18 října 2010

Vstává dolar z popela, nebo jde jen o dočasné uzavírání krátkých pozic?

V pátek se veškerá pozornost upírala k vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho a dolar před ním i po něm zaznamenával pohyby oběma směry. Projev opravdu nepřinesl nic nového, když Bernanke nabídl něco pro obě strany argumentu. I když připustil, že situace si zasluhuje další kroky ze strany Fedu, zdůraznil rizika a náklady s tím související. Uvedl, že inflace je příliš nízká, ale druhá fáze kvantitativního uvolňování by mohla vyvolat nežádoucí růst inflačních očekávání, a také řekl, že Fed by mohl upravit své stanovisko v tom smyslu, aby naznačovalo, že základní úroková sazba zůstane po delší dobu na nízké úrovni. Následné víkendové komentáře z úst šéfů bostonského a chicagského Fedu E. Rosengrena a Ch. Evanse se nesly spíše v holubičím podtónu. Rosengren vyzval spíše k brzké a rázné akci než k postupným krokům, o kterých se původně hovořilo, zatímco Evans také prosazoval mnohem více stimulačních opatření a dodal, že ani to nebude možná stačit.

Po mírném uzavírání krátkých pozic v USD během pátečního asijského obchodování nabrali dolaroví medvědi v souvislosti s těmito vystoupeními opět sílu, což vyhnalo EUR až na nová maxima cyklu na úrovni 1,4150 a AUD dosáhl nakrátko parity (poprvé od zavedení volně plovoucího kurzu v roce 1983). Tyto pohyby však neměly dlouhého trvání a následné Bernankeho komentáře vyvolaly další vybírání zisků/aktivaci stop příkazů na konci obchodování a dolar se odrazil vzhůru o něco dramatičtěji. Tomuto procesu napomohl pokles na dluhopisových trzích (vyšší americké výnosy) a EUR zakončil týden těsně nad 1,40 a AUD klesl zpátky na 0,99. USDCAD minulý týden také nestrávil pod paritou mnoho času a skončil na úrovni 1,0116.

Zveřejněné americké údaje obecně zastínila slova B. Bernankeho, ale obecně byly lepší, než se odhadovalo. Americký index spotřebitelských cen vzrostl v září meziměsíčně o +0,1 %, což je jen o něco méně než očekávaných 0,2 % a o něco níže než předchozích 0,3 %, zatímco jádrový index spotřebitelských cen spadl na nejnižší úroveň od roku 1961 (meziměsíčně beze změny a meziročně 0,8 %). Abychom byli o něco pozitivnější, tak maloobchodní tržby vzrostly o 0,6 % a index podnikatelské nálady NY Fedu dosáhl slušné úrovně 15,73 oproti minulé hodnotě 4,14. Index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan se přiblížil očekávání (67,9 oproti 68,9), zatímco podnikové zásoby vzrostly o 0,6 %.

Páteční pohyby dolaru nebyly pro dnešní začátek obchodování na asijských trzích moc povzbuzující, a tak netrvalo dlouho a dolarové zisky pokračovaly ve slušném tempu s aktivacemi stop příkazů u drahých kovů coby katalyzátorem. Co se týče údajů, nebylo toho mnoho, co by mohlo udat směr, a ráno aktivitě dominovaly stop příkazy, dokud všechny seznamy příkazů nesklouzly dolů.

Evropský kalendář údajů dnes zeje prázdnotou, zatímco americká obchodní seance očekává údaje o přílivu kapitálu TIC, průmyslové výrobě/využití kapacit a v Kanadě transakce s mezinárodními cennými papíry. Možná teď s blížícím se koncem měsíce a datem 3. listopadu vstupujeme z hlediska dolaru do období „obousměrného pohybu“.

0 komentářů: