18 října 2010

Riziko na ústupu v reakci na neuskutečněnou alianci BHP Billiton a Rio Tinto.

Hranice 1170 byla jednoznačně prolomena, a než se trh posune kamkoli dále, velmi pravděpodobně dojde k jejímu opakovanému testování. Pokud to dopadne dobře, můžeme pomalu vyhlížet testování úrovně 1200, v opačném případě to bude spíš 1150.

Co se děje?
V poslední době jsme byli svědky výrazného nárůstu chuti k riziku, která našla podporu v několika prohlášeních prezidenta americké Federal Reserve Bena Bernankeho o potřebě dalších stimulačních opatření, která by pomohla znovu nastartovat ekonomiku. K tomu přičtěme doposud velmi slušné hospodářské výsledky napříč ekonomikou, díky nimž se důvěra investorů držela celkem na výši. Nicméně ústup společností BHP Billiton a Rio Tinto od záměru vytvořit alianci, která by dala vzniknout největšímu světovému producentovi železné rudy, byl zřejmě právě tím impulsem, který vedl účastníky trhu k vybírání zisků. Ještě stále jsou na pořadu dne hospodářské výsledky, sledujte, jak dnes dopadnou Apple, Citigroup a IBM. Nejdůležitějším ekonomickým údajem dnes bude průmyslová výroba v USA.

Akcie: Pohled zblízka
Vše se točí kolem výnosů. V minulém týdnu ohlásily solidní výsledky nejsledovanější firmy – Intel, JPMorgan, Google a GE. Tento a následující týden budou přelomovým obdobím pro ustavení trendů a naznačí, jak se bude vyvíjet zbytek výsledkové sezóny, buďte proto velice ostražití. Jak už jsme uváděli dříve, výsledková sezóna bude podle nás lepší než očekávaná u 70 % firem, nižší nárůst marží a rovněž pomalý nárůst tržeb. Mezi společnosti, na které bychom se měli zaměřit během dnešního dne, rozhodně patří Apple (celosvětová působnost na spotřebitelském trhu), Citigroup (finance), Halliburton (služby související s těžbou ropy) a IBM (technologické služby). Apple bude první velkou společností, na jejichž výsledcích se ukáže, jak jsou na tom celosvětově spotřebitelé, a obzvláště zajímavé bude hodnocení firmy Apple týkající se výhledů spotřebitelského trhu pro rok 2011. Soukromá spotřeba prozatím v některých částech světa rostla jen pomalu, nepropadla se ale o tolik jako například investice. Zajímavé budou také výsledky Citigroup; obzvláště poté, co minulý týden své výsledky zveřejnil lídr v daném sektoru – společnost JPMorgan. Věnujte pozornost zejména komentářům Citigroup k vývoji jejich kreditního portfolia a vyjádřením ohledně očekávaného dopadu problémů na trhu s nemovitostmi na jejich rozvahu. Halliburton nám napoví něco ohledně poptávky po ropě, protože služby související s těžbou ropy jsou krátkodobě velice citlivé na vývoj cen ropy, a konečně IBM nám naznačí, jak pokračuje outsourcing ve společnostech.

0 komentářů: