03 února 2011

Aktuální dění na devizových trzích: NZD klopýtá; Trichetův velký den

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Novozélandská data přinesla zklamání, když nezaměstnanost vzrostla z předpokládaných 6,5 % na 6,8 %, což poslalo NZD téměř o sto bodů níže. Obchodní přebytek Austrálie naopak předčil očekávání a AUDNZD se vrátil na svá maxima ze 24. ledna.
Přebytek obchodní bilance Austrálie činil +1,981 mld. AUD oproti očekávaným 1,6 mld. AUD, nedokázal však překonat nahoru revidované 2,078 mld. AUD z předchozího měsíce, jelikož na vývoz v těžařském sektoru měly negativní dopad záplavy v Queenslandu. Velmi dobře dopadla v prosinci schválená stavební povolení (+8,7 % m-m po revidovaném propadu o 3,9 % z předchozího měsíce). Po této troše vzrušení se Asie zase vrátila k oslavám lunárního nového roku a ostatní měnové páry se obchodovaly v úzkých pásmech.
Během evropského obchodování nás čeká nabitý kalendář s údaji o obchodní bilanci Švýcarska, indexy nákupních manažerů ve službách z celé řady zemí EU a maloobchodními tržbami v eurozóně. Největší událostí bude zasedání ECB a veškeré zraky se budou upírat k tiskové konferenci J.-C. Tricheta a jeho obligátní jestřábí rétorice. Obchodování v USA bude ve znamení týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, indexu aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM a podnikových objednávek.
Pokud shrneme středeční obchodování, tak se včera chuť k riziku pokusila v reakci na zveřejněná příznivá data týkající se britského indexu nákupních manažerů ve stavebnictví a indexu cen výrobců eurozóny posunout trhy výše. EUR se však na nová maxima vyšplhat nedokázalo, neboť mu v tom zabránilo další snížení ratingu irského dluhu agenturou S&P a nový výbuch pouličního násilí mezi provládními a protivládními protestanty v Káhiře. I přes výše uvedené se však EUR stále drželo v konsolidačním pásmu a neoslabovalo. Egyptský výbuch hněvu nadále přispíval k nárůstu cen ropy a americký dolar zažil na závěr obchodování malý comeback.
Pokud jde o zveřejněná americká data, zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromé sféře předčila očekávání (nárůst o 187 tis. ve srovnání s očekávanými 140 tis., ovšem s revizí směrem dolů o 50 tis. ve srovnání s vysokým číslem z minulého měsíce), ovšem její pověst spolehlivého ukazatele stavu zaměstnanosti mimo zemědělství vážně utrpěla po velmi nepřesném odhadu z minulého měsíce. Také údaje o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger ukázaly na jisté zlepšení na pracovním trhu, neboť tento ukazatel meziročně poklesl o 46,1 %. Wall Street se s vypětím snažil udržet vzestupné momentum z předchozího dne a DJIA uzavřel s nárůstem o 0,02 %, S&P s poklesem o 0,27 % a také Nasdaq nakonec oslabil o 0,06 %.
Vítejte v roce zajíce.

0 komentářů: