20 prosince 2010

Dolar si na konci týdne zachoval svou setrvačnost ve vzestupném směru

Eskalující geopolitická situace doprovázena poklidným obchodováním na asijských trzích

Dolar zůstal v druhé polovině pátečního dne bezpečným přístavem, přičemž tomuto pohybu výrazně napomohly prořídlé předvánoční trhy. Ty nejprve ignorovaly snížení irského úvěrového ratingu ze strany Moody’s o několik stupňů (které opravdu nebylo žádným překvapením), přičemž rekordně vysoké výsledky průzkumů IFO povzbudily dlouhé pozice, pohyb dolaru však přinutil EUR stáhnout se zpět ze svého maxima 1,3358 z počátku seance. Kromě pokusů o vytvoření záchranného balíku, který by fungoval i po roce 2013, kdy přestane existovat současný Evropský fond finanční stability (EFSF), nepřinesl summit EU nic, čeho by trhy mohly chytit.

Data zveřejněná v USA znovu povzbudila naději na oživení, když předstihové ukazatele svým meziměsíčním nárůstem o 1,1 % dostály předpovědím a výrazně vzrostly z revidovaných 0,4 % z předchozího měsíce. Následný tlak na výnosy amerických dluhopisů přispěl k posílení dolaru. Tyto údaje povzbudily také Wall Street. Mírné zisky si připsaly indexy S&P a Nasdaq (0,08 %, resp. 0,21 %), zatímco DJIA ztratil 0,06 %.

S příchodem vánočního týdne očekáváme další drobný pokles tržní likvidity (asi tak jako u teplot v severní Evropě!). Dnešní údaje zveřejňované v Asii byly zaměřeny čistě na Japonsko, což je doprovázeno zahájením zasedání japonské centrální banky (výstup bude k dispozici zítra) a konečnými odečty předstihových/koincidenčních ukazatelů (bez překvapení). Se zřejmou eskalací geopolitického napětí na korejském poloostrově zaznamenaly asijské burzy mírně negativní sentiment a dolar vykázal mírný růst, i když jeho obchodní pásmo bylo v podmínkách snížené likvidity relativně úzké.

Co se týče Evropy, očekáváme německý index cen výrobců a běžný účet platební bilance v eurozóně. V Severní Americe pak kanadské velkoobchodní tržby a v USA index aktivity chicagského Fedu. Později odpoledne bude zveřejněna informace o úrovni spotřebitelské důvěry v eurozóně. Mezi nejdůležitější okamžiky zbytku týdne patří zprávy ze zasedání RBA a BOE a také revidované britské HDP (ve středu), stávající prodeje domů v USA (také ve středu), zboží dlouhodobé spotřeby (ve čtvrtek) a zapomenout nesmíme ani na čtvrteční svátek v Tokiu a páteční volno v mnoha evropských zemích.

0 komentářů: