15 října 2010

Před dnešním večerním projevem Bernankeho se dolar chytil záchranného lana

Očekávání dalšího kvantitativního uvolňování z dílny Fedu stáhla včera dolarový index na nové letošní minimum. Ke konci seance to však vypadalo, že dolaru někdo hodil záchranné lano, když byla americká makrodata spíše slabší. EURUSD se podařilo dostat se na menší maximum po asijské seanci, pak se ale zase vrátil do pásmového území a AUD se opět nepodařilo prolomit paritu. USDCAD se to povedlo až k minimu 0,9978.

Pokud jde o zveřejňování dat, řadu nedávných lepších výsledků narušil týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti – čísla z tohoto týdne vzrostly na 462 tis. ze 449 tis. z minulého týdne, schodek běžného účtu obchodní bilance USA se prohloubil na 46,3 mld. USD a ceny výrobců stouply meziměsíčně o 0,4 % (jádrový index cen výrobců meziměsíčně vzrostl o 0,1 %). Na Wall Street proběhlo mírné vybírání zisků a banky byly zvláště slabé kvůli pokračujícímu zabavování majetku. Americké dluhopisové trhy oslabovaly po vcelku slabé aukci 30letých pokladničních poukázek a výsledný vzestup yieldů poskytl dolaru určitou podporu.

Asijské obchodování bylo poměrně stabilní, základními tématy byl mírný odraz USD před víkendem a Bernankův projev dnes večer, velikost některých krátkých pozic USD se snížila. Pokud jde o další data, čínské ceny nemovitostí meziročně vzrostly o 9,1 %, což mírně předčilo očekávání, aktuální přímé zahraniční investice překonaly prognózy svým meziročním nárůstem o 6,1 %.

V Evropě budou uveřejněny švédské ceny domů, norská obchodní bilance, index spotřebitelských cen a údaje o obchodní bilanci v eurozóně, americké obchodování je v závěru týdne nabité: očekáváme kanadské tržby zpracovatelského sektoru a z USA index spotřebitelských cen, maloobchodní tržby, index podnikatelské nálady NY Fedu, index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan a podnikové zásoby, dále také rozhodující projev B. Bernankeho. Všimněte si také, že dnes bude uveřejněna pololetní měnová zpráva amerického ministerstva financí. Vzpomínáte si, kolik před několika týdny vyvolala bití se v prsa a dupnutí nohou? Uvidíme, zda ministerstvo oproti minulým zprávám zmírnilo svůj postoj.

14 října 2010

Singapurský MAS rozšiřuje kurzové pásmo a zrychluje tempo zhodnocování SGD – USD dál klopýtá

I přes noc bylo hlavním tématem znovu oslabování dolaru, přičemž největší hybnou silou bude příští měsíc zasedání FOMC a možné přijetí opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. Pár EURUSD znovu nakoukl nad 1,40, i když jen nakrátko, zatímco AUD se opět dostal vůči USD na hladinu 0,99. Jednou z nejaktivnějších měn byl CHF. Určitý tlak na něj vyvinula velká podniková objednávka; v závěru amerického obchodování se však znovu odrazil vzhůru. Navzdory nepříznivé zprávě o britské nezaměstnanosti (počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 5,3 tis. oproti očekávaným 4,5 tis.) GBPUSD posiloval a uzavřel na nejvyšší úrovni za poslední tři dny.

Údaje zveřejněné v USA byly svou povahou spíše druhořadé. Ceny dovozů klesly meziměsíčně o 0,3 % (o něco více, než se očekávalo – 0,2 %), zatímco týdenní počet žádostí o hypotéku vyskočil o 14,6 % oproti poklesu o 0,2 % z minulého týdne. Wall Street vystoupal na nejvyšší úroveň za téměř pět měsíců, přičemž impulzem k růstu mu byly silné hospodářské výsledky a oslabování dolaru. Americké dluhopisové trhy mírně posílily, když se výnos 10letého dluhopisu snížil o 1 bazický bod na 2,42 %.

Skutečný ohňostroj začal, když singapurská centrální banka MAS překvapila trh tím, že rozšířila kurzové pásmo SGD a „mírně“ zrychlila tempo jeho zhodnocování, i když i nadále zastává politiku „mírného a postupného“ zhodnocování měny. To spustilo novou vlnu plošného výprodeje USD a v EUR jsme se dostali na nová devítiapůlměsíční maxima a AUD se přiblížil na 18 bodů paritě. Údaje o HDP Singapuru za 3. čtvrtletí vypadaly zároveň velmi slabě – mezičtvrtletní pokles o 19,8 % oproti předchozím +24,0% - toto číslo je horší než očekávaných -15,7 %.

J. Lacker z Fedu ve svém včerejším projevu potvrdil své jestřábí postoje (upozorňujeme, že se jedná o člena, který se neúčastní hlasování). Byl přesvědčený, že kvantitativní uvolňování by mělo dopad na inflaci, už méně si však byl jistý tím, zda by to v této situaci podpořilo růst. Uvedl, že očekává, že se v příštím roce začne snižovat nezaměstnanost, ale varoval Fed proti rizikům spojeným s posunem politiky Fedu směrem ke zvyšování zaměstnanosti. Nevidí riziko deflace a vnímá aktuální úroveň inflace jako „docela blízkou jakékoli důvěryhodné definici cenové stability“. Jeho komentáře měly malý dopad, protože je zastínil masivní výprodej USD po kroku MAS.

Evropský kalendář je dnes relativně prázdný, ale můžeme očekávat projevy od L. Bini Smaghiho, A. Webera a Y. Mersche z ECB. Během severoamerické seance bude zveřejněna obchodní bilance Kanady, index cen výrobců v USA a týdenní údaje o počtu žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

13 října 2010

Zápis z jednání FOMC naznačuje, že v listopadu nejspíše dojde k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování

Pro dolar bylo obchodování přes noc smíšené a před zveřejněním zápisu z jednání FOMC dolar mírně zpevňoval. Mírně negativní přístup k ochotě riskovat, který se rozšířil z asijských trhů, dolaru pomohl, stejně jako komentáře J. Yellenové z Fedu, které lehce zpochybnily záměry kvantitativního uvolňování (zaměřila se na uvolněnou politiku Fedu, která je možná příčinou nadměrného riskování). Naproti tomu ve vyjádření A. Webera z ECB byl znát více jestřábí tón, když prohlásil, že ECB by nyní měla postupně přestat s nákupy dluhopisů, a dodal, že rizika příliš pozdního opuštění uvolněného monetárního postoje této banky jsou větší než rizika opuštění příliš brzkého. EUR v průběhu obchodování udrželo převahu poptávky, ale nedostalo se na pondělní úroveň 1,40. Naproti tomu GBP byla stlačena holubičími komentáři D. Milese z BoE, zhoršující se obchodní situací a katastrofálními údaji o cenách domů RICS.

Kromě zápisu z posledního zasedání FOMC přinesla americká data jen málo, co by přilákalo pozornost. Zdá se, že samotný zápis je v souladu s očekáváním trhu a naznačuje, že Fed se pohybuje směrem ke druhé fázi kvantitativního uvolňování očekávané v listopadu. Určitá část členů FOMC zastávala názor, že „v blízké době může být vhodná“ další finanční intervence a hodně se debatovalo o tom, jak takový krok správně nastavit a realizovat.

Asijské seanci dominovala zveřejňovaná čínská data za září. Všechny ukazatele se pohybovaly mírně pod očekáváními, i když ne natolik, aby odvedly pozornost trhů od pomalého „riziku vstřícnému“ obchodování, jehož jsme byli svědkem v nedávné době. Pokud jde o konkrétní čísla, přebytek čínského zahraničního obchodu poklesl na 16,88 mld. USD (5měsíční minimum), což je mírně pod konsensem očekávanými 17,75 mld. USD a také pod srpnovými 20,03 mld. USD. Vývoz vzrostl v přepočtu na rok o pomalejších 25,1 %, ovšem dovoz i nadále ukazoval na silnou poptávku a v ročním vyjádření rostl tempem 24,1 %. Toto číslo je sice slabší než 35,2 % vykázaných v minulém měsíci, ale zdá se, že i tak stále ukazuje na přetrvávající silnou domácí poptávku.

Během evropského obchodování nás čeká švýcarský index cen výrobců, údaje o švédské nezaměstnanosti a konečně také průmyslová výroba ve Velké Británii a v eurozóně. Americká seance bude z hlediska zveřejňovaných dat poměrně klidná a čeká nás index cen dovozů a týdenní index žádostí o hypotéku (MBA), které z Kanady doplní pouze index cen nových domů.

Intel nezaznamenává dvojité dno, ale FOMC chce QE, a to hned

Nedávno jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Podle posledního chování cen to vypadá, že investoři touží po riziku (akciích), a dalším krokem bude tudíž testování úrovně 1170. Případné zklamání v souvislosti se zahájením dalšího kola kvantitativního uvolňování nebo s probíhající výsledkovou sezónou by mohlo vést na trhu k prudké korekci.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes se vší pravděpodobností otevřou o 0,5 % výše, protože společnost Intel vykázala slušné hospodářské výsledky, ale pokud jde o tržby v příštím čtvrtletí a v roce 2011, byla jejich očekávání až příliš optimistická. Je poměrně důležité poznamenat, že Intel si povšiml tří věcí: za prvé, k dvojitému propadu nedojde; za druhé, Intel neočekává explozi tržeb, spíše jejich mírný růst; a za třetí, Intel nezaznamenává zvyšování marží ze současných přibližně 67 %. Poslední informace je důležitá, protože právě marže byly motorem růstu akciových trhů, ale vzhledem k výhledu Intelu, který je obvykle velmi dobře vedenou společností, by to mohlo signalizovat, že bychom se v dalším průběhu výsledkové sezóny mohli co do vývoje marží dočkat zklamání. Nejvýznamnější událostí dneška bude zveřejnění hospodářských výsledků společnosti JPMorgan. Sledujme vývoj jejího úvěrového portfolia.
Pokud jde o makroekonomická data, na prvním místě stojí údaje o britské zaměstnanosti. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v srpnu překvapivě vzrostly a v září očekáváme jejich další mírný nárůst, i když ne tak velký, aby počet žadatelů překročil 4,5 %. Britská ekonomika se začíná zpomalovat ještě před zavedením vládních úsporných opatření.

Akcie: pohled zblízka
Včera společnost Intel zahájila výsledkovou sezónu, a jak už bylo řečeno, výhled pro poslední čtvrtletí tohoto roku a rok 2011 je nadějný v očekávání „dost velkých“ tržeb. To nás však stěží překvapí. Překvapení na nás čeká v podobě očekávání hodnot marží. V nadcházejícím roce zůstanou prakticky beze změny, takže při současné úrovni 67 % byste u Intelu v roce 2011 měli očekávat růst zisků o 5-8 %. Tohle trhy rozhodně do cen nezapočítaly, a tak nás zkrátka čeká neobyčejně zajímavá výsledková sezóna. Pokud z této sezóny celkově vyplývá, že marže se ze současných úrovní pohnou jen stěží, pak je třeba vážně upravit očekávání zisků pro rok 2011 směrem dolů. V současné době trh očekává cca 20% růst, ale mluví-li se nyní o 5-8 %, pak nás rozhodně čekají revize ve směru dolů, které povedou akciové trhy níže. Zůstaňte tedy na příjmu.

Kam zamíří CZK?

John Hardy, stratég Forex trhu, Saxo Bank

Velkým tématem na trhu je otázka kompetitivní devalvace – tj. situace, kdy většina rozvinutých a některé rozvíjející se země jsou zataženy do „války“, jejímž cílem je znehodnotit vlastní měnu a usurpovat pro sebe co možná největší díl celosvětové poptávky (a tudíž ekonomického růstu). Euru se daří dobře, protože ECB se dosud zdráhala (nebo nebyla schopna…) do závodů v kompetitivní devalvaci zapojit. Zároveň tu máme téma decouplingu – představy, že rozvinuté země (zejména USA) se marně snaží vybřednout z marasmu poslední krize a jejich vyhlídky na růst jsou špatné, a je tudíž třeba se orientovat na rozvíjející se země. V důsledku toho dochází k obrovskému odlivu kapitálu do nově se rozvíjejících ekonomik, který je poněkud sebenaplňujícím se proroctvím.

Pokud jde o CZK, dokud budou v popředí témata decouplingu/kompetitivní devalvace, bude pro tuto měnu přirozenou tendencí zhodnocování, ale dalším důležitým parametrem je také ochota riskovat. Zdá se, že trhy se v současné době při každé příležitosti velice rády vrhají na riziko, a to i přes znepokojující vývoj v USA. Pokud na trzích aktiv dojde k výraznějšímu otřesu, pochybujeme o dlouhodobějším trvání vzestupu měn rozvíjejících se trhů. CZK se bude ve srovnání s mnoha dalšími měnami rozvíjejících se trhů při malé chuti k riziku dařit lépe, protože je ve srovnání s dalšími státy střední a východní Evropy jako např. Polskem nebo Maďarskem méně exponovaná vůči dluhům v cizích měnách. Česká ekonomika je ovšem na druhé straně velmi závislá na exportu a na růstu eurozóny. Zpomalení v této oblasti (které je v následujících čtvrtletích velice pravděpodobné) by mohlo mít na českou ekonomiku velmi výrazný řetězový účinek.

V krátkodobém výhledu se měnový pár EURCZK zdá být poměrně levný, i když další výrazný nárůst chuti k riziku by jej mohl posunout ještě níže na 24,00, a USDCZK by mohl sklouznout k 17,00. V delším časovém horizontu však můžeme očekávat zpomalení eurozóny provázené opatrnějším postojem k riziku, což by mohlo mít v 6-12měsíčním horizontu za následek posun zpět k úrovni 26,00 u EURCZK a nad úroveň 20,00 v případě USDCZK (předpokládáme, že v tomtéž časovém rozmezí EURUSD dosáhne svého maxima, po kterém spadne níže.)

11 října 2010

Zasedání MMF a zemí G7 nedokázala vyřešit „měnové války“

Vyhlídky na další kvantitativní uvolňování ze strany Fedu způsobily v pátek jízdu jako na horské dráze, když data a komentáře hýbaly trhem sem a tam. Před zveřejněním údajů o změně zaměstnanosti v nezemědělském sektoru byly hlavními vstupy komentáře představitelů Fedu R. Fishera a T. Hoeniga, které vrhly stín na vyhlídky trhu, že QEII je „hotová věc“, což dodalo vzpruhu dolaru. Další představitel Fedu J. Bullard přispěl také vyjádřením, které mělo méně holubičí tón (americká ekonomika se nezpomalila natolik, aby si to nezbytně vyžadovalo další kvantitativní uvolňování), a dolar pokračoval v nervózním posilování.

Vše se však změnilo po oznámení zprávy o zaměstnanosti mimo zemědělství, jejíž klíčový údaj vykázal překvapivý propad o 95 tis. pracovních míst (oproti očekávaným -5 tis.). To znovu vyneslo do popředí úvahy o přijetí QEII na listopadovém zasedání Fedu a dolar vyklidil pozice a snesl se až k 10měsíčním minimům. EUR se podařilo znovu dosáhnout úrovně 1,39 a člen ECB N. Wellink a hlavní ekonom MMF O. Blanchard poznamenali, že posilování EUR je neznepokojuje. Jiný hlas zazněl od šéfa eurozóny J.-C. Junckera, který prohlásil, že ho netěší, že se EUR dostalo až na úroveň 1,40, ale během víkendu uvedl, že kurzy USD, EUR a JPY musejí být volně plovoucí a že žádná z příslušných zemí by neměla přistupovat k jednostranným zásahům. USDJPY pokračoval v poklesu a zakončil týden poblíž úrovně, na které zaintervenovala BoJ 15. září. Měny komoditního bloku těžily z odrazu cen zlata a ropy.

Víkendové schůzky MMF/G7 nepřinesly žádnou globální shodu ani řešení eskalace měnových „válek“ či napětí, což bylo téma často opakované před tímto setkáním. USA a Evropa i nadále vyvíjely tlak na Čínu, aby posílila jüan, Čína ale rezolutně tyto údery odráží a poukazuje na rostoucí dluhy a volnou monetární politiku rozvinutých zemí, jež přispívají ke globální nerovnováze. V závěrečném komuniké zazněl neurčitý závazek „pracovat na vyváženějším modelu globálního růstu“. Následkem toho dolar tento týden zahájil opět oslabením, při zahájení se skokově propadl a testoval nová desetiměsíční minima oproti indexu. Aktivita byla ale poněkud utlumena svátkem v Japonsku (a vyhlídkou na nadcházející svátek v USA), přesto se ale zdá, že v krátkodobém výhledu bude tlak na dolar pokračovat.

Asijské obchodování bylo klidné, z Evropy také téměř žádná data nepřijdou, jedinými zveřejňovanými údaji budou norský index spotřebitelských cen a index výrobních cen. V USA mají svátek, americká seance tedy nepřináší žádná data, věnujte ale pozornost projevům W. Dudleyho a J. Yellena z Fedu.

Údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství tlačí akcie směrem nahoru v kontextu očekávání kvantitativního uvolňování

Včera jsme jasně prolomili hranici 1150 a zavřeli vysoko nad ní. Poslední cenová akce naznačuje, že investoři prostě riziko (akcie) chtějí. Rozčarování ohledně spuštění kvantitativního uvolňování nebo nadcházející výsledkové sezóny by mohlo vyvolat prudkou korekci.

Co se děje?
Po silném ukončení včerejší americké seance, za nímž stála rostoucí očekávání ohledně obsahu balíčku kvantitativního uvolňování z dílny Fedu, otevřou Evropské akciové trhy pravděpodobně o cca 0,2 % výše. Připravte se na hospodářské výsledky společnosti Intel, které budou zveřejněny zítra. Bude to velmi důležité pro náladu na trzích a z fundamentálního hlediska to pravděpodobně poskytne spolehlivý vhled do vývoje očekávání ohledně růstu tržeb v roce 2011.

Akcie: Pohled zblízka
Výsledkovou sezónu zahájí zítra Intel, takže čekejte, jaké hospodářské výsledky oznámí. Zveřejněné údaje budou důležité vzhledem k celosvětové působnosti Intelu hned ve dvou směrech – jak vůči firmám, tak vůči spotřebitelům. V tomto týdnu si budeme moci udělat celkem slušný obrázek o tom, jaké tržby a jaký růst zisku na akcii v roce 2011 očekávají velké nadnárodní korporace. V tomto týdnu oznámí své výsledky JPMorgan, Google a GE a jejich čísla udají tón dalšímu průběhu výsledkové sezóny. Páteční čísla týkající se počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA se nesla jednoznačně v býčím duchu a naznačovala, jaký efekt bychom měli začátkem listopadu očekávat od ohlášení kvantitativního uvolňování. Tato očekávání již nyní poměrně výrazně posunula trhy směrem nahoru a jen s obtížemi si lze představit, jak mohou být reálně naplněna.