12 ledna 2012

Smíšená data čínské inflace ponechávají další vývoj měnové politiky v nejasnosti

12.01.2012
Během asijské obchodní seance se veškerá pozornost soustředila na čínský index spotřebitelských cen a index cen výrobců za prosinec, ale obě zprávy nakonec trhy nijak výrazně neovlivnily. Index spotřebitelských cen přinesl mírné zklamání, když namísto všeobecně očekávaných 4,0 % dosáhl v meziročním srovnání 4,1 %, nicméně oproti 4,2 % v listopadu šlo stejně o pokles. K průlomu došlo u inflace mimo cen potravin, která meziročně vzrostla o 1,9 %, nicméně inflace cen potravin je v meziročním srovnání stále na vysoké úrovni 9,1 %. U indexu cen výrobců došlo k pozitivnějšímu zlepšení, a to meziročně o 1,7 % (odhady uváděly 1,8 % a v listopadu to bylo 2,7 %). Počáteční reakcí bylo stlačit AUD o pár bodů dolů a snížit hodnocení rizikových trhů, protože z dat jednoznačně nevyplývalo, zda zajistí další uvolnění měnové politiky ze strany čínských úřadů, ale tyto ztráty se záhy podařilo nahradit.

Jak to vypadá, tak jakákoli dobrá zpráva má na EUR čím dál tím menší dopad, jelikož jednotná měna oproti americkému dolaru spadla v důsledku spekulací o snížení ratingu a pesimistických makroekonomických komentářů na nová minima letošního roku. Včerejší prohlášení agentury Fitch, že rating AAA má Francie pro letošek jistý, nedošel žádné odezvy, avšak dnešní spekulace o dalším snížení francouzského ratingu daly dalším ztrátám EUR zelenou. Tři přední evropské prognostické agentury – IFO, INSEE a INSTAT – dále shodně předpovídají, že eurozóna už upadá do mírné recese, ačkoli prezident EU H. Von Rompuy není tak pesimistický, protože uvedl, že EU sice vstoupí do období stagnace, ale zároveň se pokusil vykreslit poněkud růžovější výhled, když vyjmenoval obchodní výhody slabšího EUR (což však v poslední době Velké Británii očividně nepomohlo!).

Mezitím agentura Fitch varovala, že by Evropská centrální banka v této situaci měla sehrát aktivnější roli, aby zabránila pádu EUR, a dodala, že dluhová krize je „jednoznačně systémovou záležitostí“. Některá masmédia také poukazují na to, že parlamentní skupina EU může vůči novému návrhu fiskální smlouvy EU vznést námitky. To ochotě riskovat také nepřidalo. Chuť k riziku se zvedla z minimálních úrovní až po článku otištěném v německém deníku Handelsblatt, v němž stálo, že USA mohou doplnit zdroje MMF, aby pomohly vyřešit situaci v EU.

Za povšimnutí stálo, že chmury obklopující EUR rostly, kdežto trh s dluhopisy si polepšil. Aukce německých dluhopisů zažila rekordní poptávku (bezpochyby šlo o princip „bezpečného přístavu“), což na oplátku přispělo k poklesu výnosů španělských a italských dluhopisů. Jak se zdá, tento barometr napětí EUR prozatím upadl v zapomnění.

V Béžové knize Fedu nebylo pro trhy nic zajímavého – jen se v ní opakovalo, že růst je „mírný“. Osobní spotřeba se díky svátkům a expandující výrobě výrazně zvedla. Povšimněme si však, že nabírání zaměstnanců na dobu neurčitou bylo omezené. New York a Chicago byly jedinými dvěma místy, která vykázala výslovný růst.

11 ledna 2012

Ukáže JP Morgan americkým bankám směr?

11.01.2011, Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

Z pohledu amerického finančního sektoru vstupujeme do velmi zajímavé výsledkové sezóny, protože se pomalu objevují drobné náznaky, že se americký realitní sektor zlepšuje. Hlavním tématem bude, zda dva bývalí finanční obři Bank of America (BAC) a Citigroup (C ), oba s ránami po splasknutí hypotéčního trhu, ukáží, zda se vrací zpět. Investoři aktuálně mají za to, že podle poměru ceny akcie a účetní hodnoty by hodnota obou firem měla být o 50-75 procent nižší.

Nebo by obě banky musely významně navýšit kapitál novým úpisem akcií, aby vyrovnaly nedostatek kapitálu vzniklý v důsledku ztrát z úvěrů. Z tohoto důvodu jsou tyto dvě banky jasnou obětí nejistoty, která plyne z celkového objemu hypoték a díky tomu se obchodují na krizových úrovních. Bez ohledu na to je nyní jejich existence ohrožena méně než před šesti měsíci, viz naše předchozí téma.

Nejistota jako příležitost
V současné fázi úvěrového cyklu přetrvává nejistota ohledně oživení bankovního sektoru. Jeden přístup představuje hledání bodu zvratu v korelaci mezi odhadem zisků a vývojem ceny akcií. Během roku 2011 se odhady zisků v rámci bankovního sektoru významně snížily (viz tabulka 1), i když míra poklesu se poslední měsíc zpomalila. Investoři, kteří investovali během uplynulých tří měsíců do amerického finančního sektoru, by měli být v zisku.
Tento pozitivní scénář vynikl u bank nejvíce během posledního měsíce s jedinou vyjímkou a tou je Citigroup, viz tabulka 2. Ještě více tento vývoj vyniká v porovnání s odhady, které v posledních 3-6 měsících zaostávají za vývojem ceny akcií. A to může být právě onen okamžik,kdy může docházet k opětovnému růstu zisků.

Soustřeďme se na klíčové složky zisku - ďábel se ukrývá v detailech
Zisk v podobě čísla v novinovém titulku nám nepoví celý příběh, ale trh bude sledovat vývoj klíčových složek zisku, aby posoudil, nakolik je daná banka zdravá. Prvotní analýzy reportů za rok 2011 se podle nás budou soustředit na růst úvěrů, úrokové marže, příjmy z obchodování a kvalitu poskytnutých úvěrů. Sebemenší náznak růstu úvěrů bude pravděpodobně bohatě odměněn. Oznámení snížení nákladů nebude nejspíš v této výsledkové sezoně pozitivním faktorem, ačkoliv dlouhodobě zlepší klíčové části tvorby zisku.  Snižování nákladů také může znamenat další snižování příjmů.

Pochopení ohodnocení - pohled z výšky
Pokud věříte na celkové oživení během roku 2012, finanční sektor představuje znásobený efekt, který má růst poskytnutých úvěrů na ekonomiku. Zvýšení kvality stávajících úvěrů znamená přechod od ztrátových k ziskovým úvěrům a zabavené nemovitosti budou opět prodejné. To souvisí se skutečností, že banky zpravidla operují s 20-30násobnou finanční pákou vůči aktivům, takže onen dopad může být výrazný. Ke změně nedojde přes noc, ale pokud je zde dost podnětů, je třeba se na situaci podívat opravdu z velké výšky, abychom pochopili, co nás čeká.

Bank of America ztratila od maxima v roce 2007 zhruba 88 procent a Citigroup 95 procent hodnoty. Druhá skupina bank se zatím výrazně zotavila a ztrácí zhruba 20 procent. To samo o sobě neznamená, že dojde k návratu, ale když se vrátíme do minulosti a porovnáme dlouhodobé ocenění sektoru, viz graf 2, vidíme velký potenciál směrem vzhůru k 10 nebo 12tinásobkům budoucích příjmů. Současná valuace na horizontu 12 měsíců je 7,7, což je poměrně blízko hodnotě 6,5, která byla dosažena v lednu 2009. V “normalizovaném” ekonomickém prostředí, kde reálný americký růst dosahuje 2-3 procent, se zpravidla pohybujeme s oceněním na 10tinásobku zisků.

10 ledna 2012

EUR drží zisky; po lepších makrodatech se daří i AUD

Andrew Robinson, 10. ledna 2012
Asijská seance byla pro měny poměrně klidná, EUR si dokázalo udržet zisky ze včerejška.
Jednou z nejúspěšnějších měn byl AUD poté, co se schválená stavební povolení v listopadu vzpamatovala z propadu o revidovaných 10 % v předchozím měsíci. Schválená povolení vzrostla meziměsíčně o 8,4 % a ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zaznamenala nižší pokles než odhadovaných 18,9 %, jelikož nižší hypoteční sazby po snížení základní úrokové sazby ze strany Reserve Bank of Australia pomohly zlepšit sentiment kupujících. (Připomeňme, že prodeje nových domů HIA, jak jsme psali včera, stouply ve stejném období meziměsíčně o 6,8 %; zdá se tedy, že trh s bydlením nalezl určitou oporu.)
Britská makrodata byla poněkud smíšená. Tržby ve srovnatelných obchodech BRC vykázaly v prosinci solidní objem vánočních nákupů. Tržby vzrostly meziročně o 2,2 %, což je o dost víc než očekávaných 0,4 %. Představuje to silný odraz z tristních listopadových -1,6 % a nejrychlejší tempo růstu od loňského dubna. Vzhledem k nepříznivému počasí v prosinci 2010 mohou tato čísla vypadat lépe, než jaká ve skutečnosti jsou, a maloobchodníci údajně během vánočního období nabízeli obrovské slevy. Je to nicméně vítané plus po řadě nedávných zklamání.
Stejný sentiment bylo také možno sledovat při zveřejnění údajů o cenách domů RICS, které ukázaly, že ceny domů klesaly v prosinci nejpomalejším tempem za poslední tři měsíce, jelikož poptávka vykázala mírný vzestup. RICS však uvádí, že výhled trhu s bydlením zůstává pro nadcházející měsíce pochmurný a bez prostoru pro výrazný růst, jelikož svou daň si vyžádá pokračující nejistota ohledně vývoje britské ekonomiky a situace v eurozóně.
Stejná nálada se však neodráží v průzkumu Britské obchodní komory (BCC) za 4. čtvrtletí, který ukázal propad domácích tržeb a objednávek ve zpracovatelském sektoru a objednávek v sektoru služeb na nejnižší úrovně od roku 2009. Komora poznamenala, že britská ekonomika ve 4. čtvrtletí 2011 stagnovala a v 1. čtvrtletí 2012 ji s vysokou pravděpodobností čeká propad. Bank of England by se měla mít na pozoru …..
Trhy si musely počkat na zveřejnění prosincových makrodat z Číny, jež poukázala na prudký růst přebytku obchodní bilance v důsledku značného poklesu dovozu. Růst dovozu představoval meziročně ubohých 11,8 %, tedy hluboko pod předpovídanými 18,0 % a pod 22,1 % z předchozího měsíce. Růst exportu naopak svými +13,4 % naplnil konsensuální předpovědi, a zvýšil tak přebytek obchodní bilance z 14,53 mld. USD na 16,52 mld. USD. K všeobecnému překvapení si AUD i navzdory slabému importu podržel své denní zisky.
Včera jsme zaznamenali relativně klidnou seanci, když si euro dokázalo najít jistou podporu nad osmnáctiměsíčními minimy. Z Německa přišla smíšená data – listopadová obchodní bilance vykazovala silná čísla (s rostoucím přebytkem 16,2 mld. EUR oproti revidovaným 11,5 mld. EUR), což se nicméně neodrazilo v údajích o průmyslové výrobě, která naopak vykázala meziměsíční propad o 0,6 % po vzestupu o 0,8 % v předchozím měsíci. Vrcholná schůzka Merkelová-Sarkozy nepřinesla trhům žádný nový záchytný bod. CHF s přehledem ustál rezignaci šéfa Swiss National Bank P. Hildebranda jen s drobným zaškobrtnutím páru EURCHF směrem dolů, nicméně otěže přechodně již převzal T. Jordan, takže dopad na oficiální politiku je zanedbatelný; dolní hranice 1,20 zůstává nedotčena a nepokořena.
Kalendář severoamerických makrodat byl včera téměř prázdný, nicméně večerní údaje o spotřebitelských úvěrech v USA naznačují, že banky zmírňují podmínky pro poskytování úvěrů a vracejí se do jakéhosi normálu, neboť celkový objem úvěrů vyskočil z předchozích 6,02 mld. USD na 20,37 mld. USD, což představuje nejvyšší skokový nárůst za poslední dekádu. Jiné než revolvingové úvěry (tedy mimo kreditní karty) vzrostly o nepředstavitelných 14,8 mld. USD. Wall Street zaznamenal v průběhu dne mírné zisky, když DJIA si připsal 0,27 %, S&P +0,23 % a Nasdaq +0,09 %. Alcoa jako první společnost z koše indexu DJIA zveřejnila své hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí, jež sice překonaly prognózy, nízké ceny hliníku ji nicméně i tak po uzavření trhů ponechaly ve ztrátě.

Výsledková sezóna: a je to tady!

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank, 10.1.2012
Nejdůležitější výsledková sezóna za několik čtvrtletí
Tato výsledková sezóna bude nejdůležitější za několik posledních čtvrtletí. Mnoho odborníků čeká, že ekonomika se v roce 2012 výrazně zhorší, a titulky v médiích jsou extrémně negativní, čímž sráží důvěru spotřebitelů i podnikatelů na minima. Zajímavé je, že poslední ekonomická data předčila očekávání a ukazují, že americké ekonomice se daří nejlépe a je více odolná, než se před pár měsíci myslelo. Dokonce i v Evropě, která je pravděpodobně v mírné recesi, došlo k “otočce”, ukazatel PMI našel dno a alespoň prozatím ukazuje, že se Eurozóna neřítí z útesu.

Zároveň se u firem z indexu S&P500 zvyšují zisky a marže (viz graf níže) a i prodeje předčily maximum z doby před finanční krizí.
V prostředí nízké důvěry, negativních titulků, s mírnou recesí v Evropě a neschopností politické akce spolu s varováním nižšího zisku, které přišlo od několika amerických maloobchodníků, bude tato výsledková sezona velmi zajímavá. Společnosti totiž budou poskytovat odhady a výhledy pro rok 2012. To poskytne skutečný obraz toho, jak firmy vnímají situaci. Pozorně bude trh sledovat především finanční společnosti, protože jejich odhady půjček a ztrát na úvěrech jsou dobrým barometrem stavu ekonomiky.

Mezitím analytici na Wall Street přispěchali v posledním čtvrtletí se snižováním odhadů, což jsme neviděli od roku 2008, kdy jim tehdy konečně došlo, že něco není v pořádku. Avšak v prvním lednovém týdnu došlo ke zvyšování odhadů. Mohly poslední ekonomická data z USA na poslední chvíli před výsledkovou sezonou ovlivnit rozhodnutí analytiků? Bez ohledu na to zůstává otázkou, zda tentokrát budou mít analytici pravdu.
Alcoa, Chevron a J.P. Morgan Chase zveřejní výsledky tento týden
První týden výsledkové sezony je vždy klidný, jen s pár výsledky (oznamuje 8 společností z indexu S&P500 a STOXX 600).

Pondělí
Trh čeká, že Alcoa oznámí EPS -0,01, což znamená proti minulému čtvrtému kvartálu pokles o 102,4 procent. Odhady pro Alcou poklesly během posledních tří měsíců o 16 procent a odráží tak klesající ceny hliníku a převis nabídky v hutním průmyslu. Proto Alcoa minulý týden oznámila, že sníží hutní kapacitu o 12 procent.

Středa
První ropnou společností, která oznamuje, bude Chevron. Wall Sreet čeká EPS ve výši 3,27, ve srovnání s loňským rokem růst o 30%. Odhady v posledních třech měsících rostly o 6 procent spolu s tím, jak se ceny ropy neustále zvyšovaly v důsledku nedostatku nabídky po eskalaci konfliktu v Íránu.

Pátek
A jako obvykle bude první velkou komerční bankou, které oznámí výsledky hospodaření, J.P.Morgan Chase. Analytici očekávají EPS ve výši 0,93, což je o 17 procent méně než o rok dříve. Odhady se za poslední tři měsíce nezměnily. Součástí reportu je zpravidla detailní pohled na úvěry a trendy v bydlení.

Celý přehled zveřejňovaných výsledku je zde.

09 ledna 2012

Komodity rostou - prozatím

9.1.2012
Po měsících hibernace se investoři ženou za ziskovými obchody. Na trh přitekly nové peníze a především energetický sektor a vzácné kovy těžily z lepších ekonomických dat, zejména z USA, a hrozba konfliktu v Perském zálivu zvedla cenu ropy a odstartovala nákupy zlata a stříbra jako bezpečného přístavu.

Příští týden se pozornost bude soustředit na rebalancování dvou největších komoditních benchmarků, komoditního indexu Dow Jones -USD (DJ-USB CI) a S&P GSCI. Odhady hovoří o zhruba 250 až 300 miliardách USD, které jsou investovány buď přímo nebo jsou navázány na tyto dva indexy. V následujících týdnech proto může dojít k výrazným přesunům prostředků mezi podkladovými komoditami, které je třeba sledovat.

Rychlý pohled na výkonnostní tabulku z prvního týdne roku 2012 ukáže, že index DJ-USB přidal zhruba 2 procenta především díky energiím a vzácným kovům. Zemědělským komoditám se nedařilo a cena pšenice po silné rally koncem minulého roku podlehla vybírání zisků na obou stranách Atlantiku.

Rebalancování indexů v roce 2012
Vždy v lednu mění oba indexy DJ-USD i S&P GSCI aktuální váhy zastoupení jednotlivých komodit, které tak přizpůsobují původnímu rozložení a připravují  je na další změny. Toto rebalancování zpravidla (ale ne výhradně) spočívá spočívá v prodeji komodit, které si minulý rok vedly nejlépe a nákupu těch, kterým se nedařilo, aby se portfolio vyvážilo na původní úroveň. Tento rok je tu ještě změna navíc, do indexu DJ-USD byla poprvé přidána ropa Brent a zastoupení ropy WTI tak bylo o toto množství sníženo.
Vypořádací cena ze dne 6.ledna určí konečný počet kontraktů, které mají být koupeny a prodány, přičemž se tak bude dít od pondělí 9.ledna do pátku 13.ledna. Každý den bude zrealizován zhruba 20% objem z požadovaného přizpůsobení, přičemž bude použita zavírací cena futures kontraktů toho dne.

Obecně vzato, zemědělské komodity, dobytek a průmyslové kovy se budou kupovat, vzácné kovy a energie prodávat. Vyjímkou je zemní plyn a výše zmíněná ropa Brent. Je možné, že to bude mít pozitivní dopad na cenu cukru, niklu, bavlny, pšenice a zinku, protože odhadované objemy, které budou rebalancovány, tvoří u daných komodit značnou část dostupné likvidity. Známky toho, že investoři se snaží toto rebalancování předejít, jsme viděli na trhu již ve čtvrtek, kdy cukr klesl o 5,2 procent, nejvíce od září. Fundamentální zprávy způsobily pokles ceny a ten byl ještě umocněn spekulanty, kteří museli zavírat dlouhé pozice.

Protože index S&P GSCI bude snižovat svoji expozici v ropě WTI ve prospěch ropy Brent a plynového oleje, bude třeba prodat odhadem ropu WTI za 15 miliard dolarů a nakoupit ropu Brent za 5 miliard dolarů. Ačkoliv toto množství není ve srovnání s denními průměrnými objemy výrazné, spustilo v minulém týdnu silnější růst ropy Brent. Spread se rozšířil v uplynulém týdnu ze 3 dolarů na 11 dolarů, což naznačuje, že obchodníci a manažeři fondů, kteří kopírují index DJ-UBS, jsou už v přípravě na rebalancování aktivní….

Výhled pro jednotlivé sektory na rok 2012: Komodity čelí protivětru

První kvartál s největší pravděpodobností bude ve znamení velké nejistoty, protože trh bude hledat odpovědi na mnoho nezodpovězených otázek z roku 2011, zejména na tu nejdůležitější, zdali budeme v roce 2012 čelit globální recesi.

Myslíme, že dolar bude v prvních měsících roku 2012 nadále posilovat, takže růstový potenciál pro hlavní komodity se zdá být omezený.

Vzácné kovy jako zlato a do jisté míry stříbro budou nadále profitovat z pokračující averze k riziku. Podporujícími faktory bude prostředí s negativními výnosy, které nyní pozorujeme u více jak poloviny zemí G20, rostoucí fyzická poptávka ze strany centrálních bank a investoři z rozvíjejících se trhů. Cena se po korekci z roku 2011 stabilizuje a nové investice vyženou cenu během prvního čtvrtletí na cenu 1800 dolarů za unci a později ještě výše.


Technicky se zlato po korekci nachází těsně nad úrovní svého 200 denního klouzavého průměru na ceně 1634 USD, což signalizuje další růstový potenciál. Pokud by týdenní cena zavřela pod 1545, mohlo by dojít k hlubší korekci.

Základní kovy budou navzdory zhoršujícímu se výhledu na novou nabídku zpočátku roku 2012 pod tlakem díky rostoucím obavám z recese na rozvinutých trzích a díky zpomalení rozvojových trhů. Dlouhodobé vyhlídky jsou však pozitivní, protože nízké ceny povedou k obnovené tvorbě zásob, zejména v zemích jako je Čína.

Zemědělský sektor v roce 2011 klesal díky kombinaci normálního počasí a vyšší úrodě, protože farmáři v reakci na vyšší ceny v sezóně 2010/2011 zaseli rekordní množství. Celkové spekulativní dlouhé pozice, které drží hedžové fondy, klesly na nejnižší úroveň za dva roky, takže spolu s možnými problémy, které může nyní přinést počasí v Severní Americe, vidíme potenciál pro růst cen, zejména u komodit s omezenou poptávkou jako je kukuřice a sojové boby.

Energetický sektor, s vyjímkou amerického zemního plynu, který je v medvědím trhu díky obrovské nabídce břidlicového plynu, zůstane na počátku roku 2012 v pásmu. Dvě největší rizika pro cenu ropy představuje eskalace napětí v oblasti Perského zálivu (Írán a Irák) z pohledu růstu ceny a zhoršení evropské krize z poklesu poklesu ceny.

Ropa Brent by měla najít minimum kolem ceny 95 dolarů a průměrně by se měla v prvním čtvrtletí pohybovat kolem ceny 100 dolarů, než s koncem roku poroste. Jen odvážlivci by v tuto chvíli šli proti riziku toho, že krátkodobě může cena ropy vystřelit nahoru, ale čekejte na zprávy o uvolnění napětí, které mohou odstartovat agresivní výprodej.

Technicky vytváří trendová čára a předchozí maxima rezistenci na 115 dolarech a zářijová a listopadová maxima na 116.40 USD. Podpora je na 111,50 a 110,00 USD.