13 října 2010

Kam zamíří CZK?

John Hardy, stratég Forex trhu, Saxo Bank

Velkým tématem na trhu je otázka kompetitivní devalvace – tj. situace, kdy většina rozvinutých a některé rozvíjející se země jsou zataženy do „války“, jejímž cílem je znehodnotit vlastní měnu a usurpovat pro sebe co možná největší díl celosvětové poptávky (a tudíž ekonomického růstu). Euru se daří dobře, protože ECB se dosud zdráhala (nebo nebyla schopna…) do závodů v kompetitivní devalvaci zapojit. Zároveň tu máme téma decouplingu – představy, že rozvinuté země (zejména USA) se marně snaží vybřednout z marasmu poslední krize a jejich vyhlídky na růst jsou špatné, a je tudíž třeba se orientovat na rozvíjející se země. V důsledku toho dochází k obrovskému odlivu kapitálu do nově se rozvíjejících ekonomik, který je poněkud sebenaplňujícím se proroctvím.

Pokud jde o CZK, dokud budou v popředí témata decouplingu/kompetitivní devalvace, bude pro tuto měnu přirozenou tendencí zhodnocování, ale dalším důležitým parametrem je také ochota riskovat. Zdá se, že trhy se v současné době při každé příležitosti velice rády vrhají na riziko, a to i přes znepokojující vývoj v USA. Pokud na trzích aktiv dojde k výraznějšímu otřesu, pochybujeme o dlouhodobějším trvání vzestupu měn rozvíjejících se trhů. CZK se bude ve srovnání s mnoha dalšími měnami rozvíjejících se trhů při malé chuti k riziku dařit lépe, protože je ve srovnání s dalšími státy střední a východní Evropy jako např. Polskem nebo Maďarskem méně exponovaná vůči dluhům v cizích měnách. Česká ekonomika je ovšem na druhé straně velmi závislá na exportu a na růstu eurozóny. Zpomalení v této oblasti (které je v následujících čtvrtletích velice pravděpodobné) by mohlo mít na českou ekonomiku velmi výrazný řetězový účinek.

V krátkodobém výhledu se měnový pár EURCZK zdá být poměrně levný, i když další výrazný nárůst chuti k riziku by jej mohl posunout ještě níže na 24,00, a USDCZK by mohl sklouznout k 17,00. V delším časovém horizontu však můžeme očekávat zpomalení eurozóny provázené opatrnějším postojem k riziku, což by mohlo mít v 6-12měsíčním horizontu za následek posun zpět k úrovni 26,00 u EURCZK a nad úroveň 20,00 v případě USDCZK (předpokládáme, že v tomtéž časovém rozmezí EURUSD dosáhne svého maxima, po kterém spadne níže.)

0 komentářů: