03 září 2010

3.9. Pracovní trh v USA se opět v srpnu zhoršil

Mads Kofoed, stratég trhů, Saxo Bank

Dnes bude zveřejněna nejdůležitější z měsíčních zpráv, zpráva o zaměstnanosti v USA. Jsme pod konsensem ohledně nonfarm payrolls (a soukromých payrolls).

S&P 500 směřuje k úrovni 1100, jak jsme uvedli včera, a se silným číslem u Nonfarm Payrolls očekáváme test 1130. Měkké číslo způsobí, že se trhy vrátí zpět a budou během krátké doby testovat úrovně 1060.

Co se děje?
Dnes budou zveřejněny Nonfarm payrolls a míra nezaměstnanosti a očekáváme většinou nezajímavou zprávu, když payrolls poklesnou na 125,000 a míra nezaměstnanosti stoupne na 9.6%. Pozitivní jsou naše očekávání pozitivního údaje pro důležitý soukromý sektor ve výši 5,000.

ISM nevýrobní (non-manufacturing) bude dnes také zveřejněn, i když je možné, že se ztratí v reakci na nonfarm. Nicméně očekáváme, že sektor služeb bude následovat výrobní sektor a bude růst v srpnu rychlejším tempem ve srovnání s červencem. Očekáváme 55.2.

SITUACE NA TRHU
Dnes je den zveřejnění nonfarm, což znamená, že vše ostatní je odsunuto na vedlejší kolej, když trh zaměřuje svoji pozornost na jednu věc, kterou je zpráva z pracovního trhu USA .

Ohledně zprávy jsme dost medvědí ve vztahu ke konsensu a obáváme se, že zpráva ukáže pouze náznak toho, co přijde. Očekává se, že payrolls soukromého sektoru budou dne jediným pozitivem, to však pouze proto, že vše ostatní je horší. 5,000 očekávaných pracovních míst v soukromém sektoru není nijak působivé, když minimum u HDP bylo dosaženo více než před rokem. Potřebujeme dalších více než 100,000 pracovních míst, aby se pouze sledoval populační růst, v současnosti se však této hodnotě nijak neblížíme.

Sčítání lidu v roce 2010, které je hlavním sčítáním obyvatel USA na deset let, zkreslí celkové číslo nonfarm payrolls, proto místo toho sledujeme private payrolls. Očekáváme čistou ztrátu pracovních míst 115,000 ze samotných dočasných čísel sčítání nyní a očekáváme další čistou ztrátu 15,000 pracovních míst ve vládním sektoru, bez zaměstnanců najatých pro sčítání. Tak se dostáváme na celkově -125,000, když zvažujeme naše očekávání 5,000 pro soukromé payrolls.

Očekává se, že míra nezaměstnanosti mírně poroste na 9.6% z 9.5% a jedíným důvodem, proč není vyšší, je to, že lidé opouštějí pracovní trh. Bez trendu dolů v poslední době v míře účasti, by míra nezaměstnanosti nyní byla nad 10%.

Dnes bude také zveřejněn index ISM nevýrobní (non-manufacturing), ale jeho význam je menší než obvykle; je těžké nesoustřeďovat se na zprávu o zaměstnanosti. Zpráva ISM non-manufacturing však obsahuje různá zajímavá data o největší části ekonomiky USA. Zpráva ISM non-manufacturing včak pokrývá zhruba devět desetin celé ekonomiky. Očekáváme, že zpráva ukáže, že sektor služeb v červenci rostl rychlejším tempem ve srovnání s červencem (54.3). Očekáváme hodnotu 55.2.

Tovární objednávky (0.1% MoM) rostly pomaleji než náš odhad (0.3%) a konsensus (0.2%) očekávaný hlavně kvůli objednávkám netrvanlivého zboží. Objednávky trvanlivého zboží byly nyní revidovány mírně výše na 0.4% MoM, zatímco objednávky netrvanlivého zboží se držely na stejné úrovni.

Na trhu opcí EURUSD byly nabízeny hlavně vols, ale front end drží do dnešního zveřejnění NFP a zpráv SNB a FOMC v následujících týdnech. Z dlouhodobějšího hlediska se trh opcí stále zaměřuje na nižší pár EURUSD, ale neexistuje žádný jasný signál pro krátkodobý horizont.

Ohledně USDJPY je zájem na makléřském trhu nakupovat front end opce nahoru, zatímco jsou vols obecně nadále nabízeny. Může jít o signál, že zde spot dosáhl dna, ale samozřejmě NFP jsiu zde nepředvídatelnou záležitostí.

02 září 2010

2.9.2010 - S&P 500 bojuje s 50-denním klouzavým průměrem

Mads Kofoed, stratég trhu, Saxo Bank
S&P 500 bojuje s 50-denním klouzavým průměrem

Komentář

I přes velmi dobrou hodnotu ISM a nahoru revidovaným předpovědím MMF pro jihokorejskou ekonomiku jsou akcie toto ráno v červených číslech. Dnes sledujeme test 50 denního klouzavého průměru u S&P 500. Včera jsme viděli vysokou hodnotu u klouzavého průměru a pokud ji prolomíme, zaměříme svoji pozornost na úroveň 1100.

Co se děje?
Očekává se, že švédská Riksbank zvedne sazby na 0.75%, když ekonomika nadále roste. Švédsku se dosud dařilo vyhnout se všem problémům spojeným s nemovitostmi a hlavní ukazatel OECD stále stoupá.

Očekává se, že tovární objednávky v USA dnes pomalu porostou na 0.3% MoM. Tovární objednávky (Factory orders) se skládají z objednávek trvanlivého a netrvanlivého zboží, a již víme, že objednávky trvanlivého zboží vzrostly o 0.3% MoM v červenci (i když jsou často zveřejňovány revize společně se zprávami s továrními objednávkami).

Dle konsensu probíhající prodeje nemovitostí v USA poklesnou a zpomalí, když se nemovitostní trh stabilizuje (na velmi nízké úrovni!), po přerušeních daňového úvěru pro kupující nemovitostí. Ceny nemovitostí budou stále ovlivňovány, i když neočekáváme, že ceny (Case-Shiller) budou několik dalších měsíců klesat

Na zasedání ECB nebudou důležité události, pokud čekáme změny sazeb. Hlavní sazba refinancování bude držena na 1% a nebude v blízké budoucnosti nijak zvyšována. Trichet se snaží ukazovat, že je ekonomika zdravá. Přitom je jedinou zdravou (důležitou) zemí eurozóny Německo a rostoucí sazby budou opět sníženy.

01 září 2010

1. 9. 2010 - Asie si užívá den ve znamení ochoty riskovat – dokáže Evropa udržet krok?

Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

Wall Street na konci srpna pokulhával, jeho výsledky nebyly zdaleka impozantní, i když se alespoň zastavil celkový pokles a index S&P se minulý měsíc udržel na hranici 1040. Údaje zveřejněné včera v USA byly smíšené. Důvěra spotřebitelů předčila očekávání, když v srpnu vzrostla z červencových 51,0 na 53,5 (i když dílčí složky indexu nebyly tak růstové jako celkové číslo, přičemž největší zlepšení připadá na část očekávání).

Chicagský index nákupních manažerů byl o něco horší, než se předpokládalo – 56,7 oproti předchozím 62,3 (a očekávaným 57,0). Index cen domů CaseShiller vzrostl meziměsíčně o 1,0 % a meziročně o 4,2 %, což byl výsledek lepší, než předpokládaly konsensuální odhady.

Zápis s posledního zasedání FOMC naznačuje, že někteří představitelé Fedu nejsou spokojeni s vydaným závěrečným prohlášením a někteří z nich vyjadřují znepokojení nad tím, že opětovné investování splátek jistiny dluhopisů státem podporovaných agentur a cenných papírů krytých hypotékami (MBS) by nakonec východisko z krize ještě ztížilo. Pokud jde o ekonomiku, někteří členové se obávají zvýšeného rizika poklesu jak u tempa růstu, tak u inflace. Jen málo se však diskutovalo o konkrétních možnostech dalšího uvolňování. Zápis z jednání fakticky pohřbil veškeré šance na návrat ochoty riskovat z konce měsíce.

V Asii to v novém měsíci vypadalo úplně jinak, většina údajů překonala prognózy a signalizuje, že asijské ekonomice možná ještě trocha páry zbývá. Nejprve australský index výkonnosti zpracovatelského sektoru za srpen klesl z 54,4 na 51, stále se ovšem drží nad prahem kontrakce/expanze na úrovni 50. Důležitější možná je, že v témže měsíci překonal očekávání oficiální čínský index nákupních manažerů (PMI), neboť z 51,2 poskočil na 51,7, čímž prolomil tříměsíční sestupný trend a překonal očekávání trhu na úrovni 51,5. Údaje zveřejněné HSBC jako ekvivalent PMI naznačují ještě silnější odraz z hodnoty 49,4 za předchozí měsíc na hodnotu 51,9.

Co se týče Evropy, uvidíme, zda eurozóna dokáže udržet vzestup v oblasti rizika, protože nás čeká zveřejnění řady výsledků PMI ve zpracovatelském sektoru mnoha zemí – Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, eurozóny a Velké Británie. Zároveň budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách v Německu. Pokud jde o americké obchodování, očekáváme údaj o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger, změnu počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle ADP, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a index cen ISM a nakonec stavební výdaje za červenec.

1/9/2010 - Ztráty pracovních míst v privátním sektoru v srpnu?

Mads Kofoed, stratég trhu, Saxo Bank

 Riziko potřebovalo k oživení pouze lepší než očekávaná data o důvěře spotřebitelů v USA, což je náznak, že každá dobrá ekonomická data povedou k oživení. Nicméně si udržuje naše stanovisko, že se riziko obecně nebude moc uvolňovat, když vidíme další zhoršování v ekonomice USA (a ve světě).

 ISM výrobní je dnes během dne spouštěčem a nyní očekáváme lepší hodnotu (53.6), než je konsensus (52.8), i když si udržujeme naše stanovisko, že ISM výrobní tento rok poklesne pod 50 později v tomto roce. Lepší než očekávané číslo ISM pravděpodobně povede k dalšímu oživení z úlevy.

Co s děje?
Výrobní sektor rostl v srpnu pomaleji než v předchozích devíti měsících a očekáváme, že to dnešní zpráva o ISM výrobním indexu ukáže. Celkové zpomalení ekonomiky bylo během léta patrné a očekáváme, že to bude pokračovat na podzim a v zimě. Prakticky všechny regionální PMI poklesly v srpnu, což podporuje názor o zpomalení ve výrobním sektoru v srpnu.

ISM výrobní není dnes jediným rizikem události, bude také zveřejněn odhad nonfarm payrolls od ADP. Konsensus očekává nárůst v payrolls o 15,000 i přes velmi špatné zprávy o nárocích v nezaměstnanosti a celkově se zhoršujícím ekonomickým datům v srpnu. Očekáváme nárůst o 5,000, a také předpověď soukromých nonfarm payrolls, odhadovaná BLS, ukazuje nárůst o 5,000 v pátek. Celkově to znamená, že aktuálně očekáváme celkový pokles o 110,000 v nonfarm payrolls v srpnu. Trend je však jasný, a neočekáváme, že zaměstnanost podstatně zlepší v následujících měsících.

SITUACE NA TRHU
Zpráva Conference Board včera oznámila, že důvěra spotřebitelů v srpnu stoupla na 53.5 z 51 v červenci, což bylo dost, aby to vedlo k oživení u rizika i přes špatný index Chicago PMI. Pokud se do zprávy podíváme hlouběji, zpráva nebyla tak dobrá, jak naznačovalo oživení rizika, protože důvěra byla poháněna výhradně očekáváními, která vzrostla na 72.5 z 67.5.

Složka současná situace poklesla na 24.9 z 26.4 a pracovní rozdíl (labour differentia)l také opět pokles, tentokrát na -41.9 z -40.7. Tento ukazatel měří rozdíl mezi spotřebiteli, kteří nalézají práci hodně a těmi, kteří ji špatně hlredají.

Záznam ze zasedání FOMC 10. srpna nebyl příliš vzrušující, ale FOMC snížil několik předpovědí, včetně HDP, který byl revidován níže na pásmo 3-3.5% z 3.2-3.7% pro rok 2010. Také u míry nezaměstnanosti a různých ukazatelů inflace došlo k negativním revizím.

Záznam z jednání dočasně utlumil riskování, to se však rychle vrátilo zpět kvůli lepším číslům z Austrálie a Číny. Australský HDP vrostl o 1.2% v 2Q (0.9% oček. a 0.7% dříve) , zatímco čínské PMI stouply na 51.7 a 51.9 z 51.2 a 49.4, v uvedeném pořadí. Zejména čísla z Austrálie byla v minulých dnech lepší, což pomohlo AUD k návratu ze srpnového minima 25.

31 srpna 2010

31.8.2010 Všeobecná averze vůči riziku přetrvává

Andrew Robinson, stratég FX trhu, Saxo Bank

Státní svátek ve Velké Británii na počátku evropské seance částečně ubral na likviditě a apetitu obchodníků, ale po otevření trhů v Severní Americe začala být situace přece jen o něco zajímavější.

Během obchodování převládala všeobecná averze vůči riziku, když Wall Street přišel o většinu svých zisků z pátečního obchodování po Bernankeho vystoupení. JPY pokračoval ve svém vzestupu po zasedání BoJ, přičemž tisková konference odradila býky jen nepatrně.

Pokud jde o data, údaje o osobních příjmech/výdajích v USA byly smíšené – příjmy mírně pod očekáváními, zatímco výdaje mírně nad nimi. Také index výrobní aktivity dallaského Fedu byl slabý, což podpořilo všeobecný názor o zpomalování ekonomiky.

V Evropě byly ukazatele důvěry v eurozóně také smíšené a v prostředí averze vůči riziku muselo EUR tvrdě bojovat, aby se udrželo nad vodou. Během dne pomalu ale vytrvale oslabovalo.

Pokud jde o japonská data, průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o slabé 0,3 % (i tak však překonala očekávání trhu). Export roste pomaleji, a průmyslová výroba proto po sprintu, který zažila na začátku roku, začíná zpomalovat.

Maloobchodní prodeje již podruhé ve srovnání s předchozím měsícem posílily, když meziměsíčně vzrostly o 0,7 % namísto očekávaných 0,4 %, takže překonaly červnový nárůst, který činil 0,4 %. Program vládních pobídek pro nákup nových vozů by měl doběhnout v září, takže větší vypovídací hodnotu budou mít teprve data zveřejňovaná po tomto měsíci.

S blížícím se koncem měsíce se mohou začít více projevovat toky související s fixací, protože se blížíme k fixacím na londýnské a newyorské burze. Datový kalendář je dnes poměrně nabitý a během evropského obchodování se očekává zveřejnění údajů o švýcarské spotřebě, nezaměstnanosti v Německu, zadluženosti spotřebitelů, schválených hypotéčních úvěrech a peněžní zásobě ve Velké Británii a z eurozóny se očekává zveřejnění údajů o odhadovaném indexu spotřebitelských cen a míře nezaměstnanosti. Severoamerická seance uzavírá tento měsíc údaji o kanadském červnovém HDP a americkým indexem cen domů S&P Case-Shiller, indexem nákupních manažerů z oblasti Chicaga a údaji o spotřebitelské důvěře v USA.

Riziko se uvolňuje, opatření centrálních bank jsou považována za nevýznamná

31/8/2010, Mads Kofoed, stratég trhu, Saxo Bank

Komentář
 Riziko se opět uvolnilo a dává další jasný signál centrálním bankám, že musí učinit závažnější opatření, pokud chtějí, aby se trh vrátil do režimu s rizikem (i když my bychom byli proti všem uvedeným opatřením).

Co se děje?

Dnes je na celém světě mnoho rizik událostí. Před zítřejším celostátním PMI (ISM výrobní), dnes sledujeme jeho regionální ekvivalent v Chicagu. Má vysokou korelaci s celostátním PMI a konsensus očekává hluboký pokles na 57, i když by to stále naznačovalo zdravou expanzi.

V eurozóně sledujeme čísla o nezaměstnanosti v Německu a ceny pro celou eurozónu. Bleskový průzkum CPI je obecně přesným ukazatelem skutečného údaje CPI, který bude zveřejněn za dva týdny. Očekává se, že německá nezaměstnanost poklesne o dalších 20 000 a neexistují žádné známky bezprostředního zpomalení ekonomiky (dostaneme se k tomu později v tomto roce).

Očekává se, že ceny nemovitostí v USA v červnu stouply (o 0.2% MoM), když byly poháněny daňovým úvěrem pro kupující nemovitostí. Zatímco ukazatelé prodeje nových a stávajících nemovitostí již nejsou zkreslovány daňovým úvěrem, ceny Case-Shiller jím jsou stále ovlivněny, protože se prodeje zachycují opožděně.

Situace na trhu

Index Chicago PMI, který má vysokou korelaci s IM výrobním indexem, bude zveřejněn dnes v 13:45 GMT (sledujeme ho několik minut před zveřejním, protože investoři ochotní platit mohou získat výhodu 3 minuty před zveřejněním). Pokud bude Chicago PMI následovat ostatní regionální PMI poklesem v srpnu, čeká nás zdravý pokles indexu ISM výrobní zítra, i když bychom měli zůstat nad 50.

AUD momentálně zastavil svůj pokles, když ekonomika vykázala některá lepší než očekávaná čísla, včetně stavebních povolení na 2.3% MoM v červenci (-0.7% oček.) a maloobchodních prodejů na 0.7% MoM (0.4% oček.). Nakonec to však nebylo dost, protože se v Austrálii zbavili dřívějších zisků, když se negativní nálada opět vrátila.

Vols byly opět mírně nabízeny u EURUSD FX opcí a trh se zdá být bez jasného směru. Očekáváme, že se EURUSD bude držet v těsném pásmu příštích několik dní, když trh čeká na čísla zveřejněná později v tomto týdnu. EURCHF nadále posiluje pro EUR puts/CHF calls a je obtížné vidět, jak by se měna mohla vyhnout dalšímu poklesu, když se RR obchodují na současných úrovních.