22 prosince 2010

Akciové trhy otevřou pod vlivem rostoucích cen mědi výše

Očekává se, že na pozadí neustále rostoucích cen komodit, zejména mědi, otevřou evropské akciové indexy ve středu na vyšších úrovních. Nejdůležitějšími údaji, které budou dnes zveřejněny, jsou jednoznačně zápis z jednání BoE a britské HDP, oba v 9:30 GMT.
Měď pokračuje ve své cestě do nebes. Její cena vzrostla z červnových minim již o 54 %. Tento faktor je v současné době hnací silou akciových trhů, zjevně prostřednictvím těžebních společností. Z fundamentálního hlediska odráží spíše očekávání vyšší poptávky z USA, jejíž ekonomika se zotavuje, než pokračující růst poptávky z Číny. Zda si tento trend udrží tempo, se teprve uvidí. Nejzajímavější na trzích ale je, jak dlouho může pokračovat trend, který vlastně pokračovat nemá. Čekejme tedy, že bude trvat do konce roku a akcie se povezou spolu s ním.
Dnes bude zveřejněno britské HDP. Očekáváme meziroční zvýšení o 2,8 %. Vzhledem k velkým škrtům ve veřejných rozpočtech čekají Velkou Británii krušné časy, dle našeho názoru je však restrukturalizace britské ekonomiky krokem správným směrem. Dnešní pozitivní údaj by zcela jistě napomohl stávajícímu pozitivnímu sentimentu. Ani překvapivý pokles by však trhy příliš nezahýbal.
Co se týče našeho stanoviska k jednotlivým sektorům a akciím, hlasujeme pro býčí jízdu – to znamená expozici v oblasti energetiky, surovin a technologií. Jmenovitě by se jednalo o společnost Rio Tinto, protože Rio Tinto a Antofagasta nejvíce těží z rostoucích cen mědi. Pokud jde o technologie, zde bychom se zaměřili na STMMicroelectronics, v sektoru energetiky pak na servisní společnosti jako Acergy, Seadril a Petrofac.

FX Update: EUR pod tíhou budoucího snižování ratingů v EU

Opora, kterou poskytly euru čínské komentáře ohledně zadlužení zemí na periferii eurozóny, neměla dlouhého trvání poté, co večírek pokazily zprávy o možném snížení ratingů. Agentura Fitch varovala, že až během ledna bude dokončena nejčerstvější analýza stavu řeckých dluhopisů, mohlo by mohlo dojít ke snížení jejich ratingu dluhopisů až na stupeň „vysoce rizikové“ (tzv. junk), ,zatímco agentura Moody’s se soustředila na Portugalsko, kterému hrozí snížení ratingu kvůli slabému růstu a zvyšujícím se cenám, za které si tato země půjčuje. GBP zase oslabovala kvůli rekordnímu zhoršení stavu veřejných financí, k němuž došlo v listopadu, a v britském tisku se objevilo hodně komentářů na téma „jaký dopad bude mít mraz na britskou ekonomiku“. V druhé polovině obchodování se do popředí dostal CAD po té, co byl zveřejněn údaj o nízké inflaci – jádrová inflace stoupla meziročně o 1,4 % – ale maloobchodní tržby zklamaly, přestože se díky růstu cen pohonných hmot očekávala vyšší čísla.

Z USA nepřišla žádná data, která by měla dopad na trhy, a Wall Street reagovala na lepší výsledky technologického sektoru a vyšší ceny komodit a energií, které měly vliv na sektor surovin. Indexy S&P a Nasdaq posílily o 0,6%, resp. 0,68% a zaznamenaly tak nová maxima v rámci cyklu, zatímco DJIA posílil o 0,48 %. Americké dluhopisové trhy o něco poklesly, když výnosy z 10letých dluhopisů vzrostly o 1 bazický bod na 3,35 %.

Asijská seance se nesla ve znamení údajů o japonské obchodní bilanci za listopad, kde došlo k ostrému propadu obchodního přebytku způsobenému prudkým nárůstem importu. Exportní sektor vykázal známky stabilizace a růst exportu posílil na meziročních 9,1 % oproti slabším 7,8 % zveřejněným minule, i když tuto zprávu zastínil prudký nárůst dovozů, které z minule vykázaných 8,8 % vzrostly na meziročních +14,2 %. Výsledný obchodní přebytek se z říjnových 821,3 mld. JPY snížil na 162,8 mld. JPY. Hlavní exportní destinací zůstala pro Japonsko Čína (20 %), přičemž exporty do Asie představovaly více než polovinu celkového objemu exportu.

V Evropě nás očekává zveřejnění německých dovozních cen, švédského indexu cen výrobců, norské míry nezaměstnanosti a dále také můžeme kontemplovat nad zápisem ze zasedání Výboru pro měnovou politiku BoE a revidovanými údaji o britském HDP, zatímco během americké seance nás čeká týdenní počet žádostí o hypotéku, revidované údaje o HDP, prodeje existujících domů a říjnový index cen domů. Dnešek dost dobře může být posledním dnem, kdy se budou hýbat obchody, protože zítra je v Japonsku svátek a řada evropských trhů i USA zahajují v pátek dlouhé vánoční prázdniny.

21 prosince 2010

Akcie v reakci na pozitivní ekonomickou předpověď Fedu otevřou výše.

Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, a budou tak reagovat na včerejší komentáře Fedu, podle nichž bude ekonomický růst vyšší, než předpovídala většina ekonomů. Uvedené komentáře vyvolaly prudký nárůst tolerance k riziku již během noční asijské seance a tento nárůst bude zřejmě pokračovat i během evropského obchodování. Dnes se neočekává zveřejnění žádných dat, která by mohla trhy pohnout.
Kromě pozitivních prognóz Fedu je zde také napětí mezi Jižní a Severní Koreou, ve kterém zdá se došlo (prozatím) k jistému uvolnění, na což trhy zareagovaly pozitivně. Vzhledem k tomu, že dnes na programu dne nejsou plánovány žádné údaje, měli bychom očekávat silné otvírací hodnoty a pak možná určitý pokles, přesto však budeme uzavírat na pozitivní úrovni.
Co se týče našeho názoru na jednotlivá průmyslová odvětví a související akcie, přikláníme se k tomu, že na tahu jsou býci, což znamená držet se akcií v energetice, základních surovinách a technologiích. V oblasti základních surovin jde konkrétně o společnosti Rio Tinto a BHP Billiton, u technologií se zaměřte na STMMicroelectronics, zatímco v energetice věnujte pozornost poskytovatelům služeb typu Acergy, Seadril a Petrofac.

Čína slibuje „konkrétní kroky“ na pomoc EU s jejími dluhovými problémy

EUR v Asii posiluje poté, co opět otestovalo 200denní pohyblivý průměr

Komentáře k dění na trhu:
EUR bylo i nadále přes noc pod tlakem kvůli pokračujícím obavám ohledně dluhů eurozóny a potížím bankovního sektoru (agentura Moody’s varovala, že by mohla snížit rating španělských bank, a šířily se zvěsti o tom, že Francie i Belgie by se pod jejím drobnohledem mohly ocitnout jako další), a spotřebitelská důvěra v eurozóně poprvé od ledna nesplnila očekávání (-11,0 oproti očekávaným -9,0). Ropu a zlato problémy eura podpořily, to ale nenabízelo moc podpory pro CAD, který byl pod tlakem kvůli slabým údajům o velkoobchodních tržbách.

Jediným uveřejněným údajem z USA byl index aktivity chicagského Fedu, který se z minulých revidovaných -0,25 a očekávané nulové změny zhoršil na -0.46, ale Wall Street obecně dosáhl mírného růstu, když S&P a Nasdaq uzavíraly na dvouletých, resp. tříletých maximech. Americké dluhopisové trhy byly jen nepatrně slabší, výnos desetiletých dluhopisů vzrostl o jeden bazický bod na 3,34 %.

V průběhu asijského obchodování zažilo EUR jízdu na malé horské dráze. Nejprve to byly komentáře, ve kterých investiční společnost PIMCO naléhá na Řecko, Irsko a Portugalsko, aby dočasně vystoupily z eurozóny a restrukturalizovaly své dluhy. To stlačilo EUR k 200dennímu pohyblivému průměru (znovu). Situace se ale obrátila, když čínský vicepremiér Wang Čchi-Šan (ve svém projevu na summitu EU v Pekingu) prohlásil, že Čína podporuje opatření EU ke stabilizaci trhů, a přislíbil „konkrétní kroky“ s cílem pomoci EU vypořádat se s dluhy. (Upozorňujeme, že probíhaly určité diskuse ohledně toho, jaký čas byl použit – podporuje nebo podpořila – což staví posílení EUR do jiné perspektivy.) EUR se tak brzy vrátilo nad otvírací úrovně a testovalo 55hodinový pohyblivý průměr, ale zastavilo se těsně pod 1,32.

Pokud jde o ostatní události, zápis z jednání RBA 7. prosince se obešel bez výraznější reakce – Rada považuje současnou úroveň úrokových sazeb po listopadovém zvýšení a vzhledem k současnému kurzu měny za „mírně restriktivní“. Rada to s ohledem na poměr dovozu a vývozu a pozitivní výhled podnikových investic vnímá jako adekvátní stav. Upozorňuje také, že výdaje a půjčky domácností zůstávají omezené. V zápisu se rovněž zmiňuje zhoršující se situace v Evropě, ale i vyšší než očekávaný růst v Číně a Indii a zvyšující se tempo růstu americké ekonomiky.

V Evropě se pozornost obrací na německý průzkum spotřebitelské důvěry GfK, švýcarskou obchodní bilanci, švédské údaje o důvěře spotřebitelů/výrobců a zprávu o veřejných financích z Velké Británie. Severní Amerika má dnešní kalendář opět prázdný, uveřejněný bude jen kanadský index spotřebních cen a maloobchodní tržby.

20 prosince 2010

Dolar si na konci týdne zachoval svou setrvačnost ve vzestupném směru

Eskalující geopolitická situace doprovázena poklidným obchodováním na asijských trzích

Dolar zůstal v druhé polovině pátečního dne bezpečným přístavem, přičemž tomuto pohybu výrazně napomohly prořídlé předvánoční trhy. Ty nejprve ignorovaly snížení irského úvěrového ratingu ze strany Moody’s o několik stupňů (které opravdu nebylo žádným překvapením), přičemž rekordně vysoké výsledky průzkumů IFO povzbudily dlouhé pozice, pohyb dolaru však přinutil EUR stáhnout se zpět ze svého maxima 1,3358 z počátku seance. Kromě pokusů o vytvoření záchranného balíku, který by fungoval i po roce 2013, kdy přestane existovat současný Evropský fond finanční stability (EFSF), nepřinesl summit EU nic, čeho by trhy mohly chytit.

Data zveřejněná v USA znovu povzbudila naději na oživení, když předstihové ukazatele svým meziměsíčním nárůstem o 1,1 % dostály předpovědím a výrazně vzrostly z revidovaných 0,4 % z předchozího měsíce. Následný tlak na výnosy amerických dluhopisů přispěl k posílení dolaru. Tyto údaje povzbudily také Wall Street. Mírné zisky si připsaly indexy S&P a Nasdaq (0,08 %, resp. 0,21 %), zatímco DJIA ztratil 0,06 %.

S příchodem vánočního týdne očekáváme další drobný pokles tržní likvidity (asi tak jako u teplot v severní Evropě!). Dnešní údaje zveřejňované v Asii byly zaměřeny čistě na Japonsko, což je doprovázeno zahájením zasedání japonské centrální banky (výstup bude k dispozici zítra) a konečnými odečty předstihových/koincidenčních ukazatelů (bez překvapení). Se zřejmou eskalací geopolitického napětí na korejském poloostrově zaznamenaly asijské burzy mírně negativní sentiment a dolar vykázal mírný růst, i když jeho obchodní pásmo bylo v podmínkách snížené likvidity relativně úzké.

Co se týče Evropy, očekáváme německý index cen výrobců a běžný účet platební bilance v eurozóně. V Severní Americe pak kanadské velkoobchodní tržby a v USA index aktivity chicagského Fedu. Později odpoledne bude zveřejněna informace o úrovni spotřebitelské důvěry v eurozóně. Mezi nejdůležitější okamžiky zbytku týdne patří zprávy ze zasedání RBA a BOE a také revidované britské HDP (ve středu), stávající prodeje domů v USA (také ve středu), zboží dlouhodobé spotřeby (ve čtvrtek) a zapomenout nesmíme ani na čtvrteční svátek v Tokiu a páteční volno v mnoha evropských zemích.