09 září 2011

10.9. FX blog Kena Vekslera

Ken Veksler, Senior Manager, Trading & Advisory, Saxo Bank

Včera pronesl Obama velmi očekávanou řeč. Původně se odhadovala částka ve výši 300 mld. USD, bylo to nakonec 447 mld. USD a asi to málokoho překvapilo. To ukázala i reakce trhu, která byla velmi tlumená.

Prezident mluvil o snížení daní, což by mělo podpořit výši útrat. Ale jak nyní všichni víme, říkat to a udělat jsou stále dvě rozdílné věci. Rally na trhu nic z toho nepomohlo a do doby, než Kongres schválí jakkoliv pokroucenou verzi toho, co bylo včera řečeno, nebude zřejmé nic.

Dalšího proslovu (ne tak významného) jsme se včera večer dočkali našeho hlavního muže, Bena. Neřekl nic nového a v podstatě se držel rétoriky z Jakson Hole. Trh opět nereagoval.

Čeká nás klidný den, jediné, co stojí za zmínku ze zveřejňovaných dat, je kanadská nezaměstnanost.

Přes noc byl zveřejněno čínské CPI, které dopadlo dle očekávání a pár dalších údajů.
Trhy dnes v Evropě budou pravděpodobně trpět díky obavám z řeckého vývoje. Na americkém trhu jsme viděli konsolidaci na horní hranici a nyní to vypadá, že na začátku nového týdne vydají níže. Pro pokles platí úrovně, které jsme zmínil včera.

Co se týká měnových párů, EURUSD začal konečně kapitulovat. Nejen hodinové ale i denní závěry jsou pod důležitými úrovněmi podpory, takže na tomto páru začíná nové kolo poklesu. Samozřejmě v další týden uvidíme dočasné nárůsty, ale i tyto by měly být krátkodobé a mělké.

Co se úrovní týče, nejbližší magické číslo je 1,3850 (kterého jsme v noci málem dosáhli), na opačnou stranu je to 1,4030/50. Na tomto páru zůstávám medvědem a vypadá to, že brzy dosáhneme úrovně 1,3500. Tato hodnota by měla obhájit střednědobou podporu, dále novým pivotem byl 1,4250. V průběhu dne si nárůsty zaslouží prodávat, stop úrovně musí být široké a cíle realistické.

GBPUSD bude pravděpodobně nadále ztrácet sympatie, ale ne tolik jako EURUSD. Proto zůstávám prozatím mimo až do začátku nového týdne, kdy se situace vyjasní. Ti, kteří si včera vzali můj text k srdci, by měli být na nárůstu schopni zavřít zisk kole 140/50 pipů.

AUDUSD se drží překvapivě dobře, ale také možná dočasně, protože dolarový index DXY se vyvíjí tak, že by ho mohlo čekat střednědobé (tak 3 měsíce) oživení. Stále preferuji prodej na 1,0650/70, stop nad 1,0730 a cíl 1,0480 a níže.

Pro EURJPY je úroveň 107,50 pro týdenní závěr klíčová pro případ potenciálního růstu. Sledujte, kde dnes zavřeme, protože to určí, zda v dalším týdnu uvidíme hlubší pokles.
v AUDJPY zůstávám short, můj pohled a úrovně jsou shodné jako včera.

S pozdravem Ken Veksler.

08 září 2011

8.9. FX blog Kena Vekslera

8.9.2011

Dnešek bude o spoustě řečníků a oznámení, která vyjdou. Jako obvykle se dočkáme rozhodnutí o sazbách ze strany BoE a ECB, týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, čeká nás Bernankeho řeč a nejdůležitější ze všech bude Obamův projev ve 23.00 GMT. Čeká se, že oznámí návrh na pomoc pracovnímu trhu ve výši 300 mld. USD. Jen není jasné, jak tento plán hodlá financovat, zda celkovým snížením daní či prodloužením HIA programu daňových úlev.

Ať už to bude cokoli, bude reakce nejdříve sporadická a až se prach usadí, tak návrh bude muset stejně projít kongresem. V jaký debakl to může vyústit, jsme již viděli (vzpomeňte na jednání o stropu pro výši dluhu).

V případě rozhodování ECB o sazbách nečekám změnu, zvláště ne na Trichetově posledním (nebo předposledním) prezidentském meetingu. Očekávám ale doprovodné prohlášení a tiskovou konferenci s holubičími komentáři a tendencemi, takže jediným závěrem bude, že priorita ECB je hlídat cenovou stabilitu. V případě BoE je tu šance, že rozšíření QE z 200 na 300, které je však velmi malá.

Týdenní žádosti o podporu by mohly být trochu lepší, avšak … koho to zajímá.

Nezaměstnanost v Austrálii je horší, než se čekalo, celková míra vzrostla na roční bázi o 0,2%. Díky nejistotě na USD však dopad nebyl tak velký, jak se by se dalo čekat.

Na akciových trzích převládá poptávka, ale vývoj cen (alespoň mě) naznačuje, že se růstový potenciál na S&P500 vyčerpává, takže nás čeká opět jízda dolů. Prodej na rezistenci 1205 (stop nad 1235) a víl 1175, 1150 a případně 1125.

Co se měnových párů týče, na EURUSD mám stále medvědí pohled, mohl by jít na 1,4130/80, kde se realizují stoplossy, pak falešný růst do tohoto pásma, kde může přijít testování a pak během 48 hodin propad na 1,3980 (kde jsou stoplossy), možná se dotkne 1,3930, a pak vidím v dalším týdnu kapitulaci směrem k 1,3500.

AUDUSD bych prodával na 1,0630/50, se stopem nad 1,0725/30 a cíl je 1,0480 a dál.

GBPUSD vypadá nezáživně, ale to je spíš preventivní dopad řečí o zvýšení QE a síly USD než celkové slabosti libry. Preferuji intradenní sázku s nákupem po poklesu na 1,5930/15 se stoplossem pod 1,5870 a cílem 1,6130.

Na AUDJPY zůstávám short, v nárůstu z minulé noci na 82,25/30 a cíl je v následujících dnech 78,50. Budu dále prodávat na 82,50/60 se stoplossem na 83,35.

Tolik pro dnešek , s pozdravem Ken Veksler

8.9. Vystoupení představitelů ECB a prezidenta Obamy; klíčová pásma pod tlakem

John Hardy, Forex Market Strategist, Saxo Bank

8.9.2011

EURUSD klesl před dnešními dvěma zásadními rizikovými události, totiž zasedáním ECB a vystoupením prezidenta Obamy na téma zaměstnanosti, ke kritické dolní hranici pásma a podpoře na úrovni 200denního pohyblivého průměru. Způsobí tyto události v příštích dnech prolomení tohoto pásma?

Australská zpráva o zaměstnanosti
Australský trh práce je i nadále slabý, ekonomika přišla v srpnu o 9,7 tis. pracovních míst a nezaměstnanost vzrostla z 5,1 % na 5,3 %. Propad zaměstnanosti se prohlubuje a bude pravděpodobně kritickým faktorem pro rozhodování RBA. Pokud se dále prohloubí, otřese to i křeslem guvernéra G. Stevense.

Je třeba poznamenat, že největší míra nezaměstnanosti zaznamenaná během krize v letech 2008-09 činila pouhých 5,8 %, takže skokový nárůst o 0,2 % je poměrně razantním krokem tímto směrem. Po krátkém vzestupu nad kritickou oblast 1,0630 vyvolaném včerejší příznivou zprávou o HDP a posilováním na akciových trzích je další růst na vážkách. Pokles zpět pod 1,0500 by potvrdil tendenci k oslabování.

Na pořadu dne zasedání ECB a BoE
Kritickou událostí dneška bude tisková konference ECB. Je velmi nepravděpodobné, že by J. C. Trichet a spol. hýbali sazbami, ale vzhledem k existenciální krizi, která znovu zuří v eurozóně, a výraznějším známkám ekonomického zpomalení se nám na tiskové konferenci pravděpodobně představí J. C. Trichet v poněkud více holubičí podobě, než jsme zvyklí, ale neměli bychom nijak zvlášť počítat s jakýmkoli pevným stanoviskem ohledně snižování sazeb. Očekávaná výše sazeb za 12 měsíců se snížila o 25 bazických bodů, zatímco ještě v polovině července se předpokládalo zvýšení o více než 25 bazických bodů.

Určitou úlevu pro euro přinesla na konci včerejšího dne zpráva o tom, že italský senát schválil Berlusconiho revidovaný úsporný plán, který zahrnuje změny v důchodovém systému a zvýšení daně z obratu. Rozdíly v úročení státních dluhopisů Německa a ostatních evropských států byly včera daleko menší, i když například italské CDS sloužící k pojištění státních dluhů jsou stále ještě dvakrát dražší než na počátku července.

BoE na svém dnešním zasedání jen stěží poskytne trhům nějaké vodítko a je předčasné očekávat jakýkoli další posun směrem ke kvantitativnímu uvolňování. Všeobecně se má za to, že BoE bude patrně vyčkávat, dokud nebudou zveřejněna alespoň zářijová data, aby mohla ve srovnání se srpnovými údaji, které byly očividně ovlivněny sérií nepokojů, odhadnout sílu obratu ve spotřebě.

Bankovní dům Goldman Sachs nedávno vydal prohlášení, podle něhož očekává, že Boe zahájí v listopadu další kolo nákupu dluhopisů od BoE, což zní víceméně reálně, pokud nyní začnou data oslabovat. Průzkumy spotřebitelské důvěry ukazují, že důvěra spotřebitelů spadla k úrovním z konce roku 2008 a začátku roku 2009. O uvažování BoE se dozvíme více za dva týdny, až bude zveřejněn zápis z jejího zasedání.

Výhled
V centru pozornosti je dnes po tiskové konferenci ECB řeč Baracka Obamy týkající se zaměstnanosti. B. Obama podle plánu vystoupí na společném zasedání Kongresu před prvním zápasem NFL v letošním roce (B. Obama alespoň do určité míry rozumí národním prioritám.) ve 23:00 GMT.

Přečtěte si prosím náš předchozí komentář z tohoto týdne, který pojednává o potenciálním zvratu, který může tato řeč přinést. Včerejší zprávy, že obsahem této řeči bude povětšinou rozšíření stávajících daňových škrtů a podpora místních samospráv, výdaje na infrastrukturu a rozšíření dávek v nezaměstnanosti, neposkytly USD moc velkou podporu.

Klíčovou otázkou, jak už jsme uvedli dříve, zůstává, zda bude v proslovu zmíněn program HIA-2 (Homeland Investment Act 2) a související opatření. Vzhledem k zjevnému úspěchu intervence SNB by silná podpora programu HIA-2 mohla mít za následek další výrazný pohyb vzhůru, možná až k nebetyčné úrovni 0,95 nebo dokonce paritě v dohledné době. Zůstaňte na příjmu.

V pátek proběhne zasedání představitelů zemí G-7, ale provází ho pověst, že z něj možná nevzejde ani komuniké. Zasedání G-7 jsou obvykle nezáživná, takže ani od pátečního zasedání nebudeme očekávat nic světoborného.

J. Hilsenrath otiskl ve Wall Street Journal článek, podle něhož Fed ve věci dalšího kola QE uvažuje o jedné ze tří možností a svou volbu možná naznačí už na zasedání 21. září. Z těchto tří možností se zdá operace Twist (prodávat přední konec výnosové křivky, a udržet tak vyšší výnosy a podpořit peněžní trhy a nakupovat dlouhý konec a tím ještě více snížit dlouhodobější sazby) nejpravděpodobnější.

07 září 2011

7.9. Blog Kena Vekslera

Ken Veksler, Senior Manager, Trading & Advisory, Saxo Bank

Pozitivní americká akciová seance vedla Asii k ziskům, což může být dobrý základ pro dnešní oživení. Trochu oleje přililo do ohně také lepší než očekáváné australské HDP, které spustilo stoplossy a drobné posílení AUDUSD. Doprovodný komentář šéfa australské centrální banky upřesnil, že nárůst byl očekávaný především díky dobré první polovině roku, kdy rostl trh a spolu s ním i ceny komodit a nerostů. Zda tento vývoj bude pokračovat, je v tuto chvíli nejisté vzhledem ke globálnímu zpomalení, které pozorujeme.

Dnešní den bude více o politice než o zveřejněných datech, i když pár jich bude. Před námi je na německé politické frontě rozhodování ústavního soudu o tom, zda je další pomoc a její forma v souladu s německým ústavním právem, a ještě důležitější rozhodování o tom, zda tento krok může poté schválit parlament. Pravděpodobnost, že verdikt bude pozitivní, je vysoká, obavy však vyvolává případné schvalování parlamentem, zejména ve světle váhavé politiky kancléřky Merkelové…. Mimo to nás čeká také hlasování italského parlamentu o přepracovaném úsporném plánu, který byl předložen minulý týden.

Z dat nás čeká rozhodování Kanadské centrální banky o sazbách (změna se neočekává) a průmyslová výroba v UK.

Co se týká včerejšího rozhodnutí Švýcarské centrální banky...Přišli, viděli a stanovili minimální cenu…
Ale jako každý trader, který to pozoruje z venku, si počkám, jestli to k něčemu bude…
Základem je, že udělali rozhodný krok, ale jakým směrem? Jednoduše prohlásili, že oficiálně budou držet cenu EURCHF minimálně na 1,20, ať se děje, co se děje. Jedině čas ukáže, jestli mají dost kuráže projít případnou další bouří.

Jinak na trhu se zlatem bylo dnes ráno na trhu bez limitní ceny prodáno 4000 lotů (pro představu 400 000 uncí), spotová cena poklesla o 50 USD, protože v tuto dobu není na trhu se zlatem likvidita…

Co se týče měnových párů, myslím, že EURUSD se dnes podívá na 1,4130/50 a pak zamíří opět níže jako včera (mimo událost s rozhodnutím Švýcarské centrální banky) a může konsolidovat a znovu testovat úroveň 1,3980/50.
Na GBPUSD je podle mě ještě prostor pro pokles před dnešními dopoledními daty, ale osobně nejsem přesvědčen o tom, jak tento pár obchodovat.
AUDUSD vidím na prodej, čekám na falešnou rally na 1,0630/50 se stoplossem nad 1,0730, pak pokles na 1,0480 (opět) a pak na 1,0330 v průběhu následujících dní.

Ještě jedna poznámka k JPY a zejména USDJPY, nevěřte mediální reklamně!!
Jen proto, že Švýcarská centrální banka včera zasáhla, neznamená to, že tak učiní i Japonská centrální banka… Oslabení JPY na 77,80/78,30 prodávejte!

S pozdravem Ken Veksler

06 září 2011

6.9. Zlato zůstává po intervenci Švýcarské národní banky posledním bezpečným přístavem

Ole Sloth Hansen, Commodity Strategist, Saxo Bank

Dnes Švýcarská centrální banka učinila přítrž spekulacím trhu, že plánuje navázat švýcarský frank na euro, aby zastavila zničující dopady posilující měny na švýcarskou ekonomiku.

Oznámení o minimální úrovni EURCHF na 1,200 přesto trh, po několika dnech posilování na 1,10 CHF za EUR, překvapilo.

Další bezpečný přístav tak doslova vzal za své a investoři se nyní budou dívat po zlatě, jediném bezpečném přístavu, který zůstal. Zlato reagovalo okamžitě poklesem na 1862, kde přilákalo kupce, kteří ho vytáhli až na 1915.

Jestli to urychlí zhodnocování zlata, které aspiruje na svůj nejlepší rok od roku 1979, teprve uvidíme. Zájem investorů navzdory novým maximům upadá, celkové investice do zlata prostřednictvím futures a ETF fondů poklesly o 251 metrických tun na 2865 tun.



Svoji roli mohou sehrát také obavy o další zvyšování marží na obchodování futures, které mohou přimět hedžové fondy k dalšímu snížení investic, spolu s prodejci, kteří potřebují vyrovnat ztráty z jiných investic, a to navzdory fundamentálním důvodům, které hovoří pro růst.

Zlato má šanci dosáhnout v následujících měsících ceny 1970 USD, ale po více jak 200 dolarové korekci budou krátkodobí obchodníci náchylní k rychlejšímu vybírání zisků. To může další rally zpomalit, i když ne zastavit.

6.9. Forex blog Kena Vekslera

Ken Veksler, Senior Manager, Trading & Advisory, Saxo Bank

Po státním svátku v USA a relativně klidné, i když negativní asijské seanci se toho do dnešního rána moc nezměnilo, snad jen na trhu je trochu větší aktivita.

Australská centrální banka (RBA) pokračovala minulou noc ve své strategii nicnedělání a v podstatě se držela své rétoriky, kterou jsme slyšeli minimálně na posledních třech zasedáních. Když vezmu v úvahu výhled na globální ekonomiku a nejistotu, myslím, že RBA dosáhla vrcholu sazeb.

To by odpovídalo i řečem, které spekulují o snížení ratingu čtyř hlavních australských bank ze strany S&P, které znamenají silný protivítr a ztěžují dnes jakýkoliv výhled.

Jinak noc byla z pohledu FX klidná, USD ukázal slušný výkon proti EUR a britské libře, přičemž oba páry se obchodují níže a vyhazují snadné stoplossy, které na trhu ještě jsou. Zmínky o tom, že Merkelová řekla, že Řecko nemusí obdržet další tranši pomoci (ne definitivně, ale je to otevřené téma) situaci také nepomohly a EURUSD se v noci odpoutal od svých minim.

Přes den budou mít ze zveřejněných dat větší vliv jen německé podnikové objednávky a Index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM v USA.

Podívejme se blíže na jednotlivé páry a úrovně. EURUSD vidím níže na úrovni 1,4130 s omezením pro růst, stoplossy jsou těsně nad a další úroveň rezistence je 1,4160.

Přikláním se k falešným rally v průběhu dne a pár vypadá, že by mohl testovat a konsolidovat na spodní straně současného rozpětí kolem 1,3980/1,4050. Když už jsme u toho, vrátím se k tomu, co jsem říkal zhruba před 6 týdny, že EURUSD se bude na konci třetího kvartálu obchodovat (+/- 1-2%) na 1,2750. Stále si to myslím …

Na AUDUSD mám poprvé medvědí pohled a vidím prostor směrem dolů pro vstup na 1,0480, jakmile budou uzavřeny cally a stoplossy na úrovních 1,0430/1,0380.

GBPUSD vypadá složitě. Úroveň 1,6030 vidím pro intradenní nákup. Na současných úrovních bych nic nepodnikal.

Na idnexu S&P500 vidím malý (nedůležitý) obrat k 1165/70 přinejlepším, pak propad dolů na 1120/25. Spíš bych obchodoval falešné nárůsty než kupoval mizivý růst.

Tolik pro dnešek, s pozdravem Ken Veksler.

6.9. Týdenní aktualizace vývoje komodit - ohlédnutí za srpnem

Ole Sloth Hansen, Commodity Strategist, Saxo Bank

Turbulence na trhu dosáhly v srpnu vrcholu. Cyklické komodity jako energie a průmyslové kovy trpěly, zatímco investoři utíkali ke zlatu. Solidní zisky vykázal zemědělský sektor, sedm zemědělských komodit figuruje mezi deseti s nejvyššími zisky.

Index Reuters Jefferies CRB zakončil srpen téměř beze změny, přičemž začátkem měsíce odepsal skoro 8 procent. Tehdy na trhu panovaly extrémní turbulence, které přišly po snížení ratingu USA a zhoršení výhledu ohledně vývoje světové ekonomiky.

Vítězem je káva
Silnou rally odstartoval v srpnu před novou říjnovou sklizní nedostatek kakaových bobů mezi evropskými pražírnami. Brazílie, největší světový producent vysoce kvalitní kávy Arabica, oznámila, že k poškození mrazem by díky teplotním podmínkám nemělo dojít a ve Vietnamu, který je největším světovým producentem kávy Robusta, očekávají rekordní úrodu. Tyto informace by mohly pomoci cenu stabilizovat, protože do pražíren bude v následujících měsících putovat čerstvá úroda a další růst se tak zdá být omezený.

Zlato se stabilizovalo, ale na jak dlouho?
Žlutému kovu patřila v uplynulém měsíci poté, co víc jak rok trvající růst nadále zrychlil, většina novinových titulků. Za měsíc přidalo zlato 12 procent a přiblížilo se ostře sledované hranici 2000 dolarů za unci.

Během měsíce se počet bezpečných přístavů snížil ze tří na jeden, obavy z intervencí centrálních bank na švýcarském franku a japonském yenu tak zanechaly zlato v této kategorii osamotě.

CME Group zvýšila zálohu na obchodování futures na zlato z 4500 USD na 7000 USD. Zvýšení přišlo jako reakce na zvýšenou volatilitu po bezprecedentně silné rally, ne jako pokus burzy určovat směr, cílem bylo udržet integritu trhu. Zvýšená záloha měla u hedžových fondů dopad na to, jak velké pozice lze držet a důsledkem byla jejich redukce spekulativních pozic.

Ben Bernanke, šéf americké centrální banky, v Jakson Hole naznačil potenciál pro další podpůrná opatření a toto podpořilo cenu zlata. Nedávný pokles ceny o více jak 200 dolarů však připomněl, že trh nekráčí přímo. Na začátku minulého týdne došlo ke konsolidaci, poté se trhy opět ukázaly svoji slabost a tahanice (opět) ohledně Řecka a kupci se do zlata vrátili.

Budou kupci natolik přesvědčiví, aby dokázali cenu dostat zpět nad 1900 dolarů? To uvidíme. Rezistence jsou na úrovních 1912 a 1965, zatímco podpora se nachází na 1770 a 1700 dolarech.

Obilniny a sojové boby
Index pro obilniny DJ-UBS přidal v srpnu 10,7 procent, kukuřice, pšenice a sojové boby totiž pokračovaly v rally díky zhoršujícímu se výhledu na roční úrodu. Horko a sucho v hlavních pěstitelských regionech pořádně s výhledem zamávaly.

Cena listopadového kontraktu na sojové boby dosáhla nového rekordu ve výši 14.65 za bušl, předtím se sedm měsíců obchodovala do strany. Hedžové fondy navýšily stávající spekulativní pozice o 10 procent, protože výhled tomuto sektoru přeje více než energiím nebo průmyslovým kovům.

Ceny pšenice navzdory silnému ruskému exportu, který na globálních trzích zvyšuje konkurenci, umazaly ztráty taženy vyššími cenami kukuřice. Toto oživení exportu, kterému pomohlo také agresivní snížení cen na straně nabídky, vede nyní k problémům na železnici.

Byl vydán zákaz transportu obilnin po železnici po té, co 3600 vagonů zablokovalo železnici v North Caucasus. To v důsledku spustilo růst domácí ceny, protože exportéři začali hledat alternativní zdroje pšenice, kterými by naplnily uzavřené smlouvy.

Ropa Brent se drží navzdory zpomalení
Trhy s ropou pokračovaly v oživení a zejména ropa Brent se obchodovala na konci měsíce u svého horního pásma. Volatilita byla v srpnu opravdu výrazná, což ovlivnilo také výkyvy na energetickém sektoru. Averze k riziku spustila výrazný výprodej, avšak známky fyzického nedostatku pomohly ropě Brent zakončit srpen téměř beze změny.

Na trh se opět začíná dostávat libyjská ropa, i když ve velmi malých množstvích a dopad na ceny je tak omezený, protože obchodníci se soustředí více na problémy, které omezují produkci na britském ropném poli v Severním moři. Případné sankce EU proti Sýrii mohou ještě zhoršit situaci evropských rafinerií, kterým se jen obtížně daří po ztrátě libyjské ropy nacházet dodávky.

Zatímco ropu Brent trápí nedostatek produkce, ropa WTI má problém opačný, totiž příliš velké zásoby v Cushingu, centrálním skladu pro WTI. To má za následek zcela opačný vývoj forwardové křivky, viz níže, a také zobrazuje, proč je rozdíl mezi oběma cenami nejširší na levém konci grafu.

Nedávná rally na ropě Brent skončila nad úrovní 115 dolarů za barel, zhruba tři dolary pod trendovou linií, které spojuje předchozí maxima. Díky tomu vidíme růstový potenciál omezený a případné další poklesy na akciových trzích mohou spustit pokles k úrovni okolo 108 dolarů.

Poptávka po uhlí a oceli je stabilní
Asijská poptávka po uhlí a oceli se v průběhu srpna výrazně zvýšila. Počet zásilek železné rudy, klíčového indikátoru, se v srpnu zvýšil a počet najmutých přepravních lodí se proti červenci zvýšil o 52%. Průměrná cena rudy doručená do Číny, největšího světového spotřebitele, vzrostla od července o 2,5% ze 177,45 dolarů za tunu (ve spotových cenách) na 180,40 dolarů. Průměrná cena čínských ocelových prutů dosáhla v srpnu 784 USD za tunu, což je nejvyšší úroveň od července 2008 a meziroční zvýšení o 29%.

V Japonsku roste import uhlí pro uhelné elektrárny (produkce uhelných elektráren byla v červenci o 36% vyšší než v dubnu), zatímco jaderné reaktory prochází údržbou (16 reaktorů je mimo provoz). Rostla také potřeba uhlí pro výrobu cementu na rekonstrukce.

A nakonec - obtížný měsíc před námiČasová linie níže ukazuje, že finanční trhy vstoupily do měsíce, kdy nás čeká několik politických událostí, které určí směr pro poslední kvartál roku. Obavy, které v létě vedly k panickému chování, nepominuly a politici nyní čelí výzvám, které budou mít dopad na vývoj cen akcií, dluhopisů i komodit.

6.9. Kormidlo RBA beze změny kurzu. Na pořadu dne je americký ISM index aktivity ve službách

John Hardy, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Nejedná se o nezávislý investiční výzkumRBA ponechala sazby beze změny a na základě její rétoriky poklesla očekávání dalšího vývoje o něco níže. Později odpoledne nás čeká zpráva ISM o aktivitě mimo zpracovatelský sektor v USA, ale daleko větší očekávání se váží ke středečním a zejména čtvrtečním datům.

Ani deváté zasedání RBA v řadě nepřineslo podle očekávání žádnou změnu sazeb, přičemž trh usoudil, že rétorika vyznívá co do očekávání nepatrně nepříznivěji, když australské futures (STIR) na prosinec 2012 vystoupaly o 8 bodů, i když většina nárůstu se vzhledem k nechuti trhu riskovat při zahájení asijského obchodování odehrála již před samotným zasedáním.

Průvodní komentář RBA se v zásadě nelišil od komentářů předchozích. Ke konci roku se očekává pokles inflace, trhy s aktivy včetně nemovitostí jsou dle komentáře nevýrazné a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil se týká údajně jen vybraných odvětví.

Zazněly rovněž obavy ze situace v EU a USA, ačkoli dopad oslabení těchto ekonomik na ostatní regiony lze dle komentáře jen velmi těžko odhadnout. Pro australskou ekonomiku zůstává v nejbližší době velkým otazníkem, nakolik se již zotavuje ze záplav z počátku roku, a do jaké míry lze nedávné hospodářské oslabení přičítat právě záplavám a nakolik je to naopak důsledek silné měny a zpomalujícího momenta v Číně.

V grafech 55-denního klouzavého průměru se ukázala zajímavá rezistence okolo hodnoty 1,0630, neboť návrat pod úroveň 1,0600 potvrdil pohyb v postupných vlnách A-B-C, o kterém jsme psali, když se pár AUDUSD obchodoval nad úrovní 1,0700.

Další ránu zasadily australskému dolaru ceny mědi, které po prudkém vzestupu z minulého týdne začaly zase klesat, a to nejrychleji od hlubokého propadu na počátku srpna. Na druhou stranu by mu mohly poskytnout určitou oporu ceny zlata, které během včerejší asijské seance zaznamenalo nový historický rekord.

Co nás čekáKvůli svátku bude americká zpráva ISM o aktivitě mimo výrobní sektor zveřejněna se zpožděním. Tento důležitý indikátor ukazuje, do jaké míry služby v USA (které jsou do značné míry také ukazatelem aktivity amerických spotřebitelů).

Náš tým je přesvědčen, že riziko poklesu spotřeby je menší, než trh předpokládá, proto bude zajímavé sledovat reakce na čísla, která případně překonají očekávání. Reakce trhu může být vůči riziku averzní, pokud převládnou obavy, že lepší čísla znamenají odklad nové injekce likvidity ze strany Fedu, nebo – naopak – riziku nakloněná díky zmírnění obav ze zpomalení ekonomiky.

Pokud jde o Evropu, v Německu zítra proběhne zasedání Ústavního soudu, který má posoudit ústavnost nedávné pomoci poskytnuté Řecku. Pokud Ústavní soud tuto iniciativu neposvětí, může to teoreticky vyvolat ústavní krizi.

Guvernér Federální rezervní banky Minnesoty N. Kocherlakota, který je jedním z odpůrců současné politiky Fedu , vystoupí dnes odpoledne s prohlášením a guvernér RBA Steven bude mít projev v Asii v místní obchodní komoře.

Hlavními událostmi týdne jsou úterní zasedání ECB a BoE a také potenciálně průlomový projev Baraka Obamy. O tomto projevu jsme včera odpoledne publikovali článek, který si zde můžete přečíst.