31 srpna 2010

31.8.2010 Všeobecná averze vůči riziku přetrvává

Andrew Robinson, stratég FX trhu, Saxo Bank

Státní svátek ve Velké Británii na počátku evropské seance částečně ubral na likviditě a apetitu obchodníků, ale po otevření trhů v Severní Americe začala být situace přece jen o něco zajímavější.

Během obchodování převládala všeobecná averze vůči riziku, když Wall Street přišel o většinu svých zisků z pátečního obchodování po Bernankeho vystoupení. JPY pokračoval ve svém vzestupu po zasedání BoJ, přičemž tisková konference odradila býky jen nepatrně.

Pokud jde o data, údaje o osobních příjmech/výdajích v USA byly smíšené – příjmy mírně pod očekáváními, zatímco výdaje mírně nad nimi. Také index výrobní aktivity dallaského Fedu byl slabý, což podpořilo všeobecný názor o zpomalování ekonomiky.

V Evropě byly ukazatele důvěry v eurozóně také smíšené a v prostředí averze vůči riziku muselo EUR tvrdě bojovat, aby se udrželo nad vodou. Během dne pomalu ale vytrvale oslabovalo.

Pokud jde o japonská data, průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o slabé 0,3 % (i tak však překonala očekávání trhu). Export roste pomaleji, a průmyslová výroba proto po sprintu, který zažila na začátku roku, začíná zpomalovat.

Maloobchodní prodeje již podruhé ve srovnání s předchozím měsícem posílily, když meziměsíčně vzrostly o 0,7 % namísto očekávaných 0,4 %, takže překonaly červnový nárůst, který činil 0,4 %. Program vládních pobídek pro nákup nových vozů by měl doběhnout v září, takže větší vypovídací hodnotu budou mít teprve data zveřejňovaná po tomto měsíci.

S blížícím se koncem měsíce se mohou začít více projevovat toky související s fixací, protože se blížíme k fixacím na londýnské a newyorské burze. Datový kalendář je dnes poměrně nabitý a během evropského obchodování se očekává zveřejnění údajů o švýcarské spotřebě, nezaměstnanosti v Německu, zadluženosti spotřebitelů, schválených hypotéčních úvěrech a peněžní zásobě ve Velké Británii a z eurozóny se očekává zveřejnění údajů o odhadovaném indexu spotřebitelských cen a míře nezaměstnanosti. Severoamerická seance uzavírá tento měsíc údaji o kanadském červnovém HDP a americkým indexem cen domů S&P Case-Shiller, indexem nákupních manažerů z oblasti Chicaga a údaji o spotřebitelské důvěře v USA.

0 komentářů: