04 února 2011

Očekávání týkající se amerického trhu práce by měla podpořit akciové indexy

www.saxobank.cz
Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové indexy v pátek otevřou výše v rámci očekávání, že dnes zveřejňovaná americká data potvrdí posilování amerického trhu práce. Zveřejňované hospodářské výsledky firem zůstávají i nadále příznivé, přičemž 74 % společností zařazených do indexu S&P500 doposud překvapilo v pozitivním smyslu.
Index S&P500 uzavřel výrazně nad svým 10denním pohyblivým průměrem a tento trend nyní s výjimkou krátkého propadu v souvislosti s napětím v Egyptě trvá již od 1. prosince 2010.
Tento silný trend doposud stále podporují hospodářské výsledky firem, to už však dlouho nepotrvá, protože výsledková sezóna se chýlí k závěru. Jejich úlohu budou muset zastat makroekonomické údaje a první zkouškou bude dnes zveřejněný počet pracovních míst mimo zemědělství a míra nezaměstnanosti v USA. Pokud se dočkáme zklamání směrem dolů, mohlo by to vzhledem k hladinám, na nichž se nyní obchoduje s akciemi, odstartovat korekci indexu S&P500 pod úroveň 1300. Trh nicméně očekává pozitivní data a další podporu.

Panuje lunární klid, máme po Trichetově vystoupení a před zveřejněním počtu pracovních míst

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Většina Asie ještě slavila příchod nového lunárního roku, ale několik událostí si přeci jen vyžádalo pozornost – čtvrtletní prohlášení RBA o měnové politice a vystoupení N. Kocherlakoty z Fedu.
Vyznění zprávy RBA bylo obecně optimističtější, než trhy očekávaly – RBA očekává po nedávných záplavách a problémech s počasím větší potenciální růst ekonomiky a ve střednědobém výhledu inflaci v horní části pásma. Banka snížila svou prognózu HDP pro rok 2010 na 2,75 % (z 3,5 %), ale zvedla odhady na rok 2011 na 4,25 % (z 3,75 %). Index spotřebitelských cen odhaduje na 3,0 % (z 2,75 %), prognóza základních úrokových sazeb zůstává beze změny, pro rok 2011 na úrovni 2,75 % a pro rok 2012 na 3 %. AUDUSD po tomto zveřejnění posílil téměř až na 1,02.
N. Kocherlakota z Fedu očekává protivítr, který bude udržovat růst USA kolem 3 %, oproti 4 % tento rok, a uznal, že růst počtu pracovních míst byl „neuspokojivě pomalý“. (Na toto téma se včera zaměřil i B. Bernanke a naznačil, že „čistým“ indikátorem růstu bude zaměstnanost). V současně době nevidí žádný rozpor mezi duálním mandátem Fedu – cenovou stabilitou a maximální zaměstnaností, připustil, že inflace je příliš nízká, ale je optimistický, že letos stoupne asi na 1,5 %.
V Evropě dnes také čekáme relativně málo makrodat, jedinými zveřejněnými údaji budou ceny domů Halifax z Velké Británie a index poskytnutých služeb ze Švédska. J. C. Trichet z ECB dnes opět vystoupí ve Frankfurtu. Pak se veškerá pozornost zaměří na Severní Ameriku, odkud přijdou zprávy o zaměstnanosti v USA a Kanadě. Týden pak uzavře kanadský index nákupních manažerů Ivey.
Po té, co trhy ve čtvrtek velmi počítaly s (ještě výrazněji) jestřábí rétorikou guvernéra ECB Tricheta, došlo k velkému zklamání, když se na tiskové konferenci ukázal opak, a EUR se propadlo pod úrovně podpory. Trichet uvedl, že rizika vývoje ekonomiky stále nahrávají poklesu, a dodal, že inflace je omezená. Trhy se vzdaly části svých očekávání ohledně zvýšení sazeb, která nashromáždily dříve, a EUR sklouzlo na úrovně, které jsme naposledy viděli na konci minulého měsíce. Jinak byl na pořadu dne silný index nákupních manažerů ve službách a výkon UK posilující GBP. AUD ještě má oporu kvůli mírnějšímu dopadu cyklonu Yasi a vyšším cenám zlata, ale CAD podlehl nižším cenám ropy.
USD index získal pozdní podporu díky velmi silným číslům ISM mimo zpracovatelský průmysl (59,4, což je nejvyšší hodnota od května 2008), zatímco podnikové objednávky vzrostly v prosinci o 0,2 %. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti poskytl určitou úlevu, protože byl nižší než očekávání, i když stále vyšší než 400 tis. Americké dluhopisy klesaly a v jednom okamžiku výnosy z 10letého dluhopisu vzrostly na 3,54 %. Ben Bernanke je rozhodnutý „udržet inflaci na nízké úrovni“, což bylo trhy interpretováno jako mírné zpřísnění postoje, které pomohlo zpečetit pád dluhopisů. Wall Street uzavírala na poněkud vyšších úrovních v očekávání příznivějších zpráv o zaměstnanosti dnes v noci.

03 února 2011

Zraky všech se upírají k Trichetovi

Ken Veksler, Senior Manager, Trading Advisory, Saxo Bank
Jak již bylo řečeno včera, většina Asie slaví lunární Nový rok a na trzích panuje klid. Horší zprávy o nezaměstnanosti na Novém Zélandu způsobily pokles páru o 70 bodů. Data ze sousední Austrálie byla smíšená, ale celkové ladění bylo pro AUDUSD příznivé.
Dnes bude hrát prim Francouz, který vystoupí s prohlášením v 14:30 SEČ. Mám samozřejmě na mysli ECB a jejího guvernéra Tricheta. Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost změny sazeb je minimální, všechny bude proto zajímat pouze to, v jakém tónu bude jeho prohlášení pojato. Jakákoli odchylka od komentářů z minulého měsíce může vyvolat na trhu zmatky, zejména pokud zvolí trochu umírněnější postoj. Pokud tomu tak bude, mohou spekulanti očekávat pokles EURUSD o dvě stě bodů, zatímco zachování předchozího postoje by mělo vynést EURUSD výše do oblasti 1,3900.
Ať tak či tak, trhy budou jako na trní očekávat, co bude dál. Já osobně dávám přednost velmi krátké korekci USD a při pohledu na DXY si myslím, že se nacházíme na velmi krátkodobé základně a procházíme konsolidací, ale všechno samozřejmě závisí na dnešním Trichetově prohlášení a na zítřejší změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA.
Pokud jde o příkazy, u EURUSD vidím stopy pod 1,3770/80, u USDJPY slušné nabídky nad 81,80/90 a další stop příkazy pod 81,30 a u AUDUSD téměř výhradně nabídky spojené s vybíráním zisků na úrovni kolem 1,0200. V případě USDCAD jsou stop příkazy umístěny pod 0,9830, ale ještě před touto hladinou jsou seřazeny velmi objemné příkazy k nákupům. Setrvávám ve své dlouhé pozici v USDCAD s otevírací cenou 0,9862 a stoplossem pod 0,9815.
Pokud jde o dnešní data, zveřejněny budou týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a maloobchodní tržby v eurozóně.
Nečekám, že by se před odpoledním rozruchem mělo dít něco zvláštního. Do té doby hodně štěstí.

Aktuální dění na devizových trzích: NZD klopýtá; Trichetův velký den

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Novozélandská data přinesla zklamání, když nezaměstnanost vzrostla z předpokládaných 6,5 % na 6,8 %, což poslalo NZD téměř o sto bodů níže. Obchodní přebytek Austrálie naopak předčil očekávání a AUDNZD se vrátil na svá maxima ze 24. ledna.
Přebytek obchodní bilance Austrálie činil +1,981 mld. AUD oproti očekávaným 1,6 mld. AUD, nedokázal však překonat nahoru revidované 2,078 mld. AUD z předchozího měsíce, jelikož na vývoz v těžařském sektoru měly negativní dopad záplavy v Queenslandu. Velmi dobře dopadla v prosinci schválená stavební povolení (+8,7 % m-m po revidovaném propadu o 3,9 % z předchozího měsíce). Po této troše vzrušení se Asie zase vrátila k oslavám lunárního nového roku a ostatní měnové páry se obchodovaly v úzkých pásmech.
Během evropského obchodování nás čeká nabitý kalendář s údaji o obchodní bilanci Švýcarska, indexy nákupních manažerů ve službách z celé řady zemí EU a maloobchodními tržbami v eurozóně. Největší událostí bude zasedání ECB a veškeré zraky se budou upírat k tiskové konferenci J.-C. Tricheta a jeho obligátní jestřábí rétorice. Obchodování v USA bude ve znamení týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, indexu aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM a podnikových objednávek.
Pokud shrneme středeční obchodování, tak se včera chuť k riziku pokusila v reakci na zveřejněná příznivá data týkající se britského indexu nákupních manažerů ve stavebnictví a indexu cen výrobců eurozóny posunout trhy výše. EUR se však na nová maxima vyšplhat nedokázalo, neboť mu v tom zabránilo další snížení ratingu irského dluhu agenturou S&P a nový výbuch pouličního násilí mezi provládními a protivládními protestanty v Káhiře. I přes výše uvedené se však EUR stále drželo v konsolidačním pásmu a neoslabovalo. Egyptský výbuch hněvu nadále přispíval k nárůstu cen ropy a americký dolar zažil na závěr obchodování malý comeback.
Pokud jde o zveřejněná americká data, zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře předčila očekávání (nárůst o 187 tis. ve srovnání s očekávanými 140 tis., ovšem s revizí směrem dolů o 50 tis. ve srovnání s vysokým číslem z minulého měsíce), ovšem její pověst spolehlivého ukazatele stavu zaměstnanosti mimo zemědělství vážně utrpěla po velmi nepřesném odhadu z minulého měsíce. Také údaje o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger ukázaly na jisté zlepšení na pracovním trhu, neboť tento ukazatel meziročně poklesl o 46,1 %. Wall Street se s vypětím snažil udržet vzestupné momentum z předchozího dne a DJIA uzavřel s nárůstem o 0,02 %, S&P s poklesem o 0,27 % a také Nasdaq nakonec oslabil o 0,06 %.
Vítejte v roce zajíce.

02 února 2011

FX Update: Oslavy lunárního nového roku utlumily asijskou seanci

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
www.saxobank.pl
S nadcházejícími oslavami nového lunárního roku se v Asii během středeční seance měny obchodovaly v úzkých pásmech a zveřejňovaná data se na trzích nijak zásadně neprojevila. Evropská seance by proti tomu měla být živější, protože nás čekají údaje o norské nezaměstnanosti, britský index nákupních manažerů a index cen výrobců eurozóny. Americká seance zahájí svoji přípravu na páteční zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělství zveřejněním údajů o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger a zprávou ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře.
V úterý se EUR podařilo prolomit nedávné rezistence, k čemuž přispěl příznivější výhled vývoje úrokových sazeb pro EUR i větší chuť k riziku, takže výsledkem bylo euro posilující na úkor amerického dolaru. Když evropské indexy nákupních manažerů ukázaly, že evropská ekonomika posílila – německý index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru se dostal na úroveň 60,5 bodu a celá eurozóna na 57,3 bodu – vyšplhalo se EUR na nová maxima cyklu na úrovni 1,3843. Přetrvávala slušná poptávka po GBP, která souvisela s očekávanými výplatami dividend a také s tím, že si trh povšiml prognóz NIESCR očekávajících mnohem vyšší inflaci a dále také hlasů, které po ministerském předsedovi Davidu Cameronovi žádají v zájmu udržení ekonomického oživení odložení škrtů v rozpočtu. Britský index nákupních manažerů vzrostl stejně jako jeho protějšky v ostatních zemích EU. AUD se vyšplhal na nová maxima, přičemž naprosto ignoroval zvýšení stupně nebezpečí cyklónu, který se blíží k severovýchodnímu pobřeží státu Queensland, z úrovně číslo čtyři.
Co se týče údajů z USA, index aktivity ve zpracovatelském sektoru vzrostl z předchozích 58,5 na 60,8, což je nejvyšší hodnota od května 2004, která navíc překonala maximum aktuálního cyklu z března 2010. Při podrobnějším zkoumání lze zaznamenat zlepšení v celé řadě dílčích kategorií – zejména prudký nárůst nových objednávek z 62,0 na 67,8 a zaměstnanosti z 58,9 na 61,7. Radost nám kazí pouze stavební výdaje (i když se jedná o data za prosinec) se slabými -2,5 % m/m (prognóza zněla +0,1% a byla již dříve revidována na -0,2 %). Bez ohledu na to však index USD klesl na nejnižší úroveň od loňského listopadu a Wall Street uvítala pozitivní data výraznými zisky.
Egyptský prezident Mubarak navrhl, že nebude kandidovat na znovuzvolení (ačkoli stávající volební období hodlá dokončit). Trhy doufají, že toto prohlášení pomůže zachovat (v posledních dnech) poklidný ráz masových demonstrací.

Equity Kickoff: Americký index výrobní aktivity povzbudil chuť k riziku

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Po velmi příznivých údajích o výrobě, které byly včera zveřejněny v USA, otevřou evropské akciové indexy ve středu na vyšších úrovních. Série silných hospodářských výsledků firem pokračuje a jednoznačně tento vzestupný trend podporuje.
Během dne věnujte v Evropě pozornost výsledkům společností BBVA (před trhem), Nordea (6:00 GMT) a Novo Nordisk (7:00 GMT) a v USA pak Time Warner (12:00 GMT). Nejdůležitějšími dnes zveřejněnými makroekonomickými daty budou index cen výrobců v eurozóně (10:00 GMT) a změna zaměstnanosti ADP (13:15 GMT).
Hlavním tématem současnosti, které dokonce odsouvá do pozadí i napětí na Středním východě, je důvěra v sílu globálního oživení. Americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru přinesl velmi pozitivní číslo, 60,8 oproti očekávaným 58.0 a předchozím 57.0, což znamená, že americká ekonomika se vzdálila pásmu kontrakce, a tato jediná událost obrátila sentiment naruby. Hospodářské výsledky jsou stále silné, ale to už je nějakou dobu dobře známo – je to tedy třešnička na dortu. Jinými slovy, očekávejme pokračování vzestupného trendu, jelikož jsme se u indexu S&P500 bezpečně dostali nad hranici 1300 bodů, a testování další významné úrovně 1340.
Očekává se, že BBVA aneb Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, druhá největší banka ve Španělsku, vykáže pokles EPS z 1,349 EUR na 1,150 EUR na akcii a také pokles tržeb z 21,162 mld. EUR na 20,961 mld. EUR. Tento výsledek se dočká zasloužené pozornosti, protože chod španělské ekonomiky ještě stále není tak hladký, jak by měl být, a jedním ze způsobů jak hodnotit zdraví té které ekonomiky je studovat výsledky hospodaření jejích bank. Proto vám doporučujeme sledovat tyto údaje coby ukazatel směru pro širší trh. Dočkáme-li se překvapení směrem dolů, pak můžeme čekat nejen, že klesne španělský index IBEX 35, ale kvůli spekulacím o možné potřebě finanční pomoci pro Španělsko utrpí i EUR.
Očekává se, že skandinávská banka Nordea se předvede ve zcela odlišném světle než BBVA. Očekává se růst zisku z 0,614 EUR na akcii na 0,637 EUR na akcii, přičemž tržby podle očekávání mají jít jen mírně nahoru z 9,073 mld. EUR na 9,143 mld. EUR. Na rozdíl od většiny ostatních skandinávských bank proplula Nordea úvěrovou krizí bezpečně a odpisy v jejím úvěrovém portfoliu jsou minimální. Její konzervativní přístup k poskytování úvěrů jí bude i nadále ku prospěchu, zatímco u obchodování se v porovnání s minulostí očekává určité zpomalení.
Dále se očekává, že společnost Novo Nordisk zveřejní další silné hospodářské výsledky. Zisk by podle očekávání měl vzrůst z 17,947 DKK na akcii za celý rok 2009 na 24,687 DKK za akcii za celý rok 2010 a u tržeb se očekává vzestup z 51,078 mld. DKK na 60,158 mld. DKK. Uvedení přípravku Victoza na americký, evropský a japonský trh přineslo překvapení směrem vzhůru. Trhy však vyhlížejí odhady na rok 2011, kdy by zdravotnické reformy v Evropě a konkurence výrobků Prandin mohly pro Novo Nordisk přestavovat temné mraky na jinak bezmračné obloze.

Americký index výrobní aktivity povzbudil chuť k riziku

Autor: Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.cz
Po velmi příznivých údajích o výrobě, které byly včera zveřejněny v USA, otevřou evropské akciové indexy ve středu na vyšších úrovních. Série silných hospodářských výsledků firem pokračuje a jednoznačně tento vzestupný trend podporuje.
Během dne věnujte v Evropě pozornost výsledkům společností BBVA (před trhem), Nordea (6:00 GMT) a Novo Nordisk (7:00 GMT) a v USA pak Time Warner (12:00 GMT). Nejdůležitějšími dnes zveřejněnými makroekonomickými daty budou index cen výrobců v eurozóně (10:00 GMT) a změna zaměstnanosti ADP (13:15 GMT).
Hlavním tématem současnosti, které dokonce odsouvá do pozadí i napětí na Středním východě, je důvěra v sílu globálního oživení. Americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru přinesl velmi pozitivní číslo, 60,8 oproti očekávaným 58.0 a předchozím 57.0, což znamená, že americká ekonomika se vzdálila pásmu kontrakce, a tato jediná událost obrátila sentiment naruby. Hospodářské výsledky jsou stále silné, ale to už je nějakou dobu dobře známo – je to tedy třešnička na dortu. Jinými slovy, očekávejme pokračování vzestupného trendu, jelikož jsme se u indexu S&P500 bezpečně dostali nad hranici 1300 bodů, a testování další významné úrovně 1340.
Očekává se, že BBVA aneb Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, druhá největší banka ve Španělsku, vykáže pokles EPS z 1,349 EUR na 1,150 EUR na akcii a také pokles tržeb z 21,162 mld. EUR na 20,961 mld. EUR. Tento výsledek se dočká zasloužené pozornosti, protože chod španělské ekonomiky ještě stále není tak hladký, jak by měl být, a jedním ze způsobů jak hodnotit zdraví té které ekonomiky je studovat výsledky hospodaření jejích bank. Proto vám doporučujeme sledovat tyto údaje coby ukazatel směru pro širší trh. Dočkáme-li se překvapení směrem dolů, pak můžeme čekat nejen, že klesne španělský index IBEX 35, ale kvůli spekulacím o možné potřebě finanční pomoci pro Španělsko utrpí i EUR.
Očekává se, že skandinávská banka Nordea se předvede ve zcela odlišném světle než BBVA. Očekává se růst zisku z 0,614 EUR na akcii na 0,637 EUR na akcii, přičemž tržby podle očekávání mají jít jen mírně nahoru z 9,073 mld. EUR na 9,143 mld. EUR. Na rozdíl od většiny ostatních skandinávských bank proplula Nordea úvěrovou krizí bezpečně a odpisy v jejím úvěrovém portfoliu jsou minimální. Její konzervativní přístup k poskytování úvěrů jí bude i nadále ku prospěchu, zatímco u obchodování se v porovnání s minulostí očekává určité zpomalení.
Dále se očekává, že společnost Novo Nordisk zveřejní další silné hospodářské výsledky. Zisk by podle očekávání měl vzrůst z 17,947 DKK na akcii za celý rok 2009 na 24,687 DKK za akcii za celý rok 2010 a u tržeb se očekává vzestup z 51,078 mld. DKK na 60,158 mld. DKK. Uvedení přípravku Victoza na americký, evropský a japonský trh přineslo překvapení směrem vzhůru. Trhy však vyhlížejí odhady na rok 2011, kdy by zdravotnické reformy v Evropě a konkurence výrobků Prandin mohly pro Novo Nordisk přestavovat temné mraky na jinak bezmračné obloze.
Více informací najdete na www.saxobank.cz.

01 února 2011

Equity Kickoff: Američtí spotřebitelé zachraňují situaci

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, protože pondělní údaje týkající se americké osobní spotřeby ukázaly na jednoznačný růst, což přes noc vedlo k posilování trhů. Napětí v Egyptě bylo na chvíli odsunuto do pozadí, rychle se ovšem zase může vrátit do středu pozornosti.
Nad očekávání příznivé údaje o osobní spotřebě v USA a dobré hospodářské výsledky společnosti Exxon včera stačily na to, aby napětí v Egyptě odsunuly na střídačku. Nechuť k riziku může být dnes odstavena na vedlejší kolej, přesto se však může kdykoli vrátit.
V úterý budou na pořadu dne zejména hospodářské výsledky BP, které budou zveřejněny v 7:00 h GMT, dále výsledky společnosti Pfizer, které se očekávají před otevřením americké seance, a výsledky United Parcel Service ve 12:45 h GMT. V 8:55 h GMT nás také čekají údaje o německé nezaměstnanosti a v 15:00 h GMT americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru (ISM).
Již na začátku roku jsme vyjadřovali přesvědčení, že propad cen akcií BP je přehnaný a že tato společnost vypadá velmi atraktivně. Nyní nastal čas, aby BP ukázala, že její firemní mechanismus skutečně funguje a očekávání trhu se ubírají stejným směrem. Oproti vykázané hodnotě 0,861 USD očekáváme EPS na úrovni 1,129 USD na akcii. U tržeb pak čekáme nárůst z 239,272 mld. na 299,439 mld. USD. Těžařské firmy, jako např. včera Chevron nebo Exxon, zřejmě rády překvapují vzestupnými tendencemi, což v poslední době potvrdily i výsledky ostatních společností. Takže zde očekáváme pozitivní výsledek. Ještě důležitější je, že trh (a také Saxo) očekávají obnovení výplaty dividend ze strany BP.
Zajímavé budou výsledky společnosti Pfizer, a to vzhledem k potížím, kterými prochází v souvislosti s rezignací generálního ředitele Jeffreyho Kindlera a s vypršením patentové ochrany nejprodávanějšího léku na světě, Lipitoru. Trhy očekávají pokles EPS z 0,540 USD na akcii ve 3. čtvrtletí na 0,459 USD ve 4. čtvrtletí, ovšem tržby podle odhadu vzrostou z 16,171 mld. USD na 16,907 mld. USD. Na rozdíl od farmaceutických firem obecně má Pfizer problémy s negativní marží. Trhy od dnes zveřejňovaných výsledků společnosti Pfizer očekávají dvě věci. Zaprvé, aktualizaci zisků odhadovaných na rok 2012 (po ztrátě patentu na Lipitor) a informace o případných záchranných fúzích či licenčních ujednáních. A zadruhé, informace o plánovaných úsporných opatřeních.

FX Update: Záplavy otřásly australskou podnikatelskou důvěrou

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Asie vstoupila do nového měsíce s nabitým kalendářem zveřejňovaných údajů. Australská podnikatelská důvěra v prosinci prudce klesla, dolů ji stáhly záplavy v Queenslandu. Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změn na úrovni 4,75 % s tím, že monetární politika je „odpovídající“.
Australská podnikatelská důvěra zaznamenala záporné číslo poprvé za téměř 20 měsíců. Nebýt Queenslandu byl by tento index na méně pochmurné hodnotě jednoho bodu. Ceny domů ve 4. čtvrtletí předčily očekávání, když mezičtvrtletně vzrostly o 0,7 % a meziročně o 5,8 %, což naznačuje, že RBA možná bude mít víc práce, aby tuto potenciální bublinu pomalu upustila. Když mluvíme o RBA a o nezměněné sazbě, banka prohlásila s ohledem na nedávné záplavy, že v průběhu obnovy zaznamenala mírné oživení poptávky, ale pochybuje, že by se to projevilo na růstu inflace.
Pokud jde o Čínu, lednový index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru byl podle oficiálních údajů o něco málo slabší (52,9 oproti 53,9 v prosinci), zatímco index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru dle HSBC naznačil nepatrné zlepšení (z 54,4 na 54,5). USDJPY se po zveřejnění těchto dat lehce propadl pod 82,0, ale reakce ostatních měn/trhů byla utlumená.
Abychom shrnuli obchodování přes noc pro asijské čtenáře, investice do bezpečných obchodů z pátku a pondělního rána se začaly brzy vytrácet, jelikož trhy nahlížejí na situaci v Egyptě tak, že napětí spíše polevuje, než že by se stupňovalo. Odhad lednového indexu spotřebitelských cen v eurozóně, který je o něco vyšší, než se očekávalo (+2,4 % m-m oproti očekávaným 2,3 % a předchozím 2,2 %), znovu přesouvá pozornost k zasedání ECB tento týden, jelikož CPI se vzdaluje od cíle ECB na úrovni 2 %. Údaje o kanadském HDP byly také lepší, než se očekávalo (+0,4 % m-m oproti očekávaným 0,3 %), a i když se jednalo o stará data z listopadu, zadrželo to USDCAD dočasně pod úrovní parity. Poptávku po GBP vyvolal komentář člena Rady pro měnovou politiku M. Wealea, že existuje „pádný důvod k mírnému zvýšení britských sazeb, a to i navzdory alarmujícímu propadu HDP“.
Pokud jde o makrodata z USA, osobní spotřeba předčila očekávání, zatímco příjmy předpoklady naplnily, a mnohem lepší chicagský index nákupních manažerů dal znovu do pohybu kouli v podobě návratu ochoty riskovat Poslední regionální průzkum aktivity ve zpracovatelském sektoru uplynulého měsíce vykázal zdravých 68,8 bodu, což je nejlepší výsledek od července 1988 (přičemž složka nových objednávek je nejvyšší od roku 1983). Index výrobní aktivity dallaského Fedu si však z minulých revidovaných 15,8 pohoršil na 10,9. Lepší makroekonomické údaje a solidní hospodářské výsledky společnosti Exxon přispěly k tomu, že Wall Street částečně kompenzoval své páteční ztráty, a měsíc leden tak poprvé za čtyři roky skončil v černých číslech.
V Evropě nás dnes čekají žně v podobě indexů nákupních manažerů ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, Velké Británie a eurozóny. Na pořadu dne jsou také ceny domů, peněžní zásoba a zadluženost spotřebitelů ve Velké Británii a nezaměstnanost v eurozóně. Sledujte vystoupení J. C. Tricheta a E. Nowotnyho z ECB. Americká obchodní seance zahájí tento měsíc zveřejněním indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru a cenového indexu ISM a také údajů o stavebních výdajích.

31 ledna 2011

Equity Kickoff: Kvůli napjaté situaci v Egyptě budou indexy otevírat níže

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřou v pondělí níže, poté co přes víkend v Egyptě eskalovalo napětí. Hospodářské výsledky budou prozatím jako hlavní hnací síla akciových trhů odsunuty stranou, i když výsledkový sezóna ještě úplně nekončí.
Napjatá situace v Egyptě o víkendu eskalovala a všeobecné obavy trhů se týkají otázky, zda se nepokoje nerozšíří do dalších zemí na Středním Východě, kde by nejistota mohla mít za následek obavy o dodávky ropy. Na trzích bude obecně panovat averze k riziku, výprodej komodit a akcií, dokud se napětí nezklidní.
Dnes uveřejní své výsledky společnost Ryanair, enfant terrible evropského leteckého odvětví. Očekává se, že zisk na akcii bude záporný, -0,015 EUR na akcii oproti předchozímu údaji 0,211 EUR, a tržby se pravděpodobně propadly z 1,284 mld. EUR na 725 mil. EUR. U společnosti Ryanair však očekáváme, že se vzhledem ke své nákladové struktuře vyrovnala s vyššími cenami ropy lépe, než jak tomu bylo minulý týden u společnosti Easyjet.
Očekává se, že Exxon Mobil vykáže nárůst EPS z 1,44 USD na akcii na 1,63 USD a podobně by k nárůstu mělo dojít i u tržeb, které by měly posílit z 95,290 mld. USD na 100,124 mld. USD. Za tímto vývojem stojí především vyšší ceny ropy, ale k vyšším ziskům společnosti pravděpodobně přispěly také vyšší prodeje do chemického segmentu, který se v roce 2010 vzpamatoval. Společnost DuPont, která je pro Exxon hlavní konkurentem, zveřejnila své hospodářské výsledky již dříve a velmi pozitivně jimi překvapila a podobné překvapení lze očekávat i u Exxonu. Kromě toho Exxon také nedávno uvedl, že v roce 2030 očekává ve srovnání s rokem 2005 o 35 % vyšší poptávku po plynu a ropě.

Aktuální dění na devizových trzích: Ochotu riskovat sráží do kolen napětí v Egyptě

Andrew Robinson, FX Analyst, www.saxobank.cz
V popředí zájmu obchodníků jsou v pondělí víkendové tiskové zprávy ze Středního východu. Během obchodování na asijských trzích jsme zaznamenali obrovskou poptávku po cenných kovech. Ceny ropy Brent se přiblížily hranici 100 USD, ale všeobecná poptávka po dolaru byla o něco utlumenější.
Pokud jde o dnes ráno zveřejněná data, z Nového Zélandu přišly slabé údaje o obchodní bilanci, zatímco Japonsko oznámilo největší meziměsíční nárůst průmyslové výroby od dubna 2009 (+3,1 % m-m). Po již dříve ohlášené silné hodnotě indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru za leden (51,4 oproti 48,3) prodloužil JPY coby bezpečná měna svůj vzestupný trend a poprvé od 5. ledna se (nakrátko) dostal pod úroveň 82,0.
Během evropské seance na sebe budou poutat pozornost maloobchodní tržby v Německu a maloobchodní tržby a ukazatel C2 v Norsku. Během severoamerické seance můžeme na počátku tohoto týdne očekávat měsíční údaj o HDP, ceny průmyslových výrobků a surových materiálů z Kanady a osobní příjmy/spotřebu, chicagský index nákupních manažerů a index výrobní aktivity dallaského Fedu z USA. Volatilitu tak typickou pro konec měsíce může ještě vystupňovat aktuální situace v Egyptě, zveřejňované indexy aktivity ISM/indexy nákupních manažerů, zasedání RBA a ECB a páteční změna počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA.
Ještě k pátku – narůstající občanské nepokoje v Egyptě přidusily ochotu riskovat, z čehož těžil především USD a JPY. EUR už v závěrečném finiši oslabovalo (zejména pod vlivem událostí mimo hranic Evropy), jelikož americká data poskytla vzpruhu dolaru. Co se týká situace na dalších místech, Švédsko (konečně) přišlo s nějakými špatnými zprávami, když jeho maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně klesly o 0,8 % (spolu s revizí listopadových údajů směrem dolů), zatímco švýcarské předstihové ukazatele dopadly lépe, než se čekalo.
Americký kalendář událostí přinesl HDP v USA za 4. čtvrtletí. Ačkoliv hlavní číslo přineslo zklamání (+3,2 % mezikvartálně oproti očekávaným 3,5 %), ve srovnání s 2,6 % za 3. čtvrtletí šlo o určité zlepšení a složka spotřeby byla koneckonců velice silná (+4,4 %), přestože ji táhly dolů zásoby. Odečtou-li se z výpočtu slabé zásoby, pak by se růst amerického HDP v ročním vyjádření blížil 7 %. Konečný index spotřebitelské důvěry podle University of Michigan také vzrostl z očekávaných 73,3 a předchozích 72,7 na 74,2. Wall Street přesto brzdily nepokoje na Středním východě, a tak utrpěl největší jednodenní ztrátu téměř za šest měsíců.
Držte si klobouky!

Zhodnocení ledna 2011

Ole S Hansen, Senior Manager, www.saxobank.cz
V tomto přehledu se zaměříme na to, co hnalo během ledna ceny komodit různými směry. Světová ekonomika stále roste a MMF tento týden zvýšil odhad světového ekonomického růstu na 4,4 procent z předchozích 4,2 procent.
Jasné je také to, že inflace způsobená vyššími cenami energií a potravin roste a v dalších měsících se bude pravděpodobně ještě zvyšovat. Prostředí nízkých úrokových sazeb, zvláště v USA, které podporuje ceny akcií, podpořilo také růst cen komodit.
Nejhorší výkon v rámci akciových trhů ukázaly země skupiny BRIC s vyjímkou Ruska. Na svědomí to má vyšší inflace a starosti o další utahování měnové politiky, zvláště v Číně. Pro další vývoj cen komodit je klíčové právě to, jak si Čína poradí s dalším omezováním ekonomického růstu.
V Evropě se Itálii, Španělsku a Portugalsku podařilo prodat dluhopisy a napětí vyvolané obavami ze státních dluhů povolilo. Na to následovala první úspěšná aukce evropských dluhopisů, která byla dokonce přeupsána. Euro se odrazilo od svých lednových minim a dolar proti koši ostatních měn ztratil téměř 5 procent.
Na komoditních trzích jsme zaznamenaly úbytek dlouhých spekulativních pozic, měřeno CFTC. Zejména to bylo patrné v energiích a drahých kovech.
Index Reuters Jeffries CRB za celý měsíc nezaznamenal téměř žádnou změnu, rozdíly jsou mezi jednotlivými komoditami. Zatímco bavlna, kakao a cukr rostly, drahé kovy ztratily.

Cena bavlny pokořila nová rekord. Produkce z jižní polokoule se na trh nedostane dříve než v dubnu a trh tak pociťuje její nedostatek. Ceny se za minulý rok více než zdvojnásobily, když se rostoucí nabídka zkombinovala s nepříznivým počasím, které způsobilo pokles úrody.

Kakao má za sebou nejsilnější rally za poslední tři roky a dosáhlo nového maxima na uplynulých 12 měsíců. Na trhu panovaly obavy z přerušení dodávek z Pobřeží Slonoviny, největšího světového producenta. Nově zvolený prezident nařídil zastavit na měsíc dodávky, aby odstavil od fondů úřadujícího prezidenta, který odmítl uznat ve volbách porážku. Ceny rostou, jak více než 80 procent objednaného množství nemůže na světové trhy.
Spotová cena vepřového masa dosáhla dvouletých maxim poté, co Asii zasáhla nehorší vlna slintavky a kulhavky za posledních 50 let. To vedlo k tlaku na růst amerického exportu a cen. Jižní Korea dokonce musela utratil 25 procent stád.

Vyšší ceny potravin byly jedním z faktorů, které spustily vlnu násilí v severní Africe a na střením Východě. To v důsledku přimělo vlády po celém světě vytvářet zásoby potravin jako je pšenice, rýže a cukr ve snaze zabránit dalším sociálním nepokojům a ztlumit panické nákupy a inflaci. Ceny pšenice se dostaly na téměř tříletá maxima a překonaly úrovně z období sucha v Rusku během loňského léta. To vše po té, co některé země oznámily extra nákupy. Navíc po propadu loňské produkce drží nyní většinu kvalitní pšenice Spojené Státy a i to žene nahoru ceny a export.
Mezi energetickými komoditami zůstává nadále zarážející spread mezi ropou WTI a severomořskou Brent. Během ledna překonal Brent ropu WTI o více než 10 procent a oslabil tak status ropy WTI coby světového benchmarku.

Pokud se podíváme na mezinárodní ropné indexy jako je Oman Crude, African Bonny Light a Light Lousiana Sweet, tak je jasné, že spotová cena ropy WTI se jeví jako poměrně levná. To je způsobené přebytkem nabídky v Cushingu v Oklahomě, kde je centrální skladiště pro ropu WTI. Momentálně se očekává, že tento problém se vyřeší během toku 2012, kdy produkce z Kanady povede do Mexického zálivu potrubím a nebude se muset skladovat, ale půjde na export.
S jarem by na severní polokouli také mělo dojít k poklesu poptávky. V Cushingu už teď zaznamenali nový rekord ve výši 37,7 milionů barelů a tak můžeme jen těžko očekávat n následujících měsících posun. To se také odráží na spotové ceně a na ceně s dodávkou za 6 měsíců. Od prosince se tento spread rozšířil z 80 centů na 850 centů a fondy ETF tak díky tomu při rolování future kontraktů ztrácí.
Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že poptávka poroste o 1,4 milionů barelů na 89,1 milionů barelů po té, co v roce 2010 vzrostla o 2,75 milionů barelů, nejsilněji za 30 let. Na druhé straně ale upozorňuje na to, že vysoká cena ropy může omezit ekonomické oživená OPEC přesto neoficiálně zareagoval a zvýšil produkci. Jejich cílem není rychle rostoucí cena ropy a tak raději spolu s pokračujícím oživením uvolní dodatečnou kapacitu ve výši cca 5 milionů barelů denně.
Zlato a stříbro jsou na konci výkonnostní tabulky a aspirují na první mesíšní ztrátu za více jak 6 měsíců a nejdelší ztrátové období za téměř rok. Investoři se stahovali z pozic s tím, jak rostly akcie a klesalo napětí kolem evropských státních dluhů. Zlato za rok 2010 silně rostlo díky rostoucím obavám z inflace a když se tak stalo, investoři realizují zisky, protože očekávání je již zapracováno v cenách.

Pro další výhled zůstávají klíčové objemy, které proudí do a z ETF fondů, protože hodně hedgeových fondů a manažerů je zainvestováno do zlata a stříbra právě přes tyto produkty. Během ledna investice skrz zlaté ETF poklesly o 77 tun na 2 047 tun, šlo o zajištění a likvidaci pozic. 200 denní klouzavý průměr na zlatě se přiblížil hodnotě 1285 USD bud dokáže pokles ceny zastavit nebo spustí další výprodeje.