200 000 už bylo do ceny započteno (spíše než 150 000 z posledních průzkumů) a i relativně silné číslo může nakonec přinést zklamání. Včerejší článek Johna Hardyho o počtech pracovních míst mimo zemědělství je k dispozici zde.

06 ledna 2011

Aktuální dění na devizových trzích: Silná data z USA táhnou dolar vzhůru

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Australská data však zůstávají horší; AUD se znovu zalekl parity
Komentáře k dění na trhu:
Série lepších údajů z USA pokračovala i přes noc. Ve zprávě ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru se uvádí, že v prosinci přibylo v USA neuvěřitelných 297 tis. pracovních míst, což je mnohem víc, než předpokládaných 100 tis. a 92 tis. z předchozího měsíce. Jedná se o největší nárůst za jediný měsíc v historii tohoto výzkumu. Sice to nějakou chvíli trvalo, ale dolar nakonec začal posilovat a vystoupal zpět na své nejvyšší úrovně od konce prosince. Tato velmi pozitivní data pomohla zvrátit nedávný silný růst na dluhopisových trzích a vyšší výnosy se staly hlavním katalyzátorem, který hnal dolar výše, zejména vůči JPY. Další dobré zprávy přinesl index výrobní aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM, který vzrostl z předchozích 55,0 na 57,1 bodu, ale komponent zaměstnanosti tohoto indexu, jenž klesl o téměř dva body z 52,7 na 50,5, nepotvrdil příznivá čísla ze zprávy ADP, což může naznačovat, že prosincový nárůst byl do značné míry způsoben sezónními faktory, a tudíž je třeba jej brát s velkou rezervou, jak bylo zmíněno v našich předchozích článcích.
Na evropské frontě se příliš příznivá data neobjevila, indexy nákupních manažerů ve službách v Irsku a v Itálii prudce poklesly a tentýž index ve Španělsku se dokonce dostal na roční minimum. EUR se zpočátku obchodovalo na hladině 1,3250 a pokračovalo v poklesu přes několik dalších klíčových úrovní až k 1,3125, kde našlo jistou podporu. Index nákupních manažerů ve stavebnictví ve VB přinesl hodnotou 49,1 zklamání, což jen zvýšilo tlak na už tak strádající libru.
Asijská seance byla poměrně vlažná, neboť nepříliš zajímavá data a zítra očekávané údaje o počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA udržovaly obchodování v úzkých pásmech. Většina zveřejňovaných údajů se týkala Austrálie a byla převážně zklamáním. AiG index výkonů ve službách si polepšil z předchozích 46,2 na 46,4, nicméně i tak zůstává hluboko pod úrovní 50, která je hranicí mezi konjunkturou a recesí. Počty stavebních povolení rovněž nepotěšily, stejně jako včerejší slabá čísla HIA o prodeji nových domů, s propady o 4,2 % m-m a 9,9 % r-r, což by mohlo naznačovat pomalé splaskávání bytové bubliny – udělala RBA opravdu vše, co dosud udělat mohla? AUD se po zveřejnění těchto údajů znovu stáhl z úrovní nad paritou až na dvoutýdenní minimum, kde nalezl určitou podporu.
Při pohledu do Evropy dnes narazíme na index spotřebitelských cen ve Švýcarsku, ve VB index nákupních manažerů ve službách, podnikové objednávky v Německu a v eurozóně na ukazatele důvěry a údaje o maloobchodních tržbách. Americká seance se zaměří na týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a kanadský index nákupních manažerů Ivey.

05 ledna 2011

Vybírání zisků povede k otevření na nižších úrovních, pak by mohl následovat zvrat

Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou ve středu níže, a to na pozadí prohlášení představitelů Fedu, že k ekonomickému růstu sice dojde, ale QEII bude i přesto zapotřebí. Budeme tedy otevírat na nižších úrovních, ale během dne očekávejme zvrat, protože vzestupný trend je stále velmi silný. Zveřejňovanými údaji, které jsou dnes na programu a které mají potenciál zahýbat trhem, jsou v eurozóně kompozitní index nákupních manažerů v 9:00 GMT a nové průmyslové objednávky v 10:00 GMT.
Po oznámení stanoviska Fedu ke QEII jsme přes noc zaznamenali určité oslabení hlavních indexů, ve skutečnosti se však jedná pouze o běžné vybírání zisků po řadě dnů s velmi solidními nárůsty. Jelikož jsme pevně přesvědčeni o pokračování vzestupného trendu, jde pouze o korekci, která obvykle naznačuje příhodnou příležitost pro vstup na trhy.
V 9:00 GMT bude zveřejněn kompozitní index nákupních manažerů v eurozóně a očekává se, že zůstane na stejné úrovni jako minule, tj. 55,0. Na tom se s trhy shodujeme a nepředpokládáme, že by jimi tento údaj zahýbal. V 10:00 GMT však budou zveřejněny nové průmyslové objednávky v eurozóně, které jsou mnohem důležitější než kompozitní index nákupních manažerů. Očekáváme, že meziměsíční odečet tohoto údaje oproti -3,8 % z minula vzroste na 1,5 % a meziroční údaj bude tento trend následovat ze 13,5 % na 18,4 %. Mezi novými průmyslovými objednávkami a mírou nezaměstnanosti existuje velmi přímý vztah (i když se zpožděním), a tento údaj je proto velmi zajímavý. Zhruba souhlasíme s očekáváním trhů, což jim dodá energii a povede k ještě výraznějšímu zvýšení rizikového apetitu (růst akciových trhů), ovšem pokud bude zveřejněný údaj zklamáním, může se tento vzestupný trend zastavit.
Náš postoj k jednotlivým sektorům zůstává stejný jako ve starém roce (bez ohledu na nedávnou korekci) – akcie čeká jízda směrem vzhůru. Stále upřednostňujeme expozici v procyklických sektorech jako je energetika, suroviny a finance. Co se týče surovin, zaměřujeme se opět na těžební společnosti a stále upřednostňujeme velké hráče typu Rio Tinto, BHP Billiton a Xstrata. V energetickém sektoru dáváme přednost společnostem zabývajícím se průzkumem a těžbou jako BP, BG Group a Total. V oblasti financí upřednostňujeme banky typu RBS, Barclays a Lloyds.