22 října 2010

Německo stále roste

Po včerejším silném posunu na akciových trzích, které uzavíraly výrazně na úrovní 1170, očekávejme před tím, než se trhy vydají k úrovni 1200, opětovné testování hladiny 1170.

Co se děje?
Evropské akciové trhy s největší pravděpodobností otevřou beze změny, protože k mocnému růstu na americkém trhu, jehož jsme byli svědky včera, došlo z větší části před ukončením evropského obchodování a americký trh s futures změny nezaznamenal. Oproti předchozím dnům dnes ohlašování hospodářských výsledků tahounem vývoje na trzích nebude, protože dnes mezi firmami, které budou své výsledky zveřejňovat, nalezneme jen málo velkých jmen. Mezi těch několik málo firem, jejichž výsledky budou zajímavé, patří Honeywell, Verizon, Schlumberger a STMicroelectronics.

Akcie: pohled zblízka
Hospodářské výsledky společnosti Nokia byly překvapivě silné, ale i přes to očekáváme, že se Nokia bude potýkat s určitými problémy, protože prochází výraznou reorganizací, přičemž jiní, zejména Apple, i nadále získávají stále větší podíl na trhu. Také společnost Caterpillar včera zveřejnila velice slušné hospodářské výsledky, což je bezesporu dobrá zpráva jak pro společnost jako takovou, tak samozřejmě i pro širší ekonomiku. Společnost zvedla svůj odhad celoročních zisků na základě zvýšené poptávky z rozvíjejících se trhů a obecně vidí míru růstu očekávanou v roce 2011 poměrně optimisticky. Další společnost, která je velice užitečná coby hospodářský ukazatel, je United Parcel Service (UPS). Tato firma včera jednoznačně předčila očekávání trhu a zvýšila svoji předpověď celoročních zisků. Z hlediska indikace hospodářského růstu UPS uvedla, že objem zboží přepraveného v USA vzrostl mezičtvrtletně pouze o 3,6 %, zatímco mezinárodní přeprava zejména v Evropě a Asii vykázala 13% nárůst. To zjevně svědčí o trendu, který už nějakou dobu očekáváme: růst HDP i zisků bude pocházet z rozvíjejících se trhů, a to zejména Indie, Brazílie a rozvíjejících se trhů v Asii, zatímco Evropa a USA za nimi budou i nadále pokulhávat.

21 října 2010

Zpomalení výroby v rozvinutých ekonomikách pokračuje

 Po včerejším silném posunu na akciových trzích, které uzavíraly výrazně na úrovní 1170, očekávejme před tím, než se trhy vydají k úrovni 1200, opětovné testování hladiny 1170.
 Celá eurozóna včetně Německa – její největší členské země – může očekávat další zpomalení.


Co se děje?
Evropské akciové trhy pravděpodobně otevřou beze změny, protože k mocnému růstu na americkém trhu, jehož jsme byli svědky včera, došlo z větší části před ukončením evropského obchodování a americké futures změny nezaznamenaly. Hlavním hnacím motorem růstu akciových trhů jsou i nadále hospodářské výsledky firem jako Wells Fargo, United Technologies nebo Boeing, které vykázaly velice silná čísla a také pozitivní výhled pro zbytek roku.
Dnes se také očekává velké množství dat, která by měla ovlivnit dění na trzích, včetně PMI dat z Německa a eurozóny. Ovšem hlavní úlohu budou i nadále většinou sehrávat ohlašované výsledky firem, které akciové trhy ovlivní nejvíce.

Akcie: pohled zblízka
Jakkoli je to nečekané, pokračuje proces zlepšování úvěrového portfolia. Včera to byla společnost Wells Fargo, která oznámila, že snižuje očekávané rezervy na ztrátové úvěry, což podobně jako v předchozím případě Bank of America a JPMorgan překvapivě vyhnalo její zisky nahoru. Boeingu prospěl kvalitní seznam objednávek, který jednoznačně vyrovnal zpoždění dodávek letounu 787 Dreamliner. Boeing teď zažívá období zvyšující se poptávky, a to zejména komerční, protože letecké společnosti opět začínají investovat. Tento výhled do budoucnosti přiměl Boeing zvednout předpověď výnosu na akcii k horní hranici pásma, což je pro globální ekonomiku dobrá zpráva. Také společnost United Technologies překonala všeobecná očekávání směrem vzhůru, a to zejména v důsledku neočekávaně vysokých tržeb z prodeje leteckých motorů. V neposlední řadě překvapila svým růstem společnost eBay, která také zvýšila svoji prognózu pro čtvrté čtvrtletí. Není tedy překvapením, že jsme včera na akciových trzích zažili velice silný nárůst a hospodářské výsledky dokázaly vyrovnat překvapivé zvýšení úrokových sazeb v Číně.
Evropskou výsledkovou sezónu dnes zahajuje Nokia. Kromě toho sledujte zveřejňování hospodářských výsledků významných společností, jako je Caterpillar, Amazon, Eli Lilly, UPS a AT&T v USA.

20 října 2010

Naznačí zápis z jednání BoE, že QE2 bude ve Velké Británii brzy realitou?

Témata
 Ústup z pozic na pozadí překvapivého zvýšení úrokových sazeb v Číně měl za následek uzavření pod úrovní 1170. Velmi brzy můžeme očekávat opětovné testování této hladiny. K narušení trendu nedošlo, takže jsme stále na cestě k úrovni 1200, i když ta je nyní poněkud dále na obzoru, než se původně předpokládalo.
 Druhé kolo amerického kvantitativního uvolňování je už v cenách většinou započteno. Poodhalí nám dnešní zápis z jednání Bank of England, jak blízko jsme QE2 ve Velké Británii?

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes s největší pravděpodobností otevřou asi o 0,3 % níže, protože Čína se včera překvapivě rozhodla zvýšit úrokové sazby. Výsledková sezóna nás i nadále překvapuje v pozitivním smyslu slova – významné společnosti jako Bank of America, Goldman a Yahoo jsou na tom lépe, než se očekávalo, a to by v nejbližší budoucnosti mělo podpořit akciové trhy.

Akcie: Pohled zblízka
Bank of America pokračovala podle očekávání v trendu započatém společností JPMorgan a do výnosů přesunula rezervy pro úvěrové ztráty, což docela podstatným způsobem zvýšilo její zisky. Tato banka, stejně jako JPMorgan, odhaduje, že zhoršování situace v oblasti úvěrů ustalo. To je velmi zajímavý odhad budoucího vývoje amerického trhu s bydlením. Možná mají signály, co Fed 3. listopadu oznámí. Je jistě obtížné uvěřit, že by byli takto optimističtí ohledně vývoje svého úvěrového portfolia, pokud by věděli, že Fed 3. listopadu americkému trhu s bydlením žádnou dodatečnou podporu neposkytne. Goldman také překvapil růstem, a to především díky tomu, že očekávané zisky byly před výsledkovou sezónou dost podstatně sníženy.
Dnes se bude největší pozornost soustřeďovat na zveřejnění hospodářských výsledků společností Abbott Labatories, United Technologies, Wells Fargo & Co a Boeing.

19 října 2010

Apple překonává očekávání; GS, Johnson & Johnson a BofA zveřejní výsledky dnes

Hranice 1170 byla jednoznačně prolomena a směřujeme k testování úrovně 1200. Nepochybně nastanou i špatné dny, ale trend je velmi silný, takže očekáváme testování úrovně 1200.

Co se děje?
Evropské akciové trhy otevřou s největší pravděpodobností bez výraznějších výkyvů poté, co akciové trhy v USA rostly v reakci na velmi pozitivní hospodářské výsledky společnosti Apple. Apple jednoznačně překonal všeobecná očekávání; vykázal tržby ve výši 20,34 mld. USD oproti očekávaným 18,08 mld. USD a výnos na akcii ve výši 4,64 USD oproti předpokladu 4,10 USD. Spotřebitelé zjevně na Apple věří a navzdory pochmurným ekonomickým předpovědím Apple předvídá pokračující růst tržeb. Sledujte Johnson & Johnson, Bank of America a Goldman Sachs.

Akcie: pohled zblízka
Výsledková sezóna pokračuje a dnes mají být zveřejněny hospodářské výsledky takových gigantů, jako jsou Johnson & Johnson, Bank of America a Goldman Sachs. Věnujte pozornost výsledkům Bank of America a jejímu úvěrovému portfoliu. Je velmi pravděpodobné, že bude následovat trend nastoupený bankami JPMorgan a Citigroup, uvolní peníze z rezerv na ztrátové úvěry, a krátkodobě tak zvýší zisky. Co se týče Bank of America, sledujte, zda se objeví jakákoli zmínka, která by naznačila alespoň odhadem výši dopadu rekurzivního procesu zabavování majetku na její rozvahu. Zajímavou podívanou slibuje i Goldman Sachs. Investiční pobočka banky JPMorgan si vedla dobře, ale ne tak jako za starých dobrých časů. V jakém světle se předvede Goldman Sachs? Nejspíš v dobrém. Vždy tomu tak bývá, ale zajímavé na tom spíš je, odkud tyto zisky vlastně plynou (tj. z které části podnikání).

18 října 2010

Vstává dolar z popela, nebo jde jen o dočasné uzavírání krátkých pozic?

V pátek se veškerá pozornost upírala k vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho a dolar před ním i po něm zaznamenával pohyby oběma směry. Projev opravdu nepřinesl nic nového, když Bernanke nabídl něco pro obě strany argumentu. I když připustil, že situace si zasluhuje další kroky ze strany Fedu, zdůraznil rizika a náklady s tím související. Uvedl, že inflace je příliš nízká, ale druhá fáze kvantitativního uvolňování by mohla vyvolat nežádoucí růst inflačních očekávání, a také řekl, že Fed by mohl upravit své stanovisko v tom smyslu, aby naznačovalo, že základní úroková sazba zůstane po delší dobu na nízké úrovni. Následné víkendové komentáře z úst šéfů bostonského a chicagského Fedu E. Rosengrena a Ch. Evanse se nesly spíše v holubičím podtónu. Rosengren vyzval spíše k brzké a rázné akci než k postupným krokům, o kterých se původně hovořilo, zatímco Evans také prosazoval mnohem více stimulačních opatření a dodal, že ani to nebude možná stačit.

Po mírném uzavírání krátkých pozic v USD během pátečního asijského obchodování nabrali dolaroví medvědi v souvislosti s těmito vystoupeními opět sílu, což vyhnalo EUR až na nová maxima cyklu na úrovni 1,4150 a AUD dosáhl nakrátko parity (poprvé od zavedení volně plovoucího kurzu v roce 1983). Tyto pohyby však neměly dlouhého trvání a následné Bernankeho komentáře vyvolaly další vybírání zisků/aktivaci stop příkazů na konci obchodování a dolar se odrazil vzhůru o něco dramatičtěji. Tomuto procesu napomohl pokles na dluhopisových trzích (vyšší americké výnosy) a EUR zakončil týden těsně nad 1,40 a AUD klesl zpátky na 0,99. USDCAD minulý týden také nestrávil pod paritou mnoho času a skončil na úrovni 1,0116.

Zveřejněné americké údaje obecně zastínila slova B. Bernankeho, ale obecně byly lepší, než se odhadovalo. Americký index spotřebitelských cen vzrostl v září meziměsíčně o +0,1 %, což je jen o něco méně než očekávaných 0,2 % a o něco níže než předchozích 0,3 %, zatímco jádrový index spotřebitelských cen spadl na nejnižší úroveň od roku 1961 (meziměsíčně beze změny a meziročně 0,8 %). Abychom byli o něco pozitivnější, tak maloobchodní tržby vzrostly o 0,6 % a index podnikatelské nálady NY Fedu dosáhl slušné úrovně 15,73 oproti minulé hodnotě 4,14. Index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan se přiblížil očekávání (67,9 oproti 68,9), zatímco podnikové zásoby vzrostly o 0,6 %.

Páteční pohyby dolaru nebyly pro dnešní začátek obchodování na asijských trzích moc povzbuzující, a tak netrvalo dlouho a dolarové zisky pokračovaly ve slušném tempu s aktivacemi stop příkazů u drahých kovů coby katalyzátorem. Co se týče údajů, nebylo toho mnoho, co by mohlo udat směr, a ráno aktivitě dominovaly stop příkazy, dokud všechny seznamy příkazů nesklouzly dolů.

Evropský kalendář údajů dnes zeje prázdnotou, zatímco americká obchodní seance očekává údaje o přílivu kapitálu TIC, průmyslové výrobě/využití kapacit a v Kanadě transakce s mezinárodními cennými papíry. Možná teď s blížícím se koncem měsíce a datem 3. listopadu vstupujeme z hlediska dolaru do období „obousměrného pohybu“.

Riziko na ústupu v reakci na neuskutečněnou alianci BHP Billiton a Rio Tinto.

Hranice 1170 byla jednoznačně prolomena, a než se trh posune kamkoli dále, velmi pravděpodobně dojde k jejímu opakovanému testování. Pokud to dopadne dobře, můžeme pomalu vyhlížet testování úrovně 1200, v opačném případě to bude spíš 1150.

Co se děje?
V poslední době jsme byli svědky výrazného nárůstu chuti k riziku, která našla podporu v několika prohlášeních prezidenta americké Federal Reserve Bena Bernankeho o potřebě dalších stimulačních opatření, která by pomohla znovu nastartovat ekonomiku. K tomu přičtěme doposud velmi slušné hospodářské výsledky napříč ekonomikou, díky nimž se důvěra investorů držela celkem na výši. Nicméně ústup společností BHP Billiton a Rio Tinto od záměru vytvořit alianci, která by dala vzniknout největšímu světovému producentovi železné rudy, byl zřejmě právě tím impulsem, který vedl účastníky trhu k vybírání zisků. Ještě stále jsou na pořadu dne hospodářské výsledky, sledujte, jak dnes dopadnou Apple, Citigroup a IBM. Nejdůležitějším ekonomickým údajem dnes bude průmyslová výroba v USA.

Akcie: Pohled zblízka
Vše se točí kolem výnosů. V minulém týdnu ohlásily solidní výsledky nejsledovanější firmy – Intel, JPMorgan, Google a GE. Tento a následující týden budou přelomovým obdobím pro ustavení trendů a naznačí, jak se bude vyvíjet zbytek výsledkové sezóny, buďte proto velice ostražití. Jak už jsme uváděli dříve, výsledková sezóna bude podle nás lepší než očekávaná u 70 % firem, nižší nárůst marží a rovněž pomalý nárůst tržeb. Mezi společnosti, na které bychom se měli zaměřit během dnešního dne, rozhodně patří Apple (celosvětová působnost na spotřebitelském trhu), Citigroup (finance), Halliburton (služby související s těžbou ropy) a IBM (technologické služby). Apple bude první velkou společností, na jejichž výsledcích se ukáže, jak jsou na tom celosvětově spotřebitelé, a obzvláště zajímavé bude hodnocení firmy Apple týkající se výhledů spotřebitelského trhu pro rok 2011. Soukromá spotřeba prozatím v některých částech světa rostla jen pomalu, nepropadla se ale o tolik jako například investice. Zajímavé budou také výsledky Citigroup; obzvláště poté, co minulý týden své výsledky zveřejnil lídr v daném sektoru – společnost JPMorgan. Věnujte pozornost zejména komentářům Citigroup k vývoji jejich kreditního portfolia a vyjádřením ohledně očekávaného dopadu problémů na trhu s nemovitostmi na jejich rozvahu. Halliburton nám napoví něco ohledně poptávky po ropě, protože služby související s těžbou ropy jsou krátkodobě velice citlivé na vývoj cen ropy, a konečně IBM nám naznačí, jak pokračuje outsourcing ve společnostech.