19 listopadu 2010

Na akciových trzích se očekává korekce

Očekává se, že evropské měnové indexy zahájí v pátek beze změny; futures na index S&P přes noc mírně klesly přes hlášené silné hodnoty ze zpracovatelského sektoru i příznivé údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Kromě toho Irsko v noci téměř přijalo pomoc, což trhy uklidnilo, a včera došlo k úspěšné primární emisi akcií GM. Na akciových trzích ale očekáváme korekci vzhledem k tomu, že je málo zpráv, které by podpořily včerejší růst.
Nejvýznamnější plánovanou událostí dnešního dne je zveřejnění cen německých výrobců očekávané v 7:00 GMT. Obecně se očekává meziroční růst na úrovni 4,1 %, přičemž předchozí hodnota dosáhla meziročně 3,9 %. To si zaslouží komentář – pokud se ceny vstupů budou tímto tempem zvyšovat i nadále, a pokud je případně podpoří ještě rostoucí ceny komodit, přenese se jednoho dne inflace na spotřebitele. To by vedlo k určitým tlakům na centrální banky, aby se (zvýšením úrokových sazeb) pokusily inflaci udržet na uzdě v situaci, kdy se na dluhopisových trzích tento vývoj zjevně začíná odrážet v cenách.
Ben Bernanke bude dnes ve Frankfurtu hájit politiku Fedu s odkazem na nutnost podpořit globální ekonomiku. Ač to pro jeho styl není typické, v noci Bernanke přistoupil k čínské otázce poměrně zpříma, když prohlásil, že politika uplatňovaná Čínou je příčinou trvalé nerovnováhy. Vyložit byste si to měli tak, že Bernanke a spol. jsou v měnové válce s Čínou připraveni použít jakékoli prostředky, které uznají za nutné a které podle nich na měnovém trhu opět nastolí rovnováhu založenou na fundamentálních ukazatelích.
Irsko se nachází krůček od přijetí pomoci z EU, zatímco Portugalsko a Španělsko prohlásily, že ony ve stejné situaci, v jaké se nyní nachází Irsko a Řecko, neskončí. Já osobně bych si tím tak jistý nebyl, protože aby se Španělsko a Portugalsko staly ve srovnání s dalšími zeměmi eurozóny konkurenceschopnými (a dosáhly nějakého růstu), potřebují zůstat v deflačním režimu celá léta. Když se nějaká země ocitne v deflačním režimu, její ekonomika příliš neroste, a to postaví Španělsko i Portugalsko do stejné situace, jaké nyní čelí Irsko. I přes obrovské škrty ve veřejných výdajích nevykazuje irská ekonomika žádný růst, což snižuje příjmy z daní, a země je v důsledku této situace prakticky neschopná splácet své dluhy.
Pokud jde o technické ukazatele, očekáváme, že trhy dnes po včerejším skoku spadnou o něco dolů, stále ale očekáváme pokusy o prolomení úrovně 1200. Pořád platí základní pravidlo, že jakmile se na trzích objeví obrat trendu, dojde k jeho opětovnému testování, a následně můžeme očekávat, že střelka trhů zamíří k jihu.

FX Update

Komentáře k dění na trhu:
Na trzích panovala v noci poklidná a sebejistá nálada. USD se v důsledku toho stáhl ze svých pozic a mírného povzbuzení se dostalo rizikovým měnám. A to navzdory zvýšení amerických výnosů, jelikož data z USA byla obecně lepší, než se předpokládalo. K žádnému zásadnímu pokroku v otázce finanční pomoci Irsku nedošlo, i když se intenzivně hovořilo o tom, že oznámení o poskytnutí pomoci je na spadnutí. Přidáme-li k tomu další spekulace o tom, že Čína nemusí zvyšování úrokových sazeb spustit tak brzy, a úspěšnou aukci španělských dluhopisů, není divu, že EUR se po krátkém středečním výletu k 1,3450 znovu dostalo na hladinu 1,36. Nad očekávání se dařilo GBP, jelikož smíšený soubor údajů o veřejných financích a maloobchodních tržbách (první vykázal vyšší čisté výpůjčky, zatímco druhý překonal očekávání) nedokázal pokazit dopad lepších výsledků průzkumu podnikových objednávek provedeného CBI.
Pokud jde o údaje zveřejněné v USA, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl o něco lepší, než se očekávalo, a to 439 tis. (oproti očekávaným 441 tis. a předchozím 437 tis.), předstihové ukazatele skončily v říjnu dle předpokladů (+0,5 %), ale vynikající zpráva filadelfského Fedu poslala riziko do laufu. Index výrobní aktivity vzrostl z předchozích 1,0 na 22,5, což je hodně nad očekávanými 5,0, a to je v naprostém rozporu s indexem podnikatelské nálady NY Fedu, který byl zveřejněn na začátku týdne (propadl se z +15,7 na -11,1). Podrobné údaje ukázaly velké zlepšení u hlavních složek – nových objednávek, dodávek a zaměstnanosti, přičemž druhá z nich je nyní na své nejvyšší úrovni od nástupu recese. Wall Street povzbudila silná data a podporou byl také solidní návrat společnosti General Motors na trh. DJIA uzavíral na +1.57%, S&P na +1.54% a Nasdaq na +1.55%.
Z Asie dnes mnoho údajů nepřicházelo, jediným světlým bodem v jinak jednotvárné seanci byly hned zpočátku zprávy týkající se dnešního Bernankeho projevu dnes večer. Tón jeho poznámek naznačuje agresivní obranu nedávno Fedem vyhlášeného druhého kola kvantitativního uvolňování, na které se snesl příval kritiky, neboť bylo ohlášeno 3. listopadu s tím, že tato politika má za cíl poskytnout silné ekonomické fundamentální faktory, které podpoří hodnotu USD i globální oživení. V implicitní kritice Číny napomínal, že země, které podhodnocují svou měnu, mohou v konečném důsledku zpomalit globální růst a riskovat domácí finanční nestabilitu. V komentářích nebylo nic obzvláště nového, reakce trhů byla tlumená, i když americké pokladniční poukázky posílily a USDJPY sklouzl na ranní minima.
Obvyklé dohady o tom, že Čína by o víkendu mohla zvýšit úrokové sazby, riziku uškodily více než Bernankeho vyjádření. Také se objevily zvěsti, že po dnešním uzavření burzy oznámí úřady v Hong Kongu opatření zaměřená na omezení spekulace s nemovitostmi, což znamenalo další tlak na rizikové obchody.
Evropských dat také moc není, všechny zprávy se budou točit kolem projevů řady členů ECB a B. Bernankeho z Fedu na konferenci ECB ve Frankfurtu. Jediným očekávaným zveřejněním je německý index výrobních cen, americký kalendář je úplně prázdný.
Přeji hezký víkend.

18 listopadu 2010

Blog Kena Vekslera: Přeceňujeme riziko?

Vážení čtenáři, mám pro vás otázku: jak se momentálně obchoduje chuť riskovat? Je riziko v kurzu, či nikoli? Odpovím vám: kdo ví, a upřímně – koho to zajímá …
Jednoduše jde o to, že trh je nervózní a postrádá jasný směr. K tomu si ještě přidejte skutečnost, že likvidita se tenčí každým dnem, příští týden máme v USA Díkůvzdání, s koncem roku se dělají uzávěrky pořádek v účtech, a máte dokonalou smršť pro velmi nehezký trh. Nicméně debaty o finanční pomoci Irsku, o řeckém revidovaném rozpočtu na rok 2011 (který má být zveřejněn během dneška), jehož deficit bude možná daleko vyšší, než byl původní předpoklad, což poněkud zpochybňuje patřičnost 110 miliardového balíku finanční pomoci poskytnutého Řecku na začátku roku, stejně jako další obavy ze situace na periferii eurozóny tento trh značně otupí.
Stále vidím trend omezování shortů v USD, ale uznejme, že celkový obraz trochu zastiňují faktory, o kterých jsem se zmiňoval výše.
Pokud jde o makrodata, odpoledne bude zveřejněn počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, velkoobchodní tržby v Kanadě, maloobchodní tržby ve Velké Británii a stav běžného účtu obchodní bilance eurozóny. Nic z toho trhy jednoznačně nenasměruje, spíše naopak přispěje k celkové roztěkanosti, kterou aktuálně pozorujeme.
Můj názor na některé hlavní páry:
• GBPUSD nabízí příležitosti k prodeji při vzestupech a možná také nevýrazných pohybech nad 1,5980 až k 1,6050 se stopy nad 1,6125, s cílem návratu k 1,5760 a 1,5650.
• EURUSD rovněž vypadá na ústup – přesto si myslím, že ráno nejdříve ještě dojde k posílení (podobně jako včera v noci ), ale jakmile se tento pár dostane na 1,3650/80 (po aktivaci stopů na 1,3615/20), pravděpodobně přijde okamžik k prodeji se stopy nad 1,3740 s cílem návratu na 1,3450.
Co se týče ostatních….Čekám na příležitosti, ale na tomhle trhu – věru tvrdý oříšek...

16 listopadu 2010

Dolar klesá po slovech prezidenta NY Fedu W. Dudleye, že výstup ze současné měnové politiky je možná na roky vzdálený

Irsko zůstalo přes noc v popředí zájmu kvůli nejistotě, zda záchranný balíček přijme, či nikoli. Pozornost se soustředila také na Řecko, kde tento týden probíhá návštěva představitelů EU a MMF, jelikož rozpočtový schodek Řecka za rok 2009 byl přehodnocen na vyšší úroveň 15,45 % HDP. Euro bylo proto vystaveno dalšímu tlaku a oproti dolaru oslabilo na šestitýdenní minimum. Dolar obecně posílil, když stouply výnosy amerických dluhopisů zčásti v důsledku lepších zveřejněných údajů a také v souvislosti s otazníky, které visí nad kompletní realizací Fedem nedávno spuštěného druhého kola kvantitativního uvolňování. USDJPY znovu dosáhl úrovně 83,0, kdežto GBP navzdory cenám domů, které již dříve zveřejnil britský portál Rightmove, oslabila poté, co Bank of England ustoupila od některých dodatečných opatření.

Co se týká údajů z USA, americké maloobchodní tržby na první pohled vypadaly působivě (+1,2 % meziměsíčně), ale po odečtení tržeb z prodeje automobilů a benzínu až tak slavné nebyly (pouze +0,4 % meziměsíčně). Za předchozí dva měsíce došlo k revizím směrem vzhůru a roční tempo růstu zisků je nejvyšší za poslední čtyři roky. Oproti tomu index podnikatelské nálady NY Fedu oslabil na -11,14, což je prudká změna oproti silným +15,73 za předchozí měsíc. Nové objednávky zaznamenaly katastrofální propad ze solidních +12,1 na výrazně záporných -24,7, což je třetí nejnižší hodnota vůbec. Také průměrný pracovní týden se z říjnových +3,3 propadl na silně záporných -13. Situace na Wall Street byla nejednoznačná a vyznačovala se neschopností udržet si počáteční zisky. DJIA vzrostl o 0,08 %, S&P propadl o 0,12 % a Nasdaq přišel o 0,17 %.

Zástupci Fedu dělali vše pro to, aby obhájili nedávné druhé kolo kvantitativního uvolňování, přičemž J. Yellen i W. Dudley prohlásili, že přijatá opatření neměla v žádném případě vést k oslabení dolaru. W. Dudley prohlásil, že Fed si kladl jednoduchý cíl – zmírnit finanční situaci (tím, že z rovnice odstraní dluhopisy) a vyhnout se recesi ve tvaru písmene W. Vyslovil názor, že výstup ze stávající měnové politiky je „na roky vzdálený“. To dolar později při asijské seanci srazilo zpět dolů.

Co se týče Evropy, pozornost budeme věnovat zprávám z Irska, jehož kabinet dnes zasedá, a pokud jde o zveřejňované údaje, čeká nás britský index spotřebitelských cen, maloobchodních cen a údaje o cenách domů DCLG. V eurozóně to budou index spotřebitelských cen a výsledky průzkumu ZEW. Severoamerická seance přinese kanadské dodávky zpracovatelského průmyslu a americký index výrobních cen, čistý příliv kapitálu TIC, údaje o průmyslové výrobě a využití kapacit a také index trhu rezidenčních nemovitostí NAHB.

Slabé výsledky průzkumu ZEW nepřispějí k uvolnění tlaku

Evropské akciové indexy otevřou v úterý se vší pravděpodobností níže, protože index S&P přes noc mírně poklesl v důsledku včerejších silných maloobchodních tržeb zveřejněných v USA, které vzbudily obavy, že Fed bude muset zpřísnit měnovou politiku, a to spíš dříve než později.

To se ale stane jen stěží, protože program kvantitativního uvolňování byl sotva spuštěn a předseda Fedu B. Bernanke se vyjádřil dost jasně v tom smyslu, že než sundá nohu z plynu, chce vidět obrat v míře nezaměstnanosti. Noční reakci trhů je tedy jinými slovy třeba považovat jen za krátkodobou reakci na dlouhodobý problém.

Pozornost od vývoje v zemích PIIGS odvedou na několik minut výsledky německého průzkumu ZEW. Zveřejněny budou dnes dopoledne v 10:00 hod. GMT. Vzhledem k minulému údaji, kdy se ukazatel ekonomického sentimentu ZEW snížil v říjnu na -7,2, očekáváme návrat, který by mohl znamenat mírný nárůst, ale i přesto skončí v minusové zóně. K tomuto negativnímu výsledku by podle našeho názoru mohlo dojít na pozadí přetrvávající nejistoty ohledně vývoje evropské dluhové krize a stále poměrně nadhodnoceného EUR, které škodí německým exportérům. Ekonomický sentiment německých finančních analytiků tak nejspíše zůstane pod dlouhodobým průměrem, a stejně tak očekáváme pokles u aktuálních podnikatelských podmínek. Celkově ukazatele ZEW poukazují na mírný, nicméně setrvalý růst Německa. Na chvíli to odvrátí pozornost od evropské dluhové krize, nicméně se stolu ji to smést nemůže. Německo v poslední době vykázalo silný růst a pozitivní překvapení z ukazatelů ZEW má potenciál změnit sentiment trhu. Proto je dobře sledujte.

Včerejší gesto irské vlády, jež odmítla pomoc od EU, bude i nadále tlačit euro i akciové trhy níže. Dokazuje to dvě věci: 1) Irsko je národ bojovníků, 2) EU nemá institucionální páky na to, aby dokázala takovou situaci účinně řešit, jakkoli již absolvovala praktickou zkoušku ve dvou obdobných případech letos na jaře. Z toho bohužel zjevně vyplývá, že podobných případů bude v následujícím roce více, a jedinou otázkou zůstává, kdo bude na řadě jako další.

15 listopadu 2010

Přijme Irsko záchranný balíček v řeckém stylu?

V pátek došlo k poměrně nervóznímu obchodování s EUR v centru pozornosti. Zprávy o tom, že Irsko souhlasí se záchranným programem, poskytly EUR určitou podporu po vážném propadu v důsledku zvýšení spreadů periferních evropských dluhopisů. Irsko prohlásilo, že nyní žádný záchranný balíček nepotřebuje, ale nevyloučilo, že ho nebude zapotřebí v budoucnosti. Britský list Financial Times o víkendu uvedl, že mezi představiteli EU a Irska v současnosti probíhají rozhovory na nejvyšší úrovni. Další zprávy, že Španělsko patrně požádá o půlroční prodloužení splatnosti dluhopisů se státními zárukami, zabrzdily zlepšování situace. Jinde bylo riziko v defenzívě vzhledem k šířícím se spekulacím, že Čína o víkendu zvedne sazby (což je zcela logické s ohledem na vysoké údaje CPI/PPI z minulého týdne; takovéto spekulace budou pravděpodobně v nadcházejících obchodních seancích pravidelným jevem), přičemž cenné kovy, rop a komodity se ocitly pod tlakem.

Americká data pokračovala ve svém mírně smíšeném tónu a index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan v listopadu vzrostl na 69,2 oproti 67,7 v předchozích měsících, překonal tak očekávaných 69,0 a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od června, ani to však Wall Street příliš nepřesvědčilo a index DJIA uzavíral s poklesem o 0,8 %, S&P oslabil o 1,18 % a Nasdaq spadl o 1,46 %. Americké dluhopisové trhy oslabily, protože trhy zvažovaly, zda je do ceny již započten balíček QEII, a to mírně přispělo k posilování dolaru.

Asie vykročila do nového týdne poměrně klidně. Rozhodnutí Číny nezvýšit přes víkend úrokové sazby v krátkodobém poměru zvýšilo chuť k riziku a EUR zase posilovalo v důsledku článku otištěného ve Financial Times, který spekuloval, že záchranný balíček pro Irsko bude oznámen ještě před dnešním otevřením evropských trhů. Předběžné údaje o japonském HDP za 3. čtvrtletí překonaly původní předpovědi a mezikvartálně vzrostly o 0,9 % (již čtvrté čtvrtletí v řadě, kdy tento ukazatel vykázal růst) oproti 0,6 % a 0,4 % v předchozích srovnáních. Tahounem hospodářského růstu byla výhradně domácí poptávka, neboť zahraniční poptávka zůstala beze změny, a vývoz a dovoz vzrostl o 2,4 %, resp. 2,7 %. Problémem ale stále zůstává deflace, neboť japonský deflátor HDP vzrostl meziročně na hodnotu -2,0 %.

V Evropě se pozornost zaměřuje na švýcarské produkční a dovozní ceny a na údaje o obchodní bilanci Norska a eurozóny. V Americe nás čekají maloobchodní tržby, index podnikatelské nálady NY Fedu a podnikové zásoby.

Silné maloobchodní tržby v USA by mohly spustit úlevný vzestup

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí s největší pravděpodobností výše poté, co už přes noc mírně vzrostl index S&P. Trhy dluhopisových opcí naznačují, že se už začal projevovat dopad programu kvantitativního uvolňování z dílny Fedu, konkrétně zvýšením inflace, a to dokonce dříve, než Fed koupil jediný dluhopis. Z vývoje výnosů amerických pokladničních poukázek lze dále vyčíst, že trhy očekávají silné maloobchodní tržby.
Údaje z USA o maloobchodních tržbách mají zásadní význam a náš názor se nijak neliší od všeobecného konsenzu. Výnosy státních pokladničních poukázek vzrostly na základě očekávání, že údaje o maloobchodních tržbách, které má zveřejnit ministerstvo obchodu, potvrdí daleko lepší stav americké ekonomiky, než se před třemi měsíci očekávalo. Současný konsenzuální odhad předpokládá u základního údaje nárůst o 0,7 %. Bude-li toto číslo vyšší, dojde během dne k silnému vzestupu. To by přesvědčilo investory, že situace je lepší, než si většina z nich myslí, a to by kompenzovalo (krátkodobě) důvody pro kvantitativní uvolňování, ke kterému přistoupil Fed.
Velkou neznámou pro dnešní obchodování jsou z hlediska změny sentimentu jednoznačně zprávy ze zemí PIIGS. O víkendu se spekulovalo o jednáních, jejichž cílem bylo přesvědčit Irsko, aby od zemí eurozóny přijalo finanční pomoc, což se podle našeho názoru také dříve či později stane. V tomto ohledu se nabízejí dvě důležité otázky: 1) Jaká bude výše potřebných prostředků – bude to horší, nebo lepší, než se očekává? 2) Kdo je další na řadě? Na trzích se názory na tuto problematiku různí, ale jednoznačně vyvstávají otázky ohledně toho, zda budou země eurozóny schopny pomoci tak velkým zemím, jako jsou Španělsko nebo třeba i Itálie.