21 prosince 2010

Čína slibuje „konkrétní kroky“ na pomoc EU s jejími dluhovými problémy

EUR v Asii posiluje poté, co opět otestovalo 200denní pohyblivý průměr

Komentáře k dění na trhu:
EUR bylo i nadále přes noc pod tlakem kvůli pokračujícím obavám ohledně dluhů eurozóny a potížím bankovního sektoru (agentura Moody’s varovala, že by mohla snížit rating španělských bank, a šířily se zvěsti o tom, že Francie i Belgie by se pod jejím drobnohledem mohly ocitnout jako další), a spotřebitelská důvěra v eurozóně poprvé od ledna nesplnila očekávání (-11,0 oproti očekávaným -9,0). Ropu a zlato problémy eura podpořily, to ale nenabízelo moc podpory pro CAD, který byl pod tlakem kvůli slabým údajům o velkoobchodních tržbách.

Jediným uveřejněným údajem z USA byl index aktivity chicagského Fedu, který se z minulých revidovaných -0,25 a očekávané nulové změny zhoršil na -0.46, ale Wall Street obecně dosáhl mírného růstu, když S&P a Nasdaq uzavíraly na dvouletých, resp. tříletých maximech. Americké dluhopisové trhy byly jen nepatrně slabší, výnos desetiletých dluhopisů vzrostl o jeden bazický bod na 3,34 %.

V průběhu asijského obchodování zažilo EUR jízdu na malé horské dráze. Nejprve to byly komentáře, ve kterých investiční společnost PIMCO naléhá na Řecko, Irsko a Portugalsko, aby dočasně vystoupily z eurozóny a restrukturalizovaly své dluhy. To stlačilo EUR k 200dennímu pohyblivému průměru (znovu). Situace se ale obrátila, když čínský vicepremiér Wang Čchi-Šan (ve svém projevu na summitu EU v Pekingu) prohlásil, že Čína podporuje opatření EU ke stabilizaci trhů, a přislíbil „konkrétní kroky“ s cílem pomoci EU vypořádat se s dluhy. (Upozorňujeme, že probíhaly určité diskuse ohledně toho, jaký čas byl použit – podporuje nebo podpořila – což staví posílení EUR do jiné perspektivy.) EUR se tak brzy vrátilo nad otvírací úrovně a testovalo 55hodinový pohyblivý průměr, ale zastavilo se těsně pod 1,32.

Pokud jde o ostatní události, zápis z jednání RBA 7. prosince se obešel bez výraznější reakce – Rada považuje současnou úroveň úrokových sazeb po listopadovém zvýšení a vzhledem k současnému kurzu měny za „mírně restriktivní“. Rada to s ohledem na poměr dovozu a vývozu a pozitivní výhled podnikových investic vnímá jako adekvátní stav. Upozorňuje také, že výdaje a půjčky domácností zůstávají omezené. V zápisu se rovněž zmiňuje zhoršující se situace v Evropě, ale i vyšší než očekávaný růst v Číně a Indii a zvyšující se tempo růstu americké ekonomiky.

V Evropě se pozornost obrací na německý průzkum spotřebitelské důvěry GfK, švýcarskou obchodní bilanci, švédské údaje o důvěře spotřebitelů/výrobců a zprávu o veřejných financích z Velké Británie. Severní Amerika má dnešní kalendář opět prázdný, uveřejněný bude jen kanadský index spotřebních cen a maloobchodní tržby.

0 komentářů: