17 března 2011

Vítězem se stává CHF; našlo by se několik dobrých příležitostí

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank


Oh what a day, oh what a night… (To ale byl den, to ale byla noc…)

Klobouk dolů před každým, kdo uhodne, ze které písničky tenhle řádek pochází.

Ale zpět k trhům. Jak již naznačuje text písně, u všech měnových párů to byl strašný večer. Největšími vítězi v tom celém chaosu byli JPY a CHF a jen cílová fotografie prozradila, který z nich byl o vlásek lepší: cenu získává CHF. K masivním pohybům došlo přes noc převážně u měnových párů s JPY: USDJPY dosáhl úrovní 76,35 čerstvých minim od druhé světové války, EURJPY ztratil téměř 800 bodů a USDCHF také vypadal, jak kdyby ho přežvýkala kráva – dostal se na úroveň 0,8845. To vše způsobila silná volatilita, kterou rozhoupaly obavy trhu z roztavení reaktoru v Japonsku.

Je zajímavé, že EURUSD a GBPUSD se v podstatě dostaly na vedlejší kolej, přičemž EURUSD se dnes dopoledne obchoduje se stejnou poptávkou, jakou měl v posledních několika týdnech, zatímco GPBUSD si jen pohodlně trůní na úrovni, která se vytvořila jako významný support.

Podle vyjádření japonského ministra hospodářství Kaoru Yosana z včerejší noci se japonské pojišťovny v současné době nepodílejí na žádných repatriacích a zvěsti o tom, že by Bank of Japan mohla uvažovat o změně sazeb, nejsou nic jiného než fámy. Nasnadě je tedy ale podstatná otázka: když pojišťovny ještě JPY nenakupují, co se stane, až konečně začnou?

Jak si asi dokážete představit, volatilita na devizových trzích na pozadí noční aktivity doslova explodovala a v některých případech (které se netýkají JPY) stále nabízí dobrou hodnotu, jen musíte takové příležitosti zavětřit.

Ti, kdo mají nutkání na tomto trhu obchodovat, by si měli raději dát něco na uklidnění a trochu se natáhnout, než se vůbec do něčeho pustí. Napadá mě fráze „jen vzteklí psi a Angličané“…

Jaký mám na tento trh názor? Rozhodně se na něm v tuto chvíli najdou některé dobré příležitosti s adekvátní odměnou, ale je k tomu zapotřebí rychlost, hbitost a pevná disciplína. Pokud ničím takovým nevládnete, přečtěte si ještě jednou mé doporučení výše.

Během dne by investoři mohli nakupovat GBPUSD kolem úrovní 1,5980/6000, u EURUSD obchodovat v rámci pásma s příklonem k růstu a do pozic tedy vstupovat při poklesech k 1,3880. V případě EURJPY by mohli držet jakékoli zbývající krátké pozice ze včerejška, i když většina z nich byla pravděpodobně uzavřena již v noci.

Dnes nás čeká zasedání SNB (bez ohledu na výsledek to bude jako z bláta do louže), týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a jádrový index spotřebitelských cen také v USA.

Stále převládá nejistota a volatilita

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek na stejných úrovních, jelikož stále převládá nejistota ohledně toho, jaký výsledek bude mít situace ve Fukušimě. Vzhledem k tomu, že v eurozóně nebudou zveřejněna žádná data, očekáváme, že pan Trh bude poměrně volatilní a stane se rukojmím japonské krize.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,3 procenta níže. Investoři budou jedním okem sledovat vývoj kolem portugalských vládních dluhopisů, které se včera po snížení ratingu Portugalska ze strany agentury Moody’s a po výrazném poklesu poptávky po portugalských dluhopisech se splatností v roce 2012 dostaly znovu pod tlak.

Investoři jsou z posledního vývoje na světových akciových trzích stále zmatení a obávají se, že zemětřesení bude mít na Japonsko tak velký dopad, že by to mohlo zpomalit globální růst. Ano, možná celkové škody dosáhnou dvojnásobku škod způsobených zemětřesením v Kóbe v roce 1995, ale podle toho, jak reálný HDP v průběhu roku 1995 dále rostl, očekáváme, že nyní se japonská ekonomika z tohoto šoku také rychle vzpamatuje a dopad bude jen malý. Japonská ekonomika v současnosti vytváří kolem 8,7 % světového reálného HDP a v roce 2011 se očekává, že poroste tempem 1,5 %, ve srovnání s odhadovaným světovým růstem na úrovni 4,4 %. I kdyby v Japonsku byl po zemětřesení růst nulový, dopad na světový růst bude velmi omezený.

Mnoho analytiků ve svých vystoupeních říká, že nejhorší máme za sebou a že toto je dobrá příležitost k nákupům. Souhlasíme s tím, že tato krize přinese příležitosti, ale nejprve tomu tak bude na vyspělých akciových trzích (USA a Evropa) a teprve později v Japonsku. V podobné situaci v roce 1995 byly japonské akcie pod tlakem směrem dolů po několik měsíců i přesto, že všude jinde akciové trhy prudce rostly.

16 března 2011

Dochází ke stabilizaci chuti investorů k riziku?

Objednejte ZDARMA brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ zde


Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy ve středu otevřou o něco málo výše, protože v Japonsku poprvé došlo ke stabilizaci chuti k riziku, což souviselo s indexem Nikkei 225, který přes noc posílil o 5,7 %, a s cenami surové ropy typu Brent, které poklesly pod hranici 110 USD za barel.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 0,2 % výše. Investoři dnes budou sledovat únorová data z Velké Británie týkající se změny počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti (09:30 GMT), kde se očekává nárůst o 1 300, a dále britské údaje za leden o míře nezaměstnanosti podle ILO (09:30 GMT), kde se očekává hodnota 7,9 %. Zveřejněná čísla ukážou, že i přes pomalé zotavování britské ekonomiky se situace na trhu práce zlepšuje jen hlemýždím tempem. Později během obchodní seance bude zveřejněn únorový index spotřebitelských cen v eurozóně (10:00 GMT), u kterého se očekává meziměsíčně nárůst o 0,4 % a meziročně o 2,4 %. Včera pozdě večer snížila agentura Moody’s úvěrový rating Portugalska z A1 na A3 s negativním výhledem a tato zpráva by mohla vyvolat nové tlaky na trhu s dluhopisy periferních zemí eurozóny.

Domníváme se, že nárůst cen japonských akciových titulů je příkladem klasické psychologické reakce investorů na rychle padající ceny akcií. Zároveň jsme ale také přesvědčení, že by investoři měli zachovat zdrženlivost a že by si před tím, než se rozhodnou zvýšit svoji angažovanost vůči japonským akciím, měli počkat na podrobnější informace o situaci v Japonsku. Domníváme se, že výprodej vytvořil fantastické příležitosti k nákupu, ovšem jistě nechcete být tím prvním, kdo vyrazí na běžeckou dráhu, aby zjistil, že ostatní vyčkávají a on běží zcela sám.

Tlak na trhy s energiemi kvůli krizi v Japonsku trochu opadl a ceny ropy Brent klesly pod 110 USD za barel. Ale ani to nám ještě nezaručuje chvíli klidu. V Bahrajnu bylo obchodování s akciemi pozastaveno v důsledku vyhlášení výjimečného stavu a agentura Fitch kvůli zvýšenému politickému riziku snížila Bahrajnu rating z A- na BBB (druhý nejnižší investiční stupeň). Investoři kvůli situaci v Japonsku dočasně úplně zapomněli na Blízký východ, což hraje do karet úsilí Muammara Kaddáfího převzít kontrolu nad celou Libyí, následkem čehož klesly ceny ropy Brent. Realita je však stále takováto: pravděpodobnost, že se vlna napětí na Blízkém východě bude dále šířit a narušovat energetické trhy, je stále značná, a tak bude toto riziko akciové trhy nadále paralyzovat.

Včera se Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) rozhodl ponechat americkou referenční úrokovou sazbu na 0,25 % a dále se vyjádřil k vývoji americké ekonomiky. Federální rezervní systém se nechal slyšet, že oživení stojí na pevných základech a inflační očekávání zůstávají stabilní. Dobré zprávy od strýčka Sama!

Devizové trhy si hrají na honěnou s událostmi v Japonsku

Objednejte ZDARMA brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ zde

John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Bank


Volatilita na devizových trzích si nezadá s důsledky toho, že aktuální dění v Japonsku zjevně zasáhlo do určité míry i obyčejné lidi v hlavním městě země. Jaký vliv bude mít situace v Japonsku na dnešní zasedání FOMC a nové stanovisko k měnové politice?

Vzhledem k tomu, že úrovně radiace v Tokiu několikanásobně přesáhly normální hodnoty (a vzhledem k tomu, že lidi zrovna neuklidňuje fakt, že i několikanásobky prakticky nulových hodnot neznamenají prakticky žádné radiační nebezpečí), zachvátila panika v Japonsku nejen trhy, ale do určité míry i obyčejné lidi na ulicích, jelikož obchody v Tokiu se vyprazdňují a někteří obyvatelé město opouštějí. Ve snaze odvrátit největší pohromu od roku 1987 zařazuje Bank of Japan vyšší rychlost, nalévá do bankovního systému dalších 8 bilionů jenů a dostala nyní od vlády oprávnění k investicím do veřejně obchodovaných fondů (ETF) a realitních investičních fondů (REIT). Zprávy od reaktorů nejsou mezitím tak slibné, jak tvrdí jaderní vědci. V tuto chvíli můžeme jen smeknout klobouk před japonskými hrdiny, kteří se přímo na místě katastrofy snaží udržet reaktory pod kontrolou. Na devizových trzích trpí nejvíce procyklické měny jako AUD a CAD a situaci začínají konečně pociťovat i měny rozvíjejících se trhů.

Graf: EURJPY

Trh se ukazuje ve svých starých, prastarých barvách, jelikož touha po bezpečném přístavu se v tomto prostředí a v tento okamžik promítá do ještě větší poptávky po JPY a CHF než po USD. EURJPY proto rychle koriguje, jelikož veškeré vzrušení z chystané změny úrokových sazeb ze strany ECB vyprchává a my se místo toho soustředíme na možnost, že očekávání centrální banky může zmrazit skutečnost, že třetí největší ekonomika světa dostala ránu pod pás.

15 března 2011

Akcie zasaženy řetězovou reakcí nejistoty

Objednejte ZDARMA brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ zde

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou v úterý níže, protože Japonsko se potýká s obrovskými problémy ve svých jaderných zařízeních, což způsobilo propad indexu Nikkei o 10,6 %. Ve spojení s cenovými šoky, které postihly surovou ropu, vyvolala tato událost na akciových trzích očekávanou korekci.

Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 2,0 % níže. Přestože se trhy zaměřují především na bezpečnostní problémy v jaderné elektrárně Fukušima, investory čekají důležité ekonomické údaje také od miláčka eurozóny Německa – bude zveřejněn index ekonomického sentimentu ZEW za březen, jehož hodnota by měla podle očekávání vzrůst z předchozích 85,2 na 86,0. I když se očekává, že zveřejněné výsledky potvrdí, že německá ekonomika posiluje a podnikatelské prostředí se zlepšuje, zveřejněné výsledky v současné nejistotě zřejmě žádnou chuť k riziku nevyvolají.

Japonské akcie šly dolů o 10,6 %, protože investoři snížili svou expozici vlivem velké nejistoty obestírající konečné dopady zemětřesení na Japonsko a nevyřešené situace v jaderné elektrárně Fukušima. Očekáváme, že tato událost spolu s cenami ropy Brent nad 110 USD za barel vyústí v globální tlak na prodej akcií, jelikož investoři se uchýlí do bezpečí, které představují vládní dluhopisy a nástroje peněžních trhů. Jak už jsme řekli včera, japonské akcie budou po dobu několika měsíců tlačeny dolů, protože investoři budou přeceňovat dopady zemětřesení, načež se u japonských akcií a zejména u procyklických nadnárodních japonských společností objeví velice atraktivní příležitosti.

Co se týče společností, Microsoft včera oznámil, že už nebude vyrábět nové přehrávače Zune, protože je o ně malý zájem. Tato zpráva upevnila dominantní postavení společnosti Apple v oblasti přenosných hudebních a zábavních zařízení. Společnost Hewlett-Packard oznámila, že zvýší čtvrtletní dividendy o 50 %, což je známkou jejích velkých očekávání ohledně budoucí ziskovosti.

14 března 2011

Nálada investorů je kvůli japonskému zemětřesení smíšená

Objednejte zdarma brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí na stejné úrovni vzhledem k tomu, že v Asii po historickém zemětřesení v Japonsku opadla ochota riskovat a ceny surové ropy Brent se stále drží kolem 112 USD za barel.


Futures na index FTSE 100 jsou před začátkem obchodování o 0,3 % níže. Dnešní nejdůležitější událostí je zveřejnění údajů o průmyslové výrobě eurozóny za leden, která by podle očekávání měla meziměsíčně vzrůst o 0,3 %. Tato čísla budou znamením ekonomického oživení v Evropě i toho, jak se zotavují země na periférii Evropy. Vzhledem k nejistotě v Japonsku a pokračujícímu tlaku na energetické trhy zažijí akcie smíšenou obchodní seanci, dobré údaje o průmyslové výrobě eurozóny by mohly o něco zvýšit ochotu riskovat.

V Asii poklesl index Nikkei 225 o 6,4 %, protože investoři stáhli peníze z akcií kvůli nejistotě ohledně konečných škod a dopadu na ekonomiku. V reakci na přírodní katastrofu dodá Bank of Japan nouzově do finančního systému 7 bilionů JPY a rozšíří fond na nákupy aktiv z 5 bilionů JPY na 10 bilionů JPY. Pokud jde o jednotlivé akciové tituly, akcie Tokyo Electric Power Co. se z důvodu nedostatečné poptávky způsobené problémy v atomové elektrárně Fukushima, kde se tato firma snaží zabránit roztavení jednoho z bloků, propadly o 23,6 %.

I přes zničující katastrofu, která Japonsko postihla, a přes utrpení obyvatel pobřežních oblastí se domníváme, že tato nešťastná událost vytvoří příležitosti k nákupu japonských titulů. Vhledem k velmi nízkému ocenění mnoha japonských společností a vzhledem k úsporným opatřením v nich vytvoří v blízké budoucnosti stávající negativní sentiment lákavé příležitosti k nákupu pro dlouhodobé investory, protože v nejbližší budoucnosti se japonské akcie pravděpodobně ve srovnání s tituly z jiných rozvinutých zemí propadnou. Po zemětřesení v Kobe v roce 1995 japonské tituly před opětovným oživením oslabovaly celých 5 měsíců, během kterých ztratily 24 %, protože investoři podcenili celkový rozsah škod a dopad katastrofy na ekonomiku. Tentokrát by se mohl podobný scénář opakovat a akcie by mohly před zotavením několik měsíců oslabovat. Zítra se tomuto tématu budeme ve speciálním příspěvku věnovat podrobněji.