10 ledna 2012

Výsledková sezóna: a je to tady!

Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank, 10.1.2012
Nejdůležitější výsledková sezóna za několik čtvrtletí
Tato výsledková sezóna bude nejdůležitější za několik posledních čtvrtletí. Mnoho odborníků čeká, že ekonomika se v roce 2012 výrazně zhorší, a titulky v médiích jsou extrémně negativní, čímž sráží důvěru spotřebitelů i podnikatelů na minima. Zajímavé je, že poslední ekonomická data předčila očekávání a ukazují, že americké ekonomice se daří nejlépe a je více odolná, než se před pár měsíci myslelo. Dokonce i v Evropě, která je pravděpodobně v mírné recesi, došlo k “otočce”, ukazatel PMI našel dno a alespoň prozatím ukazuje, že se Eurozóna neřítí z útesu.

Zároveň se u firem z indexu S&P500 zvyšují zisky a marže (viz graf níže) a i prodeje předčily maximum z doby před finanční krizí.
V prostředí nízké důvěry, negativních titulků, s mírnou recesí v Evropě a neschopností politické akce spolu s varováním nižšího zisku, které přišlo od několika amerických maloobchodníků, bude tato výsledková sezona velmi zajímavá. Společnosti totiž budou poskytovat odhady a výhledy pro rok 2012. To poskytne skutečný obraz toho, jak firmy vnímají situaci. Pozorně bude trh sledovat především finanční společnosti, protože jejich odhady půjček a ztrát na úvěrech jsou dobrým barometrem stavu ekonomiky.

Mezitím analytici na Wall Street přispěchali v posledním čtvrtletí se snižováním odhadů, což jsme neviděli od roku 2008, kdy jim tehdy konečně došlo, že něco není v pořádku. Avšak v prvním lednovém týdnu došlo ke zvyšování odhadů. Mohly poslední ekonomická data z USA na poslední chvíli před výsledkovou sezonou ovlivnit rozhodnutí analytiků? Bez ohledu na to zůstává otázkou, zda tentokrát budou mít analytici pravdu.
Alcoa, Chevron a J.P. Morgan Chase zveřejní výsledky tento týden
První týden výsledkové sezony je vždy klidný, jen s pár výsledky (oznamuje 8 společností z indexu S&P500 a STOXX 600).

Pondělí
Trh čeká, že Alcoa oznámí EPS -0,01, což znamená proti minulému čtvrtému kvartálu pokles o 102,4 procent. Odhady pro Alcou poklesly během posledních tří měsíců o 16 procent a odráží tak klesající ceny hliníku a převis nabídky v hutním průmyslu. Proto Alcoa minulý týden oznámila, že sníží hutní kapacitu o 12 procent.

Středa
První ropnou společností, která oznamuje, bude Chevron. Wall Sreet čeká EPS ve výši 3,27, ve srovnání s loňským rokem růst o 30%. Odhady v posledních třech měsících rostly o 6 procent spolu s tím, jak se ceny ropy neustále zvyšovaly v důsledku nedostatku nabídky po eskalaci konfliktu v Íránu.

Pátek
A jako obvykle bude první velkou komerční bankou, které oznámí výsledky hospodaření, J.P.Morgan Chase. Analytici očekávají EPS ve výši 0,93, což je o 17 procent méně než o rok dříve. Odhady se za poslední tři měsíce nezměnily. Součástí reportu je zpravidla detailní pohled na úvěry a trendy v bydlení.

Celý přehled zveřejňovaných výsledku je zde.

0 komentářů: