07 února 2011

Na komodity působí geopolitické starosti a silná ekonomická data

www.saxobank.cz
Růstová série na globálních akciových trzích pokračuje a to především v sektoru energetiky a základních materiálů, které rostou díky silné rally, kterou zažívají cyklické komodity.
Silné ekonomické oživení žene výše především energetiku a základní materiály, tyto dva sektory patřily minulý týden k nejvýkonnějším, měřeno indexy DJ-UBS. Poslední lednový den se indexu Reuters/jeffries CRB podařilo smazat 50% ztráty, kterou utrpěl během krize. Pohyb na 337 bodů byl podpořen celkovou rally, při které většina komodit vykázala za uplynulý týden kladný výsledek.

Rekord v cenách jídla
Titulky v novinách se nadále soustředí na inflaci v cenách jídla a na situaci, kterou toto mohlo sehrát při nepokojích v severní Africe. Globální ceny potravin dosáhly v lednu nového maxima, údaje zveřejnila Organizace Spojených národů pro potraviny a zemědělství (UN FAO). Hlavní index dosáhl 230,8 bodů, což je o osm procent výše při předchozím maximu v červnu 2008, a vypadá to, že index v dalších měsících bude nadále růst, podporován snahami o zkrocení inflace a omezenými zásobami díky výkyvům počasí během roku 2010.
Situace je ale jiná než před třemi lety Vše naznačuje, že situace je tentokrát odlišná od roku 2008, kdy ceny vystřelily díky skutečnému krátkodobému nedostatku. Ceny obilnin jsou stále o 11 procent níže než byly na vrcholu v roce 2008. Pšenice je stále dostatek, farmáři drží zásoby v očekávání dalšího růstu ceny. Ceny pšenice a rýže jsou navzdory nedávné rally stále o o 33 procent pod úrovněmi, na kterých se nacházely v roce 2008.
Ropa na úrovní 100 dolarů
Severomořská ropa Brent zůstala minulý týden nad 100 dolary díky geopolitickému riziku a zvýšené ekonomické aktivitě. WTI Crude v New Yorku se nadále odchyluje od globálního ropného benchmarku a ve srovnání s ropou Brent se obchodovala o 10 dolarů níže a do strany. Zásoby ropy WTI v Cushingu rostly na nový rekord a překonaly 38 milionů barelů. K převisu nabídky přispěla i produkce z Kanady. Navíc americké rafinerie vstupují do jarní sezony, která se vyznačuje nižší poptávkou. Historicky se ropa Brent obchodovala se slevou proti ropě WTI. Jakmile dodáhla sleva určité úrovně, zasáhla arbitráž. Levnější ropu se vyplatilo poslat přes oceán a prodat za vyšší cenu. Nyní je situace opačná, ale cenová arbitráž nefunguje. Ropovody z Mexického zálivu nyní dopravují ropu směrem do Cushingu a ani momentální nařízení omezující export situaci nepomáhá.
Průmyslové kovy rostou díky silným makroekonomickým údajům
V minulém týdnu se nejvíce dařilo průmyslovým kovům, které nadále rostou díky pozitivním ekonomickým údajům. Měď, která se využívá ve stavebnictví a při výrobě aut, dosáhla psychologické úrovně a zároveň historického maxima 10 000 USD za metrickou tunu. Poté se dostavilo vybírání zisků. Obavy z nedostatku světových zásob spolu s omezenou produkcí v cyklonem postižených oblastech Austrálie také pomáhaly ceně k růstu.
Zlato našlo ztracenou půdu pod nohama Předminulý týden zlato konsolidovalo, uplynulý týdne se mu díky rostoucímu geopolitickému riziku podařilo prolomit zpět nahoru hranici 1350 dolarů a přitáhnout pozornost. Šéf FEDu Ben Bernanke prohlásil, že americká ekonomika je stále příliš křehká na to, aby začal prostředky uvolněné v rámci kvantitativního uvolňování stahovat z trhu. Výsledkem bylo, že trh usoudil, že období nízkých sazeb bude ještě nějakou dobu pokračovat a tak zlato opět našlo ztracenou půdu pod nohama.
Prodeje zlata se stabilizovaly a to naznačuje, že nedávný prodejní tlak povoluje. Pro nejbližší období vidíme obchodování v pásmu 1325 až 1360 dolarů, dlouhodobě pak považujeme za důležitou úroveň 200 denního klouzavého průměru, která je aktuálně na hodnotě 1290 USD, a která zadržela pokles i během korekce v červnu 2010.
V zemědělském sektoru nadále roste volatilita
Cukr dosáhl 36 dolarů, třicetiletého maxima, protože cyklon Yasi negativně zasáhl australskou produkci. Jakmile trh zjistil, že škody jsou menší, než se čekalo, cena opět poklesla. Počítači nasazené stop loss příkazy spustily sérii výprodejů, která vedla k poklesu o 12 procent.

Panické nákupy bavlny díky klesajícím zásobám
Záplavy v hlavních produkčních oblastech jako je Austrálie, Pákistán a Čína přišly ve chvíli, kde zrovna roste poptávka. Ve čtvrtek dosáhla spotová cena nového rekordu 181,22. To se dá nejlépe popsat jako jako panické nakupování, na to cena poklesla k 170.
Americký výbor pro bavlnu trochu zmírnil napětí, když zveřejnil zprávu, která ukazuje, že farmáři na rostoucí ceny reaguj zvyšováním osevních plochy právě pro bavlnu. Jakmile se vyrovná poptávka s nabídkou, leze čekat výrazný pokles ceny. Také spekulativní nákupy dosahují více než 3 milionů žoků.
Plánování osevních ploch krátkodobě ovlivňuje rýži
Plodinou, která může trpět aktuální situací, je rýže. Farmáři v USA, což je třetí největší světový exportér rýže, plánují zmenšení osevních ploch o 25 procent. Hlavním důvodem jsou relativně vyšší ceny kukuřice, sojových bobů a bavlny. Nárůst ceny rýže o 8 procent jen v minulém týdnu by mohl pomoci přesvědčit farmáře, aby nadále pěstovaly rýži místo hledání nových plodin.

0 komentářů: