29 října 2010

Další obrat u dolaru v důsledku změny sentimentu před příštím týdnem

Přes noc jsme byli z pohledu dolaru svědky slabé seance. Dolar přišel o své zisky z předchozích dvou dnů, jelikož obchodníci považovali jeho oživení v měnícím se prostředí pro přijetí dalších kroků ke kvantitativnímu uvolňování ze strany Fedu příští týden za příliš ambiciózní. K oslabení dolaru také přispěly nižší americké výnosy a spekulace o výprodeji USD na konci měsíce z důvodu přehodnocení zajištění investičních portfolií. Eurové trhy i nadále ignorují rostoucí rozdíly v úročení dluhů jednotlivých zemí eurozóny a proslýchá se, že centrální banka poptává EUR na irské dluhopisy, a dokonce se hovoří o revalvaci jüanu během tohoto víkendu! Zkrátka a dobře, jedná se o snahu najít důvody, které by vysvětlovaly pohyby trhu, který se chystá na konec měsíce před spoustou rizikových událostí v příštím týdnu. MMF ve svém každoročním přehledu uvádí, že AUD je o 5-15 % nadhodnocený, jüan „výrazně podhodnocený“ a USD na „silné straně“ fundamentů.
Pokud jde o data zveřejněná v USA, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl výrazně z revidovaných 455 tis. z minulého týdne na 434 tis., což je druhý nejnižší výsledek za rok 2010, a počet již registrovaných žádostí se také snížil, a to ze 4 478 tis. na 4 356 tis.
Pokud jde o údaje zveřejněné dnes brzy ráno během obchodování na asijských trzích, obchodní deficit Nového Zélandu se v září zvýšil, jelikož vyšší měnový kurz a nižší ceny mléčných výrobků poškodily vývoz. Pokud jde o Japonsko, míra nezaměstnanosti se snížila o něco víc, než se předpokládalo, z 5,1 % na 5,0 %, zatímco index spotřebitelských cen na celostátní úrovni dosáhl očekávané meziroční hladiny -0,6 %, přičemž jádrový index vykázal mnohem prudší propad, meziročně o -1,1 %. Říjnové údaje pro oblast Tokia vykázaly poprvé od března 2009 pozitivní hodnotu.
V průběhu asijské seance se neobjevilo mnoho důkazů o tocích na konci měsíce, ale analýza naznačuje, že můžeme očekávat další výprodej USD, i když vzhledem k relativně nevýrazné výkonnosti dluhopisů a akcií tento měsíc nijak agresivní.
V průběhu evropského obchodování nás čekají německé maloobchodní tržby, norské údaje o nezaměstnanosti a maloobchodních tržbách, britská data týkající se hypotečních úvěrů/půjček a peněžní zásoby a konečně také švýcarské předstihové indikátory. Severoamerická seance uzavře měsíc kanadským HDP, cenami průmyslových výrobků/surových materiálů a první revizí amerického HDP za 3. čtvrtletí, chicagským indexem nákupních manažerů, konečným indexem spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan a NAPM – Milwaukee.
Přeji hezký víkend.

27 října 2010

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby jsou posledním ukazatelem před zveřejněním amerického HDP za 3. čtvrtletí

Včera jsme byli svědky prvního, ale neúspěšného pokusu o prolomení hranice 1200 v S&P500. Dnes očekáváme další testování této úrovně, sledujte především uzavření americké seance.

Co se děje?
Evropské akciové trhy s největší pravděpodobností otevřou níže. Americké obchodování uzavřelo co do úrovní do velké míry v souladu s evropským obchodováním, dnes ráno ale Deutsche Bank trhy zklamala, což způsobí pokles futures. Očekávejte otevření přibližně o 0,25 % níže. Společnost Ford zveřejnila zisky, které jsou v její 107leté historii rekordní – výnos na akcii ve výši 48 centů oproti očekávaným 38 centům. Kromě toho se snižování dluhů ve společnosti Ford vyvíjí rekordním tempem a to vedlo Ford k prognóze, že do konce roku vyrovná své dluhy s hotovostí. Dnes bude zveřejněna další řada hospodářských výsledků. Největší vliv na vývoj trhu budou mít tyto společnosti: Volkswagen a Novo Nordisk v Evropě, v USA sledujte P&G a ConocoPhillips.

Akcie: pohled zblízka
Ford včera oznámil velice slušné hospodářské výsledky – de facto jde v jeho 107leté historii o rekordní zisky. Ford vyšel z krize jednoznačně lépe než další významní američtí výrobci aut, jako je GM i Chrysler, a včera oznámil, že do konce roku vyrovná své dluhy s hotovostí. To je pro jeho akcionáře velice dobrá zpráva, protože Ford bude nyní ještě výrazněji než dosud schopen investovat do nových výrobků, aniž by zbrzdil proces oddlužování probíhající od roku 2008.

Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají pozice

Trhy byly přes noc stále ochotné přistoupit na riziko, ale na rozdíl od toho, čeho jsme byli svědky v poslední době, dolar tentokrát z úrovní, na kterých se pohyboval během asijského obchodování, níže neklesal. Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají své pozice, jelikož probíhají bouřlivé diskuse o rozsahu nebo výši kvantitativního uvolňování, jehož oznámení se očekává. Stále existují náznaky, že ne všichni členové Fedu jsou smířeni s plánem Bernankeho a Dudleye zahltit zajíkající se ekonomiku obrovským množstvím peněz – jestřáb Hoenig to včera vyjádřil jasně. Dudley vystoupí se svými názory dnes večer a jeho komentáře si zaslouží pozornost.

Velmi dobře si pro změnu vedla GBP, a to díky revizi údajů o HDP za 3. čtvrtletí směrem nahoru (mezikvartálně +0,8 % oproti předchozím 0,4 %) a díky zprávě, že agentura S&P změnila svůj výhled pro Velkou Británii z negativního zpět na stabilní, což podpořilo kurz GBP.

Údaje zveřejněné v USA přinesly smíšené výsledky. Americké ceny domů měřené indexem S&P/CaseShiller vzrostly meziročně o 1,7 %, což je o něco méně než předpokládaných 2,1 %. Index důvěry spotřebitelů dle Conference Board se z předchozích revidovaných 48,6 odrazil na 50,2, a mírně tak předčil očekávání. Index cen domů dle FHFA byl také lepší, meziměsíčně o 0,4 % oproti očekávanému poklesu o 0,2 %. Týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se však stále potácí v nízkých hodnotách okolo -47. Americké dluhopisové trhy v očekávání silné nabídky oslabovaly a růst výnosů dále podpořil posilování dolaru.

Jedním z katalyzátorů silnějšího dolaru byl v Asii zřejmě index spotřebitelských cen, přičemž k pohybu směrem vzhůru přispěla i vyšší fixace USDCNY. Článek v deníku WSJ týkající se případných opatření Fedu k nákupu dluhopisů odpovídá spíše odměřenějšímu a stabilnějšímu přístupu, není v „hurá stylu“, a to zajistilo dolaru další podporu.

26 října 2010

Bude pro další kolo kvantitativního uvolňování rozhodující britské HDP za 3. čtvrtletí?

Co se děje?
Evropské akciové trhy otevřou dnes s největší pravděpodobností o 0,3 % níže, protože uzavírací hodnota na amerických trzích byla o něco nižší než předchozí uzávěrka evropského obchodování. Dnes ráno však společnost UBS oznámila velmi dobré hospodářské výsledky a poměrně dobré výsledky zveřejnila také společnost Arcelor-Mittal, což by mohlo sentiment před otevřením evropských trhů nebo krátce po něm posunout do pozitivní zóny. Pokud jde o další důležité hospodářské výsledky dostatečně silné, aby pozměnily směřování trhu, sledujte Ford, který oznámí své výsledky dnes ve 13:00 hod. SEČ.

Akcie: Pohled zblízka
Společnost UBS oznámila dnes ráno velmi dobré hospodářské výsledky: čistý příjem 1,66 mld. CHF oproti trhem očekávaným 1,16 mld. Částečně to bylo způsobeno čistým daňovým dobropisem ve výši 825 mil. CHF, ale celkově je to pozitivní zpráva: narozdíl od posledních tří čtvrtletí znamená čistý příliv peněžních prostředků do ziskové divize správy majetku a nižší než předpokládaný pokles v případě investiční banky. To je protikladem vývoje ve společnosti Credit Suisse, která vykázala významné ztráty.
Společnost Texas Instruments zveřejnila svou zprávu o hospodářských výsledcích včera a její čistý příjem za 3. čtvrtletí se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 60 %, avšak prognóza tržeb a celkový výhled spotřebitelských výdajů zůstávají poněkud chmurné. Společnost očekává, že na tržby bude mít negativní vliv spotřebitelská poptávka, ale Texas na druhé straně zaznamenává vzestup průmyslové poptávky. To je dobrá zpráva a jak jsme uvedli včera, nyní už jen potřebujeme, aby se to odrazilo i v úhrnných číslech.

25 října 2010

Setkání G20 podnítilo chuť k riziku

Poté, co se americký akciový trh v pátek držel stále vysoko a uzavřel výrazně nad úrovní 1170, očekávejte pokus o překonání hladiny 1200.

Co se děje?
Evropské akciové trhy otevřou s největší pravděpodobností o 0,8 % výše, neboť výsledek setkání skupiny G20 je považován za úspěch. Hnacím motorem trhu dnes podobně jako již dříve budou hospodářské výsledky, a dnes je na pořadu několik jmen, kterým byste měli věnovat pozornost. Sledujte Texas Instruments, Scania a STMicroelectronics.
Ačkoli ze setkání skupiny G20 nevyplynulo nic moc, o čem by stálo za to psát, přesto je lze vnímat jako vítězství asijských ekonomik. Jejich vliv vzrostl a bylo odsouhlaseno, že se zúčastněné země nebudou uchylovat k „měnové manipulaci“. Kromě toho americký ministr financí Geithner nenalezl podporu pro své navrhované omezení přebytku běžného účtu. Proto se dnes daří riziku, zatímco dolarový index klesá.

Akcie: Pohled zblízka
Společnost Honewell zvýšila prognózu tržeb na konci roku, jelikož zaznamenává nárůst poptávky po turbodmychadlech zejména ze strany evropských výrobců aut. Oproti úhrnným číslům v oblastech, kde se průmyslová výroba nevyvíjí tak dobře, zaznamenává společnost větší poptávku po vstupech do průmyslové výroby. Doufejme, že se Honewell nemýlí, a že se tento trend dříve či později promítne do úhrnných čísel. To by jednoznačně mohlo poměrně výrazně povzbudit náladu na trzích a zvýšit ochotu riskovat. Verizon oznámil velmi slušné hospodářské výsledky, jelikož zákazníci nakupují více chytrých telefonů, než se předpokládalo. Nové mobilní telefony dodané do sítě jasně kompenzují trend zaznamenávaný v ostatních významných divizích společnosti s nulovým nebo záporným nárůstem tržeb. Švédské průmyslové podniky jako Alfa Laval, Husquarna a Atlas Copco zveřejnily v pátek nad očekávání dobré výsledky a to podle nás obecně naznačuje, že v průmyslu nabírá poptávka dech – ať už jde o výrobky pro koncové uživatele nebo o vstupy do výrobních procesů. Je to v souladu s poznatky společnosti Honeywell – nyní potřebujeme už jen to, aby se tímto směrem začala ubírat i úhrnná čísla.

Udělala G20 dost, aby bylo v měnové válce vyhlášeno příměří?

Víkendová „oťukávací“ schůzka zemí G20 nepřinesla měnovým trhům téměř nic nového, i když určité nové zajímavé prvky stojí za zmínku. Geithnerovo prosazování numerických cílů pro bilanci běžného účtu ve vztahu k HDP se setkalo s tvrdým odporem, nicméně některé komentáře k těmto záměrům spolu s poněkud tvrdšími vyjádřeními k otázce směnných kurzů byly zahrnuty do závěrečného komuniké.

V komuniké ze schůzky zemí G20 se hovoří o menší globální nerovnováze, ale také o větším soustředění na dopady, které na ni mají směnné kurzy. Komuniké vyzývá země k přechodu na směnné kurzy vycházející více z tržních podmínek a k „upuštění“ od kompetitivní devalvace. (Hmm, kurz USDCNY byl dnes oproti páteční uzávěrce na hladině 6,6590 fixován na úrovni 6,6729.) Kromě toho by země s „rezervními měnami“ měly být ostražité vůči nadměrné volatilitě a chaotickým pohybům, a tak se v konečném důsledku oběma stranám doporučuje držet situaci více pod kontrolou – dobré úmysly, ale otázkou zůstává, jak je prosadit…

Za tímto účelem dostal MMF za úkol sledovat případy odchylování od tzv. indikativních směrnic pro udržitelnou bilanci a měřit dopady úprav měnové politiky v hlavních ekonomikách. Způsob nápravy takových „zbloudění“ by si však vyžadoval širokou spolupráci.

Obchodování začalo tento týden spořádaně, i když s přibývajícím ránem získal ve vztahu k dolaru na síle negativní tón. Rozptýlení otevřené měnové války nahrálo riziku a zaznamenali jsme poptávku po obvyklých rizikových měnách. Podpory se záhy dostalo AUD, protože hodnoty indexu výrobních cen za třetí čtvrtletí byly nad očekávání dobré (+1,3 % mezičtvrtletně a +2,2 % meziročně oproti očekávaným 0,5 % a 1,4 %). To je chápáno jako předzvěst středečních hodnot indexu spotřebitelských cen. Na pořad dne se vrátila diskuse o zvýšení australských úrokových sazeb na dalším zasedání RBA.

Údajů zveřejňovaných v Evropě není mnoho, čekáme pouze půjčky na bydlení ve Velké Británii, takže směrodatné jistě bude, jakým způsobem přijme Evropa prohlášení G20. V USA je množina zveřejňovaných údajů větší, jedná se index aktivity chicagského Fedu, prodeje existujících domů a index výrobní aktivity dallaského Fedu.