18 srpna 2011

FX Update: Asijské forexové trhy hledají směr poté, co SNB uvolnila cestu


Asijská seance byla relativně klidná, i když nepříliš přesvědčivý konec obchodování v USA riziko spíše utlumil. EURUSD se protlačil zpět pod úroveň 1,44 po té, co Wall Street Journal zveřejnil článek o tom, že regulátoři z Fedu i jednotlivých států ve snaze izolovat americký bankovní systém od evropské dluhové krize stupňují kontroly amerických poboček evropských bank a vyžadují větší záruky a více informací o zajištění likvidity na každodenní bázi.

Kromě toho se pozornost zaměřovala na údaje o obchodní bilanci Japonska za červenec, která zase potvrzuje, že země překonává následky březnového zemětřesení a tsunami, i když se začínají objevovat známky určitého zpomalení obchodu. Vývoz zboží vzrostl meziměsíčně o 0,8 %, přičemž zpomalení se dotklo jak vývozu do Číny, tak i do USA, ale tato hodnota představuje zároveň 3,3% pokles od začátku roku, což je mírné zhoršení oproti odhadu, které lze pravděpodobně přičíst na vrub silnějšího JPY. Dovoz vzrostl meziročně o 9,9 %, což je rychleji než červnových 9,8 %, ale pomaleji než odhadovaných 11,0 % v meziročním vyjádření. Lze to vysvětlit stabilní poptávkou po zboží a vyššími cenami pohonných hmot po přírodní katastrofě. Přes to všechno zaznamenalo Japonsko již podruhé přebytek ve výši 72,5 mld. JPY, a mírně tak překonalo odhady.

Pokud jde o další makrodata, Čína zveřejnila smíšené údaje o inflaci cen domů za červenec – v Pekingu ceny domů vzrostly v červenci o 1,9 % v meziročním vyjádření (pomaleji než červnový nárůst o 2,2 %), ale v Šanghaji, kde nárůst činil 2,5 %, byl jejich růst rychlejší než v červnu. V čistém výsledku je patrné, že nedávné snahy zbrzdit bublinu v realitním sektoru pokračují a na definitivní zpomalení si budeme muset ještě počkat.

Hned na začátku včerejší evropské seance na sebe upoutal pozornost CHF, když švýcarská centrální banka oznámila zesílení opatření proti posilování CHF. To, že nezazněla žádná zmínka o peggingu ani přímých intervencích, trhy ze začátku zklamalo a CHF posílil vůči EUR na hladinu lehce přes 1,12 (oproti předchozím 1,1550), ale zvýšení nabízené likvidity prostřednictvím swapů z 120 mld. na 200 mld. CHF pomohlo najít bezprostřední oporu. Nyní se vůči EUR obchoduje v oblasti středu okolo hodnoty 1,14. Švýcarská vláda ohlásila vágní podpůrný balíček pro export a turistický ruch, které dopad silného CHF pociťují nejvíce.

Ze zápisu ze zasedání Bank of England vyplývá, že britská centrální banka jednohlasně odsouhlasila zachování stávajících sazeb (jestřábi M. Weale a S. Dale se odklonili od svého postoje), přičemž A. Posen, zastávající výrazně holubičí názor, i nadále podporuje další opatření v oblasti kvantitativního uvolňování (QE) a někteří další členové tuto možnost také zvažují. GBPUSD nicméně navzdory hovorům o QE a neočekávanému nárůstu nezaměstnanosti ze 4,7 % na 4,9 % vyšplhal na své dvouapůlměsíční maximum.

Komoditní měny našly určitou podporu u klesajícího amerického dolaru a stoupajících cen cenných kovů a ropy.

Wall Street se pokusil o odraz, ale ten vyšel do ztracena, když v závěru nočního obchodování rizikové měny spadly z intradenních maxim, načež asijské obchodování otvíralo na úrovních blížících se včerejším závěrečným hladinám. Ch. Plosser a R. Fisher z amerického Fedu potvrdili svůj odpor vůči dalšímu kvantitativnímu uvolňování. Ch. Plosser se vyjádřil, že nedávný slib Fedu zachovat až do poloviny roku 2013 sazby na nízké úrovni je „nevhodnou politikou v nevhodném čase“, což také pomohlo zvednout USD z jeho minim. Údaje v rámci amerického indexu cen výrobců za červenec očividně jejich postoj potvrdily, jelikož jádrové ceny výrobců šly meziměsíčně nahoru o 0,4 %, což přineslo mírné příjemné překvapení. Tím však mohou být narušeny vyhlídky na další opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. Dnes večer očekávaný index spotřebitelských cen může tuto teorii potvrdit.

V evropské obchodní seanci nás čekají britské maloobchodní tržby a údaje o stavební výrobě eurozóny. V severoamerické seanci není o zveřejňovaná data nouze, takže tam se pozornost soustředí na kanadské předstihové ukazatele a velkoobchodní tržby a americký index spotřebitelských cen, týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti, ekonomická očekávání a spotřebitelský sentiment Bloomberg, předstihové ukazatele, index výrobní aktivity oblasti Filadelfie a prodeje existujících domů. Na programu je i projev W. Dudleyho z newyorského Fedu.

17 srpna 2011

No, v podstatě se děje to, po čem racionální odborníci už nějaký čas volají.

FX blog Kena Vekslera      

Nalezení logického řešení v případě náhodně spojených neslučitelných národů, které se snaží dostat ze systému více, než tam dávají, aby pokryly své enormní dluhy, může být skutečně problém. Vždy se mělo za to, že když spojíte entity, z nichž některé mají peněz dost a jiné málo, je třeba aby byl k dispozici někdo, kdo bude celé financování hlídat.
A to je co, co duo nadlidí Merkelová/Sarkozy (časem přibude ještě více akronymů) tak odvážně sdělili po té, co spolu strávili příjemné odpoledně nad šálkem kávy a krabicí sušenek.

Jejich verze však připomíná spíš román Goerge Orwella “1984” než Alenu v říši divů od Lewise Carola …

Je to však je pozlátko a zde je pár tipů, co za tím číst:
  • volit prezidenta každého 2,5 roku,
  • fiskální odpovědnost shromáždit do jednoho velkého poolu a centrálně ji řídit,
  • zavedení bankovní daně a jiné kreativní cesty, jak získat hotovost tam, kde žádná není.

Jde v podstatě o pár naditých peněženek, které zaplatí účet za 17 rozdílných stolovníků, kteří místo aby si užili celé dvanáctichodové menu, ochutnají jen salát.

Prvotní reakce trhu byla, že EURUSD vybral všechny stoplossy nad 1,4430, udělal svíčku až na 1,4471.
GBPUSD (maximum v reakci 1,6470) následoval EURUSD, ostatní dolarové páry byly trochu utlumeny páry s CHF, který přitahoval pozornost. Zlato se drželo dobře a americké akcie získaly podporu, přičemž evropské indexy jen následovaly pohyb EURUSD.

To vše však trvalo jen chvilku, pak se vývoj otočil a nakonec z toho byla docela poklidná noc.

Dnes ráno se všude hovořilo s Švýcarské centrální bance a jejich komické strategii. Na pravidelném týdenním setkání rozhodli nevázat frank a místo toho rozšířili depozita a swapovou linku ze 120 miliard na 200 miliard, které nahrnou na trh. Nervozita na trhu ovšem přetrvává, protože nikdo neví, zda nepřijdou na řadu další oznámení.
EURUSD šel v souladu s EURCHF a poklesl o 80 pipů, poté získal 70 zpět a nyní se pohybuje kolem této úrovně.

Dnes nás čeká nezaměstnanost v UK, index cen výrobců v USA, což bude trh sledovat pravděpodobně nejvíce.

V případě akcií a S&P500 čekám na otočku protože včera vyvrcholilo to, co jsem očekával. První cíl směrem dolů je 1170 a pokud bude prolomen, tak 1130. Možná to bude chtít den dva, ale jsem připravený.

Co se hlavní párů týče, jsem mimo EURUSD, ale mám stále medvědí pohled. U GBPUSD nevěřím síle tohoto páru a na rally jako na tu včera se dívám jako na příležitosti k prodeji. Stoplos nad 1,6530/40, cíl 1,6330.
Obdobně vidím také AUDUSD, ale nyní bych do toho nešel.

Více mě nyní láká EURJPY, prodej na 110,70, stop na 111,30 a cíl 109,50 a pak 108,80.

Sledujte mě na Twitteru (@KenVeksler), nasaďte přilby a hodně štěstí.

S pozdravem Ken Veksler

FX Update: Rozhodující momenty pro CHF; zraky se upírají na zasedání SNB

,17. srpna 2011

Společná tisková konference Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho představila spoustu návrhů na budoucnost společných vazeb, nicméně ohledně dluhové hrozby v EU, Evropského fondu finanční stability ani společných eurobondů nepřinesla nic nového. Nejvýznamnější předložený návrh se týkal jednotného zdanění finančních transakcí, který se u zástupců finančního sektoru s příliš vlídným přijetím nesetkal. Malomyslnost a absence jakékoli konkrétní akce pak udaly tón zahájení asijské seance, která se nesla v duchu obecné nechuti k riziku. Pár EURUSD předvedl hon na stop-lossy až k úrovni 1,4350, která nicméně odolala, a po zbytek seance se pár obchodoval v rozmezí 1,4350-1,44.

Pokud jde o makrodata, Austrálie zaznamenala za druhé čtvrtletí mírný nárůst mezd, čtvrtletně o 0,9 % oproti +0,8 % v předchozím čtvrtletí, což v zásadě odpovídá očekávání. Předstihové indikátory vykázaly nepatrný meziměsíční vzestup, nicméně v meziročním srovnání šlo o nejnižší tempo růstu od srpna 2009 (1,6 %), což potvrdilo správnost stávajícího postoje RBA k úrokovým sazbám.

Viceprezident USA Joe Biden dnes zahájil pětidenní návštěvu Číny, přičemž se objevují spekulace, že by jeho cesta mohla přispět ke vstřícnějšímu postoji čínské vlády k revalvaci jüanu. Zatím tomu nic nenasvědčuje, dnešní kurz USDCNY se usadil výše než včera, nicméně je to jistě téma, které si v několika nadcházejících dnech zaslouží pravidelnou pozornost. Přední čínský list People’s Daily mezitím vyzval USA, aby uklidnily obavy Pekingu pramenící z toho, že jako věřitel drží velkou část amerických dluhopisů.

V průběhu noci se euro opět zmítalo v důsledku volatility, přičemž první nepříznivé zprávy o HDP v Německu a eurozóně poslaly jednotnou měnu zpočátku níže. Německo vykázalo za 2. čtvrtletí pouze 0,1% mezičtvrtletní růst (už v prvním čtvrtletí došlo k revizi dolů z 1,5 % na 1,3 %), za stejné období pak eurozóna zaznamenala mezičtvrtletní růst o 0,2 % oproti 0,8 % v předchozím čtvrtletí. Ke zklamání přispěla i obchodní bilance eurozóny za červen, která s přebytkem 0.9 mld. EUR nenaplnila původní očekávání ve výši 1,1 mld. EUR.

Později v průběhu seance lehce podpořila riziko zpráva o tom, že agentura Fitch potvrdila rating USA na stupni AAA se stabilním výhledem. Většinu dřívějších ztrát se podařilo vymazat, i když dolarový index zavřel téměř beze změny. V očekávání dnešního zasedání SNB přetrvává nervozita ohledně CHF a tato měna zůstává volatilní. Zvlášť nepředvídatelně se chová EURCHF ve světle spekulací o tom, že SNB sleduje ceny forwardových kontraktů. Britskou libru podpořil velice pevný vývoj indexu spotřebitelských cen za červenec, který zaznamenal meziroční růst 4,4 % oproti předchozím 4,2 % a překonal očekávaná 4,3 %.

Co se týče dat z amerického trhu, započatá výstavba poněkud překonala prognózy, ale počet vydaných stavebních povolení naopak zklamal. Průmyslová výroba byla téměř dvojnásobně lepší než odhady (nárůst o 0,9 % oproti předchozí hodnotě 0,4 % a očekávané 0,5 %) a toto zlepšení lze pozorovat napříč širokým spektrem odvětví. Očekávání překonala i míra využití kapacit na úrovni 77,5 % ve srovnání s červencovou hodnotou 76,9 %, která byla revidována směrem nahoru. Tato vlna pozitivních makrodat přesto nedokázala pozvednout Wall Street, když finanční sektor táhne dolů nulový výsledek summitu EU. Akcie po třech dnech růstu poprvé poklesly – DJIA o 0,67 %, S&P o 0,97 % a Nasdaq o 1,24 %.

Pokud jde o dnešní kalendář ekonomických události, v Austrálii bude zveřejněn předstihový ukazatel Westpac, počet volných kvalifikovaných pracovních míst DEWR a index nákladů na práci. V Singapuru očekáváme údaje o vývozu očištěné o ropu. V Evropě se dozvíme index cen domů ve Švédsku a saldo běžného účtu platební bilance eurozóny. Následovat bude zápis z posledního zasedání Bank of England, údaje o míře nezaměstnanosti ve Velké Británii a index spotřebitelských cen v eurozóně. Rovněž bychom neměli zapomenout na zasedání vlády a centrální banky Švýcarska, protože se trhy připravují na možná opatření na devizových trzích. Během severoamerické seance bude zveřejněn týdenní počet žádostí o hypotéku US MBA a index cen výrobců za červenec. V Kanadě budou zveřejněny údaje o mezinárodních transakcích s cennými papíry a později během seance vystoupí R. Fisher z amerického Fedu.

15 srpna 2011

Commodity Upadte: Komodity se po propadu stabilizovaly

Ole S. Hansen, komoditní stratég
  
I minulý týden jsme napříč sektory pozorovali zvýšenou volatilitu jako důsledek dluhové krize na obou stranách Atlantiku. K tomu se přidává ještě zpomalující hospodářská aktivita. Trh se aktuálně snaží zjistit, zda se některé ekonomiky vrátí k druhému dnu recese, což by byla špatná zpráva jak pro akcie tak pro komodity.

Graf níže ilustruje vývoj některých klíčových trhů od momentu, kdy FED spustil kvantitativní uvolňování. Riziková aktiva jako akcie a komodity trpí, zatímco investoři se přesunuli do zlata a švýcarského franku. Švýcarský frank je nyní podle některých názorů nadhodnocen o 40% a důsledky jsou vidět i na silnicích. Lidé jezdí ze Švýcarka nakupovat do Německa a Francie. Jak se Švýcarská centrální banka vyrovná s touto situací, bylo a je předmětem mnoha spekulací a díky některým z nich mohl frank na konci minulého týdne oslabit.

Index Reuters Jefferies CRB se vzpamatoval z dřívějších ztrát a celý uplynulý týden zakončil na nule. Zisky na drahých kovech a zemědělských komoditách vyvážily ztráty, které utrpěly energie a průmyslové kovy.



Ropa ztratila třetinu své hodnoty
Cena ropy WTI se minulé úterý propadla až na 75,71 USD. Od květnových maxim tak ztratila třetinu své hodnoty a propadla se také pod průměrnou cenu z roku 2010, který činí 80 dolarů. Cenu tlačily níže likvidace dlouhých pozic a obavy z dvojité recese. Na trhu zmizela také víra v budoucí vyšší ceny futures kontraktů, která hnala trhy výše a nyní se dá čekat spíše konsolidace.

Ropa Brent si vedla lépe, především díky poptávce z rozvíjejících se ekonomik a menšímu podílu spekulativních pozic. Cena se krátce podívala pod hodnotu 100 dolarů, potom ale silně posílila s potenciálem růstu na 110 dolarů, kde lze čekat další růst.

Zlato dosáhla s platinou téměř parity
Cena zlata dosáhla nového rekordu 1800 dolarů a má za sebou nejlepší týden od ledna 2009. Cena rostla šest týdnů v řadě.

Zatímco zlato rostlo, stříbru se nedařilo držet krok a spolu s platinou zůstalo pozadu. Poměr ceny zlata a stříbra je nejvýše za šest měsíců a cena zlata a platiny dosáhla parity, potřetí za 15 let. Graf níže ukazuje, že ve dvou předchozích případech cena platiny po dosažení parity přidala v následujících měsících 20 procent.

Trhy se ke konci týdne zklidnily a švýcarský frank, japonský yen a zlato trpěly vybíráním zisků, z části i proto, že přes víkend by mohlo dojít k oznámení dalších politických kroků. Přiliv kapitálu do zlatých ETF fondů se v uplynulých týden vyrovnal předchozím sedmi měsícům a na rekordní úrovně opět roste také objem spekulativních pozic.

Zvýšení marží na zlatě - přijdou další
Burza CME, která zajišťuje obchodování zlatých futres v New Yorku zvýšila minulý týden zálohu na kontrakt ve výši 100 uncí o 22 procent, na 5500 dolarů. To představuje stále pouze 3,1 procent celkové hodnoty kontraktů a při stále trvající velké intradenní volatilitě se dá čekat další zvýšení.  Potenciál růstu je krátkodobě omezený, protože někteří investoři budou nuceni trh opustit. Nadále ale trvají fundamentální důvody pro růst, které zlato podporují. Patří k nim i obavy z možné intervence na švýcarském franku a japonském yenu, které by jen vehnaly další investory do zlata.

Zpráva o úrodě poslala ceny výše
Klid na trhu s obilninami a sojovými boby, který vypadal imunní vůči nedávnému dění na ostatních trzích, byl ve čtvrtek minulý týdne přerušen. Americké ministerstvo financí v poslední zprávě snížilo odhad výnosů nové úrody. V červenci trpěl Středozápad nejhoršími vedry za posledních 50 let a to mělo negativní dopad na úrodu. Prudkým růstem reagovala cena sojových bobů a především kukuřice. Kukuřice si zatím od začátku roku vede nejlépe, připsala si 27%, o tři procenta více než zlato a stříbro.

Pšenice se stává krmivem místo kukuřice
Cena pšenice i přes neutrální zprávu rostla, především díky rostoucím cenám kukuřice. Nižší produkce a vyšší poptávka po pšenici jako krmivu byla vyvážena nižším očekávaným exportem. Zásoby pšenice jsou dostatečné a ruský export činí mezinárodní trh vysoce konkurenčním.

Na prosincových kontraktech téměř vymizel rozdíl mezi cenou pšenice a kukuřice, protože pšenici podporují očekávání chovatelů dobytka, kteří nahrazují drahou kukuřici právě pšenicí. Graf níže ukazuje poměr ceny mezi cenou kukuřice a pšenice a ukazuje fenomenální nárůst ceny kukuřice v uplynulých šesti měsících.