07 ledna 2011

FX Update: Očekává toho trh od dnešního počtu pracovních míst mimo zemědělství až příliš?

Andrew Robinson, FX Analyst, www.saxobank.cz
Částečné uzavírání dlouhých dolarových pozic při vzestupu během asijského obchodování
Komentáře k dění na trhu:
Máme za sebou další den, kdy na sebe EUR upoutalo pozornost díky prolomení 200denního pohyblivého průměru vůči dolaru, které vedlo k jeho poklesu na nejnižší úrovně od počátku prosince. Impulzem k tomuto propadu bylo zvýšení spreadů u CDS v eurozóně po zveřejnění konzultačního materiálu EU o finančním systému, mírný pokles důvěry v EU (i když stále poblíž maxim cyklu) a přetrvávající neschopnost Belgie vytvořit novou vládu. K oslabení došlo i přes „ochotu“ Číny nakoupit španělské dluhopisy v hodnotě 6 mld. EUR a robustní růst německých podnikových objednávek (+5,2 % m-m, 20,6 % r-r) v listopadu.
Pokud jde o ostatní země, GBP znovu utrpěla v důsledku slabé hodnoty indexu nákupních manažerů, tentokrát to byl index služeb, který spadl z předchozích 53,0 na 49,7 bodu, i když trhy byly ochotny akceptovat, že na to mohl mít určitý vliv nejchladnější prosinec, jaký Británie za posledních 25 let zažila. Rovněž Kanada zaznamenala určité zklamání v souvislosti s indexem nákupních manažerů, když prosincová hodnota dle průzkumu Ivey poklesla z předchozích 57,5 a oproti očekávaným 54,0 na 50,0 bodů, i když USDCAD nedokázal mezi spoustou nabídek prolomit úroveň parity. Pokud jde o data zveřejněná v USA, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl víceméně v souladu s očekáváními, když vzrostl z 391 tis. v minulém týdnu na 409 tis. Wall Street zaznamenala poněkud neslaný nemastný den, když růst indexů zabrzdily americké maloobchody, které v prosinci nesplnily očekávání ohledně porovnatelných tržeb.
Asijské obchodování se pohybovalo v poněkud širším pásmu než včera, ačkoliv kalendář událostí zel opět téměř prázdnotou. EUR našlo podporu na úrovni minima z konce listopadu, a jak se zdá, očekávané stoplossy pod hladinou 1,2970 unikly prvnímu pokusu. Obecně jsme u většiny párů pozorovali mírný tlak směrem vzhůru, když investoři před zveřejněním dnešní zprávy o zaměstnanosti uzavírali dlouhé dolarové pozice.
Evropská obchodní seance přinese více dat, na něž se můžeme těšit, a to švýcarskou míru nezaměstnanosti, německou obchodní bilanci, maloobchodní tržby a průmyslovou výrobu, norské maloobchodní tržby a průmyslovou výrobu a konečné údaje o HDP za třetí čtvrtletí z eurozóny. Kromě amerických údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství a míře nezaměstnanosti bude v rámci severoamerického obchodování zveřejněna také míra nezaměstnanosti v Kanadě.
Očekávání trhu ohledně čísla, které má být dnes zveřejněno, pomalu narůstalo a v tomto týdnu se zvýšilo po překvapivé zprávě společnosti ADP. Trh má za to, že číslo blížící se 200 000 už bylo do ceny započteno (spíše než 150 000 z posledních průzkumů) a i relativně silné číslo může nakonec přinést zklamání. Včerejší článek Johna Hardyho o počtech pracovních míst mimo zemědělství je k dispozici zde.

0 komentářů: