10 ledna 2012

EUR drží zisky; po lepších makrodatech se daří i AUD

Andrew Robinson, 10. ledna 2012
Asijská seance byla pro měny poměrně klidná, EUR si dokázalo udržet zisky ze včerejška.
Jednou z nejúspěšnějších měn byl AUD poté, co se schválená stavební povolení v listopadu vzpamatovala z propadu o revidovaných 10 % v předchozím měsíci. Schválená povolení vzrostla meziměsíčně o 8,4 % a ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zaznamenala nižší pokles než odhadovaných 18,9 %, jelikož nižší hypoteční sazby po snížení základní úrokové sazby ze strany Reserve Bank of Australia pomohly zlepšit sentiment kupujících. (Připomeňme, že prodeje nových domů HIA, jak jsme psali včera, stouply ve stejném období meziměsíčně o 6,8 %; zdá se tedy, že trh s bydlením nalezl určitou oporu.)
Britská makrodata byla poněkud smíšená. Tržby ve srovnatelných obchodech BRC vykázaly v prosinci solidní objem vánočních nákupů. Tržby vzrostly meziročně o 2,2 %, což je o dost víc než očekávaných 0,4 %. Představuje to silný odraz z tristních listopadových -1,6 % a nejrychlejší tempo růstu od loňského dubna. Vzhledem k nepříznivému počasí v prosinci 2010 mohou tato čísla vypadat lépe, než jaká ve skutečnosti jsou, a maloobchodníci údajně během vánočního období nabízeli obrovské slevy. Je to nicméně vítané plus po řadě nedávných zklamání.
Stejný sentiment bylo také možno sledovat při zveřejnění údajů o cenách domů RICS, které ukázaly, že ceny domů klesaly v prosinci nejpomalejším tempem za poslední tři měsíce, jelikož poptávka vykázala mírný vzestup. RICS však uvádí, že výhled trhu s bydlením zůstává pro nadcházející měsíce pochmurný a bez prostoru pro výrazný růst, jelikož svou daň si vyžádá pokračující nejistota ohledně vývoje britské ekonomiky a situace v eurozóně.
Stejná nálada se však neodráží v průzkumu Britské obchodní komory (BCC) za 4. čtvrtletí, který ukázal propad domácích tržeb a objednávek ve zpracovatelském sektoru a objednávek v sektoru služeb na nejnižší úrovně od roku 2009. Komora poznamenala, že britská ekonomika ve 4. čtvrtletí 2011 stagnovala a v 1. čtvrtletí 2012 ji s vysokou pravděpodobností čeká propad. Bank of England by se měla mít na pozoru …..
Trhy si musely počkat na zveřejnění prosincových makrodat z Číny, jež poukázala na prudký růst přebytku obchodní bilance v důsledku značného poklesu dovozu. Růst dovozu představoval meziročně ubohých 11,8 %, tedy hluboko pod předpovídanými 18,0 % a pod 22,1 % z předchozího měsíce. Růst exportu naopak svými +13,4 % naplnil konsensuální předpovědi, a zvýšil tak přebytek obchodní bilance z 14,53 mld. USD na 16,52 mld. USD. K všeobecnému překvapení si AUD i navzdory slabému importu podržel své denní zisky.
Včera jsme zaznamenali relativně klidnou seanci, když si euro dokázalo najít jistou podporu nad osmnáctiměsíčními minimy. Z Německa přišla smíšená data – listopadová obchodní bilance vykazovala silná čísla (s rostoucím přebytkem 16,2 mld. EUR oproti revidovaným 11,5 mld. EUR), což se nicméně neodrazilo v údajích o průmyslové výrobě, která naopak vykázala meziměsíční propad o 0,6 % po vzestupu o 0,8 % v předchozím měsíci. Vrcholná schůzka Merkelová-Sarkozy nepřinesla trhům žádný nový záchytný bod. CHF s přehledem ustál rezignaci šéfa Swiss National Bank P. Hildebranda jen s drobným zaškobrtnutím páru EURCHF směrem dolů, nicméně otěže přechodně již převzal T. Jordan, takže dopad na oficiální politiku je zanedbatelný; dolní hranice 1,20 zůstává nedotčena a nepokořena.
Kalendář severoamerických makrodat byl včera téměř prázdný, nicméně večerní údaje o spotřebitelských úvěrech v USA naznačují, že banky zmírňují podmínky pro poskytování úvěrů a vracejí se do jakéhosi normálu, neboť celkový objem úvěrů vyskočil z předchozích 6,02 mld. USD na 20,37 mld. USD, což představuje nejvyšší skokový nárůst za poslední dekádu. Jiné než revolvingové úvěry (tedy mimo kreditní karty) vzrostly o nepředstavitelných 14,8 mld. USD. Wall Street zaznamenal v průběhu dne mírné zisky, když DJIA si připsal 0,27 %, S&P +0,23 % a Nasdaq +0,09 %. Alcoa jako první společnost z koše indexu DJIA zveřejnila své hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí, jež sice překonaly prognózy, nízké ceny hliníku ji nicméně i tak po uzavření trhů ponechaly ve ztrátě.

0 komentářů: