11 února 2011

Equity Kickoff: Egypt a Čína brzdí chuť k riziku

www.saxobank.cz
Peter Garnry, Equity Strategist
Evropské akcie otevřou v pátek na nižších úrovních, protože asijské tituly napříč spektrem oslabovaly – jedná se o první týdenní pokles za tři týdny, který je vyvolán negativním sentimentem v důsledku odmítnutí egyptského prezidenta podat demisi.
Zprávy o tom, že Mubarak odmítl do příštích voleb rezignovat, a obavy z inflace v Číně způsobily vybírání zisků, které se promítlo do cca 0,5% poklesu na asijských burzách, a tak mírně dolů zamířily před otevřením i britské futures. Máme zprávy o tom, že Čína zvýšila některým bankám požadavky na povinné rezervy. Situace v Egyptě vyvolala růst ropných futures o 1,2 % a tento fakt naznačuje obavy o plynulost dodávek ropy v budoucnu. Evropští investoři se také soustředí na Portugalsko, protože Evropská centrální banka intervenovala na dluhopisových trzích eurozóny nákupem portugalských dluhopisů poté, co se růst výnosů a cen CDS nezastavil. Portugalští politici přišli se svým obvyklým obviněním, že za situaci mohou spekulace proti euru. Tato výmluva však má zakrýt podstatu problému, a to schodek rozpočtu, který ohrožuje platební schopnost země.
Před otevřením evropského akciového trhu byly zveřejněny hospodářské výsledky několika společností.
Společnost L’Oreal oznámila čistý zisk za fiskální rok 2010 ve výši 2,24 mld. EUR oproti analytiky odhadovaným 2,27 mld. EUR. Podle některých analytiků jsou tato čísla určitým zklamáním a UBS a Deutsche Bank jí snížila doporučení. L’Oreal očekává v roce 2011 nárůst kosmetického trhu o 3-4 %.
Americký koncern Kraft Foods zveřejnil provozní EPS za čtvrté čtvrtletí v hodnotě 46 centů za akcii tak, jak se čekalo. Management společnosti se nechal slyšet, že inflace cen vstupů je silná a kupní síla spotřebitelů je stále oslabená. Kraft Foods podle minulých odhadů očekává v roce 2011 růst provozního EPS o 11-13 %. Koncern následuje příkladu mnoha ostatních společností nabízejících spotřební zboží a nepřetržitě zvyšuje ceny, aby vyrovnal stoupající ceny vstupů.
Australský Newcrest Mining, největší producent zlata v zemi, zveřejnil čistý příjem za první pololetí ve výši 437,8 mil. AUD v porovnání s odhadovou hodnotou 457 mil. AUD a generální ředitel Ian Smith neočekávaně rezignoval na svůj post. V hongkongském obchodování se akcie společnosti propadly o 3,7 %.
DBS, největší banka v jihovýchodní Asii, oznámila čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 678 mil. SGD oproti očekávaným 669 mil. SGD poté, co její poměr ztrátových úvěrů klesl z 2,9 % na 1,9 % a zisk z obchodování se ve srovnání s loňským rokem ztrojnásobil. V singapurském obchodování klesly akcie společnosti o 1,6 %.

Aktuální dění na devizových trzích: Asijské trhy nervózní ze situace v Egyptě

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Asijská seance byla volatilnější, než se očekávalo. Důvodem byl překvapivý tah ze strany Bank of Korea, která ponechala úrokové sazby na nezměněné úrovni, a nejasná situace v Egyptě.
BoK ponechala sazby na úrovni 2,75 %, i když podle vyjádření šéfa BoK na následné tiskové konferenci nešlo o rozhodnutí jednomyslné. Vzhledem k nedávnému zvýšení sazeb v Číně a přetrvávajícímu boji asijských zemí s inflací očekával trh zvýšení o 25 bazických bodů a odrazem toho byl i pokles na dluhopisových trzích. Další překvapení přišlo z Vietnamu, který oznámil devalvaci dongu o 8,5 % a zúžení povoleného obchodního pásma kolem středového hladiny ze 3 % na 1 %. Vzhledem k tomu, že vietnamský trh je malý a uzavřený, však k žádné výraznější reakci nedošlo.
Na asijských trzích panovala po celý den nervozita způsobená situací v Egyptě, která před nadcházejícím víkendem ještě více podpořila příklon k „bezrizikovým“ transakcím. Nejasnosti ohledně dalšího setrvání prezidenta Mubaraka ve funkci (prozatím předá pravomoci svému viceprezidentovi, ale neodstoupí) spolu s analytickým článkem společnosti Stratfor ohledně možného chování egyptské armády vyvolaly určitou nervozitu a veškeré zraky se budou za rozbřesku upírat ke Střednímu východu.
V americkém a evropském obchodování je USD už zase v oblibě, získal zpět vše, co ztratil předchozí den, a dolarový index se dostal na maximum z minulého pátku. Důvody tohoto pohybu? O něco méně povzbuzující data z eurozóny, rostoucí spready u dluhopisů zemí na periferii eurozóny (předtím, než ECB údajně zasáhla a nakoupila portugalské dluhopisy) a silnější data z USA, která jsme všichni vzali v úvahu. USD si také vedl dobře vůči CHF, který byl stlačen mnohem nižším švýcarským indexem spotřebitelských cen, zatímco GBP ignorovala slabší údaje ze zpracovatelského průmyslu a prohlášení BoE o tom, že sazby se měnit nebudou.
Týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti z USA poprvé za letošní rok klesly pod úroveň 400 tisíc (zprůměrujeme-li je však s prudkým nárůstem z minulého týdne, jsou stále ještě nezdravě nad touto úrovní), ale stačilo to, aby si USD dal oddech. Pokračujících žádostí bylo o něco méně, než předpokládala prognóza, klesly z 3 935 tis. minulý týden na 3 888 tis. Pokud jde o další data, velkoobchodní zásoby v USA přinesly silnější údaj, který předčil očekávání, ale reakce na Wall Streetu byla tlumená, S&P posílil jen o 0,07 % a Nasdaq o 0,05 %, poté co utrpěl na začátku obchodování těžké ztráty.
V Evropě bude jen o trochu živěji, díky dnes plánovaným zveřejněním německého indexu spotřebitelských cen a velkoobchodních cen a britského indexu výrobních cen vstup/výstup. Týden zakončí obchodní data z Kanady i USA, spolu s předběžným nástinem indexu spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan na únor.
Hezký víkend.

10 února 2011

FX Update: Australské údaje o pracovních místech nad očekáváními, AUD nahoru a dolů

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Hlavní zprávou dne byly pro Asii lednové údaje o vývoji australské zaměstnanosti. Mnoho lidí si myslelo, že to může být kvůli záplavám tak trochu loterie, ale výsledek nakonec předčil očekávání. Po rychlém nárůstu došel AUD dech a zakrátko se dostal zpět na úrovně před zveřejněním dat.
Pokud jde o hlavní údaj dne, Austrálie si připsala 24 tis. pracovních míst, jedná se ale o místa na částečný úvazek. Ve skutečnosti došlo v minulém měsíci ke ztrátě 0,8 tis. míst na plný úvazek. Pozitivní zprávou je, že míra účasti na pracovním trhu minulý měsíc nepatrně stoupla z 65,8 % na 65,9 % a míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na úrovni 5,0 %, přesně podle očekávání.
Na začátku evropského obchodování budou zveřejněny údaje o švýcarské spotřebitelské důvěře a index spotřebitelských cen, krátce na to bude následovat švédská průmyslová výroba, norský index spotřebitelských cen a index výrobních cen. Ve Velké Británii se pozornost zaměřila na oznámení BoE o úrokových sazbách (i když se neočekávají žádné změny ani v úrokových sazbách, ani v cílových hodnotách nákupu aktiv), před tímto oznámením budou ještě zveřejněny údaje o průmyslové výrobě. Americká seance přinese údaje o týdenním počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti (očekává se výsledek stále ještě nad 400 tis.), velkoobchodní zásoby za prosinec a kanadský index cen nových domů.
Pokud shrneme středeční události, byla aktivita trhů v očekávání vystoupení Bena Bernankeho před rozpočtovým výborem Sněmovny reprezentantů utlumená. Náhlá aktivita nastala, když začala kolovat zpráva, podle níž by vyhlášený jestřáb A. Weber z ECB neměl v říjnu kandidovat na prezidenta ECB. Tato zvěst vedla k rychlému výprodeji EUR, jež se tak dostalo v rámci dne na své minimum, ovšem brzy se zase odrazilo.
Bernanke se během svého vystoupení držel své obvyklé holubičí rétoriky a varoval, že nezaměstnanost zůstane na vyšších úrovních i přes jasné známky zotavování ekonomiky. Opět obhajoval použití druhé vlny kvantitativního uvolňování, která podle jeho názoru pomůže ekonomice rychleji se odrazit, ale zároveň také přiznal, že přijímání nových zaměstnanců bude jen postupné. Ohledně čínské měnové politiky se vyjádřil jednoznačně, když prohlásil, že jüan je podhodnocený. Uvedl, že posilování měny je i v zájmu Číny, protože by napomohlo v boji s inflací a přispělo by ke snížení globální nerovnováhy.
Na rozdíl od předchozího dne byla včerejší aukce 10letých dluhopisů dobře přijata a nepřímé nabídky (zahraniční účast) vzrostly na více než 71 % oproti 54 % v minulém měsíci, což je ve srovnání s vlažně přijatou aukcí 3letých dluhopisů, kterou jsme sledovali v úterý, diametrálně odlišný výsledek. Výnosy z amerických dluhopisů během dne dosáhly vrcholu a po aukci následovalo jejich oslabení, ovšem 10leté dluhopisy i tak obchodování uzavíraly se ziskem 3,65 %. Wall Street neměl k dispozici žádná data, kterých by se zachytil, a v důsledku vybírání zisků mírně oslabil.

09 února 2011

Macro Kickoff: Na pořadu dne obchodní bilance Německa a Velké Británie

www.saxobank.cz
Mads Koefoed, Macro Strategist, Saxo Bank
Již třetí den je na špici makroekonomického kalendáře Německo, které ve středu zveřejní data o své obchodní bilanci. Dnes se taktéž dočkáme údajů z Velké Británie. Pozornost si dnes zaslouží i hospodářské výsledky společností Peugoet, Sanofi-Aventis, Statoil, Vestas, Coca-Cola a Cisco.
Poklesne trochu přebytek obchodní bilance Německa?
Oproti předchozímu měsíci může přebytek obchodní bilance za prosinec kvůli posilování eura a růstu cen ropy poněkud poklesnout. Analytici shodně předpovídají mírný pokles přebytku z 12,9 mld. EUR za listopad na 12 mld. EUR za prosinec. Ceny ropy v poslední době rostly a přírůstek za prosinec činil 5,1 %. Nicméně euro může zapůsobit opačným směrem, protože přepočteno podle objemu obchodu vykázalo pokles o 2,4 %. Aktuální oživení v Německu je nyní terčem jisté kritiky, protože jeho růst tažený exportem údajně ještě zhoršuje situaci ekonomik jižní Evropy, většina z nichž má (velký) schodek běžného účtu obchodní bilance. Tyto země by si však raději měly hledět svých domácích ekonomik a snižovat cenovou hladinu i mzdy, aby tak zvýšily vlastní konkurenceschopnost.
Schodek obchodní bilance Velké Británie se zúží?
V prosinci Velká Británie čile nakupovala zboží a služby od ostatních zemí přesně tak, jak se všeobecně čekalo, přičemž očekávaný odhad schodku obchodní bilance dosahuje výše 4 mld. GBP. Pokud se očekávání naplní, bude o něco menší než listopadový deficit 4,12 mld. GBP, přesto by to znamenalo 3,7% (tj. 156 mil. GBP) mezičtvrtletní růst deficitu ve čtvrtém čtvrtletí 2010. Existuje však možnost, že nám prosincový schodek obchodní bilance vzhledem k rostoucím cenám ropy, které pokračovaly ve svém vzestupném trendu i v prosinci, přichystá překvapení a klesne. Jak už jsme zmínili výše, ropa v posledním měsíci loňského roku vzrostla o 5,1 %, přesto GBP podobně jako EUR zaznamenala oproti koši měn nejvýznamnějších obchodních partnerů pokles, jakkoli pouze o 0,3 %.

Equity Kickoff: Trhy se kvůli zvýšení čínských úrokových sazeb nemohou hnout z místa – alespoň prozatím

www.saxobank.cz
Peter Garnry, Equity Analyst
Evropské akciové indexy ve středu otevřou beze změny a během dne se s nejvyšší pravděpodobností bude obchodovat v pásmu, protože Čína během asijské seance sentiment investorů nezlikvidovala a během dneška nás ani nečeká zveřejňování žádných zásadních ekonomických údajů.
Britské futures v současné době oproti hodnotám, na kterých otevíraly, posílily o 0,2 %, což naznačuje, že se asijští investoři již vzpamatovávají z čínského zvýšení úrokových sazeb. Index Hang Seng uzavřel o 0,6 % níže a index Nikkei 225 ztratil 0,2 % i přes to, že Toyota zvýšila svůj odhad předpokládaného zisku (akcie posílily o 4,7 %). Trh se v Asii stále obává růstu inflace, neboť rostoucí úrokové sazby v Číně a Indii by mohly v regionu výrazně snížit míru hospodářského růstu. Prozatím ale investoři stále vyhlížejí další dobré zprávy o vývoji americké a evropské ekonomiky. Vzhledem k tomu, že reálné čínské úrokové sazby jsou stále záporné, očekáváme v následujících čtvrtletích další zpřísnění měnové politiky a velkou otázkou bude, jak velký dopad to bude mít na oživení celosvětové ekonomiky.
Dnes časně ráno společnost Statoil zveřejnila svůj čistý zisk za fiskální rok 2010, který dosáhl oproti očekávaným 12,5 mld. NOK pouhých 9,7 mld. NOK.Management tvrdí, že výroba se v roce 2011 bude pohybovat na úrovních roku 2010, a očekává, že v letech 2010-2012 poroste produkce ročním tempem 3 %. Hospodářské výsledky společnosti Statoil by mohly mít dopad na burzu cenných papírů v Oslo, nikoli však na evropské obchodování jako celek.
Společnost Sanofi-Aventis vykázala za čtvrté čtvrtletí čistý zisk ve výši 1,84 mld. EUR oproti 1,76 mld. EUR. Management tvrdí, že jednání o akvizici společnosti Genzyme probíhají, a očekává, že zisky letos poklesnou až o 10 %.
Americká výsledková sezóna ještě neskončila a dnes své výsledky zveřejní následující významné podniky.
Očekává se, že v případě společnosti Coca-Cola dosáhne zisk na akci (EPS) ve čtvrtém čtvrtletí úrovně 0,715 USD. Věnujte pozornost jakýmkoli známkám tlaku na marže, jelikož rostoucí ceny komodit by měly začít dopadat na vstupní náklady, a také zprávám o jejím cenovém prostředí v Severní Americe. Coca-Cola by rovněž mohla následovat mnoha dalších amerických společností a vystupňovat svůj program zpětného odkupu akcií, jelikož má ve své rozvaze hotovost ve výši 13 mld. USD.
Společnost Cisco oznámí výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2010/2011 a očekává se, že zisk na akci (EPS) dosáhne úrovně 0,351 USD. Tyto výsledky budou zveřejněny po ukončení americké seance, takže během dne sledujte naše aktuální zprávy z akciových trhů, ve kterých vás seznámíme s předběžnými údaji.

08 února 2011

Equity Kickoff: Otevírat se bude na stejné úrovni nebo výše, ale může dojít k testování podpory

www.saxobank.cz
Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové indexy nebudou mít na začátku dnešního dne jasný směr, uveřejněno bude jen málo směrodatných zpráv. Pravděpodobné je otevření na stejné úrovni nebo jen nepatrně výše. Index S&P zůstává nad desetidenním pohyblivým průměrem, ale vzhledem k současnému vývoji může dojít k jeho testování.
K nejdůležitějším dnešním zveřejněným výsledkům budou patřit výsledky společností Arcelor Mittal (06:00 GMT), Alfa Laval (06:30 GMT) a BG Group (07:00 GMT). Pokud jde o makrodata, v 11:00 GMT čekáme zveřejnění německé průmyslové výroby.
Očekává se, že EPS společnosti Arcelor Mittal za celý rok 2010 dosáhne 2,438 EUR na akcii, oproti 1,436 EUR na akcii v roce 2009. Tržby by se měly zvýšit z 65 100 mil. EUR v roce 2009 na 81 409 mil. EUR v roce 2010. Nárůst ceny železné rudy by podle očekávání měl mít dopad na výhled společnosti Arcelor Mittal pro rok 2011. Ale zatímco Arcelor toto trápí, společnosti Rio Tinto a BHP Billiton vykázaly rekordní zisky.
Očekává se, že švédský výrobce nejrůznějších průmyslových systémů a zařízení Alfa Laval zveřejní nárůst EPS z 6,821 SEK na akcii v roce 2009 na 7,872 SEK v roce 2010. Za stejné období očekáváme pokles tržeb z 26 039 mil. SEK na 24 613 mil. SEK. Jinými slovy společnost zvýšila marže, ale vzhledem k tomu, že se jedná o průmysl, očekáváme, že tento nárůst marží je již za vrcholem, protože růst cen vstupů pokračuje.
Průmyslová výroba v Německu vykazuje jak meziměsíční, tak meziroční zvýšení marží. Podnikové objednávky v Německu však včera zklamaly, a tak zde můžeme očekávat negativní překvapení. Pokud k němu skutečně dojde, zareagují akciové trhy krátkodobou korekcí, ale zvrátit celkový trend tato událost sama o sobě nedokáže.

07 února 2011

Na komodity působí geopolitické starosti a silná ekonomická data

www.saxobank.cz
Růstová série na globálních akciových trzích pokračuje a to především v sektoru energetiky a základních materiálů, které rostou díky silné rally, kterou zažívají cyklické komodity.
Silné ekonomické oživení žene výše především energetiku a základní materiály, tyto dva sektory patřily minulý týden k nejvýkonnějším, měřeno indexy DJ-UBS. Poslední lednový den se indexu Reuters/jeffries CRB podařilo smazat 50% ztráty, kterou utrpěl během krize. Pohyb na 337 bodů byl podpořen celkovou rally, při které většina komodit vykázala za uplynulý týden kladný výsledek.

Rekord v cenách jídla
Titulky v novinách se nadále soustředí na inflaci v cenách jídla a na situaci, kterou toto mohlo sehrát při nepokojích v severní Africe. Globální ceny potravin dosáhly v lednu nového maxima, údaje zveřejnila Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědělství (UN FAO). Hlavní index dosáhl 230,8 bodů, což je o osm procent výše při předchozím maximu v červnu 2008, a vypadá to, že index v dalších měsících bude nadále růst, podporován snahami o zkrocení inflace a omezenými zásobami díky výkyvům počasí během roku 2010.
Situace je ale jiná než před třemi lety Vše naznačuje, že situace je tentokrát odlišná od roku 2008, kdy ceny vystřelily díky skutečnému krátkodobému nedostatku. Ceny obilnin jsou stále o 11 procent níže než byly na vrcholu v roce 2008. Pšenice je stále dostatek, farmáři drží zásoby v očekávání dalšího růstu ceny. Ceny pšenice a rýže jsou navzdory nedávné rally stále o o 33 procent pod úrovněmi, na kterých se nacházely v roce 2008.
Ropa na úrovní 100 dolarů
Severomořská ropa Brent zůstala minulý týden nad 100 dolary díky geopolitickému riziku a zvýšené ekonomické aktivitě. WTI Crude v New Yorku se nadále odchyluje od globálního ropného benchmarku a ve srovnání s ropou Brent se obchodovala o 10 dolarů níže a do strany. Zásoby ropy WTI v Cushingu rostly na nový rekord a překonaly 38 milionů barelů. K převisu nabídky přispěla i produkce z Kanady. Navíc americké rafinerie vstupují do jarní sezony, která se vyznačuje nižší poptávkou. Historicky se ropa Brent obchodovala se slevou proti ropě WTI. Jakmile dodáhla sleva určité úrovně, zasáhla arbitráž. Levnější ropu se vyplatilo poslat přes oceán a prodat za vyšší cenu. Nyní je situace opačná, ale cenová arbitráž nefunguje. Ropovody z Mexického zálivu nyní dopravují ropu směrem do Cushingu a ani momentální nařízení omezující export situaci nepomáhá.
Průmyslové kovy rostou díky silným makroekonomickým údajům
V minulém týdnu se nejvíce dařilo průmyslovým kovům, které nadále rostou díky pozitivním ekonomickým údajům. Měď, která se využívá ve stavebnictví a při výrobě aut, dosáhla psychologické úrovně a zároveň historického maxima 10 000 USD za metrickou tunu. Poté se dostavilo vybírání zisků. Obavy z nedostatku světových zásob spolu s omezenou produkcí v cyklonem postižených oblastech Austrálie také pomáhaly ceně k růstu.
Zlato našlo ztracenou půdu pod nohama Předminulý týden zlato konsolidovalo, uplynulý týdne se mu díky rostoucímu geopolitickému riziku podařilo prolomit zpět nahoru hranici 1350 dolarů a přitáhnout pozornost. Šéf FEDu Ben Bernanke prohlásil, že americká ekonomika je stále příliš křehká na to, aby začal prostředky uvolněné v rámci kvantitativního uvolňování stahovat z trhu. Výsledkem bylo, že trh usoudil, že období nízkých sazeb bude ještě nějakou dobu pokračovat a tak zlato opět našlo ztracenou půdu pod nohama.
Prodeje zlata se stabilizovaly a to naznačuje, že nedávný prodejní tlak povoluje. Pro nejbližší období vidíme obchodování v pásmu 1325 až 1360 dolarů, dlouhodobě pak považujeme za důležitou úroveň 200 denního klouzavého průměru, která je aktuálně na hodnotě 1290 USD, a která zadržela pokles i během korekce v červnu 2010.
V zemědělském sektoru nadále roste volatilita
Cukr dosáhl 36 dolarů, třicetiletého maxima, protože cyklon Yasi negativně zasáhl australskou produkci. Jakmile trh zjistil, že škody jsou menší, než se čekalo, cena opět poklesla. Počítači nasazené stop loss příkazy spustily sérii výprodejů, která vedla k poklesu o 12 procent.

Panické nákupy bavlny díky klesajícím zásobám
Záplavy v hlavních produkčních oblastech jako je Austrálie, Pákistán a Čína přišly ve chvíli, kde zrovna roste poptávka. Ve čtvrtek dosáhla spotová cena nového rekordu 181,22. To se dá nejlépe popsat jako jako panické nakupování, na to cena poklesla k 170.
Americký výbor pro bavlnu trochu zmírnil napětí, když zveřejnil zprávu, která ukazuje, že farmáři na rostoucí ceny reaguj zvyšováním osevních plochy právě pro bavlnu. Jakmile se vyrovná poptávka s nabídkou, leze čekat výrazný pokles ceny. Také spekulativní nákupy dosahují více než 3 milionů žoků.
Plánování osevních ploch krátkodobě ovlivňuje rýži
Plodinou, která může trpět aktuální situací, je rýže. Farmáři v USA, což je třetí největší světový exportér rýže, plánují zmenšení osevních ploch o 25 procent. Hlavním důvodem jsou relativně vyšší ceny kukuřice, sojových bobů a bavlny. Nárůst ceny rýže o 8 procent jen v minulém týdnu by mohl pomoci přesvědčit farmáře, aby nadále pěstovaly rýži místo hledání nových plodin.

FX Update: Pokračujícímu nakupování dolaru došel v Asii dech

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Během asijské seance včera zpočátku impulzivně posiloval dolar, k čemuž přispěly páteční údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA, ovšem tomuto trendu brzy došel dech a po zbytek dne jsme sledovali průběžný pokles dolarového indexu (EUR se dostalo zpět nad úroveň 1,36, AUD se vrátil k 1,0150, USDJPY ovšem zřejmě zakotvil těsně nad 82,0).
Vzhledem k tomu, že v pátek byly všechny zraky upřeny na americké údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství, bylo obchodování před jejich zveřejněním utlumené. Následně se ale situace zcela obrátila. Protichůdné výsledky – nárůst pouze o 36 tis. pracovních míst oproti očekávaným 145 tis., který byl ovšem provázen propadem nezaměstnanosti na 9,0 % představujících 21měsíční minimum – vyvolaly mezi obchodníky nervozitu. Trhy se v první reakci zaměřily na neuspokojivé výsledky týkající se počtu pracovních míst mimo zemědělství (a na nárůst o pouhých 50 tis. pracovních míst v soukromém sektoru), ovšem po zohlednění vlivu počasí a po přihlédnutí k revizím směrem nahoru z předchozích měsíců udělaly ceny elegantní čelem vzad. Výnosy z amerických dluhopisů vzrostly, což vyvolalo silný tlak na posilování amerického dolaru, jehož index se dostal zpět na úrovně vykazované koncem ledna.
Pokud jde o vliv další zveřejněných údajů, o britskou libru byl větší zájem po neočekávaném nárůstu britských Halifax cen domů, které se rozcházely s podobnými daty od jiných poskytovatelů. Aktivita CAD byla zmatená v důsledku dat, která jako by byla negativní kopií amerických údajů – silný nárůst počtu pracovních míst provázený neočekávaným nárůstem nezaměstnanosti, ke kterým se přidal ještě velmi slabý index nákupních manažerů Ivey. V důsledku těchto vlivů USDCAD nakonec uzavíral téměř beze změny.
Většina asijských center vyjma Tchaj-wanu a Číny, které zůstávají do úterka, resp. do středy, mimo provoz, se dnes po dlouhé přestávce vyvolané oslavami nového lunárního roku vrátila do práce a jsou připravena strávit dozvuky páteční seance.
Co se týče dat, důležité byly australské maloobchodní tržby za prosinec, které tak trochu zklamaly. Vyšly na úrovni +0,2 % m/m, která se nepřiblížila očekávané hodnotě +0,5 %, ovšem, jak tomu často u prosincových údajů bývá, tento propad se dá snadno vysvětlit sezónními faktory. Na AUD se projevila dokonce i mírná revize listopadových čísel směrem vzhůru. Mezitím se počet volných pracovních míst v Austrálii a na Novém Zélandu i přes záplavy ve státě Queensland zvýšil na dvouleté maximum. Znamenalo to nepřetržitý dvanáctiměsíční růst a počet volných pracovních míst tak byl nejvyšší od prosince 2008.
O další směřování měn se bude muset postarat Evropa, protože Asie není schopna posilování dolaru udržet. Ze zveřejňovaných dat se můžeme těšit na švédskou rozpočtovou bilanci, norskou průmyslovou výrobu, spotřebitelskou důvěru Sentix v eurozóně a německé podnikové objednávky. Ve srovnání s pátkem je severoamerická seance klidná, jediným zveřejněným údajem dnes bude počet stavebních povolení vydaných v Kanadě. (Nenechte si ujít nejnovější projevy Axela Webera a Yvese Mersche z ECB.)

Equity Kickoff: Příznivé údaje o zaměstnanosti v USA potáhnou akciové trhy vzhůru

www.saxobank.cz
Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše, a to pod vlivem lepšího výsledku u nezaměstnanosti v USA, který byl zveřejněn v pátek. Vzhůru nás stále tlačí také hospodářské výsledky firem, ale měli bychom počítat s tím, že počínaje tímto týdnem začne tento vliv oslabovat. Dnes nebudou zveřejněny výsledky žádné z významných společností, takže v 11.00 GMT věnujte pozornost německým podnikovým objednávkám.
Index S&P500 i nadále uzavírá nad desetidenním pohyblivým průměrem. Hnací silou amerických akciových trhů byla v pátek jednoznačně nad očekávání příznivá míra nezaměstnanosti (9,0 % oproti očekávaným 9,5 %). Změna počtu pracovních míst mimo zemědělství byla slabší, než se čekalo, což odstartovalo počáteční negativní reakci trhů, ale jak už je dobrým zvykem, později během seance trhy obchodovaly na základě míry nezaměstnanosti a uzavřely na vyšší úrovni.
Věnujte pozornost německým podnikovým objednávkám, které budou zveřejněny v 11.00 GMT. Trhy očekávají v meziměsíčním porovnání pokles, avšak v meziročním porovnání nárůst. Tento týden zveřejní celá řada evropských zemí údaje o průmyslové výrobě za prosinec, přičemž se vzhledem k nepříznivému počasí ve srovnání s listopadovými čísly očekávají slabá data. V případě zítra zveřejněné německé průmyslové výroby se však čeká posílení.