22 října 2010

Německo stále roste

Po včerejším silném posunu na akciových trzích, které uzavíraly výrazně na úrovní 1170, očekávejme před tím, než se trhy vydají k úrovni 1200, opětovné testování hladiny 1170.

Co se děje?
Evropské akciové trhy s největší pravděpodobností otevřou beze změny, protože k mocnému růstu na americkém trhu, jehož jsme byli svědky včera, došlo z větší části před ukončením evropského obchodování a americký trh s futures změny nezaznamenal. Oproti předchozím dnům dnes ohlašování hospodářských výsledků tahounem vývoje na trzích nebude, protože dnes mezi firmami, které budou své výsledky zveřejňovat, nalezneme jen málo velkých jmen. Mezi těch několik málo firem, jejichž výsledky budou zajímavé, patří Honeywell, Verizon, Schlumberger a STMicroelectronics.

Akcie: pohled zblízka
Hospodářské výsledky společnosti Nokia byly překvapivě silné, ale i přes to očekáváme, že se Nokia bude potýkat s určitými problémy, protože prochází výraznou reorganizací, přičemž jiní, zejména Apple, i nadále získávají stále větší podíl na trhu. Také společnost Caterpillar včera zveřejnila velice slušné hospodářské výsledky, což je bezesporu dobrá zpráva jak pro společnost jako takovou, tak samozřejmě i pro širší ekonomiku. Společnost zvedla svůj odhad celoročních zisků na základě zvýšené poptávky z rozvíjejících se trhů a obecně vidí míru růstu očekávanou v roce 2011 poměrně optimisticky. Další společnost, která je velice užitečná coby hospodářský ukazatel, je United Parcel Service (UPS). Tato firma včera jednoznačně předčila očekávání trhu a zvýšila svoji předpověď celoročních zisků. Z hlediska indikace hospodářského růstu UPS uvedla, že objem zboží přepraveného v USA vzrostl mezičtvrtletně pouze o 3,6 %, zatímco mezinárodní přeprava zejména v Evropě a Asii vykázala 13% nárůst. To zjevně svědčí o trendu, který už nějakou dobu očekáváme: růst HDP i zisků bude pocházet z rozvíjejících se trhů, a to zejména Indie, Brazílie a rozvíjejících se trhů v Asii, zatímco Evropa a USA za nimi budou i nadále pokulhávat.

0 komentářů: