27 října 2010

Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají pozice

Trhy byly přes noc stále ochotné přistoupit na riziko, ale na rozdíl od toho, čeho jsme byli svědky v poslední době, dolar tentokrát z úrovní, na kterých se pohyboval během asijského obchodování, níže neklesal. Investoři s vědomím blížícího se zasedání FOMC postupně uzavírají své pozice, jelikož probíhají bouřlivé diskuse o rozsahu nebo výši kvantitativního uvolňování, jehož oznámení se očekává. Stále existují náznaky, že ne všichni členové Fedu jsou smířeni s plánem Bernankeho a Dudleye zahltit zajíkající se ekonomiku obrovským množstvím peněz – jestřáb Hoenig to včera vyjádřil jasně. Dudley vystoupí se svými názory dnes večer a jeho komentáře si zaslouží pozornost.

Velmi dobře si pro změnu vedla GBP, a to díky revizi údajů o HDP za 3. čtvrtletí směrem nahoru (mezikvartálně +0,8 % oproti předchozím 0,4 %) a díky zprávě, že agentura S&P změnila svůj výhled pro Velkou Británii z negativního zpět na stabilní, což podpořilo kurz GBP.

Údaje zveřejněné v USA přinesly smíšené výsledky. Americké ceny domů měřené indexem S&P/CaseShiller vzrostly meziročně o 1,7 %, což je o něco méně než předpokládaných 2,1 %. Index důvěry spotřebitelů dle Conference Board se z předchozích revidovaných 48,6 odrazil na 50,2, a mírně tak předčil očekávání. Index cen domů dle FHFA byl také lepší, meziměsíčně o 0,4 % oproti očekávanému poklesu o 0,2 %. Týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se však stále potácí v nízkých hodnotách okolo -47. Americké dluhopisové trhy v očekávání silné nabídky oslabovaly a růst výnosů dále podpořil posilování dolaru.

Jedním z katalyzátorů silnějšího dolaru byl v Asii zřejmě index spotřebitelských cen, přičemž k pohybu směrem vzhůru přispěla i vyšší fixace USDCNY. Článek v deníku WSJ týkající se případných opatření Fedu k nákupu dluhopisů odpovídá spíše odměřenějšímu a stabilnějšímu přístupu, není v „hurá stylu“, a to zajistilo dolaru další podporu.

0 komentářů: